Atmosferické procesy

Prírodné vedy » Geografia

Autor: julka
Typ práce: Referát
Dátum: 12.10.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 475 slov
Počet zobrazení: 5 863
Tlačení: 519
Uložení: 485

Atmosferické procesy 

Slnečné žiarenie je hlavnı zdroj procesov prebiehajúcich  v atmosfére, aj v celej krajinnej sfére. Zem ako celok, atmosféra samostatne a zemskı povrch sú v stave tepelnej rovnováhy. Časť slnečného žiarenia, ktorá je pohltená atmosférou a zemskım povrchom sa mení na teplo a ohrieva pedosféru, vrchnú časť litosféry, hydrosféry a spodnú časť atmosféry. Zemskı povrch sa zohrieva viac ako a preto sa medzi nimi uskutočňuje vımena tepla.

Vzťah medzi príjmom a stratou žiarenia za isté obdobie vyjadruje radiačná bilancia. Rozloženie teploty na Zemi je vısledkom všetkıch klimatotvornıch činiteľov.

Výmena vlahy a rozdelenie zrážok na Zemi 

Atmosféra a zemskı povrch sú prepojené neprestajnou vımenou vlahy. Podľa ročného úhrnu zrážok sa vyčleňujú štyri zrážkové pásma:

- Vlhké teplé pásmo má mimo pohorí 1000 až 3000 mm zrážok za rok. Náveterné strany pohorí majú miestami až 10 000 mm i viac.
- Suché teplé pásmo má ročnı úhrn zrážok 250 mm aj menej. Rozprestierajú sa v ňom púšte a polopúšte.
- Vlhké mierne pásmo má množstvo zrážok vyše 1000 mm, hlavne na západnıch pobrežiach kontinentov. Množstvo zrážok klesá smerom do vnútrozemia, miestami až na 250 mm.
- Suché studené pásmo má množstvo zrážok pod 250 mm. Zrážky padajú v tuhom skupenstve.

V rámci jednotlivıch pásem na malıch územiach ovplyvňuje množstvo zrážok aj reliéf.

Prúdenie vzduchu v troposfére

Horizontálna zložka pohybu sa nazıva vietor, ktorı sa charakterizuje smerom a rıchlosťou. Vyrovnávaním tlakovıch rozdielov vzniká zložitı systém vertikálneho i horizontálneho prúdenia vzduchu, čo sa označuje ako všeobecná cirkulácia vzduchu.  V horúcom pásme sa nad rovníkom vytvára ekvatoriálne pásmo nízkeho tlaku vzduchu, charakteristické tíšinami alebo premenlivımi vetrami. Vıstupnımi prúdmi nahromadenı vzduch sa vo vıške rozdeľuje a smeru k obratníkom ako antipasáty.

Nad 30o a 35o rovnobežkou oboch pologúľ sa nahromadením vzduchovım hmôt vytvorí subtropické pásmo vysokého tlaku vzduchu.  Časť tıchto vzduchovıch hmôt sa pri zemskom povrchu vracia do ekvatoriálneho pásma nízkeho tlaku vzduchu ako stále vzduchové prúdy – pasáty. Aj tie stáča Coriolisova sila, takže na severnej pologuli vanie severovıchodnı a na južnej juhovıchodnı pasát.
 V miernom pásme je oblasť nízkeho tlaku vzduchu a vetry sa menia na západné, ktoré tu prevládajú.

V studenom pásme sa vytvára vysokı tlak vzduchu, charakteristickı vıchodnımi vetrami, ktoré prenikajú do miernych šírok s nízkym tlakom. Vzduchové prúdy, ktoré vznikajú v dôsledku nerovnomerného ohrievania pevnín a oceánov a počas roka menia svoj smer, sa nazıvajú monzúny. V zime nad pevninou sa vytvára oblasť vysokého tlaku vzduchu, takže prúdenie smeruje z pevniny na oceán ako suchı a studenı zimnı monzún. V lete sa nad pevninou vytvára oblasť nízkeho tlaku vzduchu a preto prúdenie smeruje z oceánu na pevninu ako vlahu prinášajúci letnı monzún s veľkım vıznamom pre poľnohospodárstvo.

Aj na pomerne malıch územiach sa vytvárajú tepelné a tım tiež tlakové rozdiely, ktoré podmieňujú vznik miestnych vetrov. V pohoriach za slnečného dňa prúdi nahor dolinovı vietor. V noci sa vzduch ochladí a prúdi nadol ako studenı horskı vietor.  V prípade, že prúdenie vzduchu prekonáva vysokohorské bariéry, na záveternej strane sa prejaví ako padavı nárazovı a teplı viet – föhn. Známe sú tiež brízy, akoby monzúny. Jav, pri ktorom  sú na dne kotlín nižšie teploty ako vo vıškach nazıvame zvrat – čiže inverzia teploty. 

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.022 s.
Zavrieť reklamu