Personalistika

Spoločenské vedy » Ekonómia

Autor: katyp (18)
Typ práce: Referát
Dátum: 11.12.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 719 slov
Počet zobrazení: 1 237
Tlačení: 117
Uložení: 120

PERSONALISTIKA

Personálny manažment - činnosť, ktorej pozornosť sa sústreďuje na zamestnancov (ľudské zdroje). Riadenie ľudských zdrojov, časť manažmentu podniku zameraná na problematiku ľudských zdrojov a ich prácu.

Zabezpečuje potrebný počet zamestnancov požadovanej profesijnej i kvalifikačnej štruktúre + vzdelávanie a rozvoj zamestnancov.

Subjekty personálneho manažmentu: 1. vrcholoví manažment - úlohou je tvoriť strategické programy, výrobné plány a rozhodovať o všetkých riadiacich úrovniach

  1. personálny útvar - zabezpečuje všetky personálne činnosti, poradenské a evidenčné práce pre potreby riadenia ľudí
  2. línioví manažéri - zodpovedajú za chod a ekonomické výsledky jednotlivých oddelení, plánujú počet zamestnancov, organizujú ich prácu, uzatvárajú zmluvy, ukončujú pracovné pomery, odmeňujú ...
  3. ostatní zamestnanci - podieľajú sa na plnení úloh

Zamestnávateľ - PO/FO, ktorá zamestnáva aspoň jednu fyzickú osobu v pracovnoprávnom vzťahu (pracovný pomer, dohoda o vykonaní práce alebo dohoda o brigádnickej práci študentov).

Zamestnanec - FO, ktorá na základe pracovnoprávneho vzťahu vykonáva pre zamestnávateľa závislú prácu podľa jeho pokynov za mzdu alebo odmenu.

Získavanie zamestnancov - činnosti zamerané na získavanie potrebného počtu zamestnancov v požadovanom zložení, čase i primeraných nákladoch. (interné zdroje, externé zdroje).

Metódy: inzercia, plagáty, sprostredkovanie úradov práce, sociálnych vecí a rodiny, prostredníctvom špecializovaných personálnych firiem, na základe odporučení, referencií, využitie vlastných databáz zamestnancov, personálny lízing ...

Skúšobná doba - V pracovnej zmluve možno dohodnúť skúšobnú dobu, ktorá je najviac 3 mesiace. Nemožno ju predlžovať. Predlžuje sa iba o čas prekážok v práci na strane zamestnanca. Skúšobná doba sa musí dohodnúť písomne, inak je neplatná. Počas skúšobnej doby môže zamestnanec aj zamestnávateľ zrušiť pracovný pomer z akéhokoľvek dôvodu alebo bez udania dôvodu.

Pracovný pomer na určitú dobu - možno dohodnúť najdlhšie na 3 roky.

Preradenie na inú prácu - môže nastať so súhlasom zamestnanca alebo jednostranne, t. j. bez súhlasu zamestnanca (je možné napr. v prípade potreby odvrátenia mimoriadnej udalosti alebo zmiernenia jej následkov).

Výpovedná doba - rovnaká pre zamestnávateľa aj zamestnanca - najmenej 2 mesiace. U zamestnanca, ktorý u zamestnávateľa odpracoval najmenej 5 rokov, je výpovedná doba najmenej 3 mesiace.

Pracovný čas - časový úsek, v ktorom je zamestnanec k dispozícii zamestnávateľovi, vykonáva prácu a plní povinnosti v súlade s pracovnou zmluvou.

Dovolenka - Zamestnancovi vzniká za podmienok stanovených v Zákonníku práce nárok na:

- dovolenku za kalendárny rok alebo jej pomernú časť,

- dovolenku za odpracované dni,

- dodatkovú dovolenku (za prácu v sťažených alebo zdraviu škodlivých podmienkach).

Mzda - cena práce; peňažné plnenie alebo plnenie peňažnej hodnoty (pri naturálnej mzde), ktoré poskytuje zamestnávateľ zamestnancovi za prácu.

Mzdou nie je náhrada mzdy, odstupné, odchodné, cestovné náhrady, príspevky zo sociálneho fondu, výnosy z kapitálových podielov alebo obligácií, náhrady za pracovnú pohotovosť a iné ...

Mzda nesmie byť nižšia ako minimálna mzda ustanovená osobitným predpisom.

Zamestnávateľ, u ktorého nie je odmeňovanie zamestnancov dohodnuté v kolektívnej zmluve, je povinný poskytnúť zamestnancovi mzdu najmenej v sume minimálneho mzdového nároku, určeného pre stupeň náročnosti práce (6. stupňov) príslušného pracovného miesta. Sadzba minimálneho nároku pre príslušný stupeň náročnosti pracovného miesta sa vypočíta ako násobok minimálnej mzdy pri týždennom pracovnom čase 40 hodín a príslušného koeficienta minimálne mzdy uvedeného v Zákonníku práce.

Základné formy miezd:

1. časová - súčin odpracovaných časových jednotiek a sadzby

časová mzda = skutočne odpracované hodiny za mesiac x sadzba mzdového nároku za hodinu

  1.   úkolová- súčin úkolovej sadzby na jednotku výroby a počtu vyhotovených kusov výrobkov.

úkolová mzda = počet kvalitných jednotiek x úkolová sadzba za kus

  1. podielová - používa sa tam, kde možno merať výkon iba súhrnnými ekonomickými ukazovateľmi (napr. pri poskytovaní služieb - podiel z tržieb) (v %).

sadzba podielovej mzdy = plánovaná výška mesačného zárobku / 1/12 plánovaného ročného objemu

  1. kombinovaná - vzniká vhodným kombinovaním časovej a úkolovej mzdy alebo časovej a podielovej mzdy.
  2. zmluvná (manažérska) mzda - dohodnutá mzda medzi zamestnancom a zamestnávateľom.
  3. naturálna mzda - len so súhlasom zamestnanca ako časť mzdy formou výrobkov, prác a služieb.

Doplnkové formy miezd: odmeny, prémie, osobné ohodnotenie, podiely na výsledkoch hospodárenia, príplatky k mzde

VZNIK PRACOVNÉHO POMERU - Pracovný pomer vzniká odo dňa, ktorý bol dohodnutý v pracovnej zmluve ako deň nástupu do práce. Pracovná zmluva musí byť uzatvorená písomne a jedno vyhotovenie pracovnej zmluvy musí dostať zamestnanec.

Náležitosti pracovnej zmluvy: druh práce (stručná charakteristika pracovných činností),

miesto výkonu práce (obec, organizačná jednotka),

deň nástupu do práce,

mzdové podmienky

SKONČENIE PRACOVNÉHO POMERU - zánikom pracovnoprávneho vzťahu medzi zamestnávateľom a zamestnancom, musí mať písomnú formu. Pracovný pomer môže skončiť:

- dohodou,

- výpoveďou (musí byť písomná),

- okamžitým skončením pracovného pomeru (zdravotné dôvody, poručenie disciplíny + písomne),

- skončením v skúšobnej lehote (bez udania dôvodu, oznámiť 3 dni pred skončením prac. pomeru),

- uplynutím dohodnutej doby pri pracovnom pomere na dobu určiú

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Spoločenské vedy » Ekonómia

:: Aktuálne kurzy mien ECB

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu