Vysvetlite podstatu Platonovho ideálneho štátu a uveďte k akému typu štátu ho môžme prirovnať

Ostatné » Náuka o spoločnosti

Autor: katyp (18)
Typ práce: Referát
Dátum: 25.09.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 438 slov
Počet zobrazení: 1 290
Tlačení: 131
Uložení: 124

Vysvetlite podstatu Platonovho ideálneho štátu a uvedte k akému typu štátu ho môžme prirovnať

-patrí k totalitnému štátu

Platón patrí bez sporu k najvýznamnejším filozofom staroveku a ľudskej histórie vôbec. Predstavuje prvý vrchol európskeho myslenia. Už mnohokrát som počula, že celá európska filozofia nie je nič iné ako poznámky k Platónovi.Zo začiatku sa hodlal venovať politike. Vtedajšia politika sa mu však svojími egoistickými a skupinovými záujmami znechutila a tak sa Platón začal zamýšlať nad koreňmi zla v spoločenskom a politickom živote. Nakoniec došiel k záveru, že jedinú možnú nápravu poskytuje filozofia a vyslovil zároveň svoju známu požiadavku, aby štát bol riadený filozofmi, alebo aby sa vládnúci vo filozofii vzdelávali.ŠTÁT – nadväzuje na Sokrata náukou o ctnosti – človek sa má správať ctnostne podľa vlastných možností a štát sám o sebe by mal byť zobrazením tejto ctnosti, ktorý má prevziať práva, viesť a dávať príklad občanom.

Platón kritizuje dovtedajšie typy vlád.

1)MONARCHIA – blíží sa k Platónovmu ideálu.

2)ARISTOKRACIA – viacej skúsených ľudí, ktorí by síce neboli tak dobrí ako monarcha, ale môžu spolu vytvárať radu.

3) TIMOKRACIA – vláda založená na cti – čest slúžit štátu (samurajský kódex v Japonsku).

4)OLIGARCHIA – vláda majetných.

5)DEMOKRACIA – väčšina bez patričných znalostí rozhoduje o vodcoch.

6)TYRANIA – jeden tyran.

7)ANARCHIA – konec poriadku a bez osoby, ktorá by vládla.

PLATÓNOV IDEÁLNY ŠTÁT – v dialógu Ústava nájdeme taktiež Platónov príbeh o jaskyni. Platón tu popisuje “ideálny štát” , teda pomyselný štát, ktorému hovoríme utopistický. Domnieva sa,ako som už v úvode spomenula, že štát by mali riadiť filozofovia. Keď vysvetľuje prečo, vychádza z toho, ako je človek ako jednotlivec utváraný.Platónov ideálny štát pripomína starý indický systém kást, kde každý obyvateľ má svoju špeciálnu funkciu pre blaho celku.

Za povšimnutie stojí, že Platón sa domnieval, že ženy môžu patriť medzi vládcov rovnako ako muži. Vládcovia predsa riadia štát silou svojho rozumu a Platón bol toho názoru, že ženy majú rovnaký rozum ako muži, pokiaľ dostanú vzdelanie a uvoľní sa z domácich povinností a starostí o deti. V jeho ideálnom štáte je vzdelanie detí tak dôležité, že nie je možné ho ponechať na jednotlivcovi. Za výchovu detí musí prevziať zodpovednosť štát. Platón bol prvýmm filozofom, ktorý navrhol zriadenie verejných škôlok a internátnych škôl.

Platónovu dielo je niečím prevratné. Najviac ma zaujala jeho predstava výberu vládcov. No dnes by určite nemala veľký úspech. Naši „vládcovia“ – politici by sa určite odmietli 5 rokov zaoberať filozofiou. Kriticky by som sa postavila k jeho názoru ako by mala vyzerať rodina. Myslím, že by niečo také ako určovanie kto s kým bude mať deti viedlo k rozkladu spoločnosti a pravdepodobne by niečo také ani nebolo možné.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Diskusia: Vysvetlite podstatu Platonovho ideálneho štátu a uveďte k akému typu štátu ho môžme prirovnať

Pridať nový komentár


Odporúčame

Ostatné » Náuka o spoločnosti

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu