Informačné technológie a ich vplyv na spoločnosť

Prírodné vedy » Informatika

Autor: macxo
Typ práce: Maturita
Dátum: 22.06.2009
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 543 slov
Počet zobrazení: 10 838
Tlačení: 764
Uložení: 761
Zdravé pracovné prostredie:
Čo je ergonómia? Je to veda o prispôsobovaní pracovného prostredia potrebám človeka. Cieľom je nájsť správny súlad medzi fyzickými potrebami pracovníkov, ich prostredím a vybavením kancelárie s prihliadnutím na neovplyvniteľné fyzikálne, environmentálne a psychologické faktory, ako sú držanie tela, vzdialenosti, okolité svetlo, organizácie práce a prestávok ...
Najnovšie monitory vyžarujú minimálne dávky radiácie.  Napriek tomu počítačové filtre nie sú zbytočnosťou. Vďaka odrazom okolitého svetla (prirodzený/umelý zdroj svetla) od obrazovky monitora je zrak namáhaný niekoľkonásobne viac ako pri ideálnych podmienkach. Kvalitné antireflexné filtre dokážu eliminovať nežiaduce odrazy o 95%, v prípade použitia kontúrovacieho rámu až o 99%. V prípade, že filter obsahuje aj antiradiačnú vrstvu a radiácia sa znižuje na minimum, poskytuje vášmu zraku skutočné vynikajúcu ochranu. Ak pracujete vo veľmi svetlej kancelárii, kde nie je možné regulovať okolité svetlo, ideálnym riešením sú kruhovo polarizačné filtre, ktoré sú až 12-krát účinnejšie ako iné filtre.

Súčasťou ergonómie nie je len ochrana zraku. Existuje viacero pomôcok, ktoré pomáhajú pohodlne udržať správnu polohu tela pri práci tak, aby určité skupiny svalov neboli preťažované. Používaním nastaviteľnej podložky pod nohy odbremeníme skupiny svalov na nohách a chrbte, držiak dokumentov pri častom prepisovaní z predlohy do počítača chráni šiju a chrbát pred stŕpnutím a výškovo nastaviteľná gélová podložka pod klávesnicu zabraňuje nežiaducemu ohýbaniu rúk v zápästí nahor alebo nadol pri písaní na klávesnici, ktoré môže dokonca spôsobiť trvalé poškodenie.
Nesprávne pracovné podmienky pri práci s počítačom môžu byť jedným z hlavných dôvodov napätia v očiach, až 75% postihnutých sa sťažuje na bolesti, ba dokonca pálenie v očiach počas práce s počítačom. Ergonomicky vybavené pracovisko, ktoré poskytuje dostatok komfortu, môže zvýšiť produktivitu práce o 7-15%.
 
Nebezpečenstvá práce s počítačom:
-  zanedbanie počítačovej hygieny môže viesť k ťažkostiach so zdravím, prípadne k poškodeniu zdravia
-  dlhé „vysedávanie“ za počítačom môže mať za následok odcudzenie sa spoločnosti (vytvorenie si vlastného virtuálneho sveta)
-  množstvo informácií môže spôsobiť stratu zdravého úsudku alebo neschopnosť rozlíšiť pravdivé informácie od dezinformácií
-  počítačové programy (najmä hry) a možnosť stáleho prístupu na Internet môžu viesť k závislosti
 
Využitie informačných technológií
DTP (DeskTop Publishing) – prostriedok na úpravu a sadzbu dokumentov (pozor! nie textový editor); nemá za úlohu text tvoriť, iba ho profesionálne upraviť – presne umiestniť na stránku knihy, časopisu alebo novín
CAD (Computer Aided Design) – „počítačom podporovaný návrh“ – pod týmto slovným spojením rozumieme prostriedok pre popis geometrie mechanických súčiastok, štruktúr návrhov architekta, elektronických obvodov, návrhov stavieb apod. – jedná sa teda o súhrn prostriedkov pre vytváranie geometrických modelov navrhovaných produktov.
CAM (Computer Aided Manufacturing ) – „počítačom podporovaná výroba“ – označuje systémy pre prípravu údajov a programov pre riadenie numericky riadených strojov pre automatickú výrobu mechanických súčastí, celých zostáv, elektronických obvodov apod. – predovšetkým využívajúci geometrické a ďalšie údaje získané vo fáze návrhu v systéme CAD.
virtuálna realita – umožňuje simuláciu reálnej situácie, pomáha odsimulovať situáciu v reálnom čase a priestore (napr. let balistickej strely; ovládanie vrtuľníka)
počítačové siete – umožňujú prenos informácií takmer v reálnom čase (závisí od rýchlosti prenosu) medzi počítačmi v jednej miestnosti, ale rovnako aj cez celú zemeguľu
počítačové animácie – filmové efekty a triky sa v dnešnej dobe dajú robiť len pomocou výkonných počítačov
výukové programy – ponúkajú interaktívnu výučbu cudzích jazykov pre deti aj dospelých, výučbu a testovanie znalostí zo všetkých ďalších oblastí ľudského vzdelávania, ponúkajú interaktívne multimediálne encyklopédie atď.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Informatika

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.021 s.
Zavrieť reklamu