Muzikál Sherlock Holmes alebo “strata“ času?

Slovenský jazyk » Literatúra

Autor: celestina (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 17.01.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 359 slov
Počet zobrazení: 526
Tlačení: 66
Uložení: 65

Sherlock Holmes alebo “strata“ času?

Réžia: Michal Náhlík

Libreto: Michal Náhlík

Hudba: Juraj Haško

Texty piesní: Róbert Mankovecký

Choreografia: Renata Ptačin

Dramaturgická spolupráca: Zuzana Reveszová

Scéna: Anita Szokeová

Kostýmy: Lenka Kadlečíková

Korepetície: Marianna Garberová

Asistent choreografky: František Novotný

Hudobná nahrávka: Ľubomír Dolný

Herecké obsadenie:

Sherlock Holmes: Miroslav Bodoki

John Watson: Peter Krivý

James Moriarty: Štefan Hundža

Mary Jane Kellyová: Silvia Donová

Krčmárka: Katka Koščová

Inšpektor Lestrade: Igor Kasala

Kamelot: Frederik Ferenc

Pani Hudsonová: Zuzana Kúšiková Trvanie: 165min

Sherlock Holmes, pôvodný slovenský muzikál napísaný na motívy poviedok a románov sira Arthura Conana Doyla a záhadných vrážd vo Witechapel, je obľúbené divadelné predstavenie, ktoré zaujme aj „očko“ mladšieho diváka.

Precízne pripravená scéna dotvára dojem „starého Anglicka“, je zrkadlom doby. Je zjavné, že na prípravu scény si Anita Szokeová dala veľmi záležať. Vidieť ako sa jednotliví výtvarníci

„vyšantili“ na budovách, kde niektoré tehly vyzerajú dosť autenticky, realisticky. Vrcholom šikovných ručičiek výtvarníkov sú mohutné sochy na interaktívnom javisku a taktiež aj ilúzia

„božieho svetla“ vďaka vitráži. Výnimkou sú len moderné kľučky na dverách, ktoré nekorešpondujú s obrazom doby. Takto jedinečne pripravená scéna vás vtiahne priamo do deja.

Hudba pod vedením Juraja Haška nepôsobí rušivým dojmom, skôr naopak necháva vyniknúť jemný, nežný ženský hlások, ale aj najvyšší soprán. Súčasťou muzikálu je aj mužský hlas barytón. Hudbou je vygradovaný dej, najmä vraždy a taktiež aj zápletka nešťastnej lásky. Texty piesní sú jednoduché, ale výstižné. Ak sa „príliš zahĺbite do deja“ v záverečných scénach predstavenia vás môže zaskočiť výstrel jedného z hrdinov.

Kostýmy niektorých z hlavných postáv sú pomerne dosť strohé, jednoduché. Rušivým elementom sú kárované nohavice Holmesa. Svoju pozornosť skôr upriamite na výraznejšie kostýmy „Londýnčanov“, ktoré už na prvý pohľad korešpondujú, súhlasia s postavami. Vyzerajú ako „staré handry“, ale zdanie môže klamať, pretože sú ručne šité na jednotlivé postavy.

Tento muzikál pôsobí pre „laickú verejnosť“ zohraným dojmom, ale pozornému „očku“ kritika neunikne sem tam nejaká menšia či väčšia chybička, ako napríklad vyššie spomínané kľučky na dverách, zaváhanie hercov alebo zabudnutá aktovka na javisku “hororovej“ scéne na kolotočoch.

V konečnom závere toto predstavenie odporúčam, nie len na „vyplnenie času“, ale aj ako zaujímavá možnosť rozšíriť svoje obzory, možnosti vnímania neobyčajne úspešného (dovolím si konštatovať) detektívneho bestselleru.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Literatúra

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu