Korfu

Prírodné vedy » Geografia

Autor: petka
Typ práce: Referát
Dátum: 20.06.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 3 148 slov
Počet zobrazení: 4 213
Tlačení: 424
Uložení: 404
Korfu

Všeobecné informácie
Región a súostrovie: Iónske ostrovy
Nadmorská výška: 0- 906 m n.m.
Hlavné mesto: Korfu- Kerkyra
Rozloha: 592 km2 – najväčšia dĺžka 70 km a šírka 35 km
Obyvateľstvo: cca 110 000 stálych obyvateľov
Doba letu: 1:45 (z Bratislavy)
 
Leží pri južnom ústí Otrantského prielivu, ktorý spája Jadranské more s Iónskym, približne na úrovni grécko-albánskej hranice. Má pravidelné letecké spojenie s Aténami a Solúnom, priame lety a charterovú dopravu s viacerými európskymi letiskami. Preprava trajektmi denne Kerkyra- Igoumentisa, v oblasti Epiru- Tesália a s Patrasom-  Peloponéz. Pravidelné medzinárodné spojenie s Talianskom- BrindisiBariAncona, Otranto. Je najdôležitejším a najsevernejším z veľkých iónskych ostrovov.
Leží len 2,5 – 20 km od pobrežia južného Albánska a gréckej pevniny Epirus.
 
Korfu nepochybne patrí medzi najkrajšie grécke ostrovy, pomenovania ako smaragdový ostrov, zelená perla stredomoria, zelený ostrov alebo aj záhrada Iónskeho mora dávajú tušiť, že ide o naozaj prekrásnu scenériu nevädnúcich oleandrov, vodopádov bugamvílií, olivových sadov, či citrusových hájov. Nádherná krajina so zelenými kopcami v južnej časti, vápencové pohorie na severe, mierne a relatívne vlhké klimatické podmienky, a bohatosť stredomorskej flóry sem lákajú návštevníkov od nepamäti. 
Východné pobrežie sa pozvoľne zvažuje do čarovných malých zátok s priezračne čistou vodou, zatiaľčo západ ostrova je strmý a skalnatý, s početnými výbežkami do mora. Okolo ostrova leží niekoľko drobných ostrovčekov ako Vido, Lazareto a dobre známy symbol Korfu- Pontikonisi.
 
Príroda vytvorila na Korfu majstrovské sochárske diela- jedno z nich je v Sidari, ktoré leží na severnom pobreží ostrova. Je to mestečko s piesočnatými plážami, na západnom výbežku ležia pieskovcové útesy. Skaly sú mäkké a neustále sa menia vplyvom mora a vetra. Úzke cestičky pozdĺž pobrežia privedú návštevníka až ku kanálu lásky. Pôvodným prístavom dedinky Lakones bola Paleokastrítsa na západnom pobreží ostrova. Na skale nad mestečkom tróni byzantský kláštor Panagia Theokotos (kláštor Najsvätejšej Bohorodičky z Paleokastrítsy), ktorý je známy predovšetkým krásnymi freskami a ikonami.  

Založili ho v 12. stor. Dnes tu žije okolo 10 mníchov, zato mačiek tu možno stretnúť neúrekom. Ženy, ktoré sem prídu príliš odhalené, dostanú nie veľmi priliehavú sukňu a šatku cez ramená. Z tohto miesta sa ponúka nádherný panoramatický výhľad na celé okolie. Ešte vyššie je zrúcanina zámku Angelokastro, ku ktorej si výstup vyžaduje dosť času a hlavne v lete aj fyzickej zdatnosti. Medzi Paleokastrítsou a Kassiopi sa tiahne naprieč ostrovom horský masív. Jeho najvyšším bodom je Pantokrátor, ktorý je zároveň aj najvyššie položeným miestom na Korfu. Je to dvojitý vrchol s nadmorskou výškou 906 m n.m. Vedie k nemu asfaltová cesta a za priaznivého počasia možno dovidieť až do Albánska.
 
V juhozápadnej časti ostrova, medzi letoviskami Alikanes a Agios Gorgios, sa nachádza jazero Korission s prekrásnou lagúnou. Je to významný biotop s plochou približne 600 ha. Hranicu medzi  ňou a Iónskym morom tvorí pás štrkovo-piesočnatej duny. Nad úzkym prírodným kanálom, ktorý spája sladkovodné jazero s morom, vedie malý drevený mostík. Vedie odtiaľto aj chodník cez zriedkavo sa vyskytujúci prírodný les na piesku s cédrami, bielymi ľalijami a 14 vzácnymi druhmi orchydeí. V braktickej vode, t.j. málo slaná, žije veľa úhorov a iných druhov rýb. Na hladine jazera a brehoch posiatych mušľami odpočíva na jar a na jeseň množstvo sťahovavých vtákov. Je ich vraj až 120 druhov, medzi nimi aj kormorány.
 
História

Prečo sa more volá Iónske a ostrov Korfu...
K názvu Iónskeho mora sa viaže mýtus, že grécky boh Zeus podvádzal svoju manželku Heru. Inak to nebolo ani s kňažnou, ktorá sa volala Ió. Hera náramne žiarlila a zúrila, pretože samozrejme o všetkom vedela. Zeus chcel svoju milenku ochrániť pred hnevom Hery a premenil ju na bielu kravu. No práve tú si vyhliadla ako darček Hera a Zeus nemal iné východisko ako jej ju dať. Hera poverila strážením tohto krásneho zvieraťa stookého pastiera Arga. Avšak Hermes, ochranca zlodejov, pomohol nevernému manželovi uniesť Ió. Rozzúrená Hera na ňu poslala ovada a Ió sa v strachu a panike bezhlavo vrhla do mora. Pokoj našla až v Egypte, kam prenikla cez Bospor. Tu opäť získala ľudskú podobu a porodila Diovi syna Epafa. Bola uctievná ako egyptská bohyňa Isis. More, do ktorého sa vrhla hľadajúc záchranu, sa dnes nazýva Iónske. Korfu alebo Kerkyra vraj nesie podľa mytológie názov dcéry Asopa, boha riek.
 
Ostrov sa pokladá za homérsku Schériu, krajinu Fejákov a ich kráľa Alkiona.
Najstaršie stopy osídlencov poukazujú na roľnícke, pravdepodobne z Itálie pochádzajúce národy. V roku 734 pnl. sa ostrov stal kolóniou Korintského mestského štátu, avšak postupne sa stával nebezpečným pre materské mesto. Námorné víťazstvo Korifanov nad Kerkyrou- 432 pnl. pri Sybotských ostrovoch (pravdepodobne v dnes zanesenom ústi riečky Kalámas) značne prispelo k vypuknutiu Peloponézskej vojny. Roku 229 pnl. sa ostrov dostal pod nadvládu Ríma (lat. Corcyra) a pri konečnom delení na Východnú a Západnú ríšu v roku 395 nl. pripadol Byzancii. Stredoveký názov Korfu pravdepodobne vzniol zo slova koryté- koryphi, grécky vrchol. V roku 1386-1797 patril ostrov Benátkam (vtedajší názov ostrova Corfú), potom bol načas pod Napoleonovou mocou a od roku 1815 spolu s ostatnými Iónskymi ostrovmi pod britskou správou. Až v roku 1864 sa stal súčasťou Grécka. 

Ostrov bol počas svojej pohnutej histórii niekoľkokrát spustošený, v dôsledku čoho sú antické stredoveké diela ako svedectvá dejín nenávratne stratené.
Korfu je akousi pomyselnou hranicou medzi západom a východom, a tak bol oddávna ostro sledovaný západnými mocnármi i východnými dobyvateľmi. Obe strany sa podpísali na architektonickom štýle ostrova a predovšetkým hlavného mesta.

Kedysi dávno, ešte v časoch starovekého Grécka platilo, že tento dnes najznámejší ostrov v Iónskom mori je skalou, ktorá sa tajomne zdvihla aby ukončila dovtedy známy svet. Dnes objavujú  tajomstvo tohto turistického raja tisíce dovolenkárov zo všetkých kútov Európy. Medzi historicky najznámejších návštevníkov ostrova patria popri Homérovom Odysseovi tiež anglický romantický básnik lord Byron, ktorý si rovnako ako rakúska cisárovná Sissi zaistil nesmrteľné miesto v dejinách nielen svojou tvorbou, ale aj tragickým osudom.
 
Súčasnosť
Popri cestovnému ruchu, ktorý sa v posledných rokoch búrlivo rozvíja, je hlavným hospodárskym odvetvím tradičné poľnohospodárstvo: málo intenzívne pestovanie obilia, vínnej révy, ranej zeleniny, južného ovocia, orechov a olív; chov oviec, kôz a drobných domácich zvierat napr. moriek a sliepok. Návštevník si môže vybrať medzi drahými modernými turistickými hotelmi a peknými kapacitami priaznivejšej cenovej kategórie. Vo všetkých pulzuje život a pláže, ktoré sú buď piesočnaté alebo kamienkové, poskytujú veľa možností vodných športov. Vo vnútrozemí aj na pobreží nájdeme romantické horské dedinky, ktoré si zachovali pôvodný charakter. Miestni obyvatelia sú veľmi pohostinní, čo spoznáme nielen v útulných tavernách a prístavoch s rybárskymi barmi, ale všade okolo seba.
 
Cestovný ruch a turizmus:
Slovenskí obyvatelia vstupujúci na územie Grécka za účelom turizmu nepodliehajú vízovej povinnosti a to na obdobie 90 dní v rámci polroka. Pokuty za prekročenie doby krátkodobého pobytu sú nasledovné: 1-30 dní 587 eur od 31 dní- 1174 eur. V prípade, že turista nemá finančné prostriedky na zaplatenie pokuty, je mu táto skutočnosť zaznamenaná do cestovného dokladu a ďalší príchod do krajiny je podmienený zaplatením tejto pokuty. Pri individuálnej turistike požadujú grécke pasové orgány preukázanie finančnej čiastky 15 eur na osobu a deň. V prípade, že je podľa spiatočného lístka zjavné, že sa cudzinec mieni v Grécku zdržať až 3 mesiace, vyžaduje sa poukázanie finančnej čiastky 1350 eur. Každý turista je povinný výšku financií na požiadanie preukázať gréckym pasovým orgánom. Osobám, ktoré cestujú letecky, nie je spravidla umožnený vstup, pokiaľ nepreukážu, že majú zaplatenú letenku na cestu z územia Grécka. V týchto postupoch sú grécke pasové orgány skutočne nekompromisné. Cennejšie veci ako sú automobily alebo elektronika sa často zaznamenávajú do cestovných dokladov a pri odchode z krajiny sa kontrolujú.
 
V prípade straty alebo odcudzenia je potrebné predložiť potvrdenie od polície, alebo zaplatiť clo. Bez cla je možné spravidla vyviezť veci obvyklé pre osobnú spotrebu jednej osoby. Vývoz starožitností a umeleckých predmetov je zásadne zakázaný. Turisti si na ostrov môžu priniesť psy a mačky, ale len s medzinárodným očkovacím preukazom proti besnote, ktorý nemôže byť starší ako 1 rok, a s potvrdením od úradného zverolekára o zdravotnom stave zvieraťa- nie staršie ako 14 dní. Korfu sa môže popýšiť jedným z najväčších vodných parkov v Európe- vzrušujúce zážitky ponúka Corfu Water Park Agios Ioanis. V strede ostrova, v mestečku Agios Ioanis si môžu návštevníci užiť  zábavu na toboganoch, vodných tuneloch, bazénoch atď. Na Korfu, tak isto ako aj v celom Grécku platí, že v letnej sezóne sú obchody otvorené každý deň od 8:00 do 14:00 hodiny a od 17:00 do 22:00 hodiny, niektoré až do polnoci. Medzi 14:00 a 17:00 hodinou sa dodržuje siesta, ktorá patrí k miestnym zvyklostiam. V obchodoch srdeční Gréci ponúkajú nielen obvyklé suveníry, ale aj výrobky typicky gréckeho charakteru, ako sú napríklad repliky starých ikon, keramiku, koberce, zmes gréckeho korenia, alebo aj olivové mydlo a najrôznejšie podoby symbola Korfu- sovy. Medzi najznámejšie a najobľúbenejšie patria letoviská: Acharavi, Barbati, Kassiopi, Agios Georgios, Dassia, Ipsos, Messonghi a Moraitika, Benitses...
 
Acharavi:
Severné pobrežie Korfu. Okolo neho sa tiahnu záhrady a políčka miestnych farmárov, olivové a pomarančové háje. Je to miesto bohatých nálezov z obdobia antického Grécka. 6 km dlhá pláž poskytuje všetko potrebné aj pre náročných- jazda na vodných lyžiach, windsurfing... Acharavi je vhodné pre návštevníkov, ktorí chcú využiť čas dovolenky na ničím nerušený pobyt na pláži alebo na pešiu turistiku v okolitej malebnej krajine s občasnou návštevou typicky gréckych taverien v okolí. Oblasť má plytké pobrežie a nádhernú modrú farbu mora. Je to stredisko, ktoré sa vyznačuje príjemnou a kľudnou atmosférou. Pri lenošení na pláži vás môžu vyrušiť jedine túlaví psi, ktorí nemajú najmenší problém skontrolovať obsah vašich plážových tašiek. Z vlastných skúseností viem, že nie sú nebezpeční, ale vedia znepríjemniť idylku pri mori.
 
Barbati:
 Vyhľadávané a veľmi známe stredisko severne od Kerkyry, ktoré sa môže pochváliť jednou z najkrajších kamienkových pláži v oblasti. Je ideálnym miestom pre tých, ktorí hľadajú kľud pri tyrkysovom priezračnom mori lemovanom  pásom subtropickej vegetácie. Lákadlom sú tiež marinované plody mora, syrové koláčiky, zelenina v olivovom oleji, či fantastický jogurt s medom, ktorým odolá naozaj málokto.
 
Kassiopi:
Leží na severnom pobreží ostrova, v blízkosti Acharavi- len 35 km. Nad plážou veje vlajka Gréckej organizácie cestovného ruchu, ktorá označuje najkrajšiu a najčistejšiu pláž Grécka. Po večeroch sa oplatí absolvovať návštevy obchodíkov obklopujúcich prístav, či posedieť si pri pohári vína v niektorej z taverien.
 
Agios Georgios:
Prístup k stredisku nachádzajúcemu sa v juhozápadnej časti ostrova už od nepamäti chránia prastaré olivovníkové háje, za ktorými sa ukrýva kolorit pravého gréckeho vidieku. Toto miesto je veľmi príjemné, na dovolenkárov tu čaká široká piesčitá pláž farby zlata a priezračné vody Iónskeho mora. Čarovné sú nepochybne aj prechádzky k blízkemu Korissionskemu jazeru. Na svoje si prídu taktiež milovníci hudby, diskoték a večernej zábavy.
 
Dassia:
Rušné turistické stredisko na východnom pobreží, len 13 km od hlavného mesta. V priebehu posledných desaťročí sa zmenilo z pôvodnej malej rybáskej dedinky na jedno z najvyhľadávanejších a najdrahších stredísk na Korfu. Sú tu nádherné kamienkové pláže s prímesou piesku, ktoré ponúkajú nevyčerpateľné možnosti vodných športov. Nájdeme tu borovicové a olivové háje, ale nechýbajú ani široké možnosti zábavy priamo v centre, ktoré tvorí hlavná ulica plná obchodov, reštauráci a barov. Určite príjemne prekvapí honosný jachtový prístav a skvostný výhľad na protiľahlé albánske pobrežie. Toto letovisko nenásilne a pozvoľna prechádza do ďalšieho letoviska Ispos, vzdialeného len 2 km.

Ipsos:
Rovnako ako Dassia je aj Ipsos pôvodná rybárska dedinka. Je to malé, ale rušné stredisko, často pre svoj nočný život nazývané Malé Las Vegas. Ponúka množstvo reštaurácií, veľký výber obchodíkov a barov. Kilometrový pás kamienkovej pláže je skvelým miestom na odpočinok a susedná dedinka Pyrgi poskytuje kľud a pohodu.
 
Messonghi a Moraitika:
Tieto dve letoviská ležia na východnom pobreží Korfu pri ústi rieky Messonghi. V oboch strediskách, ktoré sú popretkávané sieťou typických taverien a barov, sa priamo ponúka stráviť jedinečný grécky večer. Ako staršia sestra ponúkla Moraitika láskavú ruku stredisku Messonghi a to pod jej dohľadom vyrástlo v jedinečné miesto pre nezabudnuteľnú dovolenku. Nájdeme tu rozkošné zelené plochy, piesočnaté aj kamienkové pláže s ponukou vodných športov, niekoľkých reštaurácií a dostatok obchodov. Tu začína najkrajší olivový háj ostrova. Moraitika leží na mieste, odkiaľ ostrovný svet pomaly vystupuje na zelené zalesnené horské svahy a dáva tak zabudnúť na všetky tradičné obrazy Grécka. Bohatá pastva pre oči a neopakovateľná atmosféra tohto druhého najväčšieho strediska ostrova stoja skutočne za nezaplatenie.
 
Benitses:
Je situované 13 km južne od hlavného mesta, s ktorým má pravidelné autobusové spojenie. Ako väčšina ostatných stredísk aj Benitses je pôvodne rybárskou dedinou. Leží na hranici medzi vždy zelenými farbami horských svahov a blankytom morských vĺn. Dnes patrí k jedným z najživších destinácií s kamiemkovo-piesočnatou plážou lemovanou tavernami a barmi. Aktivitu tohto miesta zvyšuje aj kamenný most spájajúci blízky Achillion.
 
Podnebie a rastlinstvo
Klíma na Korfu je stredomorského typu so subtropickým podnebím. Charakteristické sú suché a horúce dni zmiernené čerstvým morským vánkom.
Rastlinstvo má typický stredomorský chharakter so stále zelenými a sukulentnými rastlinami, ktoré sú zásobarňou vody. Stromy sú väčšinou menšieho vzrastu.

Do výšky asi 800 m sa striedajú zmiešané stromy s dubmi, platanmi, svätojánskym chlebom a s porastmi makchie (grécky longos, čo znamená kríky a porasty). Tunajšie podnebie je veľmi vhodné pre alergikov a astmatikov.
Ostrov Korfu si môžeme len ťažko predstaviť bez olivovníka, ktorý rastie prevažne na svahoch v počte približne 4,5 mil. Bol známy už pred 37 tis. rokmi. Olivovník rodí plody až po 7 rokoch, medzi 8 a 35 rokom rastie a silnie, od 35 do 150 roku rozkvitne a potom už len starne. Jeden strom vyprodukuje ročne až 60 kg olív. Práve z Korfu pochádza najlepší a najvoňavejší olivový olej. Okrem oleja sa využíva aj na výrobu mydla, drevo slúži ako zdroj na kúrene, výrobu misiek a iných suvenírov. Popri olivovníku sa v hojnom počte vyskytujú cyprusy, zemné orchidey, sasanka, cemerica, oleandre, či pistácie.

Kerkyra
V hlavnom meste žije asi 35 000 obyvateľov. Nemými svedkami dôb dávno minulých sú tzv. Nová a Stará pevnosť. Mesto je malebne rozložené na svahoch východného pobrežia a dominuje mu Nová pevnosť z čias Benátskej republiky. Prístav chráni predsunutý ostrov Vidos.
Vzhľadom k pohnutej histórií sa z minulosti nezachovalo veľa antických pamiatok. Významnejšie pamiatky z tohto obdobia uchováva Archeologické múzeum, napr. štít miestneho chrámu bohyne Artemis, zobrazujúci hlavu Gorgony- Medúzy.

Ďalšie pamiatky, najmä z byzantského obdobia, sú sústredené v pôvodnom Kráľovskom paláci, ktorý bol postavený ako sídlo britského Lorda- vrchného komisára.

Obchodným centrom mesta je Nikiforova ulica a promenáda Esplanade medzi mestom a Starou pevnosťou. V bezprostrednej blízkosti centra sa nachádza Villa Monrepos, miesto narodenia manžela britskej  kráľovnej Alžbety II. – princa Filipa. Listujúc v stránkach histórie, každá jej časť sa zdá byť samostatnou kapitolou, v ktorej víťaz, ako hlavný hrdina, je vždy inej národnosti. Veľa národov, ale predovšetkým Benátčania tu zanechali stopy a vtisli svoju pečať do mozaiky príťažlivého Korfu. Všetci sa snažili vdýchnuť ostrovu obraz svojich myšlienok a každý tu i niečo zanechal.

Preto najzaujímavejšou je dráždivá zmes gréckej pohostinnosti, juhotalianskho temperamentu, britskej hrdosti a francúzskej nonšalancie, pretavenej do jedného z najväčších a najúchvatnejších gréckych námestí, už spomínanej Esplanade, kde cítiť pulzujúce srdce ostrova. Odtiaľto má človek možnosť ponoriť sa do tieňa ulíc Starého mesta, ktoré je, zdá sa, najviac zachovalým žijúcim stredovekým mestom Grécka. Originálny labyrint tejto štvrte tvoria úzke uličky medzi domami- miestami také úzke, že ľudia len ťažko môžu kráčať vedľa seba; vysoké benátske domy šľachticov pomaľované svetlými pastelovými oodtieňmi ružovej, modrej, zelenej a hnedej; s okenicami doširoka otvorenými; pred páliacim slnkom zastrčené kostolíky; nečakane sa objavujúce za rohom domy mešťanov hľadiace oproti sebe, zviazané šnúrkami na bielizeň, na ktorých sa prezentuje mokrá móda ich obyvateľov. Prítomnosť domácich dáva štvrti nezvyčajnný šarm.
 
Krása ostrova priťahovala ľudí už od nepamäti. Veď kto by nechcel spoznať ostrov, ktorý si z toľkej svetskej krásy zvolila za svoj rakúska cisárovná Sissi. Asi 15 km od mesta sa nachádza Villa Achilleion, ktorú dala postaviť práve Sissi. Je to malý zámoček, ktorý čnie nad východným pobrežím obklopený krásnym parkom s panoramatickým výhľadom, sochami a kultovým chrámom básnika Heinricha Heineho. Dnes je v budove zriadené múzeum s pamiatkami na najznámejšiu obyvateľku ostrova. Presne oproti Achilleionu môžeme ochutnať víno a likéry z pálenice Vassilákis. Po hrádzi sa dostaneme na Vachernu- ostrovček pri Kerkyre. Takmer na celom ostrove sa rozkladá kláštor. Letisko je od hlavného mesta vzdialené len 5 km a pristávacia dráha sa nachádza na úrovni mora. Jej južný koniec je od Kanóni, mysu na polostrove Análipsis vzdialený len 300 m vzdušnou čiarou. V kaviarni pri káve je príjemné bezprostredne sledovať pristávanie lietadiel.

Gastronómia
Grécka kuchyňa je bohatá hlavne na zeleninové šaláty, ryby a morské plody. O Korfu to platí dvojnásobne. Podávajú sa ľahké jedlá, zriedka omáčky. Obľúbené sú špeciality prpravované na grile s dreveným uhlím ako napr. známy Kebab. Jedlá ako Dolmanes, Moussaka, polievka Avgolemono je dostať všade. Takmer všetko dopĺňa olivový olej, ktorý priaznivo oôsobí na krvný obeh.

Charakteristické pre tunajšiu kuchyňu sú hlavne šaláty, ktoré domáci ponúkajú za lacný peniaz. Určite nemožno neochutnať špeciaty ako
choriatiki- grécky šalát: uhorka, paradajka, cibuľa, ovčí syr feta, olivový olej, vínny ocot, oregano;
taramosalata- ružová paštéta alebo tiež šalát z rybích ikier, citrónová šťava;
tzatziky- biely jogurt, uhorka, cesnak (pridáva sa do šalátov alebo aj do Kebabu);
melidzano salata- mixovaný baklažán, korenie;
z hlavných jedál sú vynikajúce typické:
sofrito- hovädzie pečené, pred prípravou marinované v octe a cesnaku, dusí sa na víne;
pastitsada- z hovädzieho alebo kuracieho mäsa, cestoviny a červená omáčka
souvlaki- grilované mäso preložené zeleninou;
pasticio- zapekané cestoviny s mletým mäsom;
brizola- bravčová kotleta;
kalamari- vyprážané sépie;
ghavros- malé vyprážané rybky;
bourdeto- z mäsa alebo ryby, vyznačuje sa hodne korenenou, často ostrou

omáčkou, na jedálnych lístkoch je veľkou vzácnosťou;
v ponuke tiež nájdeme rozmanité druhy rýb, olivy, v lete mnoho druhov čerstvého ovocia, koncom leta figy a kaktusové ovocie. Medzi vyhľadávané dobroty patria napríklad chobotnice, sladké orechy a figy v sirupe.
 
Okrem vody je najrozšírenejším nápojom víno, no na počudovanie sa v poslednej dobe veľmi obľúbeným stáva pivo. Ich vlastné sa podobá nášmu, no všetci Slováci svorne tvrdia, že sa naozaj len podobá. Čistý alkohol, ako aj jemná brandy Metaxa, či domácky vyrobená pálenka, sa nalievajú vo veľkorysom štýle. Národným akoholickým nápojom je Raki- pálenka z hroznového vína. Pre Korfu je charakteristický sladký likér, vyrobený z exotických kumquatu, malých zlatých minipomarančov.

Známe sú aj nápoje ako Retsina- víno s prídavkom borovicovej živice, aperitív podávaný k mesedes je Ouzo- alkohol z anízu, ktorý sa zmiešava a riedi s vodou, dôsledkom čoho nadobúda mliečnu farbu. K Ouzu sa podáva syr, olivy atď.  Kôra mastixového stromu sa používa na výrobu mastixovej pálenky-mastiky. Metaxa- veľmi známy grécky koňak, ktorý je dosť sladký a nepochybne symbolizuje grécke slnko.

V kaviarňach a tavernách, ktorých je tu naozaj nespočetne veľa, podávajú niekoľko druhov káv- kafedáki. Servírujú sa tie najrôznejšie kombinácie. Môžete si objednať sketo- bez cukru, metrio- polosladkú, alebo tiež gliko- veľmi sladkú.  Kafé elleniko- čierny nápoj moka a typickou kávovou usadeninou na dne malej šálky, alebo frappé– ľadovú kávu podávanú väčšinou v horúcich dňoch jednoducho musí ochutnať každý, kto sa tu zdrží čo i len pár hodín. Grécka káva je pomerne silná a vyznačuje sa nezameniteľnou sladkou chuťou.

Rovnako ako káve sa pomerne veľkej obľube tešia aj čaje. Okrem čierneho čaju- mávro tsai, je často dostať niekoľko druhov bylinkových čajov napr. tsai ménda - z mäty priepornej, kamimillo - harmančekový, alebo tsai tu vunú- čaj z horských bylín. Obľúbeným nápojom prevažne v lete je tzizimbirra- mierne sladená limonáda zo šťavy čerstvo vylisovanej citrónovej kôry. Výber jedla býva veľmi jednoduchý. V reštauráciách sú jedlá často zobrazené na vývesných tabuliach, v niektorých podnikoch si zákazník môže vybrať jedlo priamo v kuchyni a sledovať jeho prípravu. Podľa miestnych obyvateľov je to vraj najlepší spôsob ako dostať chuť na jedlo.

Záver:
Príroda na ostrove  Korfu vytvorila pôsobivé scenérie, kde sa skaly vynárajú spod morskej hladiny a ako veže duchov vyčnievajú nad otvoreným Iónskym morom. Nemožno pochybovať o tom, že v súčasnosti dôležitá časť príjmov do gréckej štátnej pokladnice pochádza z cestovného ruchu práve na ostrove Korfu. Gréci to veľmi dobre vedia, každoročne zdokonaľujú svoje ponuky a hlavne služby. Je však zaujímavé, že tunajšia príroda je nedtknutá prívalom dovolenkárov, ktorí ju prichádzajú rok, čo rok navštevovať. Dalo by sa skutočne veľa písať o krásach a zaujímavostaich tohto ostrova, no aj v tomto prípade platí, že je lepšie raz vidieť, ako stokrát počuť. Osobne som sa presvedčila, že je to naozaj miesto, ktorému grécki bohovia darovali plnú priehršť krás a prenádhernej prírody. Verím, že sa mi svojou prácou podarilo aspoň naznačiť jedinečnosť a exotickosť tohto príťažlivého miesta; tým, ktorí ho navštívili nazrieť do spomienok; a tým, ktorí tento ostrov ešte nenavštívili priblížiť každodenný život ostrova a našepkať im, kde sa oplatí stráviť príjemné chvíle v spoločnosti nielen krásnej prírody.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#gastronimia #turizmus #chov sliepok #preco by som chcela byt v grecku zazitky dovolenky referat #prírodné krásy #nemožem sa popyšit na


Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.020 s.
Zavrieť reklamu