Typy krajín - vegetačné pásma

Prírodné vedy » Geografia

Autor: ursula (22)
Typ práce: Referát
Dátum: 15.04.2019
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 368 slov
Počet zobrazení: 8 411
Tlačení: 334
Uložení: 306

Typy krajín - vegetačné pásma

Vegetačné čiže rastlinné pásmav Európe určuje charakter podnebia, ktoré významne ovplyvňuje rozšírenie pôd, rastlinstva a živočíšstva. Vytvára sa pásmovitosť typov krajín s rastúcou geografickou šírkou, ako aj vegetačná stupňovitosť spôsobená zmenou nadmorskej výšky. Výrazný vplyv na formovanie krajiny má aj človek, ktorý pôvodnú krajinu pretvoril na kultúrnu.
 
1. Polárna pustatina - sa rozkladá v najsevernejších častiach Európy na ostrovoch v Severnom ľadovom oceáne. Tieto oblasti sú počas celého roka zaľadnené. Striedajú sa tu obdobia, ktoré voláme polárny deň (slnko nezapadne niekoľko týždňov, mesiacov) a polárna noc (úplná tma trvá tiež niekoľko týždňov, mesiacov). Žije tu polárny medveď, polárna líška, tuleň...
 
2. Tundry - pokrývajú úzky pás pobrežia Severného ľadového oceána v Rusku, na Škandinávskom polostrove a ostrove Island. Tundru tvoria porasty machov, lišajníkov, trávy. Je to krajina bez stromov. Vyrastú len len nenáročné byliny, zakrpatené stromky a kroviny. Žijú tu stáda sobov.
 
3. Tajga - rozkladá sa južnejšie pod tundrou. Je to rozsiahle pásmo ihličnatých lesov. Prevládajú smreky, borovice, smrekovce. Z listnatých sa občas vyskytuje breza. Prevládajúce pôdy sa volajú podzoly a sú málo úrodné a počas väčšiny roka zamrznuté. Žijú tu medvede, vlci.
 
4. Zmiešané a listnaté lesy - zaberajú najrozsiahlejšiu plochu Európy. Tvorené sú najmä bukom, hrabom, jedľou a dubom. Pôdy sú menej úrodné hnedé lesné - voláme ich kambizeme. Žije tu jeleň, rys, diviak. Veľká časť týchto lesov bola však premenená človekom na kultúrnu krajinu. Vyrástli tu najväčšie európske mestá.
 
5. Lesostepi a stepi - vytvorili sa na miestach s menším množstvom zrážok. Vyskyrujú sa hlavne v Maďarsku na Ukrajine, Rusku a Kazachstane. Je tu málo stromov. Je to hlavne trávnatá krajina s najúrodnejšou pôdou, ktorú voláme černozem. Preto je krajina premenená na poľnohospodársku pôdu, kde sa pestuje hlavne pšenica. Žijú tu hraboše, bažanty, kone, zajace...
 
6. Púšte a polopúšte mierneho pásma - táto krajina sa vyskytuje v Európe len okrajovo v najsuchších oblastiach okolo Kaspického mora alebo na Pyrenejskom polostrove.
 
7. Subtropické listnaté a stálozelené lesy - rastú v okolí Stredozemného a Čierneho mora. Na Pyrenejskom, Apeninskom, Balkánskom polostrove a ostrovoch v mori. Lesy človek vyťažil a premenil na pasienky. Rastú tu oleandre, citrusy, pínie, vavríny, dub korkový... Žije tu daniel, koza divá, ovca divá. Oblasti sú využívané hlavne na rekreáciu, pobyty pri mori. Pôda je škoricová.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu