Turčianske Teplice - kúpele

Prírodné vedy » Geografia

Autor: petuska1
Typ práce: Referát
Dátum: 10.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 325 slov
Počet zobrazení: 3 652
Tlačení: 337
Uložení: 403
Turčianske Teplice - kúpele
Kúpele prechádzali rôznymi štádiami rozkvetu i predchodného úpadku podľa toho, kto bol ich vlastníkom a ako ich zveľaďoval.Od roku 1535 boli pramene vlastníkom Kremnice, ktorá onedlho začala s ich výstavbou. V roko 1885 bol postavený liečebný dom Jána Kollára na mieste, kde predtým stál dom a hostinec “Kamenica”. V roku 1926 bol postavený terajší liečebný dom Malá Fatra (bývalý Grand hotel). Staré kúpeľné zariadenia boli asanované pre nevyhovejúce hygienické podmienky.Neskôr prešli kúpele pod štátnu správu . A uvoľnili sa (i keď malé) finančné prostriedky na nevyhnutnú rekonštrukciu. Kúpele však boli veľmi zanedbané, budovy schátralé, s minimálnym medicínsko-prístrojovým vybavením.

V rokoch 1948-50 mesto pristúpilo k najpotrebnejším rekonštrukciám, nevyhnutným pre prevádzku kúpeľov a k ich prístrojovému vybaveniu, aby boli kúpele schopné vykonávať svoju základnú činnosť. Niektoré kúpeľné objekty boli už veľmi staré, nevyhovovali súčasným potrebám, preto boli zrušené. Z týchto dôvodov zanikol Ľudový kúpeľ a Biele zrkadlo. Rekonštrukciou a prestavbou bol zmodernizovaný Červený bazén, zrekonštruovala sa aj vnútorná časť domov Malá Fatra a Kollár. V priebehu nasledujúcich rokov dochádzalo k sústavnej modernizácií technického a prístrojového zariadenia pre diagnostiku a liečbu. Záujem o kúpeľnú liečbu stále rástol a trvá dodnes. Po odhlučnení liečebného areálu sa začal stavať liečebný dom Veľká Fatra s kapacitou 177 postelí r. 1975. Súčasne sa začal užívať aj liečebný dom Alfa, čím sa zvýšila kapacita na 303 postelí. V roku 1984 sa kapacita kúpeľov zvýšila na 478 postelí. V súčasnosti kúpele spĺňajú všetky kritériá pre liečbu v indikáciách na, ktoré sú určené.

Slovenské liečebné kúpele Turčianske Teplice sú podľa indikačného zoznamu chorôb pohybového ústrojenstva a ako jediné v Slovenskej republike na liečbu chorôb obličiek a ostatných urologických ochorení. Kúpeľom záleží aj na tom, ako trávia pacienti čas mimo vlastnej liečby. Jeho efektívne využitie je súčasťou duševnej pohody, ktorá prispieva k zvýšeniu výsledného efektu z liečenia. Vo vlastných spoločenských priestoroch prebiehajú rôzne kultúrne podujatia a spoločenské večierky. Pre pacientov je otvorený vlastný termálny bazén. Okrem tohto bazénu je v meste aj kúpalisko s chladenou termálnou vodou. V zimných mesiacoch poskytuje okolitá príroda ideálne možnosti na zimné športy.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#kúpele #priroda čoposkytuje #kupelne sluzby #Trenčianske Teplice


Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.020 s.
Zavrieť reklamu