Zadanie č. 12 – Filozofia, Psychológia, Sociológia, Právo, Politológia

Ostatné » Náuka o spoločnosti

Autor: wanna (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 12.11.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 2 310 slov
Počet zobrazení: 1 233
Tlačení: 122
Uložení: 112

Zadanie č. 12 – Filozofia, Psychológia, Sociológia, Právo, Politológia

Úloha č. 1

Filozofia: Charakterizujte základné problémy Kantovej filozofie. Vysvetlite ako I. Kant riešil otázku poznania v diele Kritika čistého rozumu.

Predkritické obdobie- prírodovedná problematika, ovplyvnená Newtonovou fyzikou; dielo Všeobecné dejiny prírody a teória nebies: obsahuje kozmogonickú hypotézu o vzniku slnečnej sústavy z plynnej hmloviny.

Kritické obdobie- dielo Kritika čistého rozumu: zaoberá sa problémom kam siahajú hranice nášho poznania; začína odmietnutím tradičného metafyzického postoja- predmetom filozofie je objekt; podľa Kanta je predmetom subjekt ( Koperníkov obrat)

Kritika čistého rozumu-

Kritika čistého rozumu - zaoberá sa otázkami poznania

  • chápe podmienky, možnosti jednotlivých foriem nášho poznania
    poznatky:
  • aposteriórne - poznatky skúsenostné, získané zmyslovou skúsenosťou
  • apriórne - poznatky predchádzajúce skúsenosti, všeobecné pravdy
  • celé naše poznanie prechádza 3 stupňami:
  1. Poznanie začína zmyslovou skúsenosťou
    zmyslovou skúsenosťou si vytvárame predstavy o veciach, vyslovujeme o nich súdy, aposteriórne súdy, nie sú všeobecne platné 
    do procesu vytvárania predstáv o veciach, ktoré pôsobia na naše zmysly, zasahujú apriórne formy nazerania - priestor a čas - nie sú vlastnosťami vecí, ale sú vlastnosťami nášho vedomia
    keďže vnímame veci v priestore a čase, usporiadavame ich podľa vopred daných foriem, podľa našich foriem chápania
    veci, ktoré vnímame, existujú od nás nezávisle, a preto nemôžeme vedieť, aké sú veci samy osebe
  2. Poznanie na úrovni umu -
    um vytvára z vnímania pojmy, vytvára ich za pôsobenia apriórnych faktorov, napr. kvalita, kvantita, ...
    náš um formuluje zákony nie preto, že naozaj existujú, nie na základe ich samotného poznania, ale na základe apriórnych kategórií
    príčinu pripisujeme javom nie preto, že by objektívne existovala, ale preto, lebo našu skúsenosť popisujeme podľa faktoru príčiny, ktorá nám je daná apriórne
  3. Poznanie na úrovni rozumu -
    ak um usporadúva skúsenosť a je ňou ohraničovaný, tak rozum ňou ohraničovaný nie je
    jeho predmetom skúmania sú pojmy, ktoré nemajú obsah - idey duše, Boha, rozumu
    rozum sa pri poznávaní týchto ideí dostáva do neriešiteľných protirečení - antimónií - sú to protiklady, z ktorých každý možno potvrdiť alebo vyvrátiť, keďže na metafyzické nemožno jednoznačne odpovedať rozumom, musíme sa riadiť vierou i v oblasti praktického konania

Úloha č. 2

Ekonómia: Analyzujte formy živností a obchodné spoločnosti. Navzájom ich porovnajte. Na príkladoch uveďte ako štát podporuje rozvoj podnikania v SR. Porovnajte pojmy: privatizácie, reštitúcia, uveďte príklady.

Remeselná živnosť

Ak je podmienkou na prevádzkovanie živnosti odborná spôsobilosť získaná vyučením v odbore(zámočnístvo, nástrojárstvo, kovoobrábanie, tesárstvo, kachliarstvo, kaderníctvo, atď.). Remeselné živnosti sú živnosti uvedené v prílohe č.1 Živnostenského zákona.

 Odborná spôsobilosť sa preukazuje výučným listom alebo iným dokladom o riadnom ukončení príslušného učebného odboru alebo príslušného študijného odboru. Preukázanie ukončeného vzdelania príslušného učebného odboru alebo príslušného študijného odboru je dostatočnou podmienkou na získanie živnostenského oprávnenia. V tomto prípade nie je nevyhnutné preukázať odbornú spôsobilosť splnením podmienky trvania odbornej praxe. Živnostenský zákon umožňuje preukázať odbornú spôsobilosť výučným listom alebo iným dokladom o riadnom ukončení učebného odboru alebo iným dokladom o riadnom ukončení študijného odboru - bez dokladovania praxe v odbore.

 Viazaná živnosť

Ak je podmienkou na prevádzkovanie živnosti odborná spôsobilosť získaná inak. Viazané živnosti sú živnosti uvedené v prílohe č.2 Živnostenského zákona.

Odborná spôsobilosť pre viazané živnosti je upravená osobitnými predpismi uvedenými v prílohe č.2 zákona alebo ustanovená touto prílohou. Ide o špecifický druh živnosti, kde sa väčšinou vyžaduje iná spôsobilosť ako odborná spôsobilosť. Podmienky získania tejto spôsobilosti sú určené dvomi možnými spôsobmi - odkazom na príslušný osobitný predpis alebo sú určené priamo v rámci spomínanej prílohy k živnostenskému zákonu.

Voľná živnosť

Ak nie je ustanovená podmienka prevádzkovania živnosti odborná spôsobilosť. Teda nevyžaduje sa žiadna odborná spôsobilosť. Jedná sa o živnosti, ktoré nie sú uvedené v prílohách č.1 a 2 a ich označenie nezodpovedá obsahu živností uvedených v týchto prílohách. Na prevádzkovanie týchto živností musia byť splnené všeobecné podmienky.

Koncesovaná živnosť

Je špeciálna forma živnosti a podnikania. Je založená na základe koncesnej listiny a je obmedzená na určité obdobie alebo oblasť.

Obchodné spoločnosti-

Formy obchodných spoločností poznáme:

Osobné spoločnosti: verejno-obchodná spoločnosť, komanditná spoločnosť
Kapitálové spoločnosti: akciová spoločnosť, spoločnosť s ručením obmedzeným

Verejno-obchodná spoločnosť (v.o.s.)
Tvoria ju aspoň 2 osoby, ktoré podnikajú pod spoločným menom. Založenie vzniká podpísaním spoločenskej zmluvy, zápisom do Obchodného registra. Práva a povinnosti spoločníkov upravuje spoločenská zmluva. Za záväzky spoločnosti ručia spoločníci spoločne a nerozdielne celým svojím majetkom. Základné imanie a vklad spoločníka nie je povinný. Rozdeľovanie zisku príp. straty sa uskutočňuje rovnakým dielom (ak nevytvorili základné imanie). Štatutárnym orgánom sú všetci spoločníci, každý má 1 hlas.

v.o.s. zaniká vymazaním z Obchodného registra, čomu predchádza jej zrušenie likvidáciou, alebo bez likvidácie. Pri zrušení likvidáciou majú nárok spoločníci na likvidačnom zostatku.

Komanditná spoločnosť (k.s.)
Sú 2 typy spoločníkov: komanditisti a komplementári. Založenie spoločnosti vzniká podpísaním spoločenskej zmluvy a zápisom do Obchodného registra. Práva a povinnosti spoločníkov upravuje spoločenská zmluva. Komanditisti ručia obmedzene do výšky svojho nesplateného vkladu zapísaného v Obchodnom registri. Komplementári ručia neobmedzene celým svojím majetkom.
Základné imanie: komanditista je povinný vložiť do spoločnosti vklad určený spoločenskou zmluvou (najmenej 10 000Sk). Vklad spoločníka je povinný u komanditistov.
Obchodným vedením spoločnosti sú oprávnení iba komplementári.
rozdeľovanie zisku: u komplementárov - rovnakým dielom; u komanditistov - podľa výšky splateného vkladu a pomeru určeným v spoločenskej zmluve.
Spoločnosť zaniká vymazaním z Obchodného registra.

Spoločnosť s ručením obmedzeným (s.r.o)
Je to spoločnosť, ktorého základné imanie je tvorené vopred určenými vkladmi spoločníkov. Je to kapitálová spoločnosť, čiže nie je nutná osobná účasť spoločníkov na podnikaní. Spoločnosť sa zakladá podpísaním spoločenskej zmluvy, ak je jeden zakladateľ, tak zakladateľskej listiny. Ručenie spoločnosti je obmedzené do výšky nesplateného vkladu zapísaného v Obchodnom registri.
Spoločnosť zaniká vymazaním z Obchodného registra, čomu predchádza zrušenie likvidáciou, alebo bez likvidácie. Pri zrušení spoločnosti likvidáciou majú spoločníci nárok na likvidačný zostatok, ktorý sa delí podľa splatených vkladov.

Akciová spoločnosť (a.s.)
Je to forma spoločnosti, ktorého základné imanie je 1 000 000 Sk. Je rozvrhnutá na určitý počet akcií s určitou menovitou hodnotou. Kapitál sa získava emisiou a predajom akcií, čím sa vlastníci akcií stávajú vlastníci spoločnosti.
akcia: je cenný papier, ktorý predstavuje práva akcionára podieľať sa na riadení spoločnosti, na jej zisku a pri zániku spoločnosti na jej likvidačnom zostatku. Kurz akcie je trhová cena, za ktorú sa akcia kupuje a predáva na burze.

A.s. sa zakladá podpísaním zakladateľskej listiny(1 zakladateľ) alebo zakladateľskej zmluvy(viac zakladateľov). A.s. vzniká zápisom do Obchodného registra. A.s. ručí celým majetkom, akcionári neručia. O zrušenie spoločnosti rozhoduje valné zhromaždenie, zaniká vymazaním z Obchodného registra.

Medzi obchodné spoločnosti patrí aj:

Družstvo

Ide o spoločenstvo neuzavretého počtu osôb založené za účelom podnikania, alebo zabezpečovania sociálnych, hospodárskych, alebo iných potrieb svojich členov. Členmi družstva môžu byť fyzické aj právnické osoby a to najmenej 5 členov. To neplatí, ak sú jeho členmi 2 právnické osoby. Za porušenie svojich záväzkov zodpovedá družstvo celým svojím majetkom, členovia družstva neručia. Na založenie družstva sa vyžaduje konanie ustanovujúcej schôdze družstva. Družstvo vzniká dňom zápisu do Obchodného registra. Návrh na zápis podáva predstavenstvo a podpisujú ho všetci členovia predstavenstva. Stanovi družstva sú základným vnútroorganizačným predpisom.
Družstvo zaniká vymazaním z Obchodného registra. Zrušenie nastáva uznesením členskej schôdze, rozhodnutím súdu, uplynutím doby, na ktorú bolo zriadené.

Rozvoj podnikania

Príklad: Príspevok na samostatnú zárobkovú činnosť

Prečo sa štát „mieša“ občanom do podnikania, hoci podľa zákona majú podnikať samostatne, vo vlastnom mene a na vlastnú zodpovednosť? Iba ak by z takejto podpory profitoval aj samotný štát. Takto jednoducho by sa dal uviesť štátny príspevok na podporu podnikania - príspevok na samostatnú zárobkovú činnosť. 
Tento príspevok sa poskytuje len tým občanom, ktorí sú nezamestnaní a sú vedení v evidencii uchádzačov o zamestnanie. Štát týmto príspevkom zvyšuje počet zarábajúcich daňových poplatníkov a znižuje počet nezamestnaných, s ktorými musí aktívne pracovať a vynakladať pritom ďalšie finančné prostriedky.

Čo je príspevok na samostatnú zárobkovú činnosť (SZČO)

  • Jednorazová finančná pomoc nezamestnaným, ktorí začnú podnikať ako SZČO.
  • Príspevok na samostatnú zárobkovú činnosť definuje Zákon o službách zamestnanosti.
  • Poberateľ tohto príspevku musí samostatne zárobkovú činnosť vykonávať minimálne 2 roky. V prípade ukončenia podnikania do 2 rokov je poberateľ povinný vrátiť alikvotnú čiastku príspevku.
  • Nahrádza celkovú cenu práce po dobu maximálne 24 mesiacov. Výška podpory je 2.500 eur a viac. Konečná suma závisí od regionálnych rozdielov v nezamestnanosti a minimálnej mzde.
  • Podnikateľský plán musí byť vopred schválený príslušným Úradom práce.
  • Cieľom tohto príspevku je poskytnúť podnikateľovi na prvé 2 roky podnikania financie, ktorými si zabezpečí najzákladnejšie potreby – príjem vo výške minimálnej mzdy a úhrada minimálnych dávok na sociálne a zdravotné poistenie.

Hlavné výhody:

  • Ide o pomoc ľuďom, ktorí nemajú svoj zdroj obživy, pomoc nezamestnaným.
  • Je to priama finančná dotácia, stačí mať dobrý podnikateľský plán.
  • Podpornou činnosťou úradu práce je zaškolenie nezamestnaného v problematike podnikania.

Ďalšou podporou štátu pre rozvoj podnikania je podpora pre rozvoj malých a stredných podnikateľov.

Privatizácia je proces premeny štátneho majetku na súkromný. Môže byť predaný jednotlivcom, spoločnostiam, alebo rozdelený medzi občanov zadarmo (symbolickú cenu). Formy privatizácie:

  • priamy predaj celých alebo vyčlenených častí podnikov jednotlivým fyzickým alebo právnickým osobám formou verejných aukcií
  • prenájmom celých podnikov alebo ich častí jednotlivcom či skupinám (zamestnancom)
  • premena štátnych podnikov na akciové spoločnosti a predaj akcií na burze
  • čiastočný predaj akcií štátnych podnikov na burze, pričom si štát ponecháva menšinový, alebo väčšinový podiel
  • premena na akciové spoločnosti zamestnancov
  • joint–ventures– uplatňujúci sa spravidla v kombinácií domáceho a zahraničného kapitálu
  • Kupónová privatizácia
  • premena štátnych podnikov na družstevné podniky

Musí byť vytvorený legislatívny rámec pre podnikanie. Jeho prostredníctvom je treba zabezpečiť súkromných firmám istoty a umožniť vznik inštitúcií, ktoré v centralistickom systéme neexistovali.

Príklad Slovnaft 
V rokoch 1994 - 1998 sa privatizovali najväčšie slovenské podniky. Prvou väčšou privatizáciou bol predaj 39 % akcií rafinérie Slovnaft, a.s., Bratislava v auguste 1995. Deklarovaná kúpna cena bola 6,4 miliardy a prvá splátka bola 100 miliónov. 
Skupina zamestnancov Slovnaftu založila s cieľom zúčastniť sa na privatizácii v apríli 1995 firmu Slovintegra. Manažéri na čele s generálnym riaditeľom podniku Slavomírom Hatinom mali vo firme rozhodujúci podiel. Zamestnanci mali k dispozícii 49 %. Podiel štátu v Slovnafte sa týmto predajom znížil zo 64 na 25 %. 
Istý podiel akcií v podniku vlastnila Európska banka pre obnovu a rozvoj. Po prevzatí podniku manažérmi uzavrel Slovnaft úverovú zmluvu s firmou Merill Lynch na roky 1994 - 1997. Podmienky zmluvy boli naviazané na cenu ropy - ak klesne, zvyšujú sa úroky. Slovnaft sa tým dostal do finančných problémov a majitelia ich vyriešili fúziou s maďarskou rafinériou MOL. Časť akcií predali a dostali nielen peniaze, ale aj desaťpercentný podiel v maďarskej rafinérii. Dnes Slovintegra podniká v iných oblastiach. 

Reštitúcia – navrátenie majetku pôvodným majiteľom, prípadne ich priamym dedičom. Je to opak privatizácie.

Príkladom je reštitúcia pozemkov, ktoré boli vlastníkom odňaté v rokoch 1948- 1989. Po vzniku samostatnej Slovenskej republiky mohli občania, ktorým boli pozemky odňaté požiadať o ich vrátenie.

Úloha č. 3

Právo a Politológia: Uveďte aké sú garancie ochrany práva. Zdôvodnite potrebu práva v spoločnosti a na príkladoch zo života zhodnoťte mieru právomoci polície, advokácie, notárov a súdov.

Spolu s uplatňovaním práva zákonite dochádza aj k jeho ohrozovaniu a porušovaniu. Preto štát vytvoril určitý kontrolný systém, ktorý sa v prípade porušenia zákona usiluje o opätovné obnovenie právneho stavu.

Medzi záruky (garancie) ochrany práva patrí:

  • zabezpečenie súladu všetkých právnych predpisov s ústavou,
  • nezávislosť súdnictva,
  • opravné prostriedky proti rozhodnutiam,
  • petičné právo,
  • štátna a spoločenská kontrola,
  • úrad ombudsmana.

Potreba práva v spoločnosti

Výsledkom ľudského pôsobenia na prírodné prostredie je civilizácia a kultúra. Ich neodmysliteľnou súčasťou je poriadok a ako výsledok rešpektovania spoločenských noriem. Človek od narodenia do smrti žije vo svete rôznych požiadaviek a nárokov, ktoré vyplývajú z náboženských, morálnych , estetických či právnych noriem. Právo je súčasťou duchovnej kultúry spoločnosti. Od ostatných normatívnych systémov spoločnosti sa odlišuje svojím monizmom / teda tým , že platí len jediný právny systém záväzný pre celú spoločnosť /,svojou spätosťou so štátom a zvláštnou formou. 

Potreba práva v spoločnosti je značná. Právo obmedzuje silných a posilňuje slabších. Právo je to, čo robí spoločnosť rovnou.

Podľa T.HOBBESA stáva človek človeku vlkom. Predstavuje si spoločnosť bez pravidiel, bez moci. Každý má právo na všetko.

KANT –človeka považuje za mravnú bytosť, ktorá má rozum a vôľu. Právo nie sú len príkazy a zákazy, ale právo zároveň chráni slobodu jednotlivcov.

A.GEHLEN –jeho antropologické teórie vysvetľujú potrebu práva a iných inštitúcií pre stabilizáciu spolužitia a umožnenia slobody osobitosťami ľudí v relácii k zvieratám. Zviera koná na základe inštinktov, kde človek je inštinktmi biologicky vybavený chudobnejšie.

Právomoci

Polícia

Každý štátny orgán má svoje právomoci, ktoré sú presne vymedzené. Policajný zbor SR ich má najväčšie. Niektoré z právomocí, ktoré sa uplatňujú v bežnom živote sú najmä právomoci riadenia cestnej premávky a s nimi spojené kontroly vodičov. Polícia má právo-

 - Môžu riešiť všetky porušenia zákona o cestnej premávke, ako aj porušenia iných zákonov. 
- Merajú rýchlosť. 
- Zisťujú, či vodič pred jazdou nepožil alkoholické nápoje, či iné návykové látky. 
- Kontrolujú technický stav motorového vozidla, či prešlo vozidlo technickou a emisnou kontrolou.
- Preverujú doklady vozidla – technický preukaz, vodičský preukaz. 
- Okrem pokuty vám môžu zobrať vodičský či technický preukaz od auta. 
- Za presne stanovených podmienok vám môžu aj zaistiť auto či vás predviesť na políciu. 
- Môžu vám dať maximálnu pokutu 17 000 eur.

Advokát

Medzi úlohy advokátov patrí zastupovanie klientov v konaní pred súdmi, orgánmi verejnej moci a inými právnymi subjektmi, obhajoba v trestnom konaní, poskytovanie právnych rád, spisovanie listín o právnych úkonoch, spracúvanie právnych rozborov, správa majetku klientov a ďalšie formy právneho poradenstva a právnej pomoci.

Notár

Notárskou činnosťou je spisovanie a vydávanie listín o právnych úkonoch (rôzne zmluvy, závety a podobne), osvedčovanie právne významných skutočností (osvedčujú na listinách pravosť podpisov a správnosť fotokópie tak ako aj na matrikách, osvedčujú aj priebeh valných zhromaždení a zasadaní právnických osôb ako aj iné skutočnosti), konania vo veciach notárskych úschov (notár môže prijať do notárskej úschovy rôzne listiny, peniaze, cenné papiere), úkony vo veciach notárskych centrálnych registrov (register závetov, register záložných práv, register dražieb, register listín).

Notár ako súdny komisár je oprávnený viesť samostatne konanie o dedičstve.

Súd

Každý štát si samostatne upravuje právomoc svojich súdov pri rozhodovaní o veciach s cudzím prvkom. Spravidla je súdom jednotlivých štátov priznaná právomoc rozhodovať všeobecne o akýchkoľvek žalobách smerujúcich proti osobám s bydliskom alebo sídlom na území tohto štátu. Právomoc býva rozšírená i na prípady žalôb vyplývajúcich z nedovolených konaní, ku ktorým došlo na území príslušného štátu.

Zhrňme si to:

  • Ak potrebujem spísať zmluvu idem za: advokátom alebo notárom
  • Ak potrebujem zastupovať na súdnom pojednávaní idem za: advokátom
  • Ak potrebujem obhajovať v trestnom konaní idem za: advokátom
  • Ak chcem podať trestné oznámenie, idem za:  policajtom
  • Ak potrebujem overiť pravosť podpisu alebo fotokópie, idem za: notárom
Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vypracované maturitné témy z náuky o spoločnosti

Diskusia: Zadanie č. 12 – Filozofia, Psychológia, Sociológia, Právo, Politológia

Pridať nový komentár


Odporúčame

Ostatné » Náuka o spoločnosti

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.021 s.
Zavrieť reklamu