Digitálne video

Prírodné vedy » Informatika

Autor: primak
Typ práce: Ostatné
Dátum: 09.02.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 509 slov
Počet zobrazení: 1 625
Tlačení: 107
Uložení: 108

Digitálne video

Digitálna kamera. Zásady pre prípravu a nahrávanie videa. Windows Movie Marker.

Digitálna kamera

Princíp digitálnych kamier sa od digitálnych fotoaparátov príliš nelíši. Kamera je optické zariadenie, ktoré zachytáva okolitý svet vo forme videosekvencií, čo sú v skutočnosti rýchlo za sebou nasledujúce obrázky. Využíva nedokonalosť ľudského oka, ktoré tieto rýchlo sa striedajúce obrázky vníma ako súvislý pohyb (v skutočnosti však ide len o ilúziu).

Kamery pracujú na rovnakom princípe ako fotoaparáty, s tým rozdielom, že keď dáme pokyn na nahrávanie, tak sa začnú nepretržite ukladať obrázky až do vydania pokynu na ukončenie záznamu. Kamere môžeme nastaviť, koľko obrázkov za sekundu má zosnímať. Štandardom je 25 až 60 obrázkov za sekundu. Táto vlastnosť sa označuje ako fps (frame per second). Veľkosť obrázka je opäť určená vlastnosťou mpx (megapixel). Výslednej postupnosti obrázkov sa hovorí obrazová stopa. Pomocou mikrofónu zaznamenáva kamera aj zvuk, ktorý sa ukladá do osobitnej zvukovej stopy. Obrazová a zvuková stopa tvoria spolu videozáznam.

Digitálny videozáznam môžeme ukladať na pásku, ale v súčasnosti sa stretneme aj s inými médiami ako páska, napríklad so zápisom na DVD disk. Trendom je záznam na pamäťovú kartu a hlavne na pevný disk (tzv. HDD kamery). Takýto záznam sa v kamere automaticky ukladá tak, aby mal čo najmenšiu veľkosť.

Digitálne kamery majú stále väčšiu možnosť približovania snímanej scény. Čím viac však obraz priblížime, tým viac sa odrazí trasenie ruky na výslednom zázname. Toto chvenie sa snažia odstrániť stabilizátory obrazu integrované priamo v kamerách. Pri dlhšom zázname však radšej upevníme kameru na stojan (statív).

Aby náš mozog vnímal zobrazovaný dej spojite, potrebujeme jeho priebeh zobraziť 25-timi obrázkami za sekundu. Tento údaj je známy z premietania klasického filmu v kine, resp. z

televízneho vysielania. Televízne vysielanie (u nás reprezentované normou PAL, inde NTSC, SECAM) predstavuje 720 x 576 zobrazovacích bodov. Pri digitalizácii videa musíme teda spracovať 720x576 bodov, 25 x za sekundu a každý z nich pri napr. 24 bit. farebnej hĺbke. Pri dodržaní všetkých týchto požiadaviek by veľkosť dátového toku presahovala naše súčasné

technické možnosti a myšlienka digitálneho videa by bola len ťažko realizovateľná.

Ako zabezpečiť únosnosť dátového toku?

Pri digitalizovaní videa väčšinou nad určitou požiadavkou "privrieme oko". Kvalitu spracovaného videa a teda aj veľkosť dátového toku môžeme ovplyvniť zmenou:

  • veľkosti okna, napr. z 720 x 576 na 320x240 bodov,
  • rýchlosti premietania, počet obrázkov za sekundu, napr. z 25 na 12,
  • farebnej hĺbky, zvyčajne používame true color, ale pri znížení farebnej hĺbky na 256 farieb pre jeden snímok, sa dátový tok zníži asi 3-krát,

Formáty videa

Štandardom sa stáva tzv. širokouhlý formát záznamu, kde je pomer strán 16:9. Tomuto formátu sa už prispôsobujú aj LCD na videokamerách, monitory a televízory. Vysoké rozlíšenie HD kamery je 1920x1080. Kamery však umožňujú aj konvenčný formát záznamu v pomere 4:3.

Formáty súborov, ktoré dovoľujú zaznamenať obraz aj zvuk: AVI, MOV, MPG, WMV.

Natočiť video nie je už výnimočná vec, videokamerou sú vybavené mnohé mobilné telefóny, ktoré najčastejšie nahrávajú video do formátu 3GP, MOV, AVI.

Formáty a kodeky

Formát súboru si môžete predstaviť ako istý druh kontajnera. Vnútri kontajnera sú obsiahnuté súbory, ktoré boli skomprimované pomocou príslušného kodeku. Napríklad formát súboru Windows Media Audio obsahuje údaje, ktoré sú skomprimované pomocou kodeku Windows Media Audio. Formát súboru Audio Video Interleaved (AVI) však môže obsahovať údaje, ktoré sú skomprimované niektorým z množstva rôznych kodekov vrátane kodeku MPEG-2, DivX alebo XviD. Súbory AVI môžu obsahovať aj údaje, ktoré nie sú skomprimované žiadnym kodekom. Preto je niektoré súbory AVI možné prehrať a iné nie, čo závisí od toho, ktoré kodeky boli použité na kompresiu súboru, a ktoré kodeky máte nainštalované v počítači. Z toho istého dôvodu sa môže stať aj to, že zvuk súboru AVI bude možné prehrať, ale obraz nie.

Zásady pre prípravu a tvorbu videa

  • Dôsledne si stanovíme tému, hlavnú myšlienku a vymedzíme rozsah námetu.
  • Určíme cieľovú skupinu a spôsob sprístupnenia.
  • Definujeme, aký výsledok (účinok, efekt) očakávame od pripraveného
  • Premyslíme si výslednú úpravu a mieru využitia
  • Pripravíme si hovorený doprovod a časovo ho zosúladíme s dĺžkou záberov.
  • Dbáme na logickú následnosť záberov.
  • Originálny materiál archivujeme, pracujeme len s jeho kópiou.

Zásady pre nahrávanie videa

  • Deň pred nahrávaním skontrolujme stav batérie kamery a voľné miesto na jej pamäťovej
  • Ak sa nám trasú ruky, nájdime si miesto, na ktoré môžeme kameru položiť. Môžeme si tiež podložiť jednu ruku druhou alebo využite statív.
  • Nerobme rýchle pohyby
  • Priblíženie používajte uvážene len vtedy, keď to má význam, napríklad na zobrazenie
  • Kamera zaznamenáva aj zvuk. Ak nahrávame interview, myslíme na to, že zaznamenávame nielen hlas rozprávajúceho, ale aj zvuky okolia, zakašľanie.
  • Nezabúdajme na svetlo. Čím viac svetla, tým lepšie (najlepšie ako za slnečného dňa).
  • Natáčajme smerom od zdroja
  • Nahrávanie spustíme vždy o trochu skôr, ako sa má začať naše video. Zmeškaný začiatok už nevytvoríme, no prebytočnú časť vieme ľahko odstrániť.
  • Natáčanie by malo vždy aspoň o 3 sekundy presiahnuť okamih, v ktorom chcete urobiť neskorší strih.
  • Natočte viac scén, aby ste si mali z čoho do výsledného videa vyberať.

Programy na prehrávanie a editáciu videa

Prehrávanie: Windows Media Player, VLC media player, RealPlayer, Quick Time Player, ... Sparcovanie a editácia: Windows Movie Marker, DivX Author, Pinnacle Studio, Adobe Premiere Elements, Corel VideoStudio, CyberLink PowerDirector, ... Napriek rozdielne vyzerajúcim prostrediam video editorov je filozofia spracovania videozáznamu vo všetkých softvéroch

identická.

Publikovanie videa

YouTube – musí mať menej ako 10 minút a jeho objem nesmie byť väčší ako 100 MB, nesiete zodpovednosť za to, že vami umiestnené video neobsahuje scény odporujúce dobrým mravom a že neporušujete autorské práva. V konečnom dôsledku však umiestnením videa odovzdávate svoje práva naň tomuto serveru. Mierne úpravy môžete urobiť s on-line editorom priamo na YouTube. Čeknito.sk, Videotube.sk, Vimeo.com, ...

Spracovanie videa v programe Windows Movie Marker

Pri spracovaní videa pracujeme iba s odkazmi na pôvodný súbor, celý rozsah editácie sa ukladá do samostatného projektu (súbor s príponou. mswmm). V priebehu návrhu editácie ostáva pôvodný súbor nezmenený. Po ukončení editácie video súboru exportujeme do výsledného súboru. Odporúča sa ponechávať zdrojový súbor a uložiť výsledný produkt pod novým názvom. Pred ukladaním

máme možnosť nastaviť parametre výsledného video súboru.

Prvky, tvoriace základ prostredia:

  • časová os (obsahuje stopy na ukladanie video a audio súborov, efektovú stopu),
  • knižnica prechodových efektov, video efektov a filtrov (ich význam je zrejmý z náhľadu),
  • náhľad na video súbor (okno, v ktorom môžeme sledovať pôvodnú alebo výslednú podobu video súboru),
  • nastavenie vytvorenia videosúboru (zadávame názov a parametre výsledného videosúboru)

Základné možnosti programu:

  • rozdelenie video súboru na časti,
  • odstránenie nežiaducej časti videosúboru,
  • zmena zvukovej časti videosúboru,
  • aplikácia prechodových efektov,
  • použitie filtrov,
  • použitie video efektov
  • použitie animovaných textových titulkov – upozornia divákov čo práve na obraze vidia,
  • export do video súboru so stanovenou kvalitou

Úlohy:

  1. Fotografie v priečinku Paríž upravte na veľkosť proporcionálne, šírka
  2. Otvorte si program Windows Movie Marker a importujte fotografie zo zdrojového priečinka Paríž do programu. Vytvorte krátku multimediálnu prezentáciu zo sady fotografií Paríž.

Multimediálna prezentácia by mala mať nejakú myšlienku, scenár, mala byť „o niečom“. Pri používaní efektov videa alebo prechodov platí že niekedy je menej viac. Pri presýtení rôznymi efektmi diváci nevedia, čo majú skôr sledovať (obsah, efekty, prechody...).

  1. Ďalším krokom bude pridanie titulkov do videa. Stačí, ak pridáme názov a záverečné titulky. Titulok môže úplne zmeniť myšlienku multimediálnej prezentácie. Napríklad multimediálna prezentácia s fotografiami Paríža bude mať úplne iný význam, ak ju nazveme Služobná cesta, Čo som videla v Paríži, Kde strávim zlatú svadbu alebo Moja vysnívaná
  2. K multimediálnej prezentácii pridajte hudbu. (Slnecna ziara.wma) Uložte si svoju prácu znovu pomocou funkcie Súbor – Uložiť súbory filmu. K pôvodnému názvu pridajte slovo

Úprava videa

  1. Importujte si videá stavba a kamaráti do programu Windows Movie Marker.
  2. Vo video nahrávke Stavba sa na konci pracovnej zmeny „zotmie“. Táto časť je veľmi dlhá. Odstrihnite z nej časť tak, aby bola primeraná.
  3. Pridajte hudbu k videu Stavba. Vyberte si z ponuky takú, ktorá sa vám najviac hodí.

  4. Nahrajte komentár alebo fiktívny dialóg dvoch psíkov v krátkom videoklipe Kamaráti.

Otázky:

  1. Ako zabezpečíme únosnosť dátového toku?
  2. Aké sú parametre pri digitalizácii videa normou PAL?
  3. Uveďte aspoň tri videoformáty.
  4. Popíšte zásady pre prípravu a tvorbu
  5. Popíšte zásady pre nahrávanie
  6. Vymenujte po dva programy pre prehrávanie a dva pre editovanie
  7. Na ktorých stránkach môžete publikovať svoje videá?
  8. Vymenujte, aké prvky tvoria základ prostredia Windows Movie

  9. Popíšte základné možnosti programu Windows Movie

Domáce úlohy:

  1. Preštudujte si Spracovanie videa v učebnici Práca s multimédiami 28 - 31. V učebnici

Informatika pre stredné školy str. 42.

  1. Vytvorte video na tému: Ako sa to robí. (Videopostup - návod ako niečo uvariť, upiecť, zhotoviť, zacvičiť, vytvoriť, urobiť, ...) Do dokumentu doc popíšte scenár vášho videa podľa zásad pre prípravu a tvorbu videa. Uveďte aj typ digitálneho fotoaparátu alebo kamery, rozmer obrazu, frekvenciu snímok, formát zápisu.
  2. Vytvorte video na ľubovoľnú tému podľa vášho výberu, vašich záľub, záujmov, ... Do dokumentu doc popíšte scenár vášho videa podľa zásad pre prípravu


a tvorbu videa. Uveďte aj typ digitálneho fotoaparátu alebo kamery, rozmer obrazu, frekvenciu snímok, formát zápisu.

Scenár:

Téma (hlavná myšlienka): Cieľová skupina:

Popis:

Titulok:

Typ kamery (fotoaparátu): Hovorený doprovod: Hudba:

Dátum vytvorenia:

Miesto:

Video:

Názov súboru: priezvisko_téma.wmv

Veľkosť: 3,71 MB

Dĺžka v minútach: 1:09

Šírka snímky: 640

Výška snímky: 480

Frekvencia snímok: 25 fps Prenosová rýchlosť: 1000 kbps

 

Dodatočný učebný materiál si môžeš pozrieť v dokumente PDF kliknutím na nasledujúci odkaz:
Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Informatika – Maturitné otázky – Teoretická časť odbornej zložky maturity



Odporúčame

Prírodné vedy » Informatika

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.019 s.
Zavrieť reklamu