Zadanie č. 23 – Filozofia, Psychológia, Sociológia, Právo, Politológia

Ostatné » Náuka o spoločnosti

Autor: wanna (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 12.11.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 599 slov
Počet zobrazení: 1 140
Tlačení: 128
Uložení: 116

Zadanie č. 23 – Filozofia, Psychológia, Sociológia, Právo, Politológia

Úloha č. 1

Filozofia: Podstata filozofie Hegla. Objasnite základnú problematiku jeho koncepcie. Vysvetlite jeho nazeranie na svet a porovnajte ho s učením Platóna.

Podstata:

Hegla možno označiť za absolútneho idealistu. skutočnosť je vytváraná vedomím, nadindividuálnym vedomím, duchom; skutočnosť teda vychádza z jedného základného princípu, z večnej absolútnej idey, ktorá sa neustále vyvíja a tvorí zo seba veci a javy; teda všetko bytie - prírodné aj duchovné - je istým štádiom vývoja ducha; bytie sa vyvíja cez protiklady, ide o boj protikladov cez triádu: téza - antitéza - syntéza.

Hegel vs Platón:

Hegel vo svojej filozofii využíva triádu: téza, antitéza, syntéza teda celá jeho filozofia vychádza z boja protikladov a cez tieto protiklady sa vyvýja aj samotné bytie.

Platónova filozofia narozdiel od tej Heglovej dáva iba 2 východiská - svety. Jeho filozofia hovorí o boji týchto dvoch svetov - svet ideí a svet vecí. Vo svete ideí je všetko čisté a tam sa nachádza aj duša. Vo svete vecí sa zasa nachádza všetko materiálne a nečisté.

Prepáčte, viac toho fakt neviem čo tu dať, toto mi povedal Laš, že tu má byť keď som sa ho na hodine pýtal.

Úloha č. 2

Právo a Politológia: Vymedzte predmet občianskeho práva a na konkrétnych príkladoch vysvetlite, ktoré osobné práva občanov chráni. Rozlíšte pojmy: právna spôsobilosť (subjektivita) a spôsobilosť na právne úkony. Uveďte kedy vznikajú a ako zanikajú.

Občianske právo je samostatné odvetvie slovenského práva, upravuje majetkové vzťahy a s nimi súvisiace osobné a osobno-majetkové vzťahy. Je odvetvím súkromného práva a v rámci tohto odvetvia má najbližší vzťah s obchodným právom. Platí všeobecná zásada, že obchodné právo je právo špecifickým k občianskemu, to znamená, že ak nie je upravené v Obchodnom zákonníku, postupuje sa podľa zákonníka Občianskeho.

Právna subjektivita je platným právom priznaná a garantovaná možnosť byť nositeľom práv a právnych povinností, a tak byť účastníkom (subjektom) právneho vzťahu. Priznáva safyzickým a právnickým osobám. Rozlišuje sa jej pasívna a aktívna stránka.

  • spôsobilosť mať práva a povinnosti, byť nositeľom práv a povinností (pasívna stránka);
  • spôsobilosť na právne konanie, spôsobilosť na právne úkony (aktívna stránka), čiže vlastnými právnymi úkonmi nadobúdať práva a brať na seba povinnosti,
  • deliktuálna spôsobilosť, t. j. niesťprávnu zodpovednosť (zákonom uvedené následky) za protiprávne konanie a
  • procesná spôsobilosť, teda spôsobilosť byť účastníkom konania a vystupovať v samotnom konaní.

Právna subjektivita právnických osôb sa chápe ako celok - spôsobilosť mať práva a povinnosti splýva so spôsobilosťou na právne úkony, začína ich vznikom a končí zánikom. Právnické osoby majú právnu subjektivitu vymedzenú, závisí od toho, aké konkrétne úlohy plní a aké má ciele. Ide len o také oprávnenia a právne povinnosti, ktoré sú nevyhnutné na zabezpečenie jej sledovaných úloh a cieľov (právnická osoba nemá právnu spôsobilosť napr. v oblasti rodinného práva, uzatvoriť manželstvo, pretože ono nie je nevyhnutné pre plnenie jej úloh a cieľov). Právne úkony v mene právnickej osoby vykonávajú jej jednotlivé orgány.

Úloha č. 3

Psychológia a Sociológia: Zaujmite kritické stanovisko prejavom extrémizmu. Porovnajte jednotlivé formy. Navrhnite riešenie boja proti extrémizmu a vysvetlite pojmy: xenofóbia, rasizmus, antisemitizmus.

Stanovisko: extrémizmus je riešenie situácie využitím krajných možností. Nevyužíva k riešeniu problémov kompromis či rozumnú demokratickú rozpravu ale využíva okamžite tie najradikálnejšie postupy. To je z môjho pohľadu nesprávnym riešením.

Formy extrémizmu:

  1. primárny:

- pravicový: vychádzajúci z ideí fašizmu, rasizmu a neonacizmu

- ľavicový: vychádzajúci z ideí anarchizmu, marxizmu a komunizmu

  1. sekundárny:

-náboženský: snaha o násilnú zmenu spoločnosti, ktorá vychádza z radikálnych odnoží svetových náboženstiev.

-ekologický: je charakteristický nehumánnym postojom a hlása myšlienku, že všetká ľudská činnosť je zlá, zatiaľ čo ostatná príroda je dobrá. hlása odpor k technológiám, vede a obchodu

-etnický: označovaný tiež ako regionálny, hlása kultúrnu a politickú výlučnosť, používanie násilia na dosiahnutie svojich cieľov, separatizmus. nezriedka prerastá do terorizmu.

Xenofóbia:

fóbia, teda strach zo všetkého cudzieho.

Rasizmus:

neznášnalivsoť voči ľuďom inej farby pleti, rasy alebo politického presvedčenia. Hlavne ide o farbu pleti. Väčšina ľudí, ktorý prejavujú rasizmus trpia xenofóbiou.

Antisemitizmus:

rasová neznášanlivosť židov.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#extrémixmus #platonova filozofia

Vypracované maturitné témy z náuky o spoločnosti

Diskusia: Zadanie č. 23 – Filozofia, Psychológia, Sociológia, Právo, Politológia

Pridať nový komentár


Odporúčame

Ostatné » Náuka o spoločnosti

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.026 s.
Zavrieť reklamu