Diktáty pre tretiakov

Slovenský jazyk » Diktáty

Autor: wanna (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 03.11.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 522 slov
Počet zobrazení: 4 322
Tlačení: 154
Uložení: 140

Diktáty pre tretiakov

Opakovanie učiva 2. ročníka ZŠ

Jeseň bola opäť krásna. Vietor sfúkaval farebné lístie. Kŕdeľ kačíc pretínal mračná na oblohe. Po hore pomaly kráčal horár. Na brehu plytkého potoka zazrel slimáka. Chytil ho do dlane a položil na mäkkú machovú deku. Navôkol bolo cítiť nádhernú vôňu lesa.

Slová so slabikotvornými spoluhláskami l, ĺ, r, ŕ

Na školskom dvore máme kĺzačku. Vždy sa okolo nej zhŕkne kŕdeľ detí. Všetci sa chcú kĺzať. Iba Paľko mĺkvo čaká a opiera sa o stĺp. Má strach. Zrazu ho Janka chytí za ruku a ťahá ku kĺzačke. Spustia sa spolu. Paľko sa usmeje a podá jej žlté jabĺčko.

Vybrané slová po b

Tóno bystro kráčal k starobylému hradu. Chcel tam byť čo najskôr. Na teniske mal nalepenú byľku. Nevšímal si ju. Po ceste zazrel dobytok. Počul erdžať kobylu a bučať býčka. Konečne došiel do cieľa. Stretol bývalého spolužiaka. Kto tu býval? Zachoval sa aj nábytok? Usmiata sprievodkyňa im všetko prezradila.

Vybrané slová po m

Emil rozmýšľa nad úlohou o hmyze. Na okne sa dačo mihlo. Bola to mucha. Sedela na nábytku. Emil ju pozoroval. Odrazu mucha zmizla. V správach hovoria o priemyselnom parku. Spomínajú aj o cestné mýto. Mucha zabzučala a sadla si na misu. Emil premýšľal. Nemohol by som písať o myšiach?

Vybrané slová po p

Pytliak vzal do rúk pílku a začal úmyselne píliť konár. Mala na ňom hniezdo pinka. Chcel ho zobrať. Bude počúvať jej spievanie a pýšiť sa ním. Zrazu sa zamyslel a začal sa pýriť. Nechcel by pykať za svoj skutok. Pinka býva v lese. Počúvať jej spievanie je prepych.

Opakovanie učiva za 1. polrok

My sme bystré deti. Pomáhame pohrabať hŕbu lístia na dvore. Babičke polejeme bylinkovú záhradu. Nakŕmime kobylku Milku a zahráme jej na píšťalke. Mamička je na nás pyšná. Upraceme aj obývačku. Otecko nám pomôže s úlohou. Poznáme mys aj mýto. Napíšeme diktát na jednotku. Sme neobyčajné deti.

Vybrané slová po r, s

Vonku je sychravo. Na jazere zostala veľká ľadová kryha. Pod ňou pláva ryba. Zľakla sa kriku. V diaľke ryčí jeleň a šteboce sýkorka. Príroda sa prebúdza z dlhého spánku. Strýko Richard pomaly kráča. Odhrýza z ríbezľového koláča. Zasýti ho. V kríkoch zazrie rysa a rýchlo sa skryje.

Vybrané slová po v, z

Na vysokom brale má sídlo výr. Natiahol krídla a zvíril prach. Zletel z výšok a krúžil nad čistinou. Videla to vydra riečna. Zvýskla od strachu a zmizla vo vode. Aj syseľ sa bál. Rýchlo sa skryl vo svojej nore. Vonku sa ozývalo zavýjanie vlka. Na oblohe sa zjavila prvá hviezda.

Slovné druhy

Viktor býva v Novom Meste nad Váhom. Minule cestoval do hlavného mesta Slovenska. Mesto sa pýši hradom. Má veľa kín a divadiel. Sú tu strediská oddychu a športu a známa rieka Dunaj. Zvyčajne sa po nej plavia výletné lode. Kedysi tu pôsobil Ľudovít Štúr. Ako sa nazýva?

Opakovanie učiva zo 3. ročníka

Tretiaci bystro pracovali. Prehĺbili si vedomosti zo slovenského jazyka. Naučili sa čosi o myse a priesmyku. Spoznali rozdiel medzi výrom na strome a vírom prachu. Dobyli ríšu vybraných slov. Čaká ich oddych a zábava. Pôjdu pozrieť sysle na Muránsku planinu. Budú sa šmýkať na kĺzačkách a navštívia kúpaliská na Slovensku.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Diktát opakovanie učiva 1. Polroka 3 rocnik


Odporúčame

Slovenský jazyk » Diktáty

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu