XnView – Voľný grafický prehliadač a editor

Prírodné vedy » Informatika

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 01.11.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 840 slov
Počet zobrazení: 3 429
Tlačení: 332
Uložení: 375
XnView 1.91.1 – Voľný grafický prehliadač a editor
 
Dnes sa pozrieme na jeden z najkvalitnejších voľne dostupných grafických prehliadačov s množstvom pokročilých nástrojov, funkcií, širokou podporou najrôznejších formátov, plnou lokalizáciou a mnohými ďalšími „features“. XnView práve prichádza...
 
Inštalácia neprekvapí
Z domáceho webu programu sa dá stiahnuť niekoľko verzií. Štandardná inštalačná verzia Multi-Language s množstvom lokalizácií, Minimal version, ktorý disponuje najmenšou veľkosťou, či portable verziu pre USB kľúče, aby ste mohli mať svoj XnView stále po ruke. Na výber máte aj verzie pre MacOS X, či Linux. Ja som si vybral štandardnú verziu. Program sa jednoducho, bez nečakaných komplikácií inštaluje do systému MS Windows 9x a novšieho (od 95 po Vista). Po inštalácii vám z disku ukrojí zhruba 10MB miesta, čo je na počet funkcií adekvátne.
 
Komunikujte v slovenčine
Po spustený vás príjemne prekvapí jednoducho a prehľadne riešené grafické rozhranie, s ktorým sa dohovoríte aj po slovensky. Prvý mód, ktorý vás privíta je prehliadací, po vybratí daného obrázka sa program prepne na editovací mód.
 
Prehliadací mód
Tento mód je rozdelený na 2 časti. Ľavá časť slúži na nájdenie požadovaného adresára na disku a na pravej sa zobrazuje náhľad a stručné informácie o danom súbore. Spodná časť obsahuje 3 karty – náhľad, vlastnosti a histogram. Vo vlastnostiach nájdete informácie typu názov, veľkosť súboru, kedy bol vytvorený, upravený, formát, výška, šírka, farebná hĺbka, kompresia a ďalšie.

Editovací mód: Upravujeme obrázky
Po zvolení požadovaného súboru sa XnView prepne do editovacieho módu. V tomto móde máte k dispozícii všetky potrebné nástroje a funkcie potrebné pre úpravu obrázkov. Na obrázku môžete regulovať jas, kontrast, gama, vyváženie, úrovne (levels), odtieň a sýtosť (hue and saturation). Ďalej môžete obrázok otočiť (aj o zvolený počet stupňov), preklopiť, zmeniť veľkosť, vymeniť farby (napr. RGB->RBG), čím vzniknú zaujímavé farebné motívy. Samozrejmosťou je orezanie, nastavenie DPI, pridanie textu a XnView disponuje aj funkciou korekcia červených očí. Na obrázku stačí dať do výberu červené oko, kliknúť na funkciu a program automaticky zmení červenú oblasť na tmavú.
 
Na obrázok sa dá aplikovať aj množstvo efektov ako rozmazanie, zaostrenie, zvýraznenie prechodov, redukovať šum, 3D rámček, tieň, mozaika, vlny a mnoho ďalších.
 
Program podporuje Adobe Photoshop doplnky. Defaultne máte k dispozícii Harry's Filters 3.0, ktorý umožňuje plynulé farebné prechody obrázkov, plynulé rozšumenie a iné. Určite stojí za vyskúšanie.
Funkcie XnView sa dajú rozšíriť aj pomocou ďalších pluginov, ktoré nájdete na domácej stránke programu. Jedná sa o celkom užitočné rozšírenia, no posúďte sami:
-  Paint Plugin na kreslenie základných tvarov ako čiara, kruh...
-  FTP Plugin na odoslanie obrázku prostredníctvom FTP.
-  Zip Plugin dokáže v prehliadacom móde otvoriť zabalené súbory z archívov.
-  ImageShack Plugin umožní odoslať obrázky na webovú službu ImageShack.
A mnohé ďalšie.
Program je plne skinovateľný, v nastaveniach máte možnosť si vybrať niektorú sadu ikoniek podľa vášho vkusu. XnView ide s dobou a podporuje editovanie viacerých obrázkov na záložkách/kartách.
 
Nástroje
Z adresára plného fotiek, dokážeme v priebehu pár kliknutí, vytvoriť prezentácie so zvoleným časovaním a prechodmi. Taktiež si môžeme určiť, aké údaje sa majú na obrázkoch zobrazovať (veľkosť, dátum a čas, umiestnenie a iné). Program dokáže nastavenú prezentáciu exportovať do spustiteľného *.exe súboru, prípadne *.scr, ktorý môžete použiť jednoducho ako šetrič obrazovky. A aby toho nebolo ohľadne vytvárania prezentácií málo, tak vedzte, že program dokáže vygenerovať aj HTML prezentáciu, ktorú len jednoducho umiestnite na vašu web stránku. Samozrejme aj tu máte na výber z rôznych webových šablón.
 
V XnView sa nezabudlo ani na dávkovú konverziu alias hromadné premenovávanie súborov, či aplikovanie rôznych transformácií.
 
V nástrojoch ďalej nachádzame snímanie obrazovky, kde sa dá nastaviť umiestnenie, formát obrázkov, klávesová skratka a či chceme zachytiť celú obrazovku alebo len aktívne okno. Obrázok môžeme aj priamo z programu poslať na e-mailovú adresu. Priamo z nástrojov sa dá obrázok nastaviť aj ako pozadie, prípadne sa dajú ešte aj vytvoriť viacstránkové obrázky.
 
Špeciálne funkcie
V tejto sekcii sa zameriam na funkcie, ktoré sú charakteristické pre XnView a jeho konkurenti nimi väčšinou nedisponujú. I keď je síce XnView grafický prehliadač a editor, nedá sa zahanbiť ani s videami, dokáže prehrať bežné formáty (avi, wmv, mov...).
 
To, že XnView nie je žiadne orezávatko, svedčí aj fakt, že dokáže otvoriť až 400 súborových formátov a uložiť dokáže do 50 formátov! Toto je charakteristická funkcia programu, ktorá by sa mala vybaviť každému, keď sa povie XnView. Či sa pozriete na stránku programu alebo na iné download servery, snáď všade je táto vychytávka uvedená na prvom mieste.

Záver
Tak a dopracovali sme sa k záveru dnešnej recenzie. Dnes som vám predstavil mocný nástroj, ktorý by mal uspokojiť aj náročnejšieho užívateľa. Ponúka všetko, čo by mal grafický editor mať + špeciálne funkcie na viac, ktoré iste každého potešia. Nespornou výhodou programu je aj jeho rýchlosť vo všetkých situáciách. Napriek množstvu funkcií, grafické rozhranie pôsobí prehľadne, viete kde čo hľadať. Nevýhodou je len hádam to, že ho pozná menej ľudí. Keď užívatelia hľadajú cenovo dostupný editor obrázkov na úrovni (ako náhradu napr. za komerčný ACDSee), väčšina užívateľov im odporučí IrfanView. Neviem celkom dobre, čím to je, že IrfanView je populárnejší. Možno, že keď user nájde vhodný program, tak už nehľadá ďalej, či nie je nejaký ešte lepší. Každopádne diskusie hovoria za všetko. Kto vyskúšal XnView, tak pri ňom aj zostal. Naozaj sa nájde len málo nespokojných užívateľov. Program sa aj pomerne rýchlo vyvíja a vždy pribudne nejaká tá funkcia naviac.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#číselné sústavy #obrázky, velká noc #linux #ako sa piše zavináč


Odporúčame

Prírodné vedy » Informatika

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.021 s.
Zavrieť reklamu