Z histórie vývoja peňazí

Spoločenské vedy » Ekonómia

Autor: unikik
Typ práce: Referát
Dátum: 20.11.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 258 slov
Počet zobrazení: 4 305
Tlačení: 308
Uložení: 302

Kovové peniaze na našom území

Na prelome letopočtu žili na našom území Kelti, ktorí boli známi tým, že ťažili rudy, aj vzácne, a spracúvali kovy. Oni boli tvorcami prvých skutočných mincí, ktoré sa tu zachovali. Asi zo začiatku 2. storočia p. n. l. pochádzajú strieborné tzv. mince s lýrou. Z 1. storočia p. n. l. sa zachovali väčšie strieborné mince, ojedinele aj zlaté, ktoré sa vo väčšom množstve našli na juhozápadnom Slovensku. Tieto poznáme pod názvom biatec. Kópia obrázku z tejto mince sa nachádzala donedávna na päťkorunáčke. 

Kurzová kalkulačka – kalkulačka mien NBS/ECB

Z obdobia Veľkomoravskej ríše sa zachovali hrivny, ktoré slúžili pôvodne ako rezerva kovu, neskôr ako "naturálne peniaze". Mali podobu sekier z kujného železa. Napriek relatívnej hospodárskej vyspelosti veľkomoravskí panovníci nezačali raziť vlastné mince. Strieborné mince - denáre - začali obiehať na našom území až po zániku Veľkej Moravy. Zaviedol ich franský kráľ Karol Veľký. V kresťanskej časti Európy sa rozšírili a pod rôznymi názvami napr. denier, denaro, parvus, phenig, peny sa požívali až do 13. storočia.

V tom čase veľký význam pri rozvoji drobného obchodu nadobudli hlavne v strednej Európe malé mince razené z medi -"haller". Názov dostali podľa mincovne v nemeckom meste Halle. Z neho pochádza aj náš halier.
Toto obdobie vystriedali v 14. storočí groše a florény (dukáty) a v 16. storočí toliare. Prvé strieborné toliare boli razené v českej mincovni v Jáchymove. Podľa niektorých historikov je práve s nimi spojený pôvod názvu dolár.
Obdobie týchto mien sa definitívne skončilo v roku 1892.  Kráľovstvo na našom území prevzali do konca roku 2008  koruny. Dnes platíme eurami.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Spoločenské vedy » Ekonómia

:: Aktuálne kurzy mien ECB

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu