Diverzifikácia investície

Spoločenské vedy » Ekonómia

Autor: ref_allfor (19)
Typ práce: Referát
Dátum: 10.04.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 418 slov
Počet zobrazení: 3 211
Tlačení: 232
Uložení: 237

Diverzifikácia investície

Pri diverzifikácii investície ide o štandardný spôsob, pri ktorom sa riadi a limituje investičné riziko. Investícia sa rozkladá medzi menší alebo väčší počet čiastkových investícií. Ide o portfólio investície, ktoré sa môže skladať s navzájom súviasiach a nesúvisiacich čiastkových investícií. Takto sa znižuje riziko a strata oproti tomu, keby bola investícia alokovaná len v jednom finančnom produkte.Viaceré čiastkové investácie vedú k nižšiemu riziku a teda k istejším výnosom.

Vždy sa odporúča rozdeliť svoju investíciu do viacerých finančných produktov a nástrojov. Aj keď viete o veľmi výhodnej investičnej možnosti, aj v takom prípade treba rozdeliť vašu vlastnú investíciu do viacerých možností. Keď zaradíte do portfólia viac nástrojov, výrazne sa zníži riziko, keď bude v jednej oblasti pokles.

Vzorové portfólio môže byť:

•    akcie – prinášajú najvyšší výnos, ale sú najviac rizikové. Sú priamo spojené s vývojom na danom trhu, pokiaľ daný trh rastie a firmy zaznamenávajú rast, tak akcie rastú. Môžeu sa výrazne pohybovať nahor, ale aj nadol. Pri investíciách do akcií treba preto ďalej diverzifikovať riziko a investovať do viacerých akcií – aj za cenu, že viete, že akcie určitej firmy budú výraznejšie rásť.

•    podielové fondy – prinášajú pomerne vysoký výnos, riziko sa rozdeľuje medzi veľké množstvo akcií. Skladajú sa teda z viacerých akcií a ich vzájomná korelácia prináša stabilný rast investície. Riziko investície sa rozloží medzi veľké množstvo akcií a teda ak určitá časť má pokles, vyrovná sa to s časťami, ktoré majú rast.

•    drahé kovy – investícia sa považuje sa dlhodobo stabilnú, s menšími výkyvmi. Zvyčajne sa investuje do zlatých tehličiek alebo zlatých mincí, v poslednom čase investori začínajú považovať za dobrú investíciu aj striebro, lebo je vzhľadom na trh podhodnotené. Čiastočne sa investuje aj do iných drahých kovov, ako je napríklad platina. Výraznú časť však predstavujú investície do zlata.

•    termínované vklady – sú stabilnou investíciou, ktorá výrazne nerastie, ale nemá ani riziko poklesu. Termínované vklady sú poevne časovo fixované, majú malú mieru rizika a často sú na hranici s infláciou.

•    iné investície – pri dobrom prehľade o trhu sa odporúčajú aj investície do umenia (vzácne obrazy, hodinky) alebo veteránov. Ich hodnota sa zvyšuje časom a vzácnosťou. Pri tomto type investícií treba byť veľmi opatrný, ide o unikátne produkty, pri ktorých je potrebné mať prehľad o situácii na trhu.

•    bežný účet – považuje sa za najmenej výnosný, lebo poplatky môžu prevýšiť infláciu
Ako bolo spomenuté, vždy je potrebné diverzifikovať umiestnenie svojich finančných prostriedkov. Čím lepšia diverzifikácia, tým je znížené riziko straty a tým je lepšia príprava na dosahovanie dobrých výnosov.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#investície #divrzifikácia #Prevysit


Odporúčame

Spoločenské vedy » Ekonómia

:: Aktuálne kurzy mien ECB

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.042 s.
Zavrieť reklamu