Kalkulácia ceny izby
Typ práce: Ostatné
Jazyk:
Počet zobrazení: 2 708
Uložení: 149
Kalkulácia ceny izby
Cena služieb prechodného ubytovania
Cena služieb prechodného ubytovania je limitovaná týmito faktormi:
- náklady /opotrebovanie majetku/
- ponuka a dopyt /ak je dopyt väčší = cena vyššia a naopak/
- konkurencia
- kvalita poskytovaných produktov
Základný faktor, ktorý ovplyvňuje cena sú vlastné náklady a DPH.
Diferenciácia cien prechodného ubytovania
1) Pultové ceny
- najvyššie ceny za ktoré platia hostia, ak sa ubytovali bez predchádzajúcej rezervácie
- pre CK môžu byť o 10 – 30 % nižšie
2) Podľa počtu hostí a) individuálne
- b) skupinové /15 – 20 hostí, o10 % nižšie ako pultové ceny/
3) Podľa sezóny a) mimosezóna
- b) sezóna
- c) sezónna špička
4) Podľa skupín hostí a) mládež /18 – 25/
- b) dôchodcovia /nad 60/
5)Podľa času objednávky a) platba vopred /o 30 % nižšie/
- b) cena STAND BY /o 40 % nižšie/
- c) cena LAST MINUTE
6) Podľa druhu izby /počet lôžok, vybavenosť, poloha/ 7) Podľa obdobia v týždni /víkendové zľavy/
8) Rozdielnosť platenia podľa štátnej príslušnosti:
- a) duálne /iné platby domáci a iné cudzinci/
- b) triálne /iné platby domáci, česi, cudzinci/
Kalkulácia cien prechodného ubytovania
1) Kalkulácia cien prechodného ubytovania pomocou hodnotového faktoru
2) Kalkulácia cien prechodného ubytovania pomocou fixných a variabilných nákladoch
1) Kalkulácia cien prechodného ubytovania pomocou hodnotového faktoru
Pri tvorbe cien sa vychádza z nasledujúcich ukazovateľov
- a) ubytovacia kapacita, jej štruktúra /1L, 2L, Apartmány/
- b) predpokladané využitie ubytovacej kapacity v %
- c) požadované % zisku s ubytovacej činnosti
- d) výška DPH v %
- e) vlastné náklady ubytovacej časti hotela
- f) hodnotový faktor pre jednotlivé druhy izieb / tento hodnotový faktor sa stanovuje
individuálne pre jednotlivé izby pri ktorých sa berie do úvahy ich veľkosť, poloha, obsadzovanosť.
Metodický postup pri výpočte
- výpočet predpokladaného počtu obsadených izieb počas roka
- výpočet vlastných nákladov na 1 izbu
- samotná kalkulácia ceny izby
Príklad:
Hotel Tesla má 50 1L a 40 2L izieb. V poslednom roku dosiahol využitie kapacity
1L = 60 %
2L = 80 %
V budúcom roku sa predpokladajú rovnaké náklady aj štruktúra využitia kapacity. Hotel predpokladá, že zisk bude 30 %
DPH 20 %
VN = 206 780,- €
Majiteľ stanovil hodnotový faktor 1L:HF = 1 2L: HF = 1, 8
Vypočítajte:
- a) cena za 1L a 2L izby
- b) cena za izby za predpokladu, že hotel poskytne zľavy v objeme 15 % z tržieb za ubytovanie. Predpokladá zachovanie 30 % zisku.
Úloha a)
Počet izieb* Počet dní
Predpokladaný počet 1L, 2L = 100 * % využitia
50* 365
Predpokladaný počet 1L = 100 * 60 = 10950
40 * 365
Predpokladaný počet 2L = 100 * 80 = 11680
Druh izby | Hodnotový faktor | Obsadenosť počas roka | Obsadenosť * HF | VN na obsadenú izbu |
1L | 1 | 10 950 | 10 950 | 6,47 * 1 = 6,47 |
2L | 1, 8 | 11 680 | 21 024 | 6,47 * 1,8 = 11,65 |
Spolu | 31 974 |
VN_________
VN na osadenú izbu vypočítame Obsadenosť * HF
206 780
31 974 = 6,47
1L 2L
VN 6,47 11,65
30 % 1,94 3,50
Predajná cena netto 8,41 15,15
20 % DPH 1,68 3,03
Predajná cena brutto 10,09= 10,10 18,18 = 18,20
- b) 15 % zľava
Keď chcem mať 30 % zisk musíme ponúknuť cenu o 15 % vyššiu
10,10 18,20
Zľava 15 % z 10,10 = 1,52 15 % 18,20= 2,73
PC 11,62 = 11,65 € 20,93 = 21,- €
Táto metóda je jednoduchá a rýchla. Problém môže byť optimálne stanovenie hodnotového faktoru. Ide o ukazovateľ, ktorý sa z časti opiera o údaje /veľkosť izby/ a z časti o subjektívne hodnotenie /vybavenosť, poloha izby/. Pri jeho stanovení je potrebné rešpektovať aj názory hostí /o ktoré izby majú hostia najväčší respektíve najmenší záujem.
2) Kalkulácia cien prechodného ubytovania pomocou fixných a variabilných nákladoch
Táto metóda si vyžaduje stanoviť nasledovné ukazovatele
- ubytovacia kapacita a jej štruktúra
- predpokladané využitie kapacity v %
- požadovaná rentabilita – zisk
- fixné a variabilné náklady ubytovacej časti hotela
- výška DPH v %
Metodický postup
- výpočet predpokladaného počtu obsadených izieb
- výpočet VN ubytovacej časti
- výpočet predpokladaného zisku na základe požadovanej miery nákladovej rentability
- výpočet netto tržieb za ubytovanie
- fixné náklady na1 izbu
- samotná kalkulácia ceny izby
Príklad:
Hotel Tesla
1L 50 VK 60 %
2L 40 VK 80 %
Fn = 153 811,20 €
Vn = 1L 2,- € 2L = 2,66 €
Nákladová rentabilita = 30 %
DPH 20%
Plocha 1L = 12m2, 2L = 22m2
- cena 1L, 2L
- cena za predpokladané zľavy z tržieb 15 %
1) Výpočet predpokladaného počtu obsadených izieb
50 * 365
1L = 100 * 60 = 10 950
40 * 365
2L = 100 * 80 = 11 680
2) Výpočet VN ubytovacej časti
VN = Vn + Fn
Vn = (10 950 * 2) + (11680 * 2,66)
Vn = 52 968,80
VN = 52 968,80 + 153 811,20
VN = 206 780,-
3) Výpočet predpokladaného zisku na základe požadovanej miery nákladovej rentability
Zisk = VN * r
Zisk 30 % z 206 780 = 62 034,-
4) Výpočet netto tržieb za ubytovanie
Tržby = VN + zisk
T = 206 780 + 62 034
T = 268 814,-
5) Fixné náklady na1 izbu
Plocha 1L = 12m2 výpočet HF 22 : 12 = 1, 83 = 2 L
2L = 22m2 1 = 1L
FN spolu
Fn /na 1 izbu/ = ( HF spolu * HF /izbu/) : obsadenosť izieb na rok
153 811,20
Fn /1L/ = ( 2, 83 * 1) : 10 950
Fn /1L/ = 4,96 €
153 811,20
Fn /2L/ = ( 2, 83 * 1,83) : 11 680
Fn /2L/ = 8,52 €
6) Samotná kalkulácia ceny izby
1L 2L
Vn 2,00 2,66
Fn 4,96 8,52
VN 6,96 11,18
Zisk 30 % 2,09 3,35
PC netto 9,05 14,53
DPH 20 % 1,81 2,91
PC brutto 10,86 € 17,44 €
Zľava 15 % 1,63 2,62
Cena so zľavou
12,49 € 20,06 €
Táto metóda je zložitejšia ako metóda hodnotového faktora.
Vyžaduje si presné vyčíslenie fixných a variabilných nákladov ubytovacej časti čo je praxi problematické.
Kalkulácia cien jedál a nápojov
Pri kalkulácii cien jedál a nápojov sú potrebné informácie:
- veľkosť a štruktúra nákladov na výrobu a predaj jedál a nápojov
- primeraná miera zisku, ktorú chceme dosiahnuť
V obidvoch prípadoch existujú dva zdroje informácií
- zo skutočnosti minulého obdobia
- z porovnania podnikov podobnej kategórie a skupiny v uplynulom období.
Jedlo je vždy súborom viacerých pokrmov, preto aj predajná cena jedla ja súčtom cien jednotlivých pokrmov.
Napr. Vyprážaný bravčový rezeň = cena rezňa + zemiaky + uhorka: 1,86 €
Cenová kalkulácia pokrmu musí mať minimálne náležitosti:
- názov pokrmu (kalkulačná jednotka = 1 porcia)
- kalkulácia na 10 porcií
- suroviny na prípravu pokrmu
- potrebné množstvo surovín v gramoch
- obstarávacia cena za jednotku surovín v Sk
- prepočítaná obstarávacia cena na potrebné množstvo surovín v Sk
- priame náklady s Sk (náklady na spotrebované suroviny)
- + nepriame (režijné) náklady v Sk
- vlastné náklady na 1 porciu pokrmu v Sk
- + kalkulovaný zisk v %
- predajná cena netto
- + ... % DPH a ostatné nepriame dane a poplatky
- predajná cena brutto
- obdobie platnosti ceny
- podpis pracovníka, ktorý kalkuloval cenu
V pohostinských zariadeniach sa pri kalkulácii ceny najčastejšie používajú kalkulácie:
- pomocou prirážky režijných nákladov k spotrebovaným surovinám
- pomerného rozdelenia nákladov
add a) Prirážka režijných nákladov k spotrebovaným surovinám
Pri kalkulácii ceny pomocou prirážky vychádzame z priamych a nepriamych nákladov.
- priame náklady – tvorí spotreba surovín na kalkulačnú jednotku /porciu/, hospodárnosť priamych nákladov je zabezpečená receptúrami jedál a nápojov
- nepriame náklady – všetky ostatné náklady, ktoré sú spojené s výrobou a predajom jedál a nápojov, ktorých spotrebu nevieme presne určiť. Z toho dôvodu, pri vyjadrení nepriamych nákladov používame rozvrhový kľúč a to podielom nepriamych nákladov na priamych nákladoch v % na základe minulého vývoja.
Nn * 100
x = Np / %/
x - podiel nepriamych nákladov na priamych nákladoch v %
Nn – nepriame náklady
Np – priame náklady
Príklad:
V uplynulom roku bola spotreba surovín na výrobu pokrmov 31 % (Np – náklady priame)
A nepriame náklady (Nn) tvorili 69 %.
Vykalkulujte cenu rezňa ak priame náklady na porciu sú 1,10 €
Zisk kalkulujte vo výške 15 %.
Np = 1,10
Nn = 69 % 1,10 = 0,76
VN = Np + Nn
VN = 1,10 + 0,76
VN = 1,86 €
Predajná cena /PC/ = VN + zisk
PC = 1,86 + 15 % z 1,86
PC = 1,86 + 0,28
PC = 2,14 /PC netto /
PC brutto = 2,14 + 20 % DPH
PC brutto = 2,14 + 0,43
PC brutto = 2,57 = 2,60 €
Kalkulácia pomocou prirážky režijných nákladov vychádza z predpokladu /v našom prípade/, že:
- na krytie nepriamych nákladov stačí 31 % priamych nákladov
- existuje lineárna závislosť medzi priamymi a nepriamymi nákladmi na prípravu všetkých druhov pokrmov a nápojov, t.j. ak budú náklady na suroviny vyššie, budú aj nepriame náklady vyššie
- všetky pokrmy a nápoje majú rovnakú prácnosť výroby
- prosperitu budú prinášať len také pokrmy a nápoje, ktoré budú zodpovedať štruktúre výroby, podmienkam výroby a predaja ako v uplynulom období /roku/.
add b) Pomerné rozdelenie nákladov
- je to náročnejší, ale presnejší princíp kalkulácie.
Ak poznáme celkový objem tržieb a náklady na suroviny, môžeme vypočítať podiel nákladov na suroviny na tržbách a určiť kalkulačný koeficient, ktorý použijeme pri tvorbe cien jednotlivých nápojov a jedál
Np * 100
x = T
x – podiel priamych nákladov v tržbách %
T – tržby v EUR
Kalkulačný koeficient určíme: k = 100 : x
Príklad:
Podnik dosiahol v minulom roku tržby 26 555,- €. Náklady na suroviny použité pri výrobe jedál a nápojov Np = 9958,- €
9 958 * 100
x = 26 555 = 37, 5 %
Kalkulačný koeficient k = 100 : 37, 5 = 2,666666 = 2,7
Znamená to, že ak suroviny na prípravu porcie napr. bravčového pečeného stoja 1,06 €
potom kalkulovaná cena tohto pokrmu bude 1,06 * 2,7 = 2,86 = 2,90 €
Kalkulácia pokrmu kalkulačného koeficienta
- v našom prípade 62, 5 % = 63 % kalkulovanej ceny stačí na krytie režijných nákladov + zisk
- ak sa použijú drahšie suroviny budú kalkulované ceny vyššie
- neberie sa do úvahy prácnosť prípravy pokrmov, čo môže spôsobiť, že sa pokrmy môžu stať nepredajnými
- táto metóda je vhodná, ak sa nemení štruktúra výroby.
Príklad:
Cenová kalkulácia pokrmu
Prírodné hovädzie filé 11107 /10 porcií/
Suroviny Hr. Váha v g Odpad Čistá váha v g Cena za jednotku Cena spolu
Hov. zadné k. upr. 1000 - 1000 6,14 6,140
Soľ 30 - 30 0,50 0,015
Mleté č. korenie 1 - 1 14,94 0,015
Masť škvarená 120 - 120 2,06 0,247
Cibuľa 250 37 213 0,50 0,125
Múka hladká 50 - 50 0,65 0,033
Kalkulovaná cena na 10 porcií 6,58
Kalkulovaná cena na 1 porciu 0,66
Np /náklady priame predch. rok/ = 32 %
Nn /náklady nepriame predch. rok/ = 68 %
Nn = 68 % z 0,66 = 0,45 €
VN = 0,66 + 0,45 = 1,11
15 % zisk = 0,17
PC netto 1,28
+ 20 % DPH 0,25
PC brutto 1,53 €