Zdroje krytia

Spoločenské vedy » Ekonómia

Autor: hermina (20)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 26.10.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 778 slov
Počet zobrazení: 1 749
Tlačení: 79
Uložení: 76

Zdroje krytia

ZDROJE KRYTIA - vyjadrujú, akým spôsobom a od koho si podnik obstaral majetok (určuje sa pôvod majetku) a výsledok je zistenie, v akej výške je majetok krytý vlastnými zdrojmi - potom ho­voríme o vlastných zdrojoch krytia majetku - a v akej výške je majetok krytý cudzími zdrojmi (záväzkami podniku) - potom hovoríme o cudzích zdrojoch krytia majetku.

Z podnikového hľadiska podniku – sa zdroje krytia členia na:

  1. vlastné – základné imanie, kapitálové fondy, fondy tvorené zo zisku, výsledok hospodárenia minulých rokov, výsledok hospodárenia za bežné účtovné obdobie
  2. b) cudzie – rezervy, bankové úvery a finančné výpomoci, záväzky

Vlastné zdroje majetku sa v účtovníctve podnikateľov označujú pojmom vlastné imanie. Vlastné imanie (definované ako rozdiel majetku a záväzkov) je spoločný názov pre tieto zdroje krytia majetku: základné imanie, kapitálové fondy, fondy tvorené zo zisku, vý­sledky hospodárenia minulých rokov a výsledok hospodárenia za bežné účtovné obdobie.

Cudzie zdroje krytia majetku predstavujú rôzne záväzky podniku.

Z časového hľadiska sa zdroje majetku členia na:

- dlhodobé

- krátkodobé

DLHODOBÝMI ZDROJMI majetku sú: vlastné imanie a dlhodobé záväzky. Dlhodobý záväzok je záväzok, ktorého dohodnutá doba splatnosti je dlhšia ako jeden rok.

KRÁTKODOBÝMI ZDROJMI majetku sú krátkodobé záväzky. Krátkodobý zá­väzok je záväzok, ktorého dohodnutá doba splatnosti je najviac jeden rok.

ZÁKLADNÉ IMANIE predstavuje trvalý vlastný zdroj krytia majetku, ktorý do podnikania vložil vlastník (vlastníci) pri vzniku spoločnosti alebo neskôr pri jeho zvyšovaní.

Výška základného imania, jeho zvyšovanie, prípadne znižovanie, sa zapisuje do obchodného registra.

Zvyšovať a znižovať základné imanie môže spoločnosť len na základe rozhodnutia príslušného orgánu, napr. v akciovej spoločnosti na základe rozhodnutia valného zhromaždenia akcionárov, v spo­ločnosti s ručením obmedzeným na základe rozhodnutia valného zhromaždenia spoločníkov.

KAPITÁLOVÉ FONDY sú vlastným zdrojom krytia majetku, obvykle sa však tvoria z externých zdrojov, napr. darovaním, vkladom spoločníkov do rezervného fondu pri vzniku podniku.

  • Ok­rem toho sa kapitálové fondy tvoria z emisného ážia, z precenenia majetku na základe právnych predpisov.

FONDY TVORENÉ ZO ZISKU sa vytvárajú z dosiahnutého účtovného zisku podniku pri jeho roz­deľovaní.

  • Dôležitým dlhodobým zdrojom krytia je zákonný rezervný fond, ktorý sa povinne tvorí napríklad v akciovej spoločnosti do výšky 20 % základného imania, v spoločnosti s ručením ob­medzeným do výšky 10 % základného imania.
  • V ostatných obchodných spoločnostiach jeho výška nie je taxatívne stanovená.
  • K fondom tvoreným zo zisku patrí aj nedeliteľný fond, ktorý vytvárajú družstvá a ktorý plní rovnakú funkciu ako v obchodných spoločnostiach zákonný re­zervný fond, ďalej štatutárne fondy (tvoria sa na základe rozhodnutia štatutárneho orgánu spo­ločnosti - napr. z rozhodnutia predstavenstva sa môže tvoriť fond na investičnú činnosť) a ostatné fondy podľa rozhodnutia účtovnej jednotky.

VÝSLEDOK HOSPODÁRENIA MINULÝCH ROKOV môže byť vo forme nerozdeleného zisku minulých rokov (tento zdroj zvyšuje vlastné zdroje krytia majetku) alebo vo forme neuhradenej straty mi­nulých rokov, ktorá znižuje výšku vlastného imania, resp. výšku majetku účtovnej jednotky.

VÝSLEDOK HOSPODÁRENIA V SCHVAĽOVANÍ predstavuje výsledok hospodárenia vo forme účtov­ného zisku alebo účtovnej straty, ktorý účtovná jednotka dosiahla v bezprostredne predchádza­júcom účtovnom období.

  • Je novovytvoreným vlastným zdrojom krytia a v prípade účtovného zisku sa rozdeľuje podľa rozhodnutia príslušného orgánu účtovnej jednotky (napr. prídel do re­zervného fondu, akcionárom, na úhradu straty minulých rokov a pod.).
  • V prípade účtovnej straty sa účtujú napríklad pohľadávky voči spoločníkom na jej úhradu, aby neznižovala výšku vlastného imania (resp. majetku spoločnosti), alebo sa uhradí zo zisku minulých rokov a pod.

REZERVY sú cudzím zdrojom krytia majetku, pretože predstavujú záväzky s neurčitým časo­vým vymedzením alebo výškou.

  • Keďže sú záväzkom, znamenajú povinnosť účtovnej jednotky, ktorá vznikla z minulých udalostí a od ktorej splnenia sa očakáva, že bude mať za následok zní­ženie ekonomických úžitkov účtovnej jednotky.
  • Ak sa napr. vytvorí rezerva na mzdy zamest­nancov za nevyčerpané dovolenky, tak v budúcom období, keď sa táto rezerva použije, splní sa povinnosť účtovnej jednotky voči zamestnancom, ktorá vznikla z minulého účtovného obdobia.
  • Z časového hľadiska (podľa doby vyrovnania, t. j. zúčtovania rezerv) sa rezervy členia na dlho­dobé a krátkodobé.

BANKOVÉ ÚVERY A FINANČNÉ VÝPOMOCI predstavujú cudzí zdroj krytia majetku, lebo ide o fi­nančné pôžičky, ktoré účtovnej jednotke poskytne obchodná (komerčná) banka - ak ide o ban­kový úver, alebo iná (tretia) osoba - ak ide o finančnú výpomoc, za určitých zmluvne stanovených podmienok.

  • Z hľadiska ich dohodnutej doby splatnosti rozlišujeme dlhodobé ban­kové úvery a finančné výpomoci a krátkodobé bankové úvery a finančné výpomoci.

ZÁVAZKY predstavujú cudzí zdroj krytia majetku a predstavujú po­vinnosť plniť záväzok, obvykle peňažnou úhradou.

  • Vznikajú predovšetkým z obchodných vzťa­hov (záväzky voči našim dodávateľom materiálu, tovaru, dlhodobého majetku alebo rôznych služieb), okrem toho vznikajú účtovnej jednotke záväzky voči daňovému úradu z doteraz neza­platených daní, voči orgánom sociálneho poistenia (Sociálna poisťovňa) a zdravotného poiste­nia (zdravotné poisťovne), voči zamestnancom (za doteraz nevyplatené mzdy), ale aj záväzky voči spoločníkom pri rozdeľovaní zisku a iné záväzky, ktoré zanikajú peňažnou úhradou.
  • Z ča­sového hľadiska sa podľa dohodnutej doby splatnosti členia na krátkodobé a dlhodobé.
Dodatočný učebný materiál si môžeš pozrieť v dokumente PDF kliknutím na nasledujúci odkaz:
Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Spoločenské vedy » Ekonómia

:: Aktuálne kurzy mien ECB

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu