Hardvér - prídavné zariadenia

Prírodné vedy » Informatika

Autor: diana
Typ práce: Referát
Dátum: 05.02.2010
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 422 slov
Počet zobrazení: 9 729
Tlačení: 742
Uložení: 774
Hardvér - súčasné technické vybavenie osobných počítačov: prídavné zariadenia
Za periférie sa považujú všetky zariadenia, ktoré nie sú pevnou súčasťou osobného počítača, t.j. dajú sa odpojiť bez použitia akéhokoľvek náradia, ako napríklad monitor, klávesnica, myš, tlačiareň a podobne.Periférie rozširujú možnosti počítača a tým aj jeho využitie.

Spôsob pripojenia k počítaču je mnohoraký. Záleží od potreby rýchlosti komunikácie periférneho zariadenia s počítačom. Využíva sa sériové alebo paralelné rozhranie pre menej rýchle periférie, pre potreby rýchlejšej komunikácie sa využíva SCSI port alebo nové FireWire, či IrDA. Najnovšie sa začala využívať USB ako rýchlejšia a spoločná alternatíva pre mnohé periférie.
® monitor - je dnes nevyhnutnou súčasťou každého počítača. Tvorí užívateľské rozhranie, teda prostriedok komunikácie medzi počítačom a človekom. Sú naň kladené vysoké nároky z hľadiska ergonómie a z nej vyplývajúceho výkonu. V súčasnosti sa do popredia dostávajú nové LCD ploché displeje. Tento typ obrazoviek prináša veľa výhod oproti klasickým obrazovkám. LCD monitor využíva optické vlastnosti tekutých krištálov (Liquid Cristal Dsiplay).

- Pri monitoroch sú dôležité nasledovné technické parametre:
· uhlopriečka
· fyzické rozlíšenie
· maximálne rozlíšenie
· kontrastný pomer
® tlačiareň - dnes je tlačiareň samozrejmým prvkom každej kancelárie, úradu, banky či malého podniku. Kvalita ich tlače je porovnateľná s knižnou tlačou, ba dokonca sa v niektorých prípadoch blíži kvalite fotografie.
  typy tlačiarní:
¨ ihličková
¨ atramentová
¨ laserová
® skener - je špeciálne zariadenie, ktoré slúži na presne opačné potreby ako tlačiareň. Využíva sa vtedy, ak je potrebné informácie z predlohy dostať do počítača na ďalšie spracovanie. Je to tzv. digitalizácia predlohy, ktorou je napríklad diapozitív, čiernobiely aelbo farebný obrázok, text a podobne.
® klávesnica, myš - sú takisto nevyhnutnou súčasťou počítača. Veľa zmien sa v tejto oblasti neočakáva, pretože počas histórie výpočtovej techniky sa klávesnica veľmi nezmenila. Štandardizoval sa počet kláves na 101, s príchodom systému Windows 98 pribudli tri klávesy na ovládanie zapnutia či vypnutia počítača alebo prechod do úsporného režimu. Na niektorých pribudli aj tlačidlá na ovládanie multimédií ako napríklad ovládanie hlasitosti alebo CD prehrávača.
  - myš ako polohovacie zariadenie bolo vyvinuté neskôr ako klávesnica. Štandardne  je vybavená dvomi alebo tromi tlačítkami. Najnovšie pribudla malá novinka - koliekso alebo prepínač, ktorý slúži na rolovanie dlhých web stránok.
® modem - má za úlohu previesť digitálne - číselné údaje cez analógovú telefónnu linku a naopak prijať späť analógový signál a premeniť ho na čísla. Celá procedúra slúži len na spojenie dvoch počítačov cez tel. linku.
® kamera - ide o malé zariadenie, ktoré slúži na video konferencie cez počítačovú sieť alebo pre tvorbu malých a menej kvalitných fotografií.
® reproduktory - ak počítač disponuje zvukovou kartou umožňujú reprodukovať zvuk z počítača.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Informatika

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu