Refinancovanie - pojem, princíp, motívy

Spoločenské vedy » Ekonómia

Autor: ref_allfor (19)
Typ práce: Referát
Dátum: 05.02.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 393 slov
Počet zobrazení: 6 895
Tlačení: 484
Uložení: 566

DEFINÍCIA REFINANCOVANIA

Určite ste sa už pri štúdiu alebo v bežnom živote stretli s pojmom refinancovanie a možno ste si kládli otázku, čo to vlastne je?

Refinancovanie či prefinancovanie pôžičky je odborný výraz pre veľmi jednoduchý krok –výmenu nevýhodnej pôžičky za výhodnejšiu. Refinancovať môžno prakticky všetky druhy pôžičiek – dlhy na kreditnej karte, prečerpanie účtu, spotrebný úver či lízing. Najviac sa však refinancujú hypotekárne úvery.

PRINCÍP FUNGOVANIA

Princíp refinancovania pôžičky je veľmi jednoduchý. Existujúcu nevýhodnú pôžičku chcete vymeniť za výhodnejšiu. Cieľom je ušetriť peniaze. Zoberiete si výhodnejšiu pôžičku, ktorou splatíte menej výhodnú pôžičku. Banky za normálnych okolností nemajú záujem vám dávať výhodnejšie úvery. Čím drahší úver, tým lepšie pre ne. Majú väčší zisk.

Cieľom každej banky je maximalizovať svoj zisk. Nie je to tak dávno, kedy mali banky na trhu s pôžičkami nad spotrebiteľmi takmer neobmedzenú vládu. Avšak aj slovenský trh s pôžičkami sa pomaly stáva skutočným trhom. Teda miestom, kde prebieha súťaž. Kde existuje konkurencia.

Jediným spôsobom, ako prinútiť banky, aby ľuďom poskytovali výhodnejšie úvery, je nechať ich medzi sebou súťažiť. Jednoducho sa o klientov pobiť. Postupne boli prijaté zákony, ktoré pracujú v prospech bežného človeka a chránia ho pred obrovskou silou bánk. Pri refinancovaní máte v rukách veľkú zbraň. Môžete si vybrať u koho budete čerpať pôžičku. Toto právo nemáte iba na začiatku, ale počas celej doby čerpania pôžičky.

Poskytovatelia pôžičiek zvykli v minulosti lákať ľudí na akciové ponuky, ktoré sľubovali mimoriadne výhodné podmienky. Avšak iba na obmedzenú dobu. Banka vám poskytla hypotéku s výhodným fixovaným úrokom na prvé tri roky. Po uplynutí tejto doby však úrok vyletel tam, kde ho chcela banka vidieť od začiatku. Klientovi zostalo iba nepríjemné prekvapenie.

MOTÍVY K REFINANCOVANIU

K refinancovaniu pôžičky vedie ľudí viacero motívov a to najmä:
·snaha znížiť si mesačnú splátku. Inými slovami – ušetriť na pôžičke.
·potreba skrátiť dobu splácania
·potreba zmeniť založenú nehnuteľnosť
·vyňatie spoludlžníka – potreba prevziať hypotéku iba na seba
·nespokojnosť so službami banky

Ďaleko najčastejšou motiváciou pri refinancovaní je získanie finančnej výhody. Refinancovanie je veľmi obľúbené najmä počas priaznivých podmienok na trhu úvermi. Teda v časoch, kedy úrokové miery na trhoch klesajú. Táto situácia je na Slovensku aj teraz. Za nižšie úrokové miery hypotekárnych úveroch môže z časti vyššia stabilita Slovenska (Slovensko a slovenský realitný trh nie sú vnímané ako rizikové) a z časti nižšia úroková miera stanovená eurobankou. Výmenou poskytovateľa úveru je možné získať nemalú finančnú výhodu.

Zdroj: Slovník pojmov
Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#testy adr odpovede #sloh na temu vo forme vykladu ako spravne zvladnut stres #motív podnikania #refinancovanie #Testy adr #motív - definícia


Odporúčame

Spoločenské vedy » Ekonómia

:: Aktuálne kurzy mien ECB

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu