Cestovný ruch SR

Spoločenské vedy » Ekonómia

Autor: diana
Typ práce: Ostatné
Dátum: 26.03.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 169 slov
Počet zobrazení: 1 087
Tlačení: 106
Uložení: 101

Cestovný ruch SR

  • významné regióny CR na Slovensku
  • prírodné a vytvorené predpoklady SR na rozvoj CR
  • vhodné druhy a formy CR

Počiatky CR na našom území sa začínajú od obdobia, keď na ňom Rimania zakladali kúpele. Príčiny rozvoja CR boli rôzne. V priebehu histórie sa ich význam menil. Najprv to boli obchodné cesty, z náboženských dôvodov sa uskutočňovali pútnické cesty. Liečebné účinky termálnych vôd po Rimanoch spoznali aj Slovania. Prvé kúpele o ktorých sa zachovala písomná zmienka boli Turčianske Teplice. 
O horské oblasti sa začali zaujímať rekreanti až v 19.storočí. Kultúrno-historické pamiatky SR sa začínajú z hľadiska CR doceňovať až v súčasnosti.

VÝZNAMNÉ REGIÓNY CR NA SLOVENSKU

Turisticky významné oblasti Slovenska možno rozdeliť do kategórií:

  1. Horské oblasti: s atraktívnymi scenériami a v zimnom období s dobrými lyžiarskymi možnosťami, napr. Tatry, Veľká a Malá Fatra, Pieniny, ...
  2. Krasové oblasti: tu sú vyhľadávané jaskyne a bizarné skalné útvary, napr. Slovenský kras, Slovenský raj, Strážovské vrchy – Mojtínsky kras, Veľká Fatra – Harmanecký kras, ...
  3. Kúpeľné mestá: navštevujú sa najmä pre účinky zdraviu prospievajúcich termálnych a minerálnych prameňov. Najviac sú navštevované Piešťany, Sliač, Smrdáky, Bardejov, Číž, Brusno, Lúčky, ...
  4. Kultúrne a historické centrá: pútajú svojou architektúrou, kultúrnymi podujatiami a historickými pamiatkami napr. Banská Štiavnica, Kremnica, Levoča, Košice, Bratislava, kráľovské mestá: Pezinok, Svätý Jur, Modra a mnohé iné.

Hlavné druhy rozvoja turizmu na Slovensku (podľa koncepčných materiálov vypracovaných Ústavom turizmu pre MH SR a schválených vládou SR) sú:

  1. horský turizmus v celoročnom zábere (zimný s dominujúcim lyžovaním a letný s dominujúcou turistikou)
  2. kúpeľný turizmus - klasický liečebný a preventívno-relaxačný, mestský turizmus - kultúrno-poznávací, konferenčný a business turizmus.

Spomínané druhy sú ťažiskové z hľadiska počtu turistov a ekonomických prínosov. Ďalšie formy, z celoštátneho hľadiska doplnkové, v niektorých regiónoch však aj ako určujúce sú:

  • vodný turizmus,
  • vidiecky turizmus s agroturistikou,
  • pútnický turizmus, cykloturistika a rôzne alternatívne formy tzv. "soft turizmu".

PREDPOKLADY ROZVOJA CR NA LIPTOVE

Oblasť Liptova je bohatá na kultúrne pamiatky a je charakteristická svojráznou ľudovou architektúrou a folklórom (Vlkolinec, Východná ).

Liptov obklopujú najväčšie hory na Slovensku: Vysoké Tatry, Západné Tatry a Chočské vrchy na severe, Nízke Tatry na juhu, Veľká Fatra na západe a Popradská kotlina na východe.

Nachádza sa tu známa priehrada Liptovská Mara. Okrem lyžovania a turistiky ponúka tento región aj menej tradičné športy ako paragliding, rafting, jazdu na koni, speleoservis, vyhliadkové lety, horolezectvo, cyklistiku, poľovníctvo, rybárstvo. Známe sú termálne kúpaliska v Bešeňovej a Liptovskom Jáne. V zimnej sezóne sú vyhľadávanými zimnými strediskami Demänovská dolina , Maliné, Jasná, Chopok, Bocká dolina, Jánska dolina. Na Liptove sa nachádzajú 3 sprístupnené najkrajšie jaskyne na území Slovenska.

Okrem množstva teplých minerálnych prameňov sa na Liptove nachádzajú aj svetoznáme kúpele. Najznámejšie plesá sú Vrbické pleso, Račkové plesá a Jamnicke plesá. Najnavštevovanejšou vodnou plochou je Liptovská Mara. Najdlhšia slovenská rieka Váh preteká stredom Liptova v dĺžke 65 km. Pre milovníkov divokej vody sú vhodné podmienky pre splavovanie a rafting na Váhu a na Belej. Oblasť Liptova je známa aj teplými prameňmi, niektoré z nich sú v súčasnosti využívané pre rekreačné účely. Medzi najznámejšie patria Bešeňová, Lúčky, Liptovský Ján.

 Liptov poskytuje nepreberné množstvo lyžiarskych terénov pre všetky kategórie lyžiarov. Okrem zjazdového lyžovania sú tu bohaté možnosti na lyžiarsku turistiku a bežecké lyžovanie. Najvýznamnejšie strediská zimných športov sa nachádzajú v týchto lokalitách: Demänovská Dolina - Jasná, Chopok , Malinô Brdo - SKIPARK Ružomberok. Neďaleko Liptovského Mikuláša sa nachádzajú tieto strediská Podbreziny, Opalisko - Závažná Poruba, Žiar Dolinky . Ďalšie lyžiarske stredisko je 12 km od Liptovského Mikuláša v kúpeľnom mestečku Liptovský Ján. Liptovský Hrádok poskytuje svoje služby v stredisku Dovalovo . Nemali by sme zabudnúť ani na významné stredisko Čertovica v lokalite obce Vyšná Boca a odporúčame navštíviť stredisko SMREČINY v obci Liptovská Teplička. Krásy Liptova a bohaté rekreačné možnosti lákajú množstvo návštevníkov. Na svoje si prídu aj priaznivci skialpinizmu, horolezectva, paraglidingu, snowboardingu a iných športov.

Krásna prírodná scenéria poskytuje vynikajúce podmienky na relax a rekreáciu. V okolí je množstvo turistických chodníkov a zaujímavých terénov nielen pre turistiku, ale aj pre cykloturistiku. V Ružomberku a okolí sa nachádza niekoľko turisticky zaujímavých miest, ktorých návšteva je nielen zaujímavá ale aj poučná.
Sú to napríklad skanzen slovenskej dediny Vlkolínec, ktorý je pod záštitou UNESCA, termálne kúpalisko Bešeňová s celoročnou prevádzkou, Liptovské múzeum, galéria Ľudovíta Fullu, hrad Likava, priehrada Liptovská Mara, Havránok múzeum v prírode, jaskyne na Liptove, či drevený artikulárny kostol Svätý kríž.

PRÍRODNÉ A VYTVORENÉ PREDPOKLADY SR NA ROZVOJ CR

Medzi prírodné predpoklady patria: reliéf, klíma, vodstvo, rastlinstvo, živočíšstvo.

Reliéf – nížiny, pahorkatiny, vrchoviny, hornatiny, vysočiny a veľvysočiny.

Klíma – teplota vzduchu, snehová pokrývka, slnečný svit.

Vodstvo – podzemné pramene: pramene, termálne minerálne pramene

- povrchové vody: jazerá, vodné toky, umelé vodné nádrže, kaňony a vodopády, rieky.

Rastlinstvo- lesy, lesné porasty národných parkov chránených oblastí, arboretá, lesnícke rezervácie.

Živočíšstvo – zverníky, ZOO

Medzi vytvorené predpoklady patria:

  1. kultúrne pamiatky: architektonické pamiatky – hrady, zámky, kaštiele, pevnosti, cirkevné stavby

- pamiatky parkovej architektúry

- pamiatky ľudovej architektúry

  1. spoločenské udalosti: festivaly, hudobné slávnosti, výstavy, jarmoky, športové podujatia

VHODNÉ DRUHY A FORMY CR

Druhy CR

O druhoch CR hovoríme vtedy, ak za základ posudzovania CR berieme motiváciu návštevníkov, t.j. účel, pre ktorý cestujú a pobývajú prechodne na cudzom mieste.

Rekreačný CR – návštevníci sú motivovaní rekreáciou, aktívnym odpočinkom ako napr. prechádzky, športové aktivity, spoznávanie prírody a pamiatok.

Športový CR- spojený s pobytom vo vhodnom prírodnom prostredí, vykonávanie športovej činnosti ktoré predpokladajú aj fyzické schopnosti, napr. turistika, cykloturistika... Letné aktivity- tenis, golf, vodné športy, loptové hry. Zimné aktivity- lyžovanie, snowbordovanie, korčuľovanie.

Dobrodružný CR- vznikol z túžby po objavovaní s istou mierou kontrolovaného rizika. Napr. horolezectvo, vysokohorská turistika, bungee-jumping, paragliding, rafting...

Poľovnícky CR- považuje sa za súčasť športového CR. Lov zvery a vtákov vo voľnej prírode.

Rybársky CR- súčasť poľovníckeho CR. Lov rýb na udicu v jazerách, riekach, potokoch či moriach.

Kultúrny CR-  predstavuje rozličné spôsoby uspokojovania duchovných potrieb ľudí. Poznávanie kultúrneho dedičstva, kultúry a spôsobu života domácich obyvateľov navštívených miest, možnosti zábavy.

Náboženský CR- súčasť kultúrneho CR. Spojený s tradíciami svetových náboženstiev.

Kúpeľný CR- zameraný na zdravotno-preventívne a liečebné činnosti pod odborným dohľadom vo voľnom čase.

Zdravotný CR- začal sa presadzovať v 90. rokoch minulého storočia ako prejav rastúceho zdravotného uvedomenia sa obyvateľstva.

Obchodný CR-  CR, vyjadrujúci súborné označenie na obchodné rokovania, kongresy, veľtrhy, výstavy a motivačný (stimulačný) CR.

Kongresový CR- súčasť obchodného CR. Jeho návštevníci sú motivovaní stretnutiami s odborníkmi a odborným programom na kongresoch, konferenciách, sympóziách či seminároch.

Stimulačný CR- súčasť obchodného CR a zároveň nástrojom manažmentu s cieľom stimulovať alebo motivovať zamestnancov, ktorí sa pričinili o obchodný úspech podniku.

Formy CR

O formách CR hovoríme vtedy, ak zohľadníme rôzne podmienky a príčiny, ktoré ho ovplyvňujú, a dôsledky, ktoré prináša.

  1. z geografického hľadiska

- domáci CR

- zahraničný CR

- medzinárodný CR

- vnútorný CR

- národný CR

- regionálny CR

  1. podľa počtu návštevníkov

- individuálny CR

- skupinový CR

- masový CR

- ekologický CR

  1. podľa spôsobu organizovania

- neorganizovaný CR

- organizovaný CR

  1. podľa veku návštevníkov

- CR detí

- mládežnícky CR

- rodinný CR

- seniorský CR

  1. podľa dĺžky účasti na CR

- výletný CR

- krátkodobý CR

- víkendový CR

- dlhodobý CR

  1. podľa prevažujúceho miesta pobytu

- mestský CR

- prímestský CR

- vidiecky CR

- agroturistika (ekoagroturistika)

- horský, vysokohorský CR

- prímorský CR

  1. podľa ročného obdobia

- sezónny (zimný, letný) CR

- mimosezónny CR

- celoročný CR

  1. podľa použitého dopravného prostriedku

- motorizovaný CR

- železničný CR

- letecký CR

- lodný CR

  1. z hľadiska dynamiky

- pobytový (statický) CR

- putovný (dynamický) CR

  1. zo sociologického hľadiska

- návštevy príbuzných a známych

- sociálny CR

- etnický CR

Učte sa teľce!

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Spoločenské vedy » Ekonómia

:: Aktuálne kurzy mien ECB

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.026 s.
Zavrieť reklamu