Virtuálna realita

Prírodné vedy » Informatika

Autor: ivka47
Typ práce: Referát
Dátum: 31.08.2010
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 247 slov
Počet zobrazení: 5 674
Tlačení: 558
Uložení: 591
Virtuálna realita
 
Virtuálna realita je počítačové prostredie zahrňujúce mnoho počítačov, viac užívateľov a mnoho súborov dát. Každý počítač slúži ako okno do informácií vytvárajúcich toto prostredie. Slovom cyberspace sú označované rôzne virtuálne i nevirtuálne počítačové služby, ktoré dnes existujú.[6]
Monitor ako okno do informačného sveta elektronických dát, cez ktoré vstupujeme, vyhľadávame, jednoducho surfujeme v ríši slobodných informácií a neobmedzeného pohybu. Stačí si len vybrať a razom sa ocitneme vo svete, ktorý si sami vyberieme. Cyberspace - to slovo znamená priestor (angl. „space“), v ktorom sa ovplyvňujú elektronické informácie (dáta), rozptýlené do sietí medzi sebou navzájom, ako i svedomím užívateľa. Pri styku s inými ľuďmi - cez jednosmerný e-mail alebo v interaktívnych kontextoch, chatrooms, fórach, odkazov a iné - ponúka cyberspace absolútnu rovnosť v komunikácii: nezávislosť na mieste fyzického pobytu a oslobodenie od sociálnych obmedzení, ako miera majetnosti či triednej príslušnosti, odpadajú tiež biologické obmedzenia, ako je pohlavie, vek a rasa.
 
Nie ako fyzický, ale ako metaforický priestor je cyberspace svetom umelo vytvoreným strojmi z abstraktných symbolov a vzdialených hlasov, ktoré nám pripadajú blízke. Utopické koncepty následkom toho logicky prisahajú na grafickú reprezentáciu neustáleho prúdu dát medzi miliónmi počítačov, ktoré sú medzi sebou po celom svete navzájom prepojenými do siete. Túto umelú softwérovú ríšu vizualizovaných zväzkov energie a signálov by mal potom ľudský mozog môcť prechádzať akousi mentálnou krajinou - „všeobecne záväznou halucináciou“, ako ju popisuje William Gibson vo svojom románe Neuromancer[7]: Dnes už uskutočňovaná virtuálna realita je schopná sprístupniť zážitky z priestorov morského dna, alebo kozmického stavu beztiaže. Cyberspace tieto digitálne reality spracúva do sveta paralelne vnímateľného všetkým tým, ktorí sú naň napojení.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#virtualna realita


Odporúčame

Prírodné vedy » Informatika

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu