Pokúste sa vymedziť utopické momenty Marxovho uvažovania o zmene spoločnosti

Ostatné » Náuka o spoločnosti

Autor: katyp (18)
Typ práce: Referát
Dátum: 28.09.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 218 slov
Počet zobrazení: 1 438
Tlačení: 131
Uložení: 127

Pokúste sa vymedziť utopické momenty Marxovho uvažovania o zmene spoločnosti

Marxova teória dejín

Marx tvrdil, že dejiny všetkých doterajších spoločností sú dejinami triednych bojov. Vytvoril materialistickú interpretáciu dejín, v ktorej sú sociálne, politické a filozofické aspekty spoločnosti podmienené výrobnými silami a výrobnými vzťahmi. Vychádzal pritom z jeho názoru o ekonomickej základni spoločnosti (tvorená výrobnými silami a výrobnými vzťahmi, pričom dynamickým prvkom sú výrobné sily).

Potom stimulom zmeny v spoločnosti je interakcia medzi výrobnými silami a výrobnými vzťahmi. Táto Marxova teória sa nazýva dialektický materializmus. Podľa neho existuje určitá historická kauzalita, t.z., že spoločnosti sa postupne vyvíjajú k určitému vyššiemu stupňu vývoja, pričom konečným stavom je komunizmus. Proces zmeny je ako evolučný tak aj revolučný, iniciovaný zmenou ekonomického faktora, ktorý mení spôsob výroby. Tento proces potom zintenzívňuje triedny boj a nastávajú zmeny vo výrobných vzťahoch tým, že vzniká nová spoločenská štruktúra. Tak stoja oproti sebe 2 skupiny – tí, ktorým sa pozícia zlepšuje a tí, ktorým sa zhoršuje.

Triedny boj nasleduje a ako dôsledok sa menia výrobné vzťahy, čo následne vedie ku zmene v superštruktúre. Marx tento proces opísal (pričom hovoril o „zákonoch pohybu spoločnosti“) ako vývoj od feudalizmu ku kapitalizmu a od kapitalizmu ku komunizmu. Marx akceptoval existenciu kapitalizmus ako nevyhnutný stupeň v evolúcii. Dokonca chválil dynamickú kapitalistickú spoločnosť s dôrazom na akumuláciu kapitálu jedincami za to, že poskytne prostriedky proletariátu, ktorý si bude môcť užiť vyšší životný štandard, keď sa raz dostane k moci.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Výročia svadby (pomenovania) – ako sa nazývajú

Diskusia: Pokúste sa vymedziť utopické momenty Marxovho uvažovania o zmene spoločnosti

Pridať nový komentár


Odporúčame

Ostatné » Náuka o spoločnosti

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.057 s.
Zavrieť reklamu