Dlhodobý majetok podniku

Spoločenské vedy » Ekonómia

Autor: diana
Typ práce: Ostatné
Dátum: 26.03.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 2 208 slov
Počet zobrazení: 1 336
Tlačení: 115
Uložení: 128

DLHODOBÝ MAJETOK PODNIKU

  • charakteristika, spôsoby obstarania dlhodobého majetku,
  • formy oceňovania dlhodobého majetku,
  • opotrebenie a odpisy dlhodobého majetku,
  • odpisovanie dlhodobého majetku – rovnomerné a zrýchlené,
  • financovanie dlhodobého majetku podniku

Dlhodobý majetok a jeho štruktúra

Dlhodobý majetok sa v podniku používa dlhšie ako jeden rok. Nemení formu a postupne sa opotrebúva. Svoju hodnotu prenáša do hodnoty vyrábaných výrobkov alebo poskytovaných služieb postupne. podnik ho obstaráva za účelom využitia pri podnikaní.

  1. Dlhodobý hmotný majetok

má hmotný charakter, dobu používania jeden rok, počas používania sa opotrebuje a jeho vstupná cena je vyššie ako 1 700 €.

Patria sem:

  • stavby (bez ohľadu na vstupnú cenu),
  • samostatné hnuteľné veci (stroje, prístroje, dopravné prostriedky, inventár – nábytok, elektrospotrebiče, výrobné linky, ...),
  • pestovateľské celky s dobou plodnosti dlhšou ako tri roky bez ohľadu na vstupnú cenu (ovocné sady, kríky, vinice, chmeľnice,...),
  • základné stádo a ťažné zvieratá (bez ohľadu na vstupnú cenu – ovce, hovädzí dobytok, ošípané, dostihové kone,...),
  • otvárky nových lomov, pieskovní, technická rekultivácia, technické zhodnotenie (kameňolom, pieskovne, prístupové cesty,...),
  • pozemky (bez ohľadu na vstupnú cenu),
  • umelecké diela (ak nie sú súčasťou stavieb), zbierky, predmety z drahých kovov bez ohľadu na vstupnú cenu (obrazy, sochy, zbierky pamätných mincí, historických zbraní,...).

Ù Ak podnik obstaral samostatné hnuteľné veci vo vstupnej cene nižšej ako 1 700 €, môže sa rozhodnúť, či ich zaradí do DM alebo do zásob. Musí mať však vypracovaný vnútorný predpis, v ktorom si určí podmienky zaraďovania majetku – dolnú hranicu ceny, od ktorej bude považovať majetok za dlhodobý. Jeden podnik si túto hranicu môže zvoliť 1 000 €, iný 1 300 €, iný 1 700 €.

Príklad:

Vo vnútornom predpise podniku LIANA, s. r. o. je určené: „Aby mohol byť hmotný majetok zaradený do dlhodobého hmotného majetku, musí mať vstupnú cenu 1 300 € a viac. Rozhodnite o zaradení týchto druhov majetku:

  1. Podnik kúpil stroj za 1 250 €.
  2. Podnik kúpil počítač za 740 €.
  3. podnik kúpil obraz do kancelárie za 1 200 €.
  4. Podnik dostal prístroj za 980 €.
  5. Podnik kúpil koňa za 1 150 €.
  6. Podnik kúpil nábytok za 1 300 €.
  1. Dlhodobý nehmotný majetok

Dlhodobý nehmotný majetok má nehmotný charakter, dobu používania dlhšiu ako jeden rok a vstupnú cenu vyššiu ako 2 400 €.

Do DNM patria tieto druhy nehmotného majetku:

  • aktivované náklady na vývoj – výsledky úspešných vývojových prác (dizajn, prototypy a modely, receptúry, technologické postupy,...),
  • softvér – počítačový program (kúpený samostatne nie ako súčasť hardvéru) alebo vytvorený vlastnou činnosťou s cieľom obchodovať s ním alebo ho využívať vo vlastnom podniku,
  • oceniteľné práva – zakúpené vynálezy, ochranné známky, licencie, autorské práva, know-how,...,
  • goodwill – dobré meno podniku na trhu,
  • ostatný DNM – jeho ocenenie je 2 400 € a nižšie a doba použitia dlhšia ako jeden rok(ak sa tak rozhodol podnik podľa vnútorného predpisu).

Príklad:

Vo vnútornom predpise podniku LIANA, s. r. o. je určené: „Aby mohol byť nehmotný majetok zaradený do dlhodobého nehmotného majetku, musí mať vstupnú cenu 2 100 € a viac. Ak má vstupnú cenu nižšiu ako 2 100 €, bude zaradený do nákladov.“ Zaraďte:

  1. Podnik dostal do daru softvér za 1 960 €.
  2. Podnik kúpil licenciu za 3 500 €.
  3. Podnik vyvinul nový technologický postup v cene 2 200 €.
  4. Podnik kúpil softvér za 2 650 €.
  5. Podnik vlastní zlepšovací návrh v cene 1 800 €.
  6. Výroba a skúšanie prototypu boli ocenené vo výške 3 800 €.
  1. Dlhodobý finančný majetok

Dlhodobý finančný majetok má finančný charakter. Podnik ho nepoužíva na svoju pevádzku, ale vkladá do neho kapitál s cieľom dosiahnuť finančný výnos. doba držby alebo splatnosti je dlhšia ako jeden rok.

Do dlhodobého finančného majetku patria:

  • cenné papiere a podiely – akcie, obligácie, šeky, zmenky, ...
  • dlhodobé pôžičky, ktoré podnik poskytol – majú dobu splatnosti dlhšiu ako jeden rok,
  • umelecké diela a zbierky, predmety z drahých kovov, pozemky, obstarávané za účelomuloženia voľných peňažných prostriedkov (podnik predpokladá, že ich cena sa bude časom zvyšovať).

Príklad:

Rozhodnite, v ktorých prípadoch ide o dlhodobý finančný majetok:

  1. Realitná kancelária kúpila pozemok za účelom jeho ďalšieho predaja.
  2. Obchodný podnik poskytol pôžičku inému podniku s dobou splatnosti 18 mesiacov.
  3. Poľnohospodársky podnik kúpil pozemok za účelom jeho obrábania.
  4. Podnik kúpil akcie výrobného podniku s cieľom získať podiel na jeho majetku.
  5. Podnikateľ kúpil pozemok za účelom uloženia voľných peňažných prostriedkov.
  6. Kancelária prezidenta republiky kúpila obraz za účelom jeho darovania pri návšteve predstaviteľa iného štátu.
  1. Dlhodobé pohľadávky

Dlhodobé pohľadávky predstavujú nárok podniku voči svojim dlžníkom na platby, ktorých doba splatnosti je dlhšia ako jeden rok.

Spôsoby obstarania dlhodobého majetku

Spôsob, akým každý podnik získava dlhodobý majetok sa nazýva obstarávanie dlhodobého majetku, alebo tiež aj investičná činnosť. 

 Spôsoby obstarania dlhodobého majetku:

  • obstarávanie dlhodobého majetku kúpou – dodávateľským spôsobom,
  • obstarávanie dlhodobého majetku vlastnou činnosťou,
  • obstarávanie dlhodobého majetku bezplatným prevodom – darovaním,
  • obstarávanie preradením z osobného užívania do podnikania,
  • obstarávanie na základe zmluvy o kúpe najatej veci – finančný lízing.

Ù Obstarávanie dlhodobého majetku kúpou – dodávateľským spôsobom – je najčastejším spôsobom obstarávania dlhodobého majetku za úhradu, často sa označuje ako dodávateľský spôsob (dodávateľská forma). Pri uvedení dlhodobého majetku do používania sa vystavuje protokol

o zaradení dlhodobého majetku do používania.

Ù Obstarávania dlhodobého majetku vlastnou činnosťou – niekedy je pre podnik výhodné, ak si nehmotný či hmotný dlhodobý majetok obstaráva vlastnou činnosťou (vo vlastnej réžii), napríklad ak si stavebná firma postaví novú budovu. Pri tomto spôsobe obstarania vznikajú

v podniku rôzne náklady. Zaradenie dlhodobého majetku do používania vytvoreného vlastnou činnosťou sa nazýva aktivovanie dlhodobého majetku.

Ù Obstarávanie dlhodobého majetku bezplatným prevodom – darovaním – pri tomto spôsobe obstarania majetku nevznikajú v podniku bežné náklady na obstarávanie, ale môžu vzniknúť náklady súvisiace s uvedením do používania, napríklad pri montáži či inštalácii darovaného majetku, resp. náklady súvisiace s daňovou povinnosťou – daň z darovania a pod.

Ù Obstarávanie preradením z osobného užívania do podnikania – tento spôsob obstarávania majetku je využívaný v prípade individuálneho podnikateľa. Podnikateľ môže svoj osobný majetok, napríklad auto, počítač, mobil preradiť z osobného používania do používania podniku na účely podnikania.

Ù Obstarávania na základe zmluvy o kúpe najatej veci – finančný lízing – ide o spôsob obstarania majetku formou postupných splátok, pričom nájomca používa prenajatý dlhodobý majetok počas doby dohodnutej v zmluve, za čo platí lízingové splátky. V lízingovej zmluve sa môžu prenajímateľ a nájomca dohodnúť, že po splatení splátok a skončení prenájmu zostane majetok nájomcovi. Nájomca po skončení prenájmu odkúpi dlhodobý majetok za cenu dohodnutú

v zmluve a stáva sa tak jeho majiteľom.

Financovanie obstarávania dlhodobého majetku

Pod financovaním rozumieme proces získavania zdrojov – kapitálu.

Zdroje financovania podľa vlastníctva:

  1. a) vlastné (vlastný kapitál) – napr. základné imanie, zisk
  2. b) cudzie (cudzí kapitál) – napr. úvery, záväzky

Zdroje financovania podľa spôsobov získavania (zdrojov plynutia):

  1. a) interné – vnútorné (podnikové) zdroje, sú výsledkom podnikateľskej činnosť (zisk bežného roka a predchádzajúcich rokov, odpisy, ostatné interné zdroje),
  2. b) externé – podnik získava z vonkajšieho okolia, nie sú výsledkom jeho podnikateľskej činnosti – úvery, záväzky, dotácie, osobitné formy financovania.

Oceňovanie dlhodobého majetku

Oceňovanie dlhodobého majetku je vyjadrenie jeho hodnoty v eurách, čiže cenách.

Pri oceňovaní dlhodobého majetku sa používajú tieto druhy cien:

  1. Vstupná cena
  • obstarávacia cena
  • cena obstarania
  • reprodukčná obstarávacia cena
  • vlastné náklady
  1. Zostatková cena
  1. Vstupná cena – je celková vyčíslená cena dlhodobého majetku, z ktorej sa pri odpisovanom dlhodobom majetku uskutočňujú odpisy.

Obstarávacia cena – je cena, za ktorú sa majetok obstaral, vrátane nákladov spojených s jeho obstaraním, napríklad prepravné, montáž, clo, poistenie prepravy, provízia,...

Cena obstarania – je cena za ktorú sa majetok obstaral bez nákladov spojených s jeho obstaraním.

Reprodukčná obstarávacia cena – je cena, za ktorú by sa majetok obstaral v čase, keď sa

o majetku účtuje. Môže sa stanoviť napríklad porovnávaním s rovnakým alebo podobným druhom majetku, najčastejšie ju však stanovuje znalec. Reprodukčnou obstarávacou cenou sa oceňuje:

  • darovaný hmotný a nehmotný dlhodobý majetok,
  • nehmotný dlhodobý majetok vytvorený vlastnou činnosťou, ak je reprodukčná obstarávacia cena nižšia ako vlastné náklady,
  • hmotný dlhodobý majetok nadobudnutý bezplatne na základe zmluvy o kúpe najatej veci – tzv. finančný lízing,
  • novozistený nehmotný a hmotný dlhodobý majetok, ktorý nie je doteraz zachytený v účtovníctve – napríklad inventarizačný prebytok.

Vlastné náklady – používajú sa na ocenenie dlhodobého majetku vytvoreného vlastnou činnosťou. Tvoria ich všetky priame náklady, ktoré sa vzťahujú na vyrobený majetok (napríklad materiál použitý pri výrobe) a nepriame náklady bezprostredne súvisiace s vytvorením dlhodobého hmotného a nehmotného majetku (napríklad doprava, spotreba elektrickej energie).

2.Zostatková cenaje rozdiel medzi vstupnou cenou dlhodobého majetku a celkovou výškou odpisov – t.j. oprávok vytvorených k určitému dátumu.

Zvýšená vstupná cena – vstupná cena zvýšená o technické zhodnotenie dlhodobého majetku

v druhom roku a ďalších rokoch jej používania.

Technické zhodnotenie predstavuje výdavky na stavebné úpravy, rekonštrukciu a modernizáciu majetku, prípadne na dokončenie prístavby alebo nadstavby.

Opotrebenie dlhodobého majetku

Dlhodobý majetok sa môže použiť vo výrobe opakovane, pričom zostáva jeho forma (podoba) nezmenená. Pri používaní sa nespotrebuje naraz, ale postupne sa opotrebúva.

Opotrebenie dlhodobého majetku znamená postupné znižovanie jeho úžitkovej hodnoty.

Poznáme dva druhy opotrebenia:

  • fyzické (materiálne, hmotné) – prejavuje sa postupným strácaním úžitkovej hodnoty a zmenou technických vlastností majetku (aktívne – používaním DM a pasívne – keď sa DM síce nepoužíva, ale opotrebuje sa vplyvom poveternostných podmienok, vlhka, prachu),
  • morálne (ekonomické) – vzniká v dôsledku technického pokroku; prejavuje sa zlacnením výroby DM a ponukou technicky dokonalejšieho DM.

Stupeň opotrebenia dlhodobého majetku sa vyjadruje formou odpisov.

Odpisovanie dlhodobého majetku

Dlhodobý majetok môže byť:

  • odpisovaný – používaním sa opotrebúva a postupne stráca úžitkovú hodnotu;
  • neodpisovaný – používaním nestráca hodnotu, naopak, jeho hodnota môže časom stúpať.

Odpis dlhodobého majetku je hodnota opotrebenia dlhodobého majetku za určité obdobie (napríklad za rok) v peňažnom vyjadrení.

V ekonomickej praxi to znamená, že hodnota dlhodobého majetku sa po častiach prenáša do hodnoty vyrábaných výrobkov a poskytovaných služieb. Odpisy majú vyjadriť fyzické a morálne opotrebenie dlhodobého majetku. Sú ekonomickou kategóriou, ktorá má viacero funkcií. 

Odpisy umožňujú vyjadriť:

  • náklady – t. j. prenesenie časti používaného majetku do hodnoty nového výkonu (výrobku, služby) – kalkulačná funkcia,
  • opotrebenie – to znamená zníženie vstupnej ceny používaného dlhodobého majetku a tým reálne ocenenie dlhodobého majetku – reprodukčná funkcia,
  • podiel nákladov vynaložených na obstaranie dlhodobého majetku, ktorý sa používa na dosiahnutie príjmov účtovnej jednotky – daňová funkcia.

Podnik odpisuje svoj nehmotný a hmotný dlhodobý majetok na základe odpisového plánu, ktorý si stanoví pre jednotlivé druhy odpisovaného majetku.

Metódy odpisovania DM

 Rovnomerné odpisovanie (lineárny odpis) a zrýchlené odpisovanie (degresívny odpis) sa označujú ako metódy odpisovania. Sú stanovené zákonom o dani z príjmov, ale možné ich použiť aj ako účtovné metódy odpisovania. Metóda odpisovania sa počas doby odpisovania konkrétneho druhumajetku nemôže meniť. Dlhodobý majetok sa odpisuje najviac do výšky vstupnej ceny, prípadne zvýšenej o technické zhodnotenie.

Vypočítaný ročný odpis sa zaokrúhľuje na celé eurá nahor.

Postup pri odpisovaní dlhodobého majetku 

V prvom roku odpisovania musí podnik (vlastník) zaradiť hmotný a nehmotný dlhodobý majetok odpisovaný do odpisových skupín, ktoré sú uvedené ako príloha zákona o dani z príjmov. Podľa toho, do ktorej odpisovej skupiny je majetok zaradený, je stanovená nasledovná doba odpisovania majetku

Po zaradení majetku do príslušnej odpisovej skupiny sa podnik rozhodne, akú odpisovú metódu zvolí.

Odpisy môžu byť: 

  1. účtovné odpisy – verne vyjadrujú reálny pokles hodnoty majetku v konkrétnych podmienkach každého podniku. Vypočítavajú sa z ceny, v ktorej bol majetok ocenený v účtovníctve. Majetok sa vždy odpisuje len do výšky tejto vstupnej ceny. Odpisy sa postupne hromadia – teda kumulujú. Kumulované odpisy od začiatku používania dlhodobého majetku až do jeho vyradenia z používania sa označujú ako oprávky.
  1. daňové odpisy – daňovým odpisom sa rozumie peňažná výška odpisu nehmotného a hmotného dlhodobého majetku uznaná ako náklad na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov podniku. Určujú teda limit, hornú hranicu, ktorá sa môže uznať v nákladoch na dosiahnutie a udržanie zisku podnikateľských subjektov. Daňové odpisy upravuje zákon č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov. Stanovujú sa ním rovnaké podmienky pre všetky podniky. Využívajú sa teda na účely dane z príjmov, ktoré musí podnikateľský subjekt vyčísliť a porovnať s účtovnými.

Nepriamy spôsob odpisovania

Pri odpisovaní hmotného a nehmotného dlhodobého majetku sa používa nepriamy spôsob odpisovania. Spočíva v tom, že pôvodná vstupná ceny majetku ostáva stále v evidencii nezmenená, ale opravuje sa o zníženie hodnoty vyjadrenej odpismi. Odpis je náklad, ktorý sa vždy vzťahuje len na jeden rok (resp. mesiac). Odpisovaný nehmotný a hmotný dlhodobý majetok sa však používa viac rokov. Preto sa odpisy postupne kumulujú – t.j. hromadia, spočítavajú.

Oprávky k dlhodobému majetku – kumulované odpisy od začiatku používania dlhodobého majetku až do jeho vyradenia z používania sa označujú pojmom oprávky k dlhodobému majetku.

Vyjadrujú celkové zníženie vstupnej ceny majetku k určitému dátumu. Platí vzťah:

Obstarávacia cena – oprávky = zostatková cena

Rovnomerné odpisovanie

Pri rovnomernom odpisovaní sa ročný odpis určí ako podiel vstupnej ceny hmotného majetku a doby odpisovania ustanovenej pre príslušnú odpisovú skupinu.

VC : doba odpisovania 

Príklad

Podnik si obstaral dodávkový automobil v OC 12 000,- €. Rozhodol sa pre rovnomerné odpisovanie. Automobil je zaradený do 1. odpisovej skupiny. Vypočítajte ročný odpis.

Ročný odpis = VC : 4

Ročný odpis = 12 000 : 4 = 3 000 €

Zrýchlené odpisovanie

Pri zrýchlenom odpisovaní hmotného majetku sa odpisovým skupinám priraďujú tieto koeficienty pre zrýchlené odpisovanie:

Pri zrýchlenom odpisovaní sa odpisy v prvom roku vypočítajú takto:

ďalších rokoch sa odpisy vypočítajú takto:

Nehmotný majetok sa odpíše najneskôr do piatich rokov od jeho obstarania, najviac do výšky vstupnej ceny. Majetok, ktorý používaním nestráca hodnotu sa neodpisuje.

Z odpisov sú vylúčené:

  1. a) pozemky – čím sú staršie, tým väčšiu majú hodnotu,
  2. b) pestovateľské celky trvalých porastov s dobou plodnosti dlhšou ako 3 roky,
  3. c) umelecké diela, ktoré nie sú súčasťou stavieb,
  4. d) povrchové a pozemné vody, lesy, jaskyne,
  5. e) ochrana hrádzí a úprava bystrín,

Hmotný a nehmotný majetok sa odpisuje do výšky obstarávacej (vstupnej) ceny. V prípade, že je majetok už odpísaný (nemá žiadnu zostatkovú hodnotu) a ešte sa používa vo výrobnom procese, odpisy sa už z neho nerobia, čo má vplyv na znižovanie materiálových nákladov. Odpisy majetku sú stálym – fixným nákladom a musia sa odpisovať bez ohľadu na to, či sa majetok využíva alebo nie, čím vznikajú zbytočné neproduktívne náklady. Preto treba zabezpečiť, aby sa majetok účelne a efektívne využíval.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Spoločenské vedy » Ekonómia

:: Aktuálne kurzy mien ECB

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.039 s.
Zavrieť reklamu