Diktáty na precvičenie

Slovenský jazyk » Diktáty

Autor: verca123
Typ práce: Ostatné
Dátum: 22.04.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 321 slov
Počet zobrazení: 3 137
Tlačení: 133
Uložení: 128

Diktáty na precvičenie 

Diktát na precvičenie č. 1 

Na konci školského roku sme sa s naším triednym učiteľom vybrali na výlet. Sami sme si všetko vybavili a objednali autobus, ktorý nás zaviezol do Tatranskej Lesnej. Na druhý deň sme zorganizovali celodennú túru.

Cestou boli podaktorí z nás zhrození. Po akýchsi neporiadnych turistoch zostalo miestami plno odpadkov. Ktorísi bezohľadní návštevníci zanechali v chránenej oblasti Tatranského národného parku dokonca ohnisko. Nenechali sme si však týmto všetkým celkom pokaziť náladu. Zo Zeleného plesa sme pozerali na kamzíky a vznešený orlí let nad tatranskými štítmi. Po návrate sme o pekných dojmoch porozprávali i svojim rodičom.

Diktát na precvičenie č. 2 

Hneď prvý deň v týždni sa Ivana so svojím priateľom vybrali na kúpalisko do Sklených Teplíc. Za lístok na autobus zaplatili šesťdesiat centov. Po štyridsiatich ôsmich minútach boli v cieli. Plní očakávania sa ponáhľali do bazéna. Boli tu prvý raz. Dúfali, že nebudú sklamaní. Voda mala teplotu dvadsaťosem stupňov. Popoludní navštívili Banskú Štiavnicu. V jednom z obchodov na námestí si kúpili rovnaké tričká po desať eur. Mesto sa im nepáčilo.

Zdalo sa im, že Banskoštiavničania sú akísi ľahostajní k svojim historickým pamiatkam. Druhýkrát sem už asi neprídu. Ďalší deň sa rozhodli ísť radšej na túru do Štiavnických vrchov. Ivana i Štefan sú veľkí turisti a majú radi prírodu. Obliekli sa do nových tričiek, na Ivankinej tvári sa mihol úsmev a vyrazili.

Diktát na precvičenie č. 3

Zima vo Vysokých Tatrách je prekrásna, ale nemusí vždy dobre skončiť. Na strmých končiaroch často hrozí nebezpečenstvo. Nedávno sa o tom presvedčili i akísi ôsmi nedisciplinovaní lyžiari. Napriek silnej víchrici sa vybrali na náročné svahy, kde ich zasypala lavína. Do záchrannej akcie boli nasadení dvadsiati dvaja členovia Horskej služby i štyria cvičení psi. Pátranie po nezvestných trvalo niekoľko hodín.

Siedmim z nich prialo šťastie, pretože ich našli pomerne rýchlo. Ôsmy bol zachránený až po piatich hodinách intenzívneho pátrania. Žiadne hory nemožno podceňovať. Nie sú v nich divé zvery, strmé rokliny, ale zosuvom hrozia aj smrtiace lavíny. Treba rešpektovať pokyny tých, ktorí hory poznajú. Často musia riskovať svoj život, aby pomohli nezodpovedným návštevníkom.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Diktáty

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.012 s.
Zavrieť reklamu