Sherlock Holmes

Slovenský jazyk » Literatúra

Autor: ivana123
Typ práce: Referát
Dátum: 08.01.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 3 098 slov
Počet zobrazení: 15 785
Tlačení: 510
Uložení: 567

Sherlock Holmes (výrazná mužská postava v literatúre)

Úvod

Témou môjho projektu je výrazná mužská alebo ženská postava v literatúre. Hneď ako som si prečítala túto tému vedela som, že môj projekt bude o Sherlockovi Holmesovi. O tom najinteligentnejšom, najvtipnejšom, najcharizmatickejšom a najmazanejšom detektívovi všetkých knižných aj filmových čias. Každý milovník detektívok stopercentne počul o tomto bravúrnom detektívovi svoje.

Či už ste čítali nespočetne veľa kníh od Sira Arthura Conana Doyla, ktorý priniesol na svetlo sveta Sherlocka Holmesa obyčajne neobyčajného detektíva z Baker Street č. 221b v Londýne, alebo ste mali možnosť sledovať niekoľko televíznych a filmových spracovaní o tomto velikánovi. Tak či tak v mojej práci sa bude venovať najmä tým knižným spracovaniam od Sira Doyla, ale pravdaže spomeniem aj tie úspešné televízne seriály a filmové spracovania o Sherločíkovi (ako ho ja familiárne volám). Takže dúfam, že vás moja práca zaujme a tento fiktívny svet najslávnejšieho súkromného očka vás uchváti a pohltí rovnako ako mňa.

1 Sir Arthur Conan Doyle

Sir Arthur Conan Doyle, otec Sherlocka Holmesa sa narodil 22.5.1859 v Edinburghu v Škótsku a umrel 7.7.1930 v Crowboroughu v Sussexe vo Veľkej Británii. Bol to škótsky spisovateľ, ktorý sa preslávil príbehmi o Sherlockovi Holmesovi, ktoré zásadne ovplyvnili podobu detektívneho žánru. Bol dvakrát ženatý a mal dve deti. Narodil sa ako druhý syn z desiatich detí do rodiny s írskymi koreňmi . Ako to už býva, rodičia si zakladali na tom, aby sa dieťaťu ušlo čo najlepšie vzdelanie a následné zamestnanie.

A tak mladý Arthur študoval medicínu na Edinburgskej univerzite, kde získal v roku 1885 titul doktor medicíny. Študoval bez väčších problémov a voľný čas, poprípade nudné prednášky, si krátil písaním poviedok. Počas štúdia ho zaujali schopnosti jeho profesora Dr. Josepha Bella pri detailnej diagnóze pacientovho stavu. Toto majstrovstvo diagnostickej dedukcie ho neskôr inšpirovalo pri písaní. Počas štúdia slúžil ako lodný lekár na plavbe k západnému africkému pobrežiu.

Po ukončení štúdia medicíny si otvoril lekársku prax v prístavnom mestečku Plymouth spolu s priateľom, ale názor na fungovanie spoločnej ordinácie sa výrazne líšil a tak sa priatelia rozišli. Jeho lekárska prax bola neúspešná, keďže pacienti nechodili, čakanie si mladý lekár krátil opäť písaním. A v rámci tejto kratochvíle prvýkrát vdýchol život brilantnému detektívovi. Popri neúspešnej lekárskej praxi sa začal na plno venovať písaniu.

Svoju prvú poviedku uverejnil ako dvadsaťročný. Jeho hrdina sa pôvodne volal Sherrirford Holmes a jeho priateľ bol doktor Ormond Sacker. Neskôr ich Doyle premenoval na teraz už svetoznámych hrdinov Sherlocka Holmesa a jeho verného priateľa doktora Johna Watsona. Svoj prvý román o Sherlockovi Holmesovi napísal v roku 1886, volal sa Štúdia v šarlátovej. Dovedna napísal 56 poviedok a 4 romány o Sherlockovi Holmesovi. Úspech neprišiel naraz. Prvé dva romány sa síce dobre predávali, no až ponuka od novovzniknutého časopisu Strand, aby preň Doyle písal  poviedky o Holmesovi, mu priniesla popularitu hodnú dnešných megahviezd. Asi najznámejším dielom autora je Sherlock Holmes v knihe Pes baskervilský.

Predlohou pre postavu Sherlocka Holmesa bol jeden z Doylových profesorov na univerzite Dr. Joseph Bell. Podobnosť detektíva s bývalým profesorom bola natoľko zjavná, že jeden z Bellových priateľov napísal autorovi Holmesa list, v ktorom zložil majstrovi detektívok poklonu a zároveň sa spýtal: „Je možné, že je to môj starý priateľ Joe Bell?“ Sám Doyle priznáva, že práve profesor Bell bol predlohou a veľkou inšpiráciou pre vznik brilantného detektíva.

Sir Arthur Conan Doyle bol veľmi plodný autor, jeho tvorba zahrňuje okrem detektívok aj historické a fantastické poviedky, romány, drámy či literatúru faktu. Pôsobil aj ako vojnový spravodajca, bol aktívny v politike, verejne hájil záujmy Veľkej Británie vo vojne, vystupoval proti neľudským podmienkam v Afrike, ale tak isto bol aj vášnivým lyžiarom. V roku 1902 bol povýšený do rytierskeho stavu, za jeho prácu v poľnej nemocnici v Južnej Afrike a ďalšie služby počas Vojny v Južnej Afrike.

Bohužiaľ Doyle sa stal obeťou vlastného diela. Nech sa snažil napísať čokoľvek – romány s historickým námetom, alebo príbehy Doktora Challengera, davy túžili len po tom čudáckom, ale bravúrnom detektívovi. Takže sa Doyle musel znova a znova vracať k svojmu literárnemu dieťati, ktorý akoby začal žiť svoj vlastný nekontrolovateľný život megahviezdy. Pritom Doyle bral Sherlocka len ako zdroj zárobku a dúfal, že si ho čitatelia zapamätajú vďaka iným, hodnotnejším knihám. Opak sa stal pravdou. Do zabudnutia by upadol Doyle, keby nevytvoril Sherlocka Holmesa.

1.1 Diela A. C. Doyla

Sir Arthur Conan Doyle napísal mnoho poviedok o úspešnom detektívovi Sherlockovi Holmesovi. Nepísal však iba detektívne príbehy, jeho tvorba zahŕňa síce v dnešnej dobe menej známe, ale rovnako dobré historické či fantastické romány a poviedky. Z nich najznámejšie sú science fiction príbehy profesora Challengera, ktoré sú inšpirované paleontologickými nálezmi prehistorických zvierat.

Román Stratený svet z roku 1912 sa zaradil medzi klasiky sci-fi literatúry medzi velikánov ako Jules Verne a bol niekoľkokrát úspešne sfilmovaný. Hoci sa Doyle stal svetoznámym autorom detektívok, on sám sa považoval za spisovateľa historickej beletrie. Jeho najznámejšie historické dielo je Biela kompánia z roku 1891. Ale vrátim sa späť k mojej hlavnej téme, k Sherlockovi.

1.1.2 Kánon Sherlocka Holmesa

Kanón Sherlocka Holmesa sa nazýva súbor 4 románov a 56 poviedok o tomto detektívovi, ktorým autorom je Arthur Conan Doyle, keďže neskôr po smrti Doyla vznikali rôzne ďalšie príbehy o Sherlockovi, ktoré však napísali iní autori.
 
4 romány:

- Štúdia v šarlátovej (A Study in Scarlet, 1887)
- Podpis štyroch (The Sign of Four, 1890)
- Pes baskervilský (The Hound of the Baskervilles, 1902)
- Údolie strachu (The Valley of Fear, 1915)

Zbierky poviedok:

·  Dobrodružstvá Sherlocka Holmesa (The Adventures of Sherlock Holmes, 1892)
·  Spomienky na Sherlocka Holmesa (The Memoirs of Sherlock Holmes, 1894)
·  Návrat Sherlocka Holmesa (The Return of Sherlock Holmes, 1905)
·  Posledná poklona Sherlocka Holmesa (His Last Bow, 1917)
·  Archív Sherlocka Holmesa (The Case Book of Sherlock Holmes, 1927)

V každej zbierke sa nachádza okolo 12 krátkych poviedok (ktoré majú približne 20 stránok). Každá poviedka má inú detektívnu zápletku, dejovú líniu a veľkolepé vyvrcholenie.

2 Sherlock Holmes 

Sherlock Holmes je fiktívna literárna postava detektíva, ktorá sa prvýkrát objavila v roku 1887 v románe Štúdia v šarlátovej. Dnes je tomu už vyše 150 rokov, čo sa narodil, ale jeho logické dedukcie a myšlienky stále pretrvávajú. Tento najslávnejší detektív na svete sa narodil v časoch viktoriánskeho Anglicka, detstvo prežil v rodinnom sídle v Yorkshire a svoje posledné dni strávil na vidieku v Sussexe,  kde sa zaoberal včelárstvom. Aj napriek tomu, že Sherlock Holmes v skutočnosti nikdy neexistoval, jeho postava a príbehy žijú a inšpirujú dodnes. Ale pekne po poriadku. Dušu tejto nesmrteľnej postave vniesol Sir Arthur Conan Doyle a to prvýkrát roku 1887. Doyle vycibril postavu Sherlocka dokonale, opísal všetky jeho dobré aj zlé vlastnosti, geniálny um, vytvoril mu vlastný dom, priateľov, rodinu a aj úhlavného nepriateľa...proste ho priviedol na svet ako svojho vlastného syna.

Holmes mal však aj svoju vlastnú rodinu, mal o sedem rokov staršieho brata Mycrofta (vystupoval v štyroch poviedkach). Býval na Baker Street 221b v Londýne a o domácnosť sa mu starala stará pani Hudsonová. Mal všestranné záujmy, napríklad streľbu z revolvera, box, výborne hral na husliach, robil chemické pokusy, a dokonca užíval aj drogy, ako sú morfium. Bol nadpriemerne inteligentný, niekedy až geniálny a bol to bývalý športovec s dobrou kondičkou.

Legendárneho detektíva si nemožno predstaviť bez jeho spolupracovníka doktora Johna Watsona. Je to jeho najlepší a najvernejší priateľ a zároveň aj životopisec - Watson je totiž rozprávačom takmer všetkých Holmesových príbehov. Len dva „rozpráva" sám Holmes v prvej osobe (na Watsonovu žiadosť) a dva sú rozprávané v tretej osobe. Watson a Holmes podľa Doylových poviedok spolu bývali v rokoch 1881 - 1904 vo viktoriánskom dome na Baker Street, neskôr, keď sa Watson oženil s Marry, bývali samostatne.  

Verný priateľ Watson je neoddeliteľnou súčasťou napínavých príbehov. Dvaja muži žijúci v jednom byte zdieľajúci záľubu vo vede. Jeden je génius, druhý verný priateľ a pomocník, tiež oplývajúci istou dávkou intelektu. A obidvaja sú to muži nesmierne zvedaví   a mazaní.

Ich detektívna a konzultantská služba má povesť najlepšej v celom Londýne. Ani jeden problém nie je zďaleka tak jednoduchý ako sa na počiatku môže zdať a postupne sa len zamotáva až kým ho bravúrny tím Holmes-Watson neodhalia. A samozrejme, ani jeden nevyriešiteľný prípad nikdy nezostane bez vypátrania vinníka a následného rozlusknutia celej záhady.

2.1 Vzhľad detektíva

Náš milovaný Sherlock Holmes mal aj svoj nezameniteľný imidž, ako by sa povedalo v dnešnej dobe. O vzhľad detektíva sa postaral anglický ilustrátor Sidney Paget, ktorý dal vo svojich ilustráciách detektívovi podobu, ktorá inšpirovala takmer všetkých filmárov a doteraz je veľmi obľúbená Sherlock Holmes, tak ako ho poznáme podľa opisu od jeho najlepšieho priateľa Watsona, bol muž vysokého vzrastu, chudý, mal prenikavé oči, tenký orlí nos, vychudnutú tvár a ostro rezané rysy.

Mal jemne asociálne správanie, ale zato miloval hru na husliach. Bol to starý mládenec, ale na druhej strane pravý distingvovaný anglický džentlmen. Známy je svojou zahnutou fajkou, lupou v ruke, domácim županom, károvanou pelerínou, kabátom a neodmysliteľnou loveckou čiapkou s dvojitým šiltom. Táto vizáž sa stala priam vizuálnou značkou Sherlocka Holmesa. Ale Sherlock sa mnohokrát vo svojich príbehoch objavil v rôznych prevlekoch, ktoré mu pomáhali v riešení prípadov a zmetení protivníkov a na čitateľa pôsobili zábavne. 

2.2 Najväčší lotor 

Každý hrdina musí mať svojho úhlavného nepriateľa, a tak je to aj v Holmesovom prípade. Úspešne vyriešené prípady by časom divákov omrzeli a prestali by ich pútať. Ani samotné napínavé prípady by nevystačili na taký počet poviedok ako Doyle napísal. Preto musel Doyle vytvoriť silného protivníka, ktorý by sa vyrovnal Holmesovi...vytvoril veľkého ´´lotra´´. Bola to posledná dôležitá ingrediencia pri tvorbe poviedok a Sherlockovi Holmesovi, takto už Sherlockovi nechýba absolútne nič. Úhlavným nepriateľom detektíva sa stal profesor James Moriarty. Rovnako bystrý a geniálny mozog.

Akurát, že stojaci na strane zla a skazenosti. Doteraz bol Holmes vždy najlepší hráč na ihrisku, ale zločinecký génius profesor Moriarty sa Holmesovej chytrosti a dôvtipnosti nielen vyrovná, ale jeho sklony k páchaniu zla mu dokonca dávajú smrtiacu prevahu. Profesor Moriarty sa objavil v príbehoch Posledný problém (1893) a Údolie strachu (1915). Aby Sherlock dokázal natrvalo zneškodniť tohto veľkého lotra, Doyle musel nechať svojho slávneho detektíva v knihe „ Final Problem“ zahynúť spolu s Moriartym. Ale keďže sa hneď nato spustil veľký nesúhlas a nátlak čitateľov, nedalo sa inak a Doyle musel Holmesa prebudiť z mŕtvych.

2.3 Najlepší priateľ

Každý správny hrdina musí mať pravdaže aj svojho parťáka, spojenca, či dobrého priateľa. Tieto kritériá spája len jeden človek, ktorý má k Sherlockovi najbližšie – doktor John Watson. Verný priateľ Watson je neoddeliteľnou súčasťou napínavých príbehov. V knižkách je Watson opisovaný ako Holmesova pravá ruka oplývajúca intelektom. Zároveň je aj životopiscom Holmesových dobrodružstiev. Avšak v niektorých sfilmovaných príbehoch bol Sherlock vykreslený ako sukničkár a mierny alkoholik, pričom prípady zaňho riešil samotný Watson, čo je dosť bizarné. Každopádne ten knižný Watson bol bývalý vojak, ktorý sa práve vrátil z Afganistanu.

Pri sebe stále nosil svoju paličku a revolver, čím bol úplným opakom proti Sherlockovi, keďže on používal svoje päste. Štýl jeho obliekania bol ovplyvnený vojenskou módou, je elegantný, starosvetský a slušivý. Watson nosil dlhý kabát a k nemu cylinder, čo je typický znak mužov tej doby. Hoci je Watson dobrý chlap, mal aj svoje neresti...mal záľubu v hraní kariet, ktorá ho niekedy dostala do problémov, ale odkedy spoznal Marry zmenil sa k lepšiemu. Neskôr sa s Marry oženil a odsťahoval sa z domu na Baker Street. Býval samostatne s Marry, čo Sherlock dosť ťažko zvládal.

3 Filmový a seriálový Sherlock

Hneď po vyjdení prvých kníh z dielne autora Doyla sa Sherlock Holmes stal svetovým hitom, čo samozrejme ovplyvnilo televíznych a filmových producentov a zrazu sa o Sherlocka všetci bili a natáčalo sa jedna radosť. Dodnes je Sherlock veľmi populárny a má na konte už nespočetne veľa adaptácií či už televíznych alebo filmových.

- film:
- americký nemý film z roku 1916 s Williamom Gillettom v hlavnej úlohe
- americký nemý film z roku 1922 s Johnom Barrymorom v hlavnej úlohe
- filmová séria 5 filmov z rokov 1931 – 1937 od Arthura Wontnera
- americký film z roku 1932 s Clivom Brookom v hlavnej úlohe
- séria 14 čierno-bielych filmov z rokov 1939 – 1946 z diela filmových štúdií Twentieth Century Fox (2 filmy) a Universal Studios (12 filmov)
- americko-britský film od režiséra Guya Ritchieho z roku 2009 a 2011

- seriály:
- prvý americký televízny seriál z roku 1954
- britský televízny seriál (od BBC) z roku 1965
- britský televízny seriál (od Granada Television) vysielaný v rokoch 1984-1994

3.1 Holmesov je veľa   

Prvý herec, kto preslávil vo filme postavu Sherlocka Holmesa, bol William Gillette (1853 -1937). V priebehu svojej kariéry stvárnil úlohu slávneho detektíva okolo 1400-krát, a to nielen na filmovom plátne, ale aj na divadelných doskách, či v rozhlase.   

Najznámejším predstaviteľom Holmesa však zrejme bol britský herec Basil Rathbone (1892 - 1967), ktorý stvárnil Holmesa v štrnástich filmoch a v televíznom seriáli.  Ďalšími známymi hercami, ktorí si zahrali Holmesa, boli Roger Moore, Christopher Lee, Rupert Everett, Jeremy Brett (ktorý detektíva stvárnil v mnohých televíznych epizódach v seriáli Sherlock Holmes natáčaných v rokoch 1984 – 1994), alebo Michael Caine, ktorý v komédii Nevyriešený prípad (1988) stvárnil Holmesa ako alkoholika a sukničkára, pričom prípady zaňho riešil Watson.

Watsona vo filmoch stvárnili takí herci, ako napríklad Nigel Bruce, Edward Hardwicke, David Burke, André Morell, Kenneth Welsh, a Earle Cross.
Televízia BBC uviedla v roku 2010 svoj vlastný seriál Sherlock, ktorý známeho detektíva preniesol do súčasnej modernej doby. Holmesa stvárňuje Benedict Cumberbatch, Watsona Martin Freeman. Tento moderný televízny seriál je veľmi úspešný a stále sa natáča. Už má na konte niekoľko 90-minútových epizód. Ešte pred nástupom zvukového filmu sa počet filmov o slávnom detektívovi počítal na desiatky a dnes už s touto postavou existujú stovky filmov, hoci väčšina z nich upadla do zabudnutia. Ale prvým a nezabudnuteľným farebným filmom o Holmesovi bol Pes baskervilský (z roku 1959), ktorý režíroval Terence Fisher.

4. Najnovší Sherlock

Z elegantného detektíva (ktorý hral na husliach, boxoval a nosil havelok), ktorého takto poznáme už dlhé roky sa v najnovšom filmovom spracovaní od režiséra Guya Ritchieho stal charizmatický bohém ovládajúci bojové umenia. Nemožno sa čudovať, že detektív, známy svojou schopnosťou nájsť pravdu aj medzi zdanlivo nevyriešiteľnými záhadami, inšpiroval aj dnešných filmových tvorcov.  

V novom dynamickom príbehu hrá Sherlocka Holmesa skvelý herec Robert Downey Jr. Holmes je v novom filme mladý dynamický fešák s iskrou v očiach, silnými päsťami, mierne čudáckym správaním, ale s veľkým srdcom a hlavne neprekonateľným umom. Zmena nastala aj v Holmesovom obliekaní. Holmes už nenosí svoju typickú čiapku, pretože už nie je ´´in´´ a ani nepochádza z Doylových kníh. Nový Holmes má pokrčený a zanedbaný vzhľad, ktorý mu však neuberá z jeho šarmu. Svojim výzorom ani zďaleka nepripomína svojich filmových predchodcov, čo je podľa mňa len dobre.

Doba je iná a aj klasika si žiada nový design. Napokon, život je zmena a prečo by práve Sherlock Holmes nemohol zmeniť svoj štýl? Myslím si, že táto zmena bola priam nutná a konečne prišla, pretože za tých 150 rokov, čo Sherlock žije sa nakrútili všelijaké filmy a seriály. Jeho tradičná podoba sa už prejedla a najmä jeho posun k vyšším vekovým ročníkom, keď v niektorých filmoch vyzeral ako čudácky dôchodca, už pôsobil priam rušivo. Takže táto zbrusu nová adaptácia prišla práve vhod a musím sa priznať, že mňa oslovila najviac zo všetkých Holmesoviek doteraz. 

4.1 Stručný obsah

Píše sa rok 1891. Sherlock Holmes (Robert Downey Jr.) a doktor Watson (Jude Law) dolapia sériového vraha mladých žien práve vo chvíli, keď sa chystá rituálne zavraždiť šiestu v poradí. Pri ohavnom čine je prichytený známy lord Blackwood (Mark Strong), vodca tajného rádu praktizujúceho čiernu mágiu. O pár mesiacov je súd s vinníkom už ukončený a muž s diablom v tele popravený. Ale ako odkázal Blackwood Holmesovi, smrťou sa všetko ešte len začína. Už o niekoľko dní sa objavia zvesti o lordovom údajnom zmŕtvychvstaní. Panika sa šíri ulicami Londýna a vyšetrovanie prináša len nejasné odpovede. Sherlock Holmes musí predviesť všetky svoje bojové schopnosti, rovnako ako aj svoj legendárny intelekt, a musí zabojovať ako nikdy predtým aby ochránil Londýn a svojich milovaných.

Filmári si nechali dej pekne otvorený a preto sa prvý film končí napínavo a všetko nám neprezradí. V druhom filme Sherlock Holmes: Hra tieňov, ktorý prišiel do kín v roku 2011 sa stretávame s profesorom Moriartym – úhlavným nepriateľom detektíva. Sherlock bol doteraz najmúdrejším človekom v miestnosti, až kým sa neobjavil zločinecký génius, profesor Moriarty. Vyšetrovanie sa stáva stále nebezpečnejšie a Holmes s Watsonom sú nútený prenasledovať Morairtyho na ceste z Anglicka do Francúzska, Nemecka a nakoniec do Švajčiarska. Ale prefíkaný Moriarty je vždy o krok pred. Všetko je totiž súčasťou väčšieho plánu, ktorý ak sa podarí, zmení beh dejín. To však nikdy nedopustí náš detektív.

4.2 Postavy

·  Sherlock Holmes (Robert Downey Jr.)
·  Dr. John Watson (Jude Law)
·  Irene Adler (Rachel McAdams)
·  Profesor James Moriarty (Jared Harris)
·  Lord Blackwood (Mark Strong)
·  Mycroft Holmes (Stephen Fry)
·  Inšpektor Lestrade (Eddie Marsan)

5 Sherlock Holmes stále žije

Nato že Sherlock Holmes je len fiktívnou postavou literárneho diela, fanúšikovia majú pocit akoby to bola reálna postava, ktorá kedysi žila a dodnes tu po nej zostalo veľa vecí..  Nielenže existuje niekoľko jeho fiktívnych životopisov a múzeum, teda dom, kde Sherlock Holmes žil, ale je po ňom pomenovaných aj množstvo vecí – napríklad bezpečnostné dvere, vodidlo pre psa alebo jeho svetoznáma čiapka/šiltovka.

Takisto vzniklo mnoho spoločenských a počítačových hier. Vzniklo o ňom veľa filmov a najmä veľké množstvo literárnych diel, vytvorených ako kratochvíľa známymi autormi, čo neodolali čaru slávneho detektíva a po smrti A. C. Doyla rozvíjali jeho odkaz naďalej. Vyšli Holmesove neautorizované Posmrtné pamäti, spisovateľ John Kendrick Banks mu pomohol k synovi, slávny Rex Stout (literárny otec iného slávneho detektíva Nera Wolfa) mu doprial ženskú partnerku - Irene. Sherlock Holmes je skrátka nezameniteľný a stal sa synonymom pre slovo „detektív".

Ilúziu, že Sherlock Holmes naozaj žil, podporuje aj jeho múzeum - dom na londýnskej ulici Baker Street číslo 221b. Ide o jedinú zachovanú viktoriánsku budovu v tejto časti mesta a Sherlock Holmes tu údajne býval aj so svojím pomocníkom Watsonom. Cítite ich tu všade - v obývacej miestnosti, pracovni aj v spálni. Početné artefakty z populárnych románov dopĺňajú voskové figuríny v horných poschodiach - predstavujú postavy zo slávnych prípadov. Ako inak, v priľahlom obchode si môžete kúpiť aj tradičnú károvanú čiapku. Cena lístka je 6 libier, čiže asi 7,17 eura.

Záver

Témou môjho projektu bola výrazná mužská postava v literatúre. A podľa mňa ňou jednoznačne je Sherlock Holmes, keďže to je jedna z mojich najobľúbenejších postáv vôbec. Táto postava v sebe skĺbila neprekonateľne geniálny intelekt, charizmu, veľké dobré srdce, ale aj kus dobrej drzosti a sebavedomia. Táto zmes vlastností spolu vytvorila nášho obľúbeného najlepšieho a najznámejšieho detektíva všetkých čias.

Práve pre to, že ho Doyle takto bravúrne stvoril sa Sherlock dožil už viac ako 150 rokov a nehodlá nás tak rýchlo a ľahko opustiť. Jedno však musím Doylovi uznať, vytvoril fascinujúcu literárnu postavu, ktorá začala žiť vlastným životom a stala sa nesmrteľnou. Toto sa podarí máloktorému autorovi, ale určite každý o tom sníva. Som veľmi rada, že sa to práve Doylovi podarilo, lebo keby sme nepoznali Sherlocka, tak by sme prišli o množstvá napínavých a záhadných príbehov, pri ktorých lezie mráz po chrbte, ale hlavne by sme nikdy nespoznali toho čudáckeho nosatého chlapíka so šiltovkou, fajkou a lupou.

A nikdy by sme nepočuli tú teraz už legendárnu Sherlockovu vetu: „Môj milý Watson…“ , ktorá si okamžite získala srdcia všetkých čitateľov. Takže dúfam, že sa vám môj ´´detektívny´´ projekt páčil, že vás zaujal, a že som vás tak trochu navnadila na opätovné oprášenie knižiek o Sherlockovi, prípadne pozretí si nového filmu o tomto velikánovi spomedzi detektívov.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Literatúra

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu