Hospodárstvo Afriky

Prírodné vedy » Geografia

Autor: ursula (22)
Typ práce: Referát
Dátum: 08.04.2019
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 337 slov
Počet zobrazení: 3 038
Tlačení: 223
Uložení: 171

Hospodárstvo Afriky

Afrika je ešte stále najchudobnejší svetadiel. Má síce veľké nerastné bohatstvo, rozľahlé lesy, prírodné bohatstvo rastlín a živočíchov, krásne pláže, ale všetko to sa využíva len čiastočne. Veľmi často sú to mimoafrické nadnárodné spoločnosti, ktoré v Afrike zarábajú a čiastočne do Afriky prinášajú aj rozvoj.
 
Najdôležitejšou surovinou, ktorá sa v Afrike ťaží je ropa a zemný plyn. Jej najväčšie zásoby i ťažba sa sústreďujú na severe a v Guinejskom zálive. Ako ropné mocnosti sú známe tieto štáty: Nigéria, Líbya a Alžírsko. Ropa sa ťaží aj v štátoch: Egypt, Južný Sudán, Čad, Gabon, Angola. Drahokami a diamanty sa v Afrike vyskytujú na mnohých miestach. Najznámejšie diamantové bane sú v Juhoafrickej republike, Botswane a Libérii. Diamanty má aj Pobrežie slonoviny, Konžská demokratická republika, Angola a Tanzánia. Táto ťažba je neslávne známa vykorisťovaním robotníkov (často aj detí).
 
Lesov rýchlo ubúda. Ťaží sa v nich vzácne drevo ako mahagon, eben. Najrýchlejšie mizne dažďový les blízko rovníka v Togu, Burundi a Nigérii. Zaujímavosťou je vysádzanie lesov v Tunisku a na Kapverdských ostrovoch čo inde v Afrike chýba. Afrika má aj bohatstvo zlata (v južnej a strednej časti), železnej, medenej a uránovej rudy, zásoby fosfátov, uhlia a bauxitu (na výrobu hliníka).
 
Z poľnohospodárskych produktov sa na vývoz pestuje: kakao, koreniny (vanilka, klinčeky, čierne korenie), obilniny, mango, ananásy, banány, bavlna - pestujú sa na veľkých farmách. Pre domácu spotrebu sa pestujú: proso, batáty (sladké zemiaky), sisal, ryža.
 
Najrozvinutejším štátom je Juhoafrická republika (JAR), moderný priemysel má aj Egypt, Nigéria a Keňa. Doprava je na veľmi nízkej úrovni. Chýbajú kvalitné cesty a železnice. Často sa využíva lodná a letecká doprava.
Školstvo a zdravotníctvo ako aj služby je na najnižšej úrovni spomedz všetkých svetadielov. Afričania neustále čelia nedostatočnej hygiene a hrozbám nákazlivých chorôb. 
Veľké možnosti má Afrika v oblasti cestovného ruchu. Krásne pláže sú na pobreží Stredozemného a Červeného mora, kde sú už aj kvalitné služby. Taktiež na známych ostrovoch: Kapverdské, Kanárske, Maurícius, Seychely... Príroda a safary lákajú turistov do Kene a Tanzánie, JAR, Namíbie kde ich prichádz najviac. 

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#ropne mocnosti v Afrike su #Zdravotnictvo v afrike #Príroda Afriky #cestovny ruch nigeria #hospodartsvo JAR


Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu