Bulharsko - Bulharská republika

Prírodné vedy » Geografia

Autor: babuska
Typ práce: Referát
Dátum: 06.03.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 524 slov
Počet zobrazení: 7 663
Tlačení: 501
Uložení: 460

Bulharská republika

- člen EÚ od roku 2007
- v rokoch 1945 až 1990 (totalitný komunistický štát pod vplyvom ZSSR), rozvíjalo sa poľnohospodárstvo, potravinársky a textilný priemysel (na úkor ťažkého priemyslu) a letný turistický ruch (na Čiernomorskom pobreží, využívali obyvatelia strednej a východnej Európy)
- od roku 1990 (po páde komunistického režimu) krajina postupne prechádza na trhovú ekonomiku
Obyvateľstvo: 88% Bulhari, 10% Turci, 2% Rómovia, Gréci, Rumuni

Wechselkurs Bulgarischer Lew (BGN) - Bulgarien

HOSPODÁRSTVO

Ťažobný priemysel je veľmi slabo rozvinutý. V európskom meradle má význam len ťažba olovnatozinkových rúd, ktoré sa spracovávajú v hutníckom priemysle. Vo výrobe elektrickej energie je krajina sebestačná a dokonca pokrýva aj energetický deficit susedných štátov. Najviac sa využívajú tepelné elektrárne (vlastné uhlie, dovezená ropa a plyn), necelú 1/2 pokrývajú jadrové elektrárne (najväčšia v Kozloduji) a hydroelektrárne na Dunaji a Marici. V súčasnosti sa zameriavajú na využitie obnoviteľných zdrojov (veterné a solárne elektrárne). Najväčšie investície zo zahraničia prúdili do strojárstva a dnes sa vyrábajú hlavne komponenty do automobilov, elektronické a elektrotechnické výrobky (rádiová a televízna technika, elektromotory, transformátory) a vojenská technika. Chemický priemysel takisto využil zahraničný kapitál a vyrábajú sa biopalivá, farby, laky, plasty a najväčší petrochemický kombinát na Balkáne LUKOIL BURGAS vyrába ropné produkty. Bulharský textilný a odevný priemysel má dlhodobú tradíciu, skúsenosti, ako aj dobrý image vo svete. V odvetví existujú samostatné obchodné značky a dizajn najmä v oblasti spodného prádla, konfekcie, kostýmov a košieľ.

Bulharské spoločnosti realizujú výrobu zahraničných značiek napr. Hugo Boss, S´Oliver, Esprit, Camel, Gekas, Tommy Hilfiger. Priaznivé klimatické podmienky a dlhoročná tradícia vo výrobe kvalitných vín, vínnych destilátov (Pliska), syrov, tabakových výrobkov, rastlinných olejov podporujú rastové tendencie odvetvia. Hlavné odbory zahŕňajú spracovanie mäsa, mliekarenstvo, konzervárenský priemysel, cukrovarníctvo, výrobu cukroviniek, rastlinného oleja, vína, piva, spracovanie rýb, tabakové výrobky a produkciu múky. Bulharsko disponuje vynikajúcimi prírodnými podmienkami pre rozvoj poľnohospodárstva a lesníctva. Hlavnými pestovanými plodinami sú: paradajky, paprika, uhorky, tabak, hrozno, obilie, kukurica, strukoviny, zemiaky, slnečnica, broskyne, marhule, jablká, melóny, kvety (levandule, ruže – na výrobu kozmetiky a rúžového oleja – svetový producent). Bohatú tradíciu má chov oviec, ošípaných a hovädzieho dobytka, hydinárske farmy a včelárstvo.

Cestovný ruch

Cestovný ruch je jedným z kľúčových sektorov vďaka výbornej geografickej polohe krajiny, prírodnej scenérii, diverzifikovanému reliéfu a príjemným klimatickým podmienkam. Čiernomorské pobrežie je atraktívnym miestom pre letný cestovný ruch (Varna, Burgas, Zlaté piesky, Slnečné pobrežie, Primorsko, Sozopol, Pomorie, Nessebar), pohoria Rila, Pirin, NP Rodopy a Stará Planina zase ponúkajú výborné podmienky pre lyžovanie a horskú turistiku. Bulharsko má viac ako 600 horúcich a studených prameňov, ktoré sú základom rozvoja kúpeľníctva v teritóriu.

Centrá: Sofia: Katedrála Alexandra Nevského, Varna: pamiatky Rímskej a Byzantskej ríše, Chrám Nanebovzatia Matky Božej, delfinárium, Nessebar: pamiatková rezervácia zapísaná v UNESCO,
Sozopol: tradičné drevené domčeky a pamiatky z doby helénskej, mesto sa pýši Modrou vlajkou za čistotu morskej vody a ponúka krásne piesočnaté pláže, Plovdiv: Amfiteáter z rímskych čias, mesto, kde sa stretávajú rôzne kultúry - pravoslávne kostoly a chrámy (Sveta Marina), rímskokatolícka katedrála (Katedrála sv. Ľudovíta) a mešity (Imaret džamija)
Obchodná bilancia: pasívna
Export: energia, strojárske komponenty, ropné produkty, potraviny, odevy, ovocie, zelenina
Import: rudy pre hutníctvo, ropa, zemný plyn, chemické výrobky
Obchodní partneri: štáty EÚ, Rusko
Rozloha: 111 tisíc km2
Počet obyv.: 7,8 milióna
Hl. mesto: Sofia
Mena: Lev

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Geografia – učebné materiály



Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu