Súhrnné diktáty

Slovenský jazyk » Diktáty

Autor: wanna (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 24.11.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 3 953 slov
Počet zobrazení: 4 250
Tlačení: 127
Uložení: 109

Súhrnné diktáty

Súhrnný diktát č. 1

Slnko sa hralo v priezračnej vode a posypalo ju zlatistými peniažkami. V blízkom okolí boli ostrovy s vrbinami a osikami a sťahovali sa podľa toho, ako ich brázdili ľadové kryhy a jarné prúdy. Nik z trpezlivých rybárov nevidel zákruty a spodné víry. Všetkým bolo jasné, že tu budú ostrieže, ale nie kapry, lebo tie zvyčajne leňošia na dne rybníkov. Všetci boli roztúžení ako malí chlapci.

Nahýnali sa cez byle trávy, aby si nik nevšimol udivený výraz ich nemých tvárí. Ľudia, ktorí stúpali hore príkrym svahom, pozorovali, ako si usmiati mládenci ukladajú na breh batohy a očami jastria po vhodnom mieste na stany. Lovci vedeli, že večer z rieky iba niekedy vyskočí ryba, popýši sa svojím nádherným rybím leskom a opäť plesne o hladinu. Z myšlienok ich vytrhol prílet siedmich či ôsmich divých kačíc, ktoré vzápätí pristáli na hladine rieky.

Súhrnný diktát č. 2

Slnko sa hralo v priezračnej vode a posypalo ju zlatistými peniažkami. V blízkom okolí boli ostrovy s vrbinami a osikami, povedľa ktorých plávali ľadové kryhy unášané jarnými prúdmi. Nik z trpezlivých rybárov nevidel zákruty a spodné víry. Všetci boli roztúžení ako malí chlapci. Nahýnali sa cez byle trávy, aby si nik nevšimol udivený výraz ich nemých tvárí.

Ľudia, ktorí stúpali hore príkrym svahom, pozorovali, ako si usmiati mládenci ukladajú na breh batohy a hľadajú vhodné miesto na stany. Lovci vedeli, že večer z rieky iba niekedy vyskočí ryba, popýši sa svojím nádherným rybím leskom a opäť plesne o hladinu. Z myšlienok ich vytrhol prílet siedmich či ôsmich divých kačíc, ktoré vzápätí pristáli na hladine rieky.

Súhrnný diktát č. 3

Slnko sa hralo v priezračnej vode a posypalo ju zlatistými peniažkami. Blízky ostrov s osikami, vedľa ktorých vyrastala mladá zelená trávička, bol obmývaný ešte ľadovou vodou. Hoci títo rybári patrili k tým skúseným, niektorí menej trpezliví podozrivo skúmali zákruty a spodné víry. Všetci boli roztúžení ako malí chlapci. Každý z nich bol zabratý do príprav a nik si nevšímal miestami udivený ich výraz tichých tvárí.

Ľudia, ktorí stúpali hore príkrym svahom, pozorovali usmiatych mládencov, ako sa snažia imitovať výkony rybárov. Oni sa však sústredili na udice, podberáky a hlavne plaváčiky, ktoré svojím aj malým pohybom dávali najavo prítomnosť chytenej ryby. A hoci sa udice často ohýnali, niekedy ani po siedmich záberoch neboli úspešní.

Súhrnný diktát č. 4

Severné vetriská a morské prúdy ženú navŕšené hromady ľadu, ktorých tlak je taký veľký, že rozmliaždi všetko, čo mu príde do cesty. Povetrím sa ozýva hukot praskajúcich ľadových krýh. Na snehových poliach Grónska, v obydliach vysunutých ďaleko na sever, sú ľudia na tuhé zimy zvyknutí. Teplé odevy z medvedích, králičích alebo sobích kožušín sú dobrou ochranou pred chladom.

Skúsení poľovníci radia svojim synom, aby sa vyhýbali strmým a klzkým stenám ľadovca i zradným štrbinám v ľade. Ak sa chcú dostať na miesta, kde žijú severské zvery, musia často prekonať desiatky kilometrov na pohyblivej kryhe. Po dlhej polárnej noci, keď sa zásoby mäsa minuli, vyslala osada siedmich odvážnych lovcov hľadať poživeň. Tí, čo zostali doma, verili, že sa nevrátia s prázdnymi rukami. Na ôsmy deň ožila osada radostnými výkrikmi detí a psím brechotom. Podľa starej obyčaje úspešní chlapi rozdelili úlovok na spravodlivé diely.

Súhrnný diktát č. 5

Seminár za začal pred siedmimi alebo ôsmimi minútami. Večery sú vo februári ešte chladné. V blízkom revíri žijú nebezpečné zvery, napríklad rysy, vlky a medvede. V hoteli sa ubytovali akísi čierni mládenci, ktorých sme predtým nevideli. Náš strýko sa dožil osemdesiatich siedmich rokov a pýši sa, že na oslave svojich osemdesiatych ôsmych narodením bude tancovať s ôsmimi známymi z Mladej Boleslavi.

Rozprávkar hovoril o drakovi so siedmimi hlavami. Štyri psy sa potulujú po chotári. V našich lesoch je dostatok zveri. Vitajte, milí naši hostia! Z kurínov sa každé ráno ozýva kohútí spev, z lesa vtáčí spev. Husi, pávy a kačky chodia po susedkinom dvore. Odkázal som Andrei, že v našej skupine máme ešte štyri ďalšie Andrey. Tí mládenci, ktorých sme čakali, neprišli. Píšuceho žiaka nevyrušuj! Zmesi sme už na chémii prebrali, ale prímesi sme ani len nespomenuli.

Všetci boli obutí v pevnej obuvi, ale ich odevy boli špinavé. Urodilo sa nám veľa papriky a reďkvi. Obrázok má dve osi súmernosti. Na konferenciách a prednáškach si robíme záznamy. Dievčence si v ťažkých situáciách poradia samy. Po večeri zvyknem oddychovať. Orchidey sa mi nepáčia. Keď učiteľka odišla do zborovne, zostali deti v triede samy. U nás sú rozličné cirkvi.

Súhrnný diktát č. 6

Povyše kamenného mosta, ktorý sa dvíha nad neveľkou bystrinkou Žabí potok, perú tri alebo štyri práčky. Povieva ostrý vietor a každá z nich rozptýli vodu a zamokrí okolité skaly. Kto stúpi na takýto klzký a hladký kameň, šmykne sa. Otupí sa jeho ohybnosť, najmä ak je kameň veľmi šmykľavý, a človek je vo chvíli vo vode.

Aj maličký Marián, vari päťročné práčkino decko, ktorý sa čľapotal v drevenom žľabe, skočil na takýto kameň a čľup, našiel sa v rozvírenej vode. Ledva potom uniesol kabát, ktorý bol nasýtený vodou.

Súhrnný diktát č. 7

Krásna je Mlynská dolina. Dnes ju Bratislava poprerastala výhonkami veľkomesta a rozsiala po nej moderné biele areály. No ešte krajšia bývala Mlynská dolina v minulosti, kým ju nezasiahla civilizácia. Pozdĺž potoka Vydnice sa knísali zádumčivé vŕby, zo svahov stekali zhovorčivé potôčiky, do oblohy pozerali jagavou tvárou tri rybníky.

Chrbát pohoria pokrývali tônisté hodvábne bučiny a okraje vrúbili utešené dúbravy. A ponad túto tichú krásu sa vo dne i v noci vznášal klepot mlynov, rapotanie mlynských kolies. Deväť mlynov stálo kedysi v Mlynskej doline a každý bol iný.

Súhrnný diktát č. 8

Na úrodných brehoch Moravy a Nitry sa v 9. storočí rozkladali kniežatstvá, z ktorých Mojmír a Pribina v roku 833 vytvorili Veľkomoravskú ríšu. Na jej území šírili kresťanstvo franskí kňazi. Usilovali sa získať rozhodujúci vplyv pre Franskú ríšu. Preto sa knieža Rastislav rozhodol pozvať vierozvestcov z Byzancie, aby na Veľkej Morave šírili kresťanstvo v slovanskej reči.

S bratmi Konštantínom a Metodom prišla aj hlaholika, prvé písmo Slovanov. Vďaka nej vznikli prvé literárne diela, preklady, báseň Proglas a životopis obidvoch misionárov. So svojimi učeníkmi sa zaslúžili o rozvoj kultúry, vzdelanosti, jazyka a literatúry. Boli úspešní. Veľkomoravskú ríšu možno preto považovať za kolísku stredoeurópskej civilizácie. Jej významom sa zaoberajú aj mnohí súčasní vedci a umelci. Položila základy pre štúrovské hnutie, pôsobenie Matice slovenskej a vytvorenie Slovenskej republiky.

Súhrnný diktát č. 9

Na rekreácii v drevenej chate Jelení roh, ktorá je na úpätí vrchu Panská hora, zúčastnili sa obidve triedy. Do chaty nás museli zaviesť autobusmi. Súčasne s rekreačným programom bývali aj tri-štyri hodiny vyučovania. V rozsahu siedmich dní bývali aj výlety do okolitých jaskýň a potulky lesnými skrýšami s množstvom divej zveri.

Ktorýsi z našich vedúcich nám vysvetľoval, prečo niektoré byliny majú pichľavé listy, ktoré sú navrchu zelené a naspodku popolavé. Zväčšovacia sklená lupa bola naším výborným pomocníkom.

Súhrnný diktát č. 10

V pitvore zdupkali čiesi nohy. Matka sa strhla, napäto zdvihla obrvy a vstala. Do izby sa najprv vopchala hlava, potom sa pomaly vtiahlo dlhé telo. Návštevník nahlas vzdychol a povedal hlbokým hlasom: „Dobrý večer!“ Sadol si na stoličku, zakryl si rukou ústa a zívol. Hlavu mal celkom guľatú, nakrátko ostrihanú, líca vyholené a konce dlhých fúzov mu viseli nadol.

Súhrnný diktát č. 11

Hryzie si nechty, myká hlavou, akoby chcel napodobniť koňa, a neustále pohybuje čeľusťami, akoby čosi jedol. Sem-tam si trochu zaspieva, ale už chripí, chudák. Božechráň mu čosi vyčítať, hneď zasipí zlosťou ako had. Na haluzi sedel starý kocúr, ryšavý a vychudnutý, ktorého vyhnali z chalupy, lebo vraj už nechytá myši. Keď si po sýtej večeri vyjdete do mesta, ožiari vás mnoho ligotavých svetiel a blýskajúcich reklám. Veľkolepo sa dýcha na bystrickom okolí. Koryto bystriny, ktoré nazývajú Žltá voda, bolo plytké.

Súhrnný diktát č. 12

Len čo zmiznú posledné zvyšky snehu a cesty osuší teplý vetrík, ponáhľame sa do lesa. Skloníme sa nad prvým kvietkom podbeľa, v ktorom sa už mrví včelička. Húšťava sa ozýva tisícami vtáčích hrdielok. V smrečine nás obklopí tajomné šero, v mladej bučine nás očarí hra svetiel a tieňov. Keď sa pominú horúce dni, les zahýri farbami jesene. No skončí sa i vláda babieho leta. Vtedy sa ujíma moci zima. Les čaká, až mrazivé objatie zimy povolí a nad korunami stromov opäť zašumí teplý vietor blížiacej sa jari.

Súhrnný diktát č. 13

Z tisíc sto siedmich žiakov siedmych a ôsmych ročníkov základných škôl Prešovského okresu vybrali troch pohybovo najtalentovanejších, ktorí mali reprezentovať okres na súťaži v Humennom. Vždy, keď sa mal stretnúť so svojím otcom, alebo sa mu vyhol, alebo sa vrátil, i keď bol presvedčený, že to nie je najsprávnejšie riešenie konfliktu.

Keď ho viedli na polikliniku, odkväcol im náhle na chodníku. Zhíkol od údivu, že u nich v júni na vysokých svahoch ešte vidieť sneh! Našťastie sa mu podarilo nakresliť všetky osi súradníc správne. Na šťastie sa nikdy nespoliehal a už pred akciou vytipoval všetky varianty. Pochádzal zo severnej Afriky, no od osemnástich rokov žil v Severnej Amerike.

Súhrnný diktát č. 14

Neviem prečo, ale všetci mi hovoria, že som utáraná ako tetka, ktorá predáva na trhu. Nemôžem za to, že si všeličo všímam. Napríklad aj toho ujka, idúceho so svojím psom, ktorý vyzeral presne ako jeho pán. Dospelí si myslia, že zhltli všetku múdrosť sveta, hoci podľa mňa je to hlúposť. Ktovie, či učiteľ, ktorý diktuje tento diktát, ovláda celú gramatiku!

Súhrnný diktát č. 15

Kapor sa zdá na prvý pohľad ťažkopádnou rybou, ale je skôr len veľmi opatrný. V čase nebezpečenstva vie sa tak pritlačiť na dno, že sa ľahko prešmykne pod okrajom siete. Medzi rybármi sa hovorí, že keď sa kapor dostane do siete, snaží sa ju roztrhnúť drapľavými lúčmi svojich plutiev. Často sa mu podarí vyhodiť sa nad horný okraj siete a uniknúť.

Súhrnný diktát č. 16

Matkiným príbuzným z Břeclavi sme odkázali, že ich navštívime niekedy v júli. Levy a tigre sú nebezpečné zvery. Na kŕmenie hydiny sa zúžitkúvajú rozličné zmesi a prímesi. V triede máme štyri Andrey. Urodilo sa nám veľa mrkvy, reďkvi a papriky. Orly a sokoly sú dravce. Múdrym ľuďom nechýba skromnosť. V januári sú večery chladné. Tri psy sa potulujú po chotári.

Keď učiteľka odišla, zostali deti v triede samy. Priateľ vynikal v diskusiách, ale nie v práci. Sused sa dožil sedemdesiatich siedmich rokov ešte svieži a pri oslave sedemdesiatych ôsmych narodením plánoval prijať blahoželania už od ôsmich vnukov.

Súhrnný diktát č. 17

V ten deň, keď oráči poprvýkrát vyšli do polí, akoby sa bol zmenil svet. Všetko bolo nové. A jarné bučiny, niekde hrdzavé ešte starým lístím, zvučali ako organy. Na plytčinách ožiarených slnkom slnili sa pstruhy. Pred skalami, do ktorých sa vrezal prudký potok, behal na pažiti kŕdeľ rozjarených detí. Od skál podúval jarný vetrík. Dedina ako keby omladla. Radostne žmurkala malými oknami chalúp.

Starí ľudia, ktorí už nešli do poľa, postávali na priedomí a sýtili sa sviežim jarným povetrím. Spoza skál rozrytých tisícročným náporom živlov, rútil sa zrazu k dolinke vietor. Strmým komínom skalných stien sa vzápätí predral chumáč hustej hmly.

Súhrnný diktát č. 18

Nad hlbokým jazerom s krištáľovou vodou sa pyšne týčil najvyšší vrch. Koryto bystriny, ktorú nazývajú Žltá voda, bolo plytké. Smutní a mrzutí pobrali sme sa na blízky salaš. V údolí zavýjali psy. Utrmácaní celodenným chodením vracali sme domov. Ktorýsi kamoš mi poradil vynikajúci tip a ja som vyhral. Do budovy vošli akísi čierni mládenci. Na oslave boli samí muži.

Taký pustý, odporný bol ten dom, samá pavučina, samý prach. Ich ženy ostali samy pred dverami. Múdri ľudia sa so sprostými jedincami asi nikdy nedohodnú. Skrytý význam sa nazýva inotaj. V dedinách odrezaných od sveta ostali osamotení ľudia. Keď ťa budú biť akísi darebáci, ukáž im, aký si! Hryzie si nechty, myká hlavou, akoby chcel napodobniť koňa. Nemusí syčať ako iní, ktorí len tak sipia ani hady.

Súhrnný diktát č. 19

Niekedy telefonujem svojim známym len preto, aby som sa mohol porozprávať so sebou. Hrdý Mišo tvrdí, že správni chlapi sú tvrdí. Z myšlienok ich vytrhol prílet siedmich či ôsmich divých kačíc, ktoré vzápätí pristáli na hladine rieky. Nad krištáľovo čistou vodou stála košatá jabloň a v jej korunách bzučali včely a osy. Matkini príbuzní z Modry nás navštívia niekedy v júli.

Levy a tigre sú nebezpečné zvery. V údolí zavýjali psy. Ten pekný chlapec bol presne jej typ. Na oslave boli samí muži, lebo ich ženy ostali samy pred dverami. Zo siedmich predmetov mu dali nedostatočnú. Nevedeli nájsť profesorkin kabinet. Niektorí dospelí si myslia, že zhltli všetku múdrosť sveta, hoci podľa mladých je to hlúposť. Ktovie, či učiteľ, ktorý diktuje tento diktát, výborne ovláda celú gramatiku!

Súhrnný diktát č. 20

politickí skrachovanci, skrytý význam, hrajú sa ako malí chlapci, niektorí žiaci sú bystrí, počuli sme bystrý potok, sprostí debili s múdrymi ľuďmi, bol dobrý, nepatril k výborným, akísi čierni mládenci, sú to správni muži, hovoril o akýchsi ideách, tí dvaja sú si blízki, taký veľký krik, ktorí žiaci chýbajú, ktorýsi chlapec, ktorý z vás to bol, boli sme utrmácaní celodenným chodením, je ako holý v tŕní, videli sme mnoho historických pamiatok, išli sme šmykľavým chodníkom, bol blýskavý večer, akýsi prievidzský skín, v kritických situáciách, niektorí žiaci sú dotieraví, niektorý z vás to musel byť, skúsení poľovníci, nik z prítomných rybárov, o prekrásnych dievčatách, rybí zápach

Súhrnný diktát č. 21

Nijaký zvláštny zážitok sme nezažili. Obidve ženy si pomysleli, že to určite nie je pravda. Vrch bol nižší, než sme predpokladali. Kvôli chýbajúcim žiakom na hodinách boli výsledky z predmetu veľmi slabé. Tie topánky tam nie sú. Niekedy telefonujem svojim známym len preto, aby som sa mohol porozprávať so sebou. Mišo patrí medzi priemerných študentov. Na konferenciách a prednáškach by sme si mali robiť záznamy. Najväčšmi potrebujeme dobré rady. Opísať vzhľad nového výrobku bola preňho ťažká úloha.

Súhrnný diktát č. 22

Pred ôsmimi minútami so bol ešte neznalý veci. Hrdý Mišo tvrdí, že správni chlapi sú tvrdí. Najťažšie je byť siedmym trpaslíkom zo siedmich trpaslíkov. Ktorýsi chlapec tu včera rozbil okno. Matkini príbuzní z Modry nás navštívia niekedy v júli. V celkovom poradí skončili siedmi. Všetci boli roztúžení ako malí chlapci. Ani jeden z nich však nebol smelý. Levy a tigre sú nebezpečné zvery. V údolí zavýjali psy. Pri love zveri býva často veľa krvi.

Zo siedmich predmetov mu dali nedostatočnú. Obrázok má dve osi súmernosti. Ten včerajší americký film bol skvelý. Nevedeli nájsť profesorkin kabinet. Sprostí debili často víťazia nad múdrymi ľuďmi. Niektorí dospelí si myslia, že zhltli všetku múdrosť sveta, hoci podľa mladých je to hlúposť.

Súhrnný diktát č. 23

Pred ôsmimi minútami so bol ešte neznalý veci. Hrdý Mišo tvrdí, že správni chlapi sú tvrdí. Rande si dali na Ulici slobody. Najťažšie je byť siedmym trpaslíkom zo siedmich trpaslíkov. Naši príbuzní z Modry nás navštívia niekedy v júli. V celkovom poradí skončili siedmi. Omylom zjedol mydlo. Všetci boli roztúžení ako malí chlapci. Ani jeden z nich však nebol smelý.

Keď učiteľka odišla, zostali deti v triede samy. Kam sa vyberieme na výlet? Do Východnej alebo na Vysočinu? Zo siedmich predmetov mu dali nedostatočnú. Nábytok v bývalom bistre bol starobylý. Ten včerajší americký film bol skvelý. Koryto bystriny, ktoré nazývajú Žltá voda, bolo plytké. Sprostí debili často víťazia nad múdrymi ľuďmi. Skrytý význam sa nazýva inotaj. Niektorí dospelí si myslia, že zhltli všetku múdrosť sveta, hoci podľa mladých je to hlúposť.

Súhrnný diktát č. 24

Rozkázal, aby mu priviedli koňa, a vydal povely. Fero zvýskol: „Ten fór nie je vôbec vtipný!“ Vtipní ľudia to majú v živote ľahšie. Bočná ulička, kde býval, bola ľudoprázdna. Naši známi chodili na známy hrad v blízkom okolí. Kamaráti hovorili o akýchsi pekných dievčatách. Ja nie som taký čert, ako tí študenti. Ján Smrek, vlastným menom Ján Čietek, je významný slovenský básnik. Hrdý Mišo tvrdí, že správni chlapi sú tvrdí. „Kto tam?“ vykríkol a pokračoval, „vyjdi, nech ťa vidím.“ Orange Slovensko, a.s., vedie na slovenskom trhu mobilných technológií.

Súhrnný diktát č. 25

Každý človek túži po tom, aby bol šťastný. Niektorí ľudia sú spokojní s málom, iným treba všetky bohatstvá sveta. Časť mládeže uvažuje predovšetkým nad materiálnymi hodnotami. Ani siedmy mobil nie je dosť dobrý a mať iba pár eúr v minciach sa nenosí. Takmer všetci mladí vyhľadávajú dobrodružstvá, či snívajú o naplnených ľúbostných vzťahoch.

Byť s babou či chalanom v intímču je priam elektrizujúce. Na konci štúdia však preváži rozmýšľanie o dobrom zamestnaní, alebo úspechu na prijímacích pohovoroch na vysokú školu. Vtedy sa študenti svojím správaním prvýkrát prejavujú ako dospelí. Sami si musia uvedomiť, čo a ako chcú dosiahnuť. Zodpovedný prístup môže byť dobrým začiatkom veľkého života. Pravda, nie všetci vyjdú zo strednej školy so vztýčenou hlavou. Niekedy sa však mladí ľudia rozhodujú iba kvôli želaniam rodičov, no ani to asi nie je dobre.

Súhrnný diktát č. 26

Neviem prečo, ale všetci mi hovoria, že som utáraný ako tetka, ktorá predáva na trhu. Nemôžem za to, že si všeličo všímam. Napríklad aj toho ujka, idúceho so svojím psom, ktorý vyzeral presne ako jeho pán. Predvčerom som videl akýchsi čudákov, ktorí chodili po celom sídlisku, akoby nevedeli trafiť. Nakoniec vysvitlo, že sú to sestrini kamoši, ktorých pozná z pokecu. Kvôli nim som zmeškal do školy.

A k tomu tá moja pamäť – je jedno, či sa niečo prihodí pred siedmimi dňami alebo minulý mesiac. Dospelí si často myslia, že zhltli všetku múdrosť sveta. Pritom sami sa niekedy správajú veľmi divne, ba nepochopiteľne. Vtedy často vyjdú na posmech. Ťažko potom môžu svojim deťom vysvetľovať, ako sa treba správať.

Súhrnný diktát č. 27

Neviem prečo, ale všetci mi hovoria, že som utáraný ako tetka, ktorá predáva na trhu. Nemôžem za to, že si všeličo všímam. Napríklad aj toho vysokého ujka, pomaly idúceho so svojím psom, ktorý vyzeral presne ako jeho pán. Predvčerom som videl akýchsi čudákov, ktorí chodili po celom sídlisku, akoby nevedeli trafiť. Nakoniec vysvitlo, že sú to sestrini kamoši, ktorých pozná z pokecu. Kvôli nim som zmeškal do školy.

A k tomu tá moja pamäť – je jedno, či sa niečo prihodí pred siedmimi dňami alebo minulý mesiac. Dospelí si často myslia, že zhltli všetku múdrosť sveta. Pritom sami sa niekedy správajú veľmi divne, ba nepochopiteľne. Vtedy často a úplne zbytočne vyjdú na posmech.

Súhrnný diktát č. 28

Hoci sa v súčasnosti čoraz viac používajú digitálne fotoaparáty a elektronické dátové médiá, klasické prístroje a postupy fotografovania sú obľúbené hlavne medzi profesionálmi. Podstatou fotografického materiálu je tenká vrstva látky, ktorá sa vplyvom svetla alebo iných žiarení mení do takej miery, že trvalo zaznamená na ňu premietnutý optický obraz. Táto zmena môže byť chemická alebo fyzikálna. Bežne používanou zložkou fotografického materiálu sú halogenidy striebra.

Najjednoduchšiu stavbu majú materiály pre čiernobielu fotografiu. Farebná fotka sa zaznamenáva minimálne na dve citlivé vrstvy. Existujú aj materiály pre okamžitú fotografiu, ktoré obraz zachytávajú aj do ôsmich vrstiev. Fotografické produkty majú množstvo rôznych vlastností, závislých najmä od druhu surovín použitých pri ich výrobe. Ide predovšetkým o citlivosť, strmosť, zrnitosť a obrysovú ostrosť filmu.

Súhrnný diktát č. 29

Našim prekážkarom sa na posledných pretekoch nedarilo. Predovšetkým malé deti by nemali ostávať samy. Naši známi radi chodili na známy hrad v blízkom okolí. Dievčatá nie sú rady, keď sa objavia v rovnakých šatách, aké majú aj ďalšie z nich. Sestrin frajer je akýsi divný. Niektorý z dobrodruhov si myslel, že na himalájskych pahorkoch sa hocikedy stretne so snežným mužom s neobvyklým menom Yeti. Keď ťa budú biť akísi darebáci, ukáž im, aký si silný!

Hoci tomu niektorí ľudia nechceli veriť, dôkladné expertízy, ktoré dal urobiť, ukázali, že ten nápoj je veľmi zdravý. Starý rozprávkar hovoril o divnom drakovi so siedmimi hlavami, ktorý nerád unášal pyšné princezné.

Súhrnný diktát č. 30

Našim prekážkarom sa na posledných pretekoch nedarilo. Predovšetkým malé deti by nemali ostávať samy. Sestrin frajer je akýsi divný. Keď ťa budú byť akísi darebáci, ukáž im, aký si silný! Dievčatá nie sú rady, keď sa objavia v rovnakých šatách, aké majú aj ďalšie z nich. Starý rozprávkar hovoril o divnom drakovi so siedmimi hlavami, ktorý nerád unášal pyšné princezné. Naši známi radi chodili na známy hrad v blízkom okolí.

Niektorý z dobrodruhov si myslel, že na himalájskych pahorkoch sa hocikedy stretne so snežným mužom s neobvyklým menom Yeti. U nás sú rozličné cirkvi. Hoci tomu niektorí ľudia nechceli veriť, dôkladné expertízy, ktoré dal urobiť, ukázali, že ten nápoj je veľmi zdravý. Zostaňte tam, kde ste! Nemali kde prespať. Po dlhom večere mal problémy s ranným vstávaním.

Súhrnný diktát č. 31

Výsledkom myslenia nemusí byť vždy schopnosť pochopiť nastolený problém. Sami muži si často môžu za to, že sa stávajú osamelými. V skutku, ktorý teraz hýbe médiami, je podľa Generálnej prokuratúry SR vskutku množstvo nezrovnalostí. Ak je dieťa agresívne, rodičia musia zasiahnuť, aj keď im to obvykle nie je po vôli. Tie psy, ktoré zavýjali pod príkrym svahom, sú aj napriek svojim výzorom vcelku neškodné. Niektoré časti v celku boli ťažšie identifikovateľné.

Každý z nás to raz vyskúša a všetci tomu nakoniec budeme radi. Na začiatku výsluchu nebolo vôbec jasné, či kvôli ostatným obžalovaným dotyční obvinení vyjdú s pravdou von. E-mail je v súčasnosti celosvetovo rozšírená forma medziľudskej komunikácie, ktorá sa využíva zástupcami všetkých generácií.

Súhrnný diktát č. 32

Krvi by sa v ňom nebol dorezal, taký bol veľmi vystrašený. Niektoré dievčatá sú radšej samy, keď vôkol nich je to samý namyslený truľo. Ďalší vývin do istej miery závisí od vplyvu okrajových činiteľov. Keď zúčastnení začali brýzgať na prítomných, väčšinou sa to skončilo tým, že sa jedni osopili na druhých. Po tej rýchlej večeri mali nejaký zvláštny pocit v bruchu.

Niektorí kvázi matematici sú naozaj úžasný – aj druhýkrát im vyjde triapolkrát vyššia hodnota v porovnaní so správnym výsledkom. Akísi cudzinci, ktorí sa pri nás zastavili, mali so sebou akýsi divný predmet, ktorý vydávali za pravý zlatý šperk. Z prameňa začala prýštiť ohromná riava krištáľovo čistej vody.

Súhrnný diktát č. 33

Lyžice, vidličky a nožíky sú štandardnou výbavou predovšetkým našich kuchýň. Za siedmimi dolinami, kde sa voda sypala a piesok sa lial, býval so svojím dvorným šašom kráľ Baltimír siedmy, ktorý raz svojim synom prezradil nezvyčajné rodinné tajomstvo. Na začiatku jari sa to pri osikách neďaleko rybníka len tak hmýrilo kadejakými dotieravými muchami.

Žiaci siedmych a ôsmych ročníkov našej základnej školy sa rozhodli stráviť prázdniny, ktoré sa pomaly blížia, užitočne. „Buďte tichšie!“ dôrazne vyzval profesor svojich žiakov. Dospelí si myslia, že zhltli všetku múdrosť sveta, hoci podľa mňa je to hlúposť. Ktovie, či učiteľ, ktorý diktuje tento diktát, ovláda celú gramatiku!

Súhrnný diktát č. 34

Zablysnutie prenikne oknami do prítmia izby vtedy, keď nástenné hodiny odbijú tri. Kristián vstane spoza stola a vykročí k dverám. Naokolo nevidieť človiečika, hoci dážď sa už sype drobnejší. Vietor lomcuje rukoviatkou na kôlni. „Dnes nechoď!“ ozve sa žena z verandy. „Daj pokoj,“ povie Kristián, „búrka sa vzďaľuje.“ Kráča po cestičke zo sypkého piesku. Stopy po čižmách sú plytšie.

Po trinástich krokoch je už pri kôlni, vyťahuje ruky z vreciek, roztvorí dvierka a zmizne v tmavom otvore. Netrvá dlho, kým sa opäť zjaví. V ľavej ruke nesie kosu s novým kosiskom. O chvíľu už kráča kúskom skosenej lúky, vysoko dvíha nohy, prekračuje poľahnuté riadky. Od rieky sa plazí riedka hmla, stelie sa pri zemi, zakrýva priestory medzi halúzkami a kriakmi. Onedlho zamorí celé okolie. Vietor jej pomáha, prikráda sa s ňou.

Súhrnný diktát č. 35

Ekonomická kríza z minulého roka zasiahla výrazne aj všetky krajiny Európskej únie. Slovensko, ktoré bolo dovtedy vnímané ako hospodársky najrýchlejšie sa rozvíjajúca krajina, zaznamenalo prepad hrubého domáceho produktu k siedmim percentám. Negatívny vplyv krízy pritom na Slovensku pociťujeme menej ako v iných krajinách.

Napriek tomu rastie nezamestnanosť, zvyšuje sa štátny dlh, štát míňa obrovské sumy na projekty, ktorých opodstatnenosť je v čase krízy otázna. Ani čerpanie európskych fondov vôbec nie je na vysokej úrovni a problematické sú aj niektoré výberové konania, ktoré sú buď predražené, alebo sa v nich postupovalo netransparentne.

Viacerí ekonomickí analytici sa zhodujú, že opatrenia štátu na eliminovanie dôsledkov krízy sú málo efektívne, ba miestami až pochybné. Našťastie sa naša ekonomika pomaly oživuje, no návrat do starých pozícií bude trvať aj niekoľko rokov a bude určite bolestný.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Súhrnne diktátu


Odporúčame

Slovenský jazyk » Diktáty

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.013 s.
Zavrieť reklamu