Uvedte rozdiely v myslení Mileťanov a Pytagorovcov

Ostatné » Náuka o spoločnosti

Autor: katyp (18)
Typ práce: Referát
Dátum: 25.09.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 165 slov
Počet zobrazení: 1 676
Tlačení: 218
Uložení: 181

Uvedte rozdiely v myslení Mileťanov a Pytagorovcov

Mileťania-Milétska škola= je to živelno-hylozoisticka prírodná fil.,kt. je už prezentovaná teoretický spôsob myslenia. Prechod od náboženských predstáv k racionálnemu hľadaniu jeho ,,prvopočiatkov´´vyusťuje až do chápania sveta ako jednotného celku. Zákl.otáz. čo je to všetko,čo je? sa vzťahuje na prírodu,človeka,život..teda na svet ako celok.

Pytagorovci-zaoberajú sa číselnou štruktúrou kozmu,nastoľuje ideu matematickej logiky,rozvíja koncepcie miléťanov,skúma bytie v protiklade k nebytiu.okrem filozofického má pytagorizmus aj náboženský a politický charakter.Matematizuje sa celá realita.číslo je pre nich aktívnym nemateriálnym formujúcim princípom,čo riadi svet,je najdôležitejším nástrojom poznania a konania. U nikch číslo vystupuje ako základ existencie vecí a základ poznania vecí.Svet ako celok jednoty a harmonie u pytagorovcovje založený na protikladoch obmedzeného a neobmedzeného .

čiže z toho vyplýva,že miléťania brali svet ako jednotný celok.Predstavitelia Táles,Anaximandros a Anaximenes používali za prvopočiatok vodu ,abstraktný pojem a vzduch zatiaľ čo Pytagorovci brali zíklad sveta v číslach

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#miléťania


Odporúčame

Ostatné » Náuka o spoločnosti

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu