Olejniny

Spoločenské vedy » Ekonómia

Autor: verca123
Typ práce: Referát
Dátum: 17.03.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 414 slov
Počet zobrazení: 2 025
Tlačení: 167
Uložení: 168

Olejniny

Olejniny sú v našom národnom hospodárstve surovinovou základňou pre celý rad odvetví potravinárskeho a ľahkého priemyslu. Olejninysú rastliny, ktorých semená obsahujú rastlinné oleje. Olej sa zo semien získava lisovaním. Zvyšky semien po vylisovaní- výlisky- sú krmivom pre dobytok.

Medzi olejniny, ktoré sa pestujú u nás patrí:

  • slnečnica ročná,
  • kapusta repková pravá (repka olejná),
  • mak siaty.

Repka olejná

Je najrozšírenejšia olejnina na Slovensku. Patrí medzi naše dôležité a najčastejšie pestované olejniny. Je to rastlina náročnejšia na pestovanie. Pre svoj rast potrebuje dostatok výživných látok a hnojenie.

Semená sú bohaté na olej, ktorý sa získava lisovaním. Žltý repkový olej sa používa na výrobu stolového oleja, ktorý používame pri príprave jedál a pokrmových tukov. Zvyšky semien – výlisky sú kvalitným a výživným krmivom pre dobytok.

Ďalej sa využíva na výrobu liekov vo farmaceutickom priemysle, kožiarskom priemysle a gumárenskom priemysle.

Slnečnica ročná

Rastie u nás v najteplejších oblastiach. Je to vysoká bylina, má drsné listy a veľké kvety.

Semená sa lisujú, a tým sa získava slnečnicový olej. Slnečnicový olej sa používa na výrobu stolového oleja a stuženého tuku. Zvyšky semien sa využívaj ako kvalitné krmivo pre dobytok.

Mak siaty

Patrí medzi naše známe pestované kultúrne rastliny - olejniny. Je to jednoročná rastlina s veľkými nápadnými bielymi, ružovými či červenými kvetmi. Je známy bohatým obsahom vápnika, vitamínov, minerálov a nenasýtených mastných kyselín.

Mak siatyľudia pestujú najmä pre semená, ktoré sú dôležitou olejninou a v potravinárstve obľúbenou pochutinou. Suché makovice sa využívajú vo farmaceutickom priemysle.

Semená sa lisujú na olej, ktorý sa využíva napríklad v kozmetike na krémy, masti, či mydlá, ale aj pri výrobe náterov a farieb.

Lisovanie – je proces, pri ktorom sa pomocou vysokého tlaku získava olej zo semien rastlín. Uskutočňuje sa za tepla alebo za studena. Lisovaním za studena sa získa kvalitný čistý olej s malým výťažkom. Lisovaním za tepla sa získa menej kvalitný olej, preto sa najskôr lisuje za studena až potom za tepla. Lisovanie semien sa uskutočňuje nepretržite v závitových lisoch.

Pred samotným lisovaním sa suroviny očistia, rozdrvia a zomelú, pričom sa upraví ich teplota a vlhkosť. Po lisovaní sa získa odpad – pokrutiny (výlisky, používajú sa ako krmivo, pretože obsahujú bielkoviny), ktoré sa môžu ešte raz lisovať, pretože v nich zostáva ešte olej, väčšinou sa extrahujú.

Extrakcia je dej, pri ktorom organické rozpúšťadlo (benzén, trichlóretylén, acetón) rozpustí olej z olejnej suroviny. Uskutočňuje sa v extraktéroch, ktoré pracujú nepretržite, kde sa rozdrvená olejnatá surovina pohybuje proti prúdu rozpúšťadla, pričom olej prechádza do roztoku. Z roztoku sa olej a rozpúšťadlo oddelia destiláciou. Skvapalnené rozpúšťadlo sa znova môže použiť na extrakciu.

Potravinárske oleje: slnečnicový, repkový, olivový, palmový, kokosový, tekvicový, konopný, sezamový, ľanový, sójový, arašidový, mandľový

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Oleje #Medzi olejniny nepatrí:


Odporúčame

Spoločenské vedy » Ekonómia

:: Aktuálne kurzy mien ECB

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu