Bezpečnosť emailové komunikácie

Prírodné vedy » Informatika

Autor: ivka47
Typ práce: Referát
Dátum: 31.08.2010
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 546 slov
Počet zobrazení: 3 451
Tlačení: 489
Uložení: 451
Bezpečnosť emailové komunikácie
Kolega Petr Jenček ma výberom témy veľmi potešil. O tom ako je škodlivý spam a aká je nebezpečná komunikácia prostredníctvom emailu počujeme zo všetkých strán, ale na prednáške kde by boli zhrnuté možnosti ako sa vysporiadať so všetkými neduhmi tejto formy komunikácie som sa doposiaľ nezúčastnil.

Email bol vymyslený už dávno a pri návrhu jeho fungovania sa neočakávalo, že dorastie až do takýchto rozmerov. Asi preto, že protokol ako POP3, SMTP či IMAP vznikol už dávno má toľko nedostatkov. Z dnešného pohľadu je celý systém posielania a prijímania emailov navrhnutý zle. Keďže je email takou masovou záležitosťou nieje jednoduché celé to zrazu zmeniť a tak sa stále vymýšľajú doplňujúce riešenia, ktoré ale často neriešia problém len jeho následky.

Pojem, ktorý je z pomedzi všetkých IT slovíčok asi najviac spomínaný v médiách je SPAM. S hrozbou vírusov sme sa vďaka antivírovým firmám vyrovnali. Nevyžiadaná pošta však znepríjemňuje život všetkých. Mňa osobne otravuje aj nevyžiadaná papierová pošta a reklamné letáky v poštovej schránke. Tiež ma obmedzujú rôzne telefónne prieskumy a telemarketing. Neviem prečo v porovnaní s týmito činnosťami je spam taký strašiak. Možno to bude tým, že spam je najnovší z tejto rodiny a tak si na neho ľudia ešte nezvykli. Keď vyberám papierovú poštu zo schránky dokážem behom sekundy roztriediť poštu na dôležitú ako sú účty a listy a nedôležitú ako sú reklamné letáky, ktoré hneď putujú do smetí. Pri elektronickej pošte mi trvá podobne roztriediť poštu omnoho dlhšie. Rozšíreniu spamu jednoznačne nahráva jeho cena. Email je zadarmo. To je asi hlavný dôvod prečo sa tak masovo rozšíril a hlavne firmy ho začali používať miesto drahých medzinárodných telefonátov. Keby sa za email platila nejaká smiešna suma povedzme ako za SMS bola by to verím smrť spamu. Posielame sms je podobná služba ako posielanie emailov a predsa sa posielanie nevyžiadaných sms nepraktizuje, najskôr práve kvôli tomu, že za každú poslanú správu sa platí a hlavne, že sa dá presne určiť odosielateľ.

Dokonalé riešenie v boji so spamom ešte nikto neobjavil. Mňa osobne zaujali niektoré z nich, ktoré však nie sú pohodlné, alebo zas nie sú sto percentné. S veľmi zaujímavým riešením problému som sa stretol u pána docenta Obdržálka z ústavu teoretické fyziky, ktorý mazal všetky emaily, ktorých nadpis nezačínal špeciálnymi ním špecifikovanými znakmi. Študenti používali kódy predmetov, ktoré u pána docenta navštevovali, čo používali ostatní to netuším. Rozhodne však do schránky pánu docentovi nedošiel žiaden spam. Tiež sa však odpovedi nedočkal študent, ktorý o tejto zvláštnosti nevedel. Podobné riešenia vyžadujúce nejakú iniciatívu od užívateľa sú však nepohodlné. Autorizácia emailovej adresy pomocou v prednáške spomenutého riešenia, kde užívateľ po odoslaní emailu musí navštíviť webovú stránku a na nej napríklad opísať znaky z obrázku sú znesiteľné, ale len pokiaľ komunikujeme s málo užívateľmi. Ak by človek musel podobnú činnosť vykonávať často bolo by to otravné a navyše to všetko trvá čas a čas sú peniaze.

Oveľa zaujímavejšie sú inteligentné filtre, ktoré triedia prichádzajúcu poštu. Spomenutý SpamAssasin, s ktorým mám aj ja skúsenosti je môj favorit. Na základe analýzy emailovej správy jej priraďuje body a ak ich súčet prekročí nastavenú hranicu je email označený ako spam. Páči sa mi možnosť zasielať správy, ktoré sú užívateľom považované za spam do centrály kde sa analyzujú a následne sa upravia hodnotiace pravidla. Tieto pravidlá sa potom pravidelne aktualizujú. Každý užívateľ tak pomáha k lepšiemu rozpoznávaniu spamu a následnému boji s ním. Keby však ľudia nenakupovali predmety ponúkané v nevyžiadaných emailoch verím, že by sa s ich rozosielaním prestalo.

Správne použitie anti-spamových prostriedkov šetrí čas a tak sa môžeme venovať dôležitejším veciam.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#formy komunikácie #email #spam #bezpečnosť #navrh témy na prednášku #nahravanie a prenos udajov na media #POP3 #komunikácia cez sms


Odporúčame

Prírodné vedy » Informatika

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.023 s.
Zavrieť reklamu