Rio de Janeiro a karneval

Prírodné vedy » Geografia

Autor: Filip12 (26)
Typ práce: Referát
Dátum: 06.11.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 512 slov
Počet zobrazení: 6 643
Tlačení: 477
Uložení: 518

Rio de Janeiro a karneval

Rio de Janeiro

Rio de Janeiro sa nachádza v Brazílii, je to tretie najväčšie mesto v J. Amerike a má asi 6 miliónov obyvateľov. Názov mesta mu dali portugalskí navigátori, ktorí priplávali do prístavu 1. januára roku 1502 a pomýlili si vstup do zátoky s ústim rieky. Rio v portugalčine znamená rieka a Janeiro znamená január. Mesto zaznamenalo najväčší rozmach v 18. storočí, kedy bolo hlavným centrom obchodovania so zlatom a diamantmi. Rio de Janeiro bolo hlavným mestom Brazílie od roku 1822 do roku 1960.

Potom sa hlavným mestom stala Brasília. Mesto je známe svojimi nádhernými plážami (Copacabana beach, Diabo´s beach, Botafogo beach, Ipanema beach, Pepe beach, Pepino beach, Joatinga beach, Barra da Tijuca beach, Flamengo beach a Leblon beach), pahorkami, kopcami a hrebeňmi, ktoré sú sčasti pokryté tropickými pralesmi. Zo zálivu Guanabara sa dvíhajú strmé kopce, najznámejším z nich je vrch Corcovado (705 m n. m.) s 35 m vysokou sochou Krista s rozpaženými rukami. Mesto je centrom zábavy pre domácich i zahraničných turistov. Bežne možno vidieť na uliciach i v autobusoch ľudí v plavkách.

Ako si Rio užiť

A teraz hor sa užívať si. Rio, to sú predovšetkým už spomínané pláže (okolo mesta je ich 80 kilometrov) a kúpanie vo večných vlnách Atlantiku. Pozor, oceán chvíľami ťahá kúpajúcich sa od brehu, najmä najelegantnejšia pláž Ipanema vie byť zradná. Pobrežná hliadka neborákov zachraňuje spúšťaním košov z vrtuľníkov.

Ak máte chuť na prvú z mnohých adrenalínových zábav, nech sa páči. Copacabana je najzaujímavejšia cez víkend, vtedy je odstavená aj časť dopravy z nábrežia a na veľkými vzormi vydláždenej promenáde sa preháňajú ľudia v plavkách na bicykloch, kolieskových korčuliach alebo len tak džogingujúc v teniskách. Na širokých plážach sa hrá fantastický hravý brazílsky futbal alebo plážový volejbal. Sem-tam sa v tomto dave objaví drobný zlodejíček a policajná hliadka, ktorá sa naňho vrhne.

A vy si obďaleč pokojne ďalej popíjate úžasne ovocné šťavy aké sa pijú iba v trópoch alebo brazílsky národný nápoj caipirinhu – koktail pripravený z limetiek, hnedého cukru, ľadu a brazílskej pálenky z trstinovej šťavy, ktorá sa volá cachaca. K životu, ktorý musíte ochutnať, patria aj úžasné večerné predstavenia, kde sa v rytme samby a v záplave svetiel predvádzajú nádherné tanečnice v ešte krajších kostýmoch.

Najnavštevovanejšími miestami sú vrch Corcovado, kopec Sugar Loaf, na ktorý vedie kabínková lanovka, Quinta da Boa Vista (park v ktorom sa nachádza ZOO a Národné múzeum), botanická záhrada, ktorá bola založená v roku 1808 a Tijuca National Park.

Karneval v Rio

Aj keď sa karneval oslavuje v mestách i dedinách po celej Brazílii, Rio de Janeiro sa považuje za hlavné karnevalové mesto sveta. Prvýkrát sa konal v roku 1850. Rio Carnaval (po portugalsky) nie je len najväčší karneval na svete, ale je tiež jednou z najzaujímavejších svetových kultúrnych udalostí. Takmer každý počul o tomto karnevale.

Každý rok priláka asi 500 000 turistov. Karneval trvá 4 dní a začína 40 dní pred Veľkonočnými sviatkami, v najteplejšom mesiaci na južnej pologuli vo februári. Oficiálne začína v sobotu a končí v utorok. Už teraz sú prípravy na najbližší karneval, ktorý sa bude konať v roku 2010.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu