Diktáty pre 3. a 4. ročník (nácvičné alebo kontrolné)

Slovenský jazyk » Diktáty

Autor: verca123
Typ práce: Ostatné
Dátum: 08.09.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 721 slov
Počet zobrazení: 5 213
Tlačení: 174
Uložení: 191

Diktáty pre 3. a 4. ročník (nácvičné alebo kontrolné)

Diktát pre 3. a 4. ročník č. 1

Cez prázdniny prišiel k nám do horárne pria­teľ z mesta. Šli sme spolu na jahody. V pod­večer sme sa vracali domov s plnými krčiažkami. Krížom cez chodník lezie malý jež. Môj priateľ sa zohol, že ho chytí. Lenže jež sa v okamihu skrútil do klbka. Skúste chytiť pich­ľavé klbko holými rukami! Vodopád žumpy bol ešte zamrznutý. Viseli z neho mohutné ciagle a tvorili rozprávkové biele a zelené jaskynky. Chlapci sa k nim opa­trne priblížili, lebo ľad na žumpe sa prehýbal. 

Diktát pre 3. a 4. ročník č. 2

Prvý raz som videl líšku, keď som bol malý chlapec. Šli sme so starým otcom do hory na haluzinu. Zrazu nám prebehla ryšaňa krížom cez cestu. Nevedel som odtrhnúť oči od húštiny, kde sa stratila. „Nehľaď toľko za ňou," vraví mi starý otec. Líška má v lete veľa staros­tí. Loví myši, vtáčiky na zemi a iné drobné zvieratká. Nimi kŕmi svoje líšťatá.

Diktát pre 3. a 4. ročník č. 3

V Bratislave pri Dunaji je osobný aj nákladný prístav. Do nášho hlavného mesta nedávno priplávala zahraničná loď. Prevážala ťažký náklad do Maďarska. Ľubko s dedkom ju obdivovali. Vybrali sa na prechádzku, aby si loď dobre poprezerali. Pri Dunaji však fúkal silný víchor. Nepomohla ani čapica a svetrík. Prudký dážď ich premočil. Radšej si sadli do blízkej cukrárne na Hviezdoslavovom námestí.

Diktát pre 3. a 4. ročník č. 4

My pomaly končíme štvrtý ročník. Do triedy chodíme sedemnásti . Usilovne sme cvičili pravopis. Písali sme päť diktátov na vybrané slová. Prečítali sme aj knihu Malá princezná.

Je v nej osemdesiatdeväť strán. Vymyslel ju Ján Uličiansky . Vďaka násobilke vieme ľahko vypočítať aj ťažké príklady. Na výlete uvidíme pamiatky Slovenska. Potom si užijeme sladké prázdniny . 

Diktát pre 3. a 4. ročník č. 5

Cez prázdniny pôjdeme rýchlikom do Vysokých Tatier k strýkovi. Na túru si zvyčajne zabalíme chlieb a syr. Cestou na chatu stretneme veľa turistov. Budeme pozorovať horské bystriny a kamzíky. Pod stromami je príjemne chladno. Niektoré plesá cez leto vysychajú. Z túry sa vrátime mierne unavení. V Poprade však na nás bude čakať mamička. V triede sme dvadsiati. Zistil som, že Jožo je najvyšší.

Diktát pre 3. a 4. ročník č. 6

Pomaly končíme štvrtý ročník. Usilovne sme cvičili pravopis. Písali sme diktáty na vybrané slová. So záujmom sme prečítali rozprávku Pyšná princezná. Neviem, kto ju vymyslel a napísal. Vďaka násobilke vieme ľahko vypočítať aj ťažké príklady. Za odmenu pôjdeme na výlet. Uvidíme pamiatky Slovenska. Potom si užijeme sladké prázdniny. Veľmi sa teším na strýka Paľa. Býva v Nitre a má psíka Azora.

Diktát pre 3. a 4. ročník č. 7

Môj strýko Jožko je horár. Pyšne si vykračuje s puškou na pleci po lese. Jeho obydlie je stará horáreň. Žiaden škodca nezostane pred ním dlho skrytý. Nezľakne sa ani zlovestného vlčieho zavýjania. Správa sa ako ochranár prírody. Veľmi zaujímavo rozpráva o zvieratách. V Toryse mi ukázal vydru riečnu. Rád ho navštevujem v jeho skromnom príbytku. Po večeroch sedíme vo vyhriatej izbietke a premýšľame o najbližšom výlete. Pred spaním mi ponúkne chlieb a do čaju primieša sladký med. 

Diktát pre 3. a 4. ročník č. 8

Pomaly sa blíži koniec školského roku. Aký bol? Časť vyučovania sme kvôli nebezpečnému vírusu museli tráviť doma. Chýbali nám spolužiaci i pani učiteľky. Z návratu do našich lavíc sme sa veľmi tešili. Zvykli sme si nosiť aj rúška a chrániť sa tak pred nakazením. O chvíľu opustíme lavice 4. ročníka. Cez leto si oddýchneme pri rybníkoch alebo bystrinách. Od septembra už z nás budú piataci.

Diktát pre 3. a 4. ročník č. 9

Nezabudni kúpiť rožky a med! Babička sa stretla s troma vnukmi. Cez prázdniny budeme cestovať po Európe. Z hradu Strečno je pekný výhľad na rieku Váh. Pôjdeme aj na Trenčiansky hrad? Cez prázdniny pôjdeme rýchlikom do Vysokých Tatier k strýkovi. My bývame na Slovensku. Je to výnimočne krásna krajina. Naše veľhory vítajú už po mnoho rokov zahraničných turistov. Prídete k nám aj vy?

Diktát pre 3. a 4. ročník č. 10

Štvrtáci sa vybrali na celodenný výlet . Zvládli výstup na neďaleký hrad. Odtiaľ bol pekný výhľad na vysoké vrchy , tiché doliny a bystré potoky. Cestou po chodníku uvideli veveričku a plaché srnky. V tráve sa mihla zmija a vyplašila ich. Vo výške letel výborný letec , myšiak hôrny. Deti so zatajeným dychom pozorovali jeho let. Celou cestou obdivovali krásu prírody. Z vydareného výletu mali veľkú radosť. 

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Diktáty

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.012 s.
Zavrieť reklamu