Nové trendy v stravovaní

Spoločenské vedy » Ekonómia

Autor: katarina05 (19)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 27.11.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 705 slov
Počet zobrazení: 2 015
Tlačení: 107
Uložení: 98

Nové trendy v stravovaní

A) - vysvetlite pojmy Slow Food, Finger Food, tematické reštaurácie

Slow food: opak fast foodu, ide o spomalenie procesu jedenia v gastro zariadeniach. Vyhľadávajú sa hist. a krajové špeciality a usporadúvajú sa ochutnávky jedál.

Finger food: miniatúry jedál, konzumujú sa prstami. Podáva sa väčšinou na spoločenských akciách, kde sa konzumuje po stojačky a nepotrebujeme príbor. Môžu to byť aj zdanlivo jednoduché jedlá, ktoré sú minimalizované.

Tematické reštaurácie: patria do zážitkovej gastronómie, niektoré zariadenia sú iba zariadené na určitú tému v iných je doladené aj konanie personálu, sprievodný program, zapojenie návštevníka do hry(

Dětenice pri Mladej Boleslavi – zamerané na stredovek, Neolit BA – nezvyčajné druhy mias,

Camelot KE – doba kráľa Artuša).

- uveďte, aký vplyv majú nové technológie využívané v gastronomických zariadeniach na spokojnosť hostí, ekonomiku prevádzky a ŽP:

Napríklad pri Cook and Chill sú výhody:

  • Časová nezávislosť na príprave – pokrmy sú kedykoľvek k dispozícií
  • Zachováva sa kvalita
  • Väčšia rôznorodosť ponuky
  • Úspora personálu
  • Práca je v súlade s predpismi HACCP

- charakterizujte vegetariánske stravovanie:

 Vegetariáni prijímajú bezmäsitú stravu a nekonzumujú všetky produkty z mŕtvych zvierat ako vnútornosti. Zo živočíšnych produktov obyčajne iba mlieko, syry, jogurty a vajcia. Sú proti používaniu živočíšnych produktov ako koža, hodváb, vlna, perie a produktov testovaných na zvieratách. Životný štýl zameraný na starostlivosť o zdravie.

Nové suroviny pre vegetariánov: TAK TO OZAJ NEVIEM ČO MOŽE BYŤ

- vysvetlite význam oddelenej stravy:

Hlavnou zásadou oddelenej stravy je nemiešať potraviny:

  1. s rozdielnym časom trávenia.
  2. s rozdielnymi požiadavkami na kyslosť či zásaditosť tráviacich štiav

Cieľom je aby potrava dlho neležala v žalúdku.

Dietika – odbor medicíny kt. sa zaoberá spôsobom zabezpečovania správnej výživy človeka v období jeho ochorenia alebo uzdravovania.

Pozitívne účinky sú tie, že človek dostáva plnohodnotnú a vyváženú dennú potrebu živín. Medzi jedlami sú určité časové odstupy, ktoré sa nechávajú na vytrávenie potravy a tak nám umožní časový odstup lepšie využiť jednotlivé živiny.

- popíšte princíp makrobiotickej stravy:

Základným princípom makrobiotiky je žiť v súlade s prírodou, usilovať o návrat zdravia. Potrava má nielen pomáhať udržiavať život, ale tiež by mala podporovať naše zdravie a šťastie. Pilierom makrobiotiky sú dva základné princípy orientálnej filozofie jin a jang. Jin je podľa tejto teórie sila odstredivá a jang dostredivá. Jedná sa o dve protikladné sily, ktoré sú zároveň v zhode av každej potravine sú v určitom pomere zastúpené.

- navrhnite možnosti, ako predchádzať obezite:

  • zníženie príjmu energie zo všetkých tukov
  • obmedzenie spotreby živočíšnych tukov, najmä mäsa a mäsových výrobkov s vyšším obsahom tuku, tučných mliečnych výrobkov,
  • zvýšenie spotreby rýb, kyslomliečnych výrobkov s nízkym obsahom tuku
  • zníženie príjmu energie z voľných cukrov
  • zvýšenie spotreby zeleniny a ovocia v čerstvom stave, strukovín, celozrnných výrobkov a orechov.

B) - uveďte povinnosti zamestnávateľa pri zabezpečovaní stravovania zamestnancov:

Zamestnávateľ je povinný zabezpečovať zamestnancom vo všetkých zmenách 1 teplé jedlo denne + nápoj. Túto povinnosť nemá voči zamestnancom vyslaným na pracovnú cestu, s výnimkou zamestnancov vyslaných na pracovnú cestu. Nárok na poskytnutie stravy má zamestnanec, ktorý v rámci pracovnej zmeny vykonáva prácu viac ako štyri hodiny. Zamestnávateľ prispieva na stravovanie podľa odseku 2 v sume najmenej 55 % ceny jedla. Ak zamestnávateľ neposkytne stravovanie musí zamestnancovi zabezpečiť stravné lístky, v tomto prípade hradí zamestnancovi 75% nie 55% ako pri jedle.

- objasnite pojmy:

Kolektívna zmluva:

Je podpísaná ak na pracovisku pôsobí odborová organizácia. Je to zmluva medzi zamestnávateľom a odborovým orgánom. Upravuje pracovno – právne vzťahy nad rámec zákonníka práce. Rešpektuje kolektívnu zmluvu uzatvorenú na celoštátnej úrovni. Uzatvára sa spravidla na 1 rok. Zabezpečuje zamestnancovi napr. predĺženie dovolenky o 1 týždeň, skrátený pracovný čas, lepšie pracovné podmienky,...

Sociálny fond:

Každý podnik je povinný zo zákona vytvárať sociálny fond pre oblasť sociálnych služieb. Tvorí sa v rozsahu 0,6 – 1% z celkového súhrnu hrubých miezd za rok. Jeho čerpanie rieši kolektívna zmluva. Môže sa použiť na: stravovanie, regeneráciu prac. sily, dopravu do zamestnania, rekreáciu, sociálnu výpomoc. Nemôže sa použiť na: účely odmeňovania za prácu.

C) - celodenný JL z hľadiska správnej výživy:

Raňajky: paradajka, rastlinné maslo, grahamové pečivo, ovocný čaj

Desiata: šľahaný tvaroh s pažítkou, celozrnný chlieb, zelený čaj

Obed: polievka šošovicová so zeleninou, pečený pstruh na masle, zemiaky, zeleninová obloha + ovocný nápoj

Olovrant: ovocná zmrzlina s kúskami čerstvého ovocia

Večera: bryndzové pirohy s kyslou smotanou, čierny čaj

- Zaúčtujte prípady týkajúce sa sociálneho fondu:

ID tvorba sociálneho fondu 527/472

ID príspevok zo zisku do sociálneho fondu 431/472

ID čerpanie fondu na príspevok na stravovanie pracovníkov 472/213

ID čerpanie fondu na dôchodkové pripoistenie zamestnancov 472/336

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#technológia prípravy pokrmov


Odporúčame

Spoločenské vedy » Ekonómia

:: Aktuálne kurzy mien ECB

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.023 s.
Zavrieť reklamu