Techniky vedenia rozhovoru

Ostatné » Náuka o spoločnosti

Autor: tanya
Typ práce: Referát
Dátum: 17.02.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 603 slov
Počet zobrazení: 6 927
Tlačení: 462
Uložení: 500
Techniky vedenia rozhovoru
 
Nie vždy ide len o spoločenskú konverzáciu. Veľmi často má konverzácia veľmi konkrétny cieľ. Aby bol tento cieľ dosiahnutý, je dôležité pamätať na isté pravidlá vedenia rozhovoru.
 
Dodržiavanie len niekoľkých veľmi jednoduchých pravidiel skutočne zlepší vaše diskusie. Nenaučíte sa ich však uplatňovať cez noc. Koniec koncov, každý deň vedieme nespočetné rozhovory – dôležité i nedôležité – a nevenujeme príliš pozornosti tomu, ako to robíme. Takže predovšetkým si všimnite, ako sa počas rozhovoru správate, a potom sa snažte krok za krokom uplatňovať niektoré pravidlá. Budete žasnúť, čo si naraz uvedomíte a ako sa priebeh vašich rozhovorov zmení.

Pravidlo č. 1: dodržiavajte pravidlá hry

Pokiaľ od ostatných očakávate, že sa počas diskusie budú správať slušne, musíte sami tiež dodržiavať pravidlá. Pokiaľ ostatných neustále prerušujete, nemôžete čakať, že to nebudú robiť tiež. Pokiaľ neberiete argumenty druhej osoby vážne, prečo by mala brať do úvahy vaše teórie? Len dva príklady z mnohých, ukazujúce, že Kantov kategorický imperatív sa vzťahuje aj na konverzáciu: nerob druhým, čo nechceš, aby oni robili tebe.

Pravidlo č. 2: počúvajte

Iba dobrí poslucháči môžu dať dobré odpovede: len keď starostlivo počúvate, môžete zachytiť nuansy, narážky či náznaky – a podľa toho reagovať.

Pravidlo č. 3: rozmýšľajte

Staré príslovie to hovorí správne: najskôr mysli, potom hovor. Premýšľajte o tom, čo druhá osoba vraví, a neodpovedajte príliš rýchlo. Neuvážené poznámky – tvrdenia, sľuby či obvinenia – vás môžu dostať do nepríjemnej situácie, ktorej sa možno vyhnúť. Používať hlavu sa vždy oplatí.

Pravidlo č. 4: buďte struční

Ďalšou známou zásadou je stručnosť. Neunavte druhého na smrť svojimi rečami. Dajte z času na čas slovo aj ostatným – a neprerušujte ich. Pokiaľ však niekto hovorí nonstop a svojím nekonečným prívalom slov bráni plynulosti konverzácie, je nielen prijateľné, ale aj vhodné zdvorilo ho prerušiť. Ostatní majú predsa tiež čo povedať.

Pravidlo č. 5: vravte pravdu

Komunikovať úspešne môžete, iba pokiaľ budete presvedčiví. A presvedčivo budete vyzerať, iba ak budete úprimní a pravdovravní. Platnosť tohto pravidla dokazujú každý deň mnohí politici, ktorí hlásajú "pravdy", ktorým sami ani v najmenšom neveria – takže znejú úplne nedôveryhodne.

Pravidlo č. 6: ostaňte pokojní

Držte sa hesla "ponáhľaj sa pomaly" a nenechajte sa ničím rozhádzať. Vyčkajte do prestávky a využite ju na premýšľanie. Pokiaľ si nie ste istí, či ste správne rozumeli tomu, čo bolo povedané, opýtajte sa. Tým sa vyhnete nedorozumeniam, ktoré môžu viesť ku komplikáciám. Ak máte pochybnosti, zhrňte, čo ostatní povedali, tak, aby mali istotu, že ich poznámky boli pochopené.

Pravidlo č. 7: neprepínajte

Pri sledovaní televízie to nevadí, ale pri konverzácii by to malo byť tabu: prepínanie. Držte sa danej témy a zdvorilo upozornite ostatných, pokiaľ od nej odbiehajú. Inak si môžete byť istí, že nakoniec nikto nebude vedieť, o čom celý hovor bol.

Pravidlo č. 8: nepoužívajte prázdne frázy

Vyhnite sa prázdnym frázam a nedovoľte ostatným, aby ich používali. Iba skutočné argumenty sú presvedčivé. Odhaľte táraniny kladením otázok. Choďte do hĺbky a požiadajte danú osobu, aby vysvetlila, čo tým chcela povedať. Neuspokojte sa s nejednoznačnosťou, ale žiadajte presnejšiu definíciu.

Pravidlo č. 9: používajte názorný jazyk

Nenechá na mne niť suchú, nie sme skrátka na rovnakej vlne, naverbovali sme ju príliš neskoro, ušiel nám vlak: naša reč je plná obrazných spojení. Používajte ich a nehovorte príliš teoreticky, obrazné výrazy či metafory vaše slová oživia a ľudia si ich lepšie zapamätajú. Zapojte do svojej reči aj cit a vždy svoje teórie podložte praktickými príkladmi.

Pravidlo č. 10: prevezmite velenie

Snažte sa držať v ruke kormidlo a nenechajte sa zatlačiť do pozadia. Jedine tak môžete ovplyvniť trasu a cieľ cesty, teda smer, ktorý rozhovor naberie, a jeho výsledok. Dodržiavanie predchádzajúcich deviatich pravidiel vám k tomu napomôže.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Ostatné » Náuka o spoločnosti

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.022 s.
Zavrieť reklamu