Podnikanie, Družstvo, Živnosť

Spoločenské vedy » Ekonómia

Autor: 25258
Typ práce: Referát
Dátum: 15.04.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 4 549 slov
Počet zobrazení: 638
Tlačení: 52
Uložení: 87

Podnikanie, Družstvo, Živnosť

  1. Aké sú charakteristiky podnikania?

Podnikaním sa všeobecne rozumie vlastnenie alebo činnosť podniku alebo samostatné rozhodovanie o zámere, právnej forme, organizácii, miere zadlženia, rozdelení zisku a podobne.

Podnikanie je sústavná činnosť vykonávaná samostatne podnikateľom, vo vlastnom mene, na vlastnú zodpovednosť za účelom dosiahnutia zisku.

Od roku 2018 sa pridal k definícii nový účel a to účel dosiahnutia merateľného pozitívneho sociálneho vplyvu.

Podnikanie je činnosť zameraná na dosiahnutie podnikových cieľov.

V zahraničnej literatúre nie je podnikanie spájané s dosahovaním zisku, ale skôr s dosahovaním úspechu.

Podľa Veberovej a Srpovej podnikanie je zapojenie ekonomických zdrojov a iných aktivít tak, aby sa zvýšila ich pôvodná hodnota, je to dynamický proces vytvárania pridanej hodnoty.

Podľa Kupkoviča podnikanie sa chápe ako vlastnosť človeka, jeho umenie inovovať, motivovať, vytvárať a využívať príležitosti na rozvoj výrobnej a hospodárskej činnosti, na zvýšenie prosperity podnikateľského subjektu.

Podľa Martinovičovej podnikanie je prostriedkom k uspokojovaniu svojich potrieb uspokojovaním cudzích potrieb.

Podľa Kašíka a Michalku podnikanie je proces pozostávajúci z prekonávania množstva prekážok a obsahujúci mnoho súbojov. Zhodujú sa, ale na tom, že za normálnych okolností je to proces, ktorý smeruje k víťazstvu.

Podľa Veberovej a Srpovej medzi obecné rysy podnikania patria cieľavedomá činnosť, iniciatívne a kreatívne prístupy, organizovanie a riadenie transformačných procesov, praktický prínos, úžitok a pridaná hodnota, prevzatie a zakalkulovanie rizika neúspechu, opakovanie, cyklický proces.

Podľa Nevoľnej nie je podmienkou, aby konal osobne, ale osoba, ktorá za neho koná, musí konať v jeho mene.

Bielik charakterizuje podnikanie ako činnosť, ktorou uspokojujeme cudzie potreby, pričom sa snažíme o dosiahnutie zisku a tak uspokojiť aj vlastné potreby. Podnikanie je činnosť riskantná, každý nie je ochotný a schopný podnikať a byť podnikateľom.

Podľa Chodasovej a Bujnovej účelom podnikania je predovšetkým zväčšenie majetku, čo je možné dosiahnuť rôznymi spôsobmi.

Ilková a Bandlerová hovoria, že sústavnú činnosť nemožno rozumieť ako nepretržitú činnosť, pretože sa môže vykonávať buď sezónne alebo pri určitých príležitostiach

Podľa Ilkovej a Bedrnovej je dosiahnutie zisku hlavným motívom podnikania. Skutočnosť, že v danom prípade nebolo dosiahnutie očakávaného zisku uspokojené, nemení nič na tom, že ide o podnikanie, ako aj pri strate.

  1. Z akých hľadísk môžeme pristúpiť k podnikaniu?

K podnikaniu môžeme pristúpiť z hľadiska ekonomického, psychologického a sociologického.

  1. Aké je vysvetlenie týchto hľadísk?
  2. Ekonomické hľadisko

Ekonomické hľadisko chápe podnikanie ako zapojenie ekonomických zdrojov a iných aktivít, aby sa zvýšila ich pôvodná hodnota.

  1. Psychologické hľadisko

Podnikanie je činnosť motivovaná potrebou niečo získať, dosiahnuť, vyskúšať alebo niečo splniť. Podnikanie v tomto pohľade je prostriedkom na dosiahnutie sebarealizácie, zbavenia sa závislosti, postavenia sa na vlastné nohy a iné.

  1. Sociologické hľadisko

Podnikanie je vytváranie blahobytu pre všetkých zainteresovaných, hľadanie cesty k dokonalejšiemu využitiu zdrojov, tvorca pracovných miest a príležitostí.

  1. Aké je vysvetlenie hlavnej definície podnikania, t.j. podnikanie je sústavná činnosť vykonávaná samostatne, vo vlastnom mene, na vlastnú zodpovednosť s cieľom dosiahnutia zisku?
  2. Sústavná činnosť

Hlavnou črtou nepretržitosti je teda profesia, povolanie, ktoré sa viaže na trvanie príslušného podnikateľského oprávnenia a udržiavanie kvalifikačných podmienok pre daný rozsah podnikania.

  1. Vykonávaná samostatne

Podnikateľ vykonáva svoju podnikateľskú činnosť nezávisle od iných osôb, sám si zabezpečuje prostriedky na podnikateľskú činnosť, nie je nikomu osobne podriadený, sám sa rozhoduje o činnosti podniku, o výrobe tovaru a poskytovaní služieb.

  1. Vykonávaná vo vlastnom mene

Podnikateľ pri vykonávaní podnikateľskej činnosti uskutočňuje podnikanie pod svojim obchodným menom. Pod týmto menom podnikateľ v právnych vzťahoch vystupuje, žaluje a môže byť žalovaný.

  1. Vykonávaná na vlastnú zodpovednosť

Podnikateľ znáša podnikateľské riziko na vlastnú zodpovednosť, to znamená, že za porušenie záväzkov, ktoré vznikli v súvislosti s podnikaním zodpovedá celým svojim majetkom aj osobným.

  1. S cieľom dosiahnutia zisku

Ďalším znakom podnikania je dosiahnutie zisku. Zisk je dôležitým motívom podnikateľskej činnosti, ale môže nastať skutočnosť, keď je výsledkom strata. Toto nemení nič na tom, že ide o podnikanie.

  1. Aká je charakteristika pojmu podnikateľ?

Podľa Srpovej a Řehora podnikateľ je považovaný za tzv. prostredníka alebo sprostredkovateľa obchodu.

Podľa Sinka a Kislingerovej podnikateľ je nositeľ a tvorca inovácii, zmien a je veľmi silno motivovaný k využívaniu podnikového, ľudského a technického potenciálu.

Podľa Obchodného zákonníka podnikateľ je definovaný nasledovné 

  1. osoba, ktorá je zapísaná v obchodnom registri,
  2. osoba, ktorá podniká na základe živnostenského oprávnenia,
  3. osoba, ktorá podniká na základe iného než živnostenského oprávnenia,
  4. osoba, ktorá vykonáva poľnohospodársku výrobu a je zapísaná do evidencie podľa osobitného predpisu

Podľa Hudecovej podnikateľ je vždy subjektom práva, subjektom právnych vzťahov, nositeľom práv a povinností

Podnikom disponuje podnikateľ ako vecou, hromadnou vecou, ktorá sa skladá z viacerých vecí a práv.

Podľa Gorozu a Kretera podnikateľsky subjekt je fyzická alebo právnická osoba, ktorá disponuje počinovými zdrojmi, t.j. kapitálom potrebným k podnikateľskej činnosti, príslušnými právomocami a kompentenciami k podnikaniu.

Podnikateľský subjekt definujú ako jeden z rozhodujúcich faktorov podnikateľskej činnosti ako nositeľa tvorivého potenciálu i podnikateľských stratégii.

Chodasová a Bujnová podnikateľom nazývajú osobu alebo spoločnosť, ktorá podniká.

Tomaščín definuje podnikateľský subjekt ako hospodársku jednotku s právnou subjektivitou, ktorá vykonáva podnikateľskú činnosť podľa vybraného predmetu podnikania za účelom dosiahnutia požadovanej úrovne ekonomickej prosperity.

Podnikateľom môže byť fyzická a právnická osoba.

  1. Fyzická osoba

Fyzickou osobou je človek, občan, ktorý svojim narodením nadobúda spôsobilosť na práva a povinnosti. Túto spôsobilosť má i počaté dieťa, ak sa narodí žive a zanikne u občana smrťou. Narodením však človek nezískava automaticky spôsobilosť na právne úkony. Spôsobilosť na právne úkony človek získava až plnoletosťou, čiže dosiahnutím 18. roku života.

  1. Právnická osoba

Právnickou osobou sú združenia právnických a fyzických osôb ( obchodné spoločnosti, občianske združenia, politické strany, cirkvi).

  1. Aká je charakteristika pojmu podnik?

Podľa Martinovičovej podnik je inštitúcia vytvorená k podnikateľskej činnosti.

Srpová a Řehoř vymedzujú podnik ako ekonomicky a právne samostatnú jednotku, ktorá existuje za účelom podnikania.

Podľa zákona za podnik sa považuje každý subjekt, ktorý vykonáva hospodársku činnosť bez ohľadu na jeho právnu normu.

Podľa Obchodného zákonníka podnik je súbor hmotných ako aj osobných zložiek podnikania. K podniku patria veci, práva a iné majetkové hodnoty, ktoré patria podnikateľom a slúžia na prevádzkovanie podniku alebo vzhľadom na svoju povahu majú tomuto účelu slúžiť.

Podľa Syneka v ekonomickej literatúre sa podnik definuje napríklad ako inštitúcia, ktorá vzniká na výkon podnikateľskej činnosti.

Podľa Kubíčka podnik sa označuje ako ekonomicko-právny subjekt, ktorý na trhu vstupuje ako samostatný subjekt a prostriedky na rozvoj svojej činnosti získava predovšetkým predajom svojich výrobkov a služieb.

Podľa Hudecovej podnik je len objektom týchto vzťahov.

Podľa Belicu pri istej abstrakcii možno definovať podnik ako právne, ekonomicky a organizačne vymedzenú formu usporiadania výroby, obchodu či služieb.

Podľa Gorozu podnik je forma podnikateľskej činnosti, v rámci ktorej dochádza k cieľavedomému spájaniu hmotných, finančných i ľudských zdrojov v jednej organizačno-výrobnej jednotke s uzatvoreným obratom hodnoty a s cieľom produkovať úžitkové hodnoty jednak pre potreby trhu, jednak pre uspokojenie vlastných potrieb.

  1. Gutenberg charakterizoval podnik ( priemyselný) týmito všeobecnými znakmi a to kombinácia výrobných faktorov, princíp hospodárnosti a princíp finančnej rovnováhy.
  2. Aká je charakteristika podnikateľského plánu?

Podnikateľský plán slúži spravidla dvom účelom. Jednak je to určitý vnútorný dokument, ktorý slúži ako základ vlastného riadenia firmy. Kvalitne spracovaný podnikateľský plán môže potom významne podporiť získanie potrebného kapitálu.

Podnikateľský plán je písomný dokument, ktorý popisuje všetky podstatné vnútorné aj vonkajšie okolnosti súvisiace s podnikateľským zámerom. Je to formálne zhrnutie podnikateľských cieľov, dôvodov ich reálnosti a dosiahnuteľnosti a zhrnutia jednotlivých krokov vedúcich k dosiahnutiu týchto cieľov.

  1. Aká je charakteristika rodinného podnikania podľa Korába, Hanzelkovej Mihalisku?

V rodinnom podniku má strategický vplyv na ďalšie smerovanie rodina, ktorá má tiež v pláne podnik udržať. Rodina, ale nemusí nutne vlastniť majoritný podiel akcií.

V podniku sa angažuje viac rodinných generácii, podnik priamo riadi a tiež vlastní a viac ako jeden člen rodiny má v podniku významne manažérske postavenie.

  1. Aká je charakteristika sociálneho podnikania?

Podľa Lubelcovej, Dohnalovej , Prušu a kolektívu sociálna ekonomika ako oblasť nových podnikateľských iniciatív sa vyznačuje orientáciou na riešenie sociálnych potrieb, pričom využíva podnikateľské prístupy, aby dosahovanie týchto sociálnych cieľov urobila efektívnejším a udržateľnejším.

Podľa Maka a Vozára vznik sociálnej ekonomiky je odpoveďou na nerovnosti medzi ľudmi a medzi regiónmi vytvorenými trhovou ekonomikou pričom sa snaží tieto rozdiely odstrániť.

Hunčová uvádza, že význam sociálnej ekonomiky spočíva najmä v boji proti nezamestnanosti.

Dořičaková a Pastrňak zas vidia v sociálnej ekonomike spôsob správania a myslenia, kedy sú moderným spôsobom riešené ekonomické, enviromentálne a sociálne témy.

Bednáriková a Francová pojem sociálna ekonomika vnímajú ako súhrn aktivít uskutočňovaných subjektmi sociálnej ekonomiky, ktorých cieľom je zvýšiť zamestnanosť v miestnych podmienkach alebo uspokojiť ďalšie potreby a ciele komunity.

Prochádzka a kolektív dodávajú, že sociálna ekonomika by mala byť založená na princípoch demokratického riadenia, decentralizácie a tiež na princípoch vzájomnej komunikácie.

Podľa Beckovej a Novákovej je sociálna ekonomika chápaná ako nástroj v prostredí trhovej ekonomiky, ktorý smeruje k vytváraniu podmienok a postupných zmien v spoločnosti s cieľom podporovať sociálne začleňovanie, sociálne súdržnosti, environmentálny prospech a rozvoj miestnych spoločenstiev.

Pearce, Mako, Vozár dopĺňajú, že ide o systémy, ktorých explicitným cieľom je riešenie sociálnych problémov ako chudoba, nezamestnanosť a ďalšie formy sociálneho strádania.

Podľa Rypára môžeme sociálnu ekonomiku chápať všeobecne ako humanizujúci smer normatívnej ekonómie, pričom jej konkrétne ciele vyplývajú z problematiky danej historickej etapy.

Korimová, Uramová a Jakab tvrdia, že hlavne myšlienky sociálnej ekonomiky sa zameriavajú na tvorbu pridanej sociálnej hodnoty, ktorá spolu so ziskom je len prostriedkom ďalšieho rozvoja sociálnych cieľov jednotlivcov a spoločnosti v záujme udržania a rozvíjania globálnej zamestnanosti, rastu životnej úrovne a kvality života.

Podľa Richie Nortona spôsob ako sa stať nenahraditeľným je stať sa sociálnym inovatorom. Podľa Ritchiho Nortona by sme mali začať s projektmi, ktoré nás motivujú k záchrane sveta a súčasne prinášajú peniaze pre našu spoločnosť. Sociálne inovácie robia zázraky.

Podľa Lubelcovej je zadefinovanie sociálneho podnikania problematické a nejasné, predovšetkým pre dynamickú flexibilitu jeho foriem.

Hulgald definuje sociálne podnikanie ako proces vytvárania sociálnej hodnoty, ktorý je dosahovaný v spolupráci s ľuďmi a organizáciami občianskej spoločnosti, ktoré sú zainteresované v sociálnej inovácii, sprevádzané ekonomickou aktivitou a venujú sa riešeniu spoločenských problémov alebo smerujú k napĺňaniu spoločenských cieľov.

Monzon, Chaves, Mako a Vozár tvrdia, že hlavným cieľom sociálneho podnikania nie je maximalizácia zisku ako pri bežnom podnikaní, ale spoločenské poslanie smerujúce k riešeniu reálnych sociálnych problémov.

  1. Aká je charakteristika sociálneho podniku?

Podľa Dolinu hlavným motívom vzniku sociálneho podniku je naplňovanie všeobecne prospešných miestnych či regionálnych potrieb. Tento autor dodáva, že takýto podnik často vyrastá z potrieb komunít.

Podľa Škoblu sociálne podniky sú výsledkom skepticizmu a často vznikajú ako odpoveď voči zlyhávaniu poskytovania služieb štátom a výlučne na zisk zameraným podnikom.

Podľa Maka a Vozára sociálne podniky častokrát ponúkajú stabilnejšie zamestnanie a bezpečné sociálne prostredie, ako je poskytované zamestnancom v bežných podnikoch.

Podľa Vyskočila sociálny podnik je súbor súkromných, formálne založených spoločností s rozhodovacou samostatnosťou a slobodným členstvom, ktoré boli vytvorené za účelom splnenia potrieb ich členov prostredníctvom trhu a výroby tovaru a poskytovania služieb, poistenia a finančných služieb, kde rozhodovanie a akékoľvek rozdeľovanie ziskov alebo nadbytkov medzi členmi nie je priamo zviazané s kapitálom alebo poplatkami zaplatenými jednotlivými členmi, ktorí majú každý jeden hlas.

Podľa Dohnalovej, Deverovej, Šloufovej a Lubelcovej subjekty sociálneho podniku by mali byť súkromne, formálne organizované, samosprávne a dobrovoľné a majú mať jasnejšie stanovený cieľ vytvárať spoločenský prospech a môžu zisk čiastočne prerozdeľovať.

Malík, Holasová a Gojová označuje za sociálny podnik taký, ktorý splní kritéria ekonomickej a sociálnej dimenzie.

Podľa Lubelcovej sociálna misia sociálnych podnikov je veľmi často spojená s tvorbou pracovných príležitosti na trhu práce pre znevýhodnené kategórie obyvateľstva. Jedným z frekventovaných foriem sociálnych podnikov sa preto stali sociálne podniky pracovnej integrácie.

Podľa Zákona o sociálnej ekonomike paragraf 5 odsek 2 sociálny podnik, ktorému bol priznaný štatút registrovaného sociálneho podniku je registrovaným sociálnym podnikom. Registrovaný sociálny podnik je štatút, najvyššia úroveň sociálneho podniku v zmysle slovenskej legislatívy.

  1. Aká je charakteristika spoločenskej zodpovednosti firiem?

Podľa Bowen spoločenská zodpovednosť firiem predstavuje záväzok podnikateľov usilovať sa o také stratégie, robiť také rozhodnutia alebo vykonávať také aktivity, ktoré sú žiaduce z pohľadu cieľov a hodnôt našej spoločnosti.

Podľa Zelenej knihy spoločenská zodpovednosť podnikov predstavuje dobrovoľnú integráciu sociálnych a ekologických aspektov do všetkých operácii firmy a interakcii s okolím a to s vedomím, že zodpovedné podnikanie môže prispievať k ich úspechu.

Podľa Ministerstva práce a sociálnych veci a rodiny spoločenská zodpovednosť podnikov je koncepcia podľa ktorej podniky začleňujú sociálne otázky a otázky týkajúce sa životného prostredia do podnikateľskej činnosti a do vzťahu so zučastnenými subjektmi na báze dobrovoľnosti.

Spoločenská zodpovednosť podnikov vlastne znamená udržanie si ekonomického úspechu a získanie konkurenčnej výhody tým, že firma buduje svoju dobrú povesť a získava dôveru ľudí, ktorí v nej pracujú čí žijú v komunite, kde firma podniká.

Michele Bologna zhrňuje, že čím sme bližšie k ľuďom, tým ľudia nás viac akceptujú.

Podľa nevládnej organizácie Business for Social responbility spoločenská zodpovednosť firiem je dosahovanie hospodárskeho úspechu, takým spôsobom, ktorý cti etické hodnoty, má rešpekt k ľuďom, komunitám a tiež k životnému prostrediu.

Spoločenská zodpovednosť firiem predstavuje taký spôsob podnikania, ktorý zodpovedá správaním etickým, komerčným a spoločenským očakávaniam, tiež taký spôsob rozhodovania, ktorý je plne s požiadavkami všetkých zainteresovaných strán.

Podľa Kanadského centra pre filantropiu spoločenská zodpovednosť firiem je súbor manažérských postupov, ktoré zabezpečia, že organizácia minimalizuje negatívne a zároveň maximalizuje pozitívne dôsledky svojho správania na spoločnosť.

Anna Remišová hovorí, že mnohí ekonómovia považujú maximalizáciu zisku za najdôležitejšiu spoločenskú zodpovednosť podnikania.

Podľa Friedmana je úlohou vlády stanoviť pravidlá a podnikanie by sa malo týchto pravidiel tesne držať.

Podľa Jonesa spoločenská zodpovednosť firiem sú záväzky firiem voči všetkým skupinám, z ktorých sa skladá spoločnosť a nielen voči ich akcionárom. Záväzky si treba osvojiť dobrovoľne. Platnosť záväzkov je všeobecná, prekračuje tradičnú povinnosť voči akcionárom a vzťahuje sa na ostatné sociálne skupiny, akými sú spotrebitelia, zamestnanci, dodávatelia, ale aj susediace komunity.

Podľa Bunčáka takmer všetky definície spoločensky zodpovedného podnikania sa opierajú o etické princípy akými sú nestrannosť, angažovanosť, aktívna spolupráca so zainteresovanými subjektmi a navyše majú tieto spoločenské znaky a to sú univerzálne, zdôrazňujú dobrovoľnosť, zameriavajú sa na aktívnu spoluprácu so zainteresovanými stranami, vyjadrujú záväzok prispievať k rozvoju kvality života, zdôrazňujú rozvoj, nie iba rast a pomenúvajú tri oblasti, v ktorých sa zodpovedné podnikanie prejavuje.

Arnold S. Luknič tvrdí, že väčšina podnikateľov sa spolieha na neobmedzenosť prírodných zdrojov. Keďže podnikateľská činnosť predstavuje prakticky nepretržité všestranné využívanie najrôznejších prírodných zdrojov a ďalších faktorov, podnikatelia majú aj väčšiu zodpovednosť za stav prírodného prostredia ako jednotlivci mimo podnikania.

  1. Aká je história spoločensky zodpovedného podnikania?

V roku 1953 sa prvýkrát objavila definícia spoločensky zodpovedného podnikania zásluhou Howarda Bowena v jeho knihe Social Responsibilities of the Businessman.

Medzi priekopníkov spoločensky zodpovedného podnikania patrí aj Keith Davis in Tom Bateman, ktorý v roku 1960 vyslovil definíciu spoločensky zodpovedného podnikania.

V roku 1977 reverend Leon Sulivan vypracoval sadu princípov známych ako Sulivanove princípy pre férové podnikateľské praktiky v Južnej Afrike, ktoré sa stali katalyzátorom hnutia spoločensky zodpovedného podnikania.

Od 70.rokov 20.storočia počet definícii spoločensky zodpovedného podnikania narástol. V tomto období vzrástala myšlienka, že by sa organizácia mali angažovať pri riešení sociálnych problémov.

V roku 1979 Carrol A. navrhol definíciu spoločensky zodpovedného podnikania, ktorá sa skladá zo štyroch zložiek a to ekonomickej, etickej, zákonnej a dobrovoľnej pričom dobrovoľnú zodpovednosť v roku 1991 premenoval na filantropickú

V 80.rokoch 20.storočia sa záujem preniesol z teoretickej úrovne na praktickú úroveň. 

Medzníkom v európskej spoločenskej zodpovednosti podnikania bol rok 1995, keď Jaques Delors inicioval vznik európskej expertnej centrály pre problematiku spoločenskej zodpovednosti s názvom CSR Europe.

Lisabonská stratégia z marca 2000 stanovila za cieľ, aby sa do Európska únia do roku 2010 stala najkonkurencieschopnejšou a najdynamickejšou ekonomikou.

Dôležitým dokumentom pre rozvoj spoločensky zodpovedného podnikania sa stala aj Zelená kniha z roku 2001, ktorej hlavným cieľom bolo otvoriť debatu o koncepte spoločensky zodpovedného podnikania a položiť základy stratégie spoločensky zodpovedného podnikania v rámci Európskej únie.

Na Slovensku sa stratégia spoločensky zodpovedného podnikania začala medzi manažérmi skloňovať pred 2-3 rokmi, v Česku sa spoločenské zodpovedné podnikanie rozvíjalo o niečo skôr. 

  1. Aké sú typy sociálneho podniku?

Typy sociálneho podniku sú integračný podnik, sociálny podnik bývania a iný registrovaný sociálny podnik.

  1. Aké sú tri základné typy rodinného podniku?

Tri základné typy rodinného podniku sú rodičovská rodinná firma, manželská rodinná firma a príbuzenská rodinná firma.  

  1. Aké funkcie plní podnik podľa Uramovej?

Podnik podľa Uramovej plní podnikateľskú funkciu, výrobnú funkciu, vedecko-technickú funkciu, ekonomickú funkciu, obchodnú funkciu, sociálnu funkciu, zahranično-integračnú funkciu.

  1. Aké je vysvetlenie týchto funkcii?
  2. Podnikateľská funkcia

Podnik sa rozhoduje čo, ako a pre koho vyrábať a jeho základným cieľom je maximalizácia zisku.

  1. Výrobná funkcia

Ide o produkciu statkov alebo služieb, t.j. transformáciu výrobných faktorov na finálne výrobky .

  1. Vedecko-technická funkcia

Podnik neustále využíva nové poznatky a technológie vo výrobe.

  1. Ekonomická funkcia

Je daná produktmi ocenenými trhovými cenami- kalkulácie nákladov a výnosov

  1. Obchodná funkcia

Podstatou obchodnej funkcie je realizácia výrobkov a služieb na domácom alebo zahraničnom trhu

  1. Sociálna funkcia

Ide o uspokojenie potrieb zamestnancov, tam patria napríklad stabilita zamestnania, odmeňovanie a ochrana pracovného prostredia

  1. Zahranično-integračná funkcia

Každý podnik vstupuje do vzťahu s inými podnikmi, uskutočňuje dovoz a vývoz a potrebuje mať informácie o zahraničných trhoch.

  1. Aká je charakteristika živnosti?

Živnosť je sústavná činnosť vykonávaná samostatne živnostníkom, vo vlastnom mene, na vlastnú zodpovednosti za účelmi dosiahnutia zisku a merateľného pozitívneho sociálne vplyvu.

 Podmienky prevádzkovania určitého druhu živností sú konkrétne upravené zákonom.

  1. Aký je hlavným preukazom živnostenského oprávnenia?

Hlavným preukazom živnostenského oprávnenia je živnostenský list.

  1. Aké sú druhy živností?

Druhy živností sú remeselné voľné a viazané?

  1. Aká je charakteristika týchto druhov živností?
  2. Voľné živnosti

Na ich prevádzkovanie živnostník musí spĺňať len základné podmienky a to vek nad 18 rokov, bezúhonnosť a spôsobilosť na právne úkony.

Týmito druhmi živností sú sprostredkovateľská činnosť a administratívne služby.

  1. Remeselné živnosti

Na ich prevádzkovanie živnostník musí spĺňať okrem základných podmienok aj odbornú spôsobilosť a odbornou spôsobilosťou je výučný list v danom odbore.

Ďalšími dôkazmi odbornej spôsobilosti sú vysvedčenie o záverečnej skúške na strednom učilišti, vysvedčenie o maturitnej skúške na strednej odbornej škole, doklad o ukončení strednej školy a diplom o absolvovaní vysokej školy.

Medzi príklady remeselnej živnosti patria cukrár, , výroba kovov a kovových výrobkov, výroba strojov a prístrojov, výroba dopravných prostriedkov a motorových vozidiel, výroba zdravotníckych výrobkov, výroba a spracovania kameniva a zemín a keramika, výroba chemických výrobkov, výroba potravín a nápojov, výroba kože a kožených výrobkov, výroba drevárska, stavebníctvo a ostatné živnosti.

Medzi ostatné živnosti patrí očná optika, holičstvo, kaderníctvo, kozmetické služby a čistenie odevov, bytového textilu a podlahových krytín.

  1. Viazané živností

Na ich prevádzkovanie živnostník musí spĺňať okrem základných podmienok aj odbornú spôsobilosť získanú inak.

Medzi príklady viazaných živností patria zubný technik, výkon činnosti energetického auditora a prevádzkovanie autoškoly, zlievanie drahých kovov, výroba, montáž, opravy a rekonštrukcie vyhradených tlakových zariadení, vykonávanie revízii a skúšok kotlov a tlakových nádob dodávateľským spôsobom, opravy kontajnerov a opravy vymenných nadstavieb, montáž, oprava, údržba vyhradených elektrických zariadení, montáž a opravy kancelárskej a reprodukčnej techniky, výroba a odbyt jedov a žeravín, vykonávanie dopravných stavieb, vykonávanie inžinierskych stavieb, automatizované spracovanie dát, vyučovanie v odbore cudzích jazykov, vyučovanie v odbore umenia, pedikúra, nákup a predaj pyrotechnických výrobkov.

  1. Ako sa delia živnosti z hľadiska predmetu podnikania?

Živnosti z hľadiska predmetu podnikania sa delia na obchodné, výrobné a poskytujúce služby.

  1. Aké je vysvetlenie delenia živnosti z hľadiska predmetu podnikania?
  2. Obchodné živnosti

Obchodnými živnosťami sú kúpa tovaru na účely jeho predaja konečnému spotrebiteľovi, pohostinská činnosť, ubytovanie, sprievodcovská činnosť, činnosť cestovnej kancelárie, prenájom priemyselného tovaru, prenájom motorových vozidiel, vykonávanie dražieb mimo výkonu rozhodnutia a sprostredkovateľská činnosť.

Podnikateľ živnosti môže v rámci živnostenského oprávnenia vykonávať nasledujúce aktivity

  • prenajímať tovar,
  • sprostredkovať predaj a kúpu tovaru v jednotlivých prípadoch,
  • vykonávať na tovare drobné zmeny,
  • vykonávať montáž tovaru dodaného zákazníkovi,
  • vykonávať výmenu chybných súčasti
  • Podnikateľ je takisto oprávnený vykonávať servis dodaného tovaru, za predpokladu, že na to použije spôsobilé osoby
  • Pri vykonávaní zmien je podnikateľ povinný dbať na to, aby zmenami a úpravami nedošlo k odstráneniu označenia výrobného pôvodu výrobku, najmä ochrannej známky
  • Podnikateľ- živnostník má právo prijímať objednávky na zhotovenie, spracovanie alebo úpravy tovaru, na ktorého predaj je oprávnený a dať tieto práce vykonať oprávnevnym výrobcom
  1. Výrobné živnosti

Podnikateľ má právo v rámci živnostenského oprávnenia výrobky predávať a opravovať, ak zostane zachovaná povaha živnosti

Podnikateľ má ďalej právo nakupovať za účelom ďalšieho predaja a predávať výrobky aj iných výrobcov a príslušenstvo, pokiaľ sú rovnakého druhu ako výrobky vlastnej výroby alebo v jednotlivých prípadoch sprostredkovať predaj cudzích výrobkov a príslušenstva.

Podnikateľ má tiež právo vyrábať a potláčať obaly, etikety a iné pomocné prostriedky umožňujúce predaj výrobkov, ktoré vyrába.

Podnikateľ má právo prenajímať výrobky vlastnej výroby i výrobky iných výrobcov rovnakého druhu ako aj príslušenstvo.

Podnikateľ má právo vykonávať montáž, nastavenie i údržbu výrobkov.

  1. Živnosti poskytujúce služby

Službami sa na účel tohto zákona rozumie poskytovanie opráv a údržby vecí, preprava osôb a tovaru, iné práce a výkony na uspokojovanie ďalších potrieb.

Podnikateľ –živnostník poskytujúci služby je oprávnený poskytovať aj malé občerstvenie. Malým občerstvením sa rozumie predaj nealkoholických nápojov, akými sú káva, čaj, limonády, ak sú určené na priamu konzumáciu na mieste.

Podnikateľ oprávnený na prepravu osôb a tovaru môže vykonávať činnosti súvisiace so zaistením bezpečnosti a pohodlia cestujúcich, prekladať, skladovať a baliť zásielky, prevádzkovať úschovu a poskytovať pohostinstvo v dopravných prostriedkoch.

Podnikateľ oprávnený na prevádzkovanie garáží a odstavných plôch môže predávať za podmienok ustanovených osobitnými predpismi pohonné látky, mastivá a súčasti výzbroje a výstroja pre vozidlá. Obdobné právo má podnikateľ prevádzkujúci opravy motorových vozidiel. 

  1. Čo nie je živnosťou?

Živnosťou nie sú nasledujúce aktivity a to prevádzkovanie činnosti vyhradených zákonom štátu, činnosť pri výkone povolaní lekárov, lekárnikov, logopédov, psychológov, psychoterapeutov, prírodných liečiteľov a zdravotníckych pracovníkov.

  1. Čo nie je ďalej živnosť?

Živnosťou ďalej nie sú nasledujúce aktivity a to činnosť bánk a iných oprávnených osôb vykonávajúcich bankovú činnosť, usporadúvanie lotérii, banská činnosť, výroba, vykúp a rozvod elektriny, tepla a plynu, výkon činnosti poľnohospodárstva a lesníctva, výkon činnosti námornej dopravy a morského rybolovu, rozhlasové a televízne vysielanie, skúšobníctvo, verejná pravidelná osobná cestná doprava, činnosť autorizovaných architektov, vykonávanie geologických prác, výroba liehu, používanie vysoko rizikových chemických látok, letecká doprava, prevádzkovanie verejného skladu a obchod s vojenským materiálom, predaj nespracovaných alebo spracovaných živočíšných výrobkov z vlastnej drobnej pestovateľskej a chovateľskej činnosti.

  1. Aké sú prekážky prevádzkovania živností?

Prekážky prevádzkovania živností sú živnosť nemôže prevádzkovať fyzická ani právnická osoba na ktorej majetok bol vyhlásený konkurz, živnosť nemôže prevádzkovať fyzická osoba, ktorej uložil súd alebo správny orgán zákaz činnosti týkajúci sa prevádzkovania živnosti, dokiaľ zákaz trvá.

  1. Aký je základný znak podnikania?

Základným znakom podnikania je ekonomická samostatnosť podnikov.

  1. Aké právne normy upravujú podnikanie, živnosť a družstvo?

Právne normy, ktoré upravujú podnikanie sú Obchodný zákonník, Občiansky zákonník, Zákon o živnostenskom podnikaní.

  1. Čo tieto právne normy upravujú?

Tieto právne normy upravujú poistenie podnikateľa, záväzkové vzťahy hospodársku súťaž a účtovníctvo podnikateľa.

  1. Aké ďalšie právne normy upravujú podnikanie, živnosť a družstvo?

Ďalšie právne normy, ktoré upravujú podnikanie, živnosť a družstvo sú Zákon o účtovníctve, Zákon o daní z príjmov, Zákon o sociálnom poistení a Zákon o zdravotnom poistení.

  1. Kto je podnikateľom podľa Obchodného zákonníka?

Podnikateľom podľa Obchodného zákonníka je fyzická osoba zapísaná v obchodnom registri, fyzická osoba, ktorá podniká na základe živnostenského oprávnenia a fyzická osoba, ktorá vykonáva poľnohospodársku výrobu a je zapísaná do evidencie podľa osobitného predpisu.

  1. Aké sú povinnosti podnikateľa- živnostníka?

Povinnosti podnikateľa- živnostníka sú nasledujúce:

  1. Podnikateľ- živnostník je povinný prevádzkovať živnosť riadne, poctivo a odborne
  2. Podnikateľ- živnostník je povinný pri prevádzkovaní živnosti čo najúčinnejšie chrániť životné a pracovné prostredie pred škodlivými účinkami
  3. Podnikateľ- živnostník je povinný budovať zariadenia na ochranu životného a pracovného prostredia
  4. Aké sú náležitosti, ktoré musí predložiť živnostník- fyzická osoba na začiatku podnikania?

Náležitosti, ktoré musí predložiť živnostník- fyzická osoba na začiatku podnikania sú nasledujúce:

  1. Meno , priezvisko, bydlisko, rodné číslo
  2. Obchodné meno
  3. Predmet podnikania
  4. Identifikačné číslo
  5. Miesto podnikania
  6. Prevádzkarne, ak sú zriadené
  7. Dobu ukončenia podnikania, ak zamýšľa prevádzkovať živnosť len po dobu určitú
  8. Deň začiatku živnosti
  9. Aké sú náležitosti, ktoré musí predložiť živnostník- právnická osoba na začiatku podnikania?

Náležitosti, ktoré musí predložiť živnostník- právnická osoba na začiatku podnikania sú nasledujúce:

  1. Obchodné meno, sídlo, právnu formu ako aj meno a bydlisko osôb, ktoré sú jej štatutárnym orgánom
  2. Identifikačné číslo
  3. Predmet podnikania
  4. Prevádzkarne, ak sú zriadené
  5. Dobu ukončenia podnikania, ak zamýšľa prevádzkovať živnosť len po dobu určitú
  6. Deň začiatku živnosti
  7. Aké náležitosti obsahuje živnostenský list vydaný fyzickej osobe?

Náležitosti, ktoré obsahuje živnostenský list vydaný fyzickej osobe sú nasledujúce:

  1. Osobné údaje podnikateľa
  2. Obchodné meno
  3. Identifikačné číslo
  4. Predmet podnikania
  5. Miesto podnikania
  6. Dobu, na ktorú sa živnostenské oprávnenie vydáva
  7. Deň začatia živnosti
  8. Dátum vydania živnostenského listu
  9. Aké náležitosti obsahuje živnostenský list vydaný právnickej osobe?

Náležitosti, ktoré obsahuje živnostenský list vydaný právnickej osobe sú nasledujúce:

  1. Obchodné meno, sídlo a identifikačné číslo
  2. Pri remeselnej a viazanej živnosti osobné údaje zodpovedného zástupcu
  3. Predmet podnikania
  4. Dobu, na ktorú sa živnostenské oprávnenie vydáva
  5. Deň začatia živnosti
  6. Dátum vydania živnostenského listu
  7. Aké náležitosti sa zapisujú do živnostenského registra?

Náležitosti, ktoré sa zapisujú do živnostenského registra sú obchodné meno, identifikačné číslo, miesto podnikania, osobné údaje, predmet podnikania, prevádzkarne, ak sú zriadené, doba, na ktorú sa živnostenské oprávnenie vydáva, zmeny uvedených údajov, pozastavenie alebo zánik živnostenského oprávnenia, vrátenie živnostenského listu a iné skutočnosti podľa osobitných predpisov.

  1. Ako sa rozdeľujú subjekty oprávnene prevádzkovať živnosť?

Subjekty oprávnene prevádzkovať živnosť sa delia na fyzické a právnické osoby.

  1. Aké sú príjmy z podnikania?

Príjmami z podnikania sú príjmy z poľnohospodárskej výroby, lesného a vodného hospodárstva, príjmy zo živností, príjmy z podnikania vykonávaných podľa osobitných predpisov a príjmy spoločníkov verejnej obchodnej spoločnosti a komplementárov komanditnej spoločnosti.

  1. Aký je hlavný rozdiel medzi podnikaním a zamestnaním a aké sú hlavné výhody podnikania a zamestnania?

Pri zamestnaní výhodou je, že je istý príjem, nižšia zodpovednosť, odvody, dovolenka, kolektív, fixná pracovná doba, sociálne výhody a istota

Pri zamestnaní nevýhodou je, že je nízky príjem, vedenie, šéf, nízka miera sebarealizácie, nemožnosť kariérneho rastu, stereotypnosť.

Pri podnikaní výhodou je, že je človek sám sebe pánom, flexibilita časová, voľná pracovná doba, vyšší príjem a výzva robiť to, čo ma baví.

Pri podnikaní nevýhodou je, že je stres, viac zodpovednosti, byrokracia, konkurenčné prostredie, riziko neúspechu, finančné problémy, problémy so zamestnancami, vysoké vstupné náklady a nestála pracovná doba.

  1. Aká je rada ako začať podnikať?

Medzi rady, ako začať podnikať je vždy vhodné zaradiť spôsob financovania. V začiatkoch podnikania sú ďaleko dôležitejšie veci ako peniaze a týmito ďaleko dôležitými vecami sú vôľa, odhodlanie, cieľavedomosť a vytrvalosť.

  1. Ako zaniká živnostenské oprávnenie?

Živnostenské oprávnenie zaniká smrťou podnikateľa, zánikom právnickej osoby, uplynutím doby, rozhodnutím živnostenského úradu.

  1. Aká je charakteristika pojmu družstvo?

Obchodný zákonník definuje družstvo ako spoločenstvo neuzavretého počtu osôb za účelom podnikania alebo zabezpečenia hospodárskych, sociálnych alebo iných potrieb svojich členov.

Ide o súkromnoprávny podnikateľský subjekt, v ktorom súkromní vlastníci združia svoj majetok, aby ho mohli spoločne užívať. Tým sa majetok stáva spoločným družstevným vlastníctvom všetkých členov.

  1. Ako sa nazýva majetková účasť člena družstva?

Majetková účasť člena družstva sa nazýva členský vklad určený stanovami.

  1. Aké podoby môže mať tento členský vklad určený stanovami?

Členský vklad určený stanovami môže byť peňažný a nepeňažný.

  1. Ako sa oceňujú nepeňažné členské vklady?

Nepeňažné vklady sa oceňujú spôsobom určeným stanovami alebo pri založení družstva dohodnutým všetkými členmi napr. znaleckým posudkom.

  1. Ako sa nazýva súhrn členských vkladov družstva?

Súhrn členských vkladov družstva sa nazýva základné imanie družstva.

  1. Čo nesmie urobiť družstvo svojim členom?

Družstvo nesmie svojim členom vrátiť členské vklady ani vyplácať úroky z členských vkladov

  1. Aký je minimálny počet fyzických a právnických osôb pri zakladaní družstva?

Družstvo môže založiť minimálne 5 fyzických osôb alebo 2 právnické osoby.

  1. Aké je minimálne základné imanie pri zakladaní družstva?

Minimálne základné imanie pri zakladaní družstva je 1250 eur.

  1. Do koľkých dní musí byť splatený členský vklad družstva?

Členský vklad družstva musí byť splatený do 15 dní od konania ustanovujúcej členskej schôdze.

  1. Komu treba dať členský vklad družstva?

Členský vklad družstva treba dať členovi predstavenstva spôsobom určeným členskou schôdzou.

  1. Čím sa osvedčuje priebeh ustanovujúcej schôdze družstva?

Priebeh ustanovujúcej schôdze družstva sa osvedčuje notárskou zápisnicou.

  1. Čo musí obsahovať notárska zápisnica?

Notárska zápisnica musí obsahovať zoznam členov a výšku jednotlivých členských vkladov.

  1. Čo je družstvo a kde sa zapisuje?

Družstvo je právnickou osobou a zapisuje sa do obchodného registra.

  1. Kedy vzniká družstvo?

Družstvo vzniká zápisom do obchodného registra.

  1. Čo sa vyžaduje na založenie družstva?

Na založenie družstva sa vyžaduje konanie ustanovujúcej schôdze družstva.

  1. Čo sa všetko robí na ustanovujúcej schôdze družstva?

Na ustanovujúcej schôdze družstva sa vykonávajú nasledujúce kroky:

  1. Zvolenie predsedajúceho ustanovujúcej schôdze družstva
  2. Určuje sa zapisované základné imanie
  3. Schvaľujú sa stanovy
  4. Volí sa predstavenstvo a kontrolná komisia
  5. Aké sú organy družstva?

Orgány družstva sú členská schôdza, predstavenstvo, kontrolná komisia a ďalšie orgány podľa stanov.

  1. Aký je stručný popis jednotlivých orgánov družstva?
  2. Členská schôdza

Členská schôdza je najvyšším orgánom družstva, ktorý sa musí konať aspoň raz do roka. Do pôsobnosti stanov družstva patria rozhodnutia o zmene stanov družstva, právo voliť a odvolávať členov predstavenstva a kontrolnej komisie či rozhodovať o rozdelení a použití zisku, prípadne spôsobe úhrady straty.

  1. Predstavenstvo

Predstavenstvo je štatutárnom orgánom družstva, ktorý je podriadený členskej schôdzi. Riadi činnosť družstva a rozhoduje o všetkých jeho záležitostiach, ktoré nie sú vyhradené inému orgánu. Schádza sa podľa potreby.

  1. Kontrolná komisia

Kontrolná komisia je kontrolným orgánom družstva, ktorý je oprávnený kontrolovať činnosť družstva a prerokovať sťažnosti členov družstva. Má najmenej troch členov a schádza sa podľa potreby, ale aspoň raz za tri mesiace.

  1. Čím sa družstvo odlišuje od obchodných spoločností?

Družstvo sa od obchodných spoločnosti odlišuje špecifickou úpravou vzťahov medzi družstvom a členmi.

Družstvo sa od obchodných spoločností odlišuje najmä tým, že:

  1. Predstavuje spojenie síl všetkých členov družstva na podporu ich záujmov
  2. Prvoradým cieľom je uspokojenie potrieb jednotlivých členov družstva
  3. Členovia sami spravujú svoje záležitosti na základe oprávnenia
  4. Majetok je tvorený majetkom členov
  5. Obchodné meno musí obsahovať označenie družstvo
  6. Ako je to s ručením pri družstve?

Za svoje záväzky družstvo zodpovedá celým svojim majetkom, ale jednotliví členovia družstva neručia za záväzky družstva.

  1. Kto zastupuje družstvo navonok?

Družstvo navonok zastupujú dvaja štatutári.

  1. Aké môžu byť druhy družstva?

Druhy družstva môžu byť poľnohospodárske, bytové, stavebné, obchodné, výrobné, remeselné, čí dokonca úverové.

  1. Aké sú výhody družstva?

Výhody družstva sú základné imanie je pomerne nízke, anonymita vlastníctva a otvorenosť družstva.

  1. Aké sú nevýhody družstva?

Nevýhody družstva sú počet členov a dojem. Obchodné meno musí obsahovať pojem družstvo, čo môže vyvolávať predsudky u obchodných partnerov.

  1. Ako sa zrušuje družstvo?

Družstvo sa zrušuje nasledujúcimi spôsobmi a to:

  1. Uznesením členskej schôdze
  2. Zrušením konkurzu
  3. Rozhodnutím súdu
  4. Uplynutím doby, na ktorú bolo družstvo zriadené
  5. Dosiahnutím účelu, na ktorý bolo družstvo zriadené
  6. Ako zaniká družstvo?

Družstvo zaniká výmazom z obchodného registra.  

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Spoločenské vedy » Ekonómia

:: Aktuálne kurzy mien ECB

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.022 s.
Zavrieť reklamu