Dekriminalizácia marihuany, áno či nie?

Ostatné » Náuka o spoločnosti

Autor: petka
Typ práce: Referát
Dátum: 28.05.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 812 slov
Počet zobrazení: 6 142
Tlačení: 434
Uložení: 451
Dekriminalizácia marihuany, áno či nie?

Úvod:
Túto tému som si vybrala preto, lebo podobný projekt o marihuane som robila už v prvom ročníku a táto téma mi je známa a blízka. Čoraz častejšie počujeme v médiách slovo legalizácia a dekriminalizácia a hlavne z úst niektorých politikov , ktorí sa snažia v budúcnosti dosiahnuť a presadiť dekriminalizáciu marihuany v našom štáte. V mojom projekte vám bližšie vysvetlím a odlíšim tieto pojmy, tak isto poukážem na fakty a výpovede politikov , prečo dekriminalizovať a prečo nie a čo to zo sebou môže priniesť. Spravila som  na túto tému malú anketu , kde som zisžovala názory ľudí rôznych vekových kategórií , či sú za dekriminalizáciu alebo nie. V tejto práci som stanovila ciele:
 
Cieľ 1: Oboznámiť ľuďí s pojmom dekriminalizácia a odlíšiť ho od ostatných pojmov
Cieľ 2: Zvážiť pre a proti dekriminalizácie a súčastnú situáciu na Slovensku
 
Dekriminalizácia , legalizácia a depenalizácia:
 
Dekriminalizácia znamená zrušenie štatútu trestného práva v prípade tých činov, na ktoré sa v súčasnosti tento zákon vzťahuje. Znamená to, že určité skutky nebudú predstavovať trestný čin. V prípade nelegálnych drog sa o dekriminalizácii hovorí vo vzťahu k dopytu: nadobudnutie, prechovávanie a konzumácia/užívanie. I keď dôjde k dekriminalizácii, je stále nelegálne užívať, prechovávať, nadobúdať a v niektorých prípadoch importovať drogy, ale tieto činy už nepredstavujú trestný čin, môže sa však na neuplatniť priestupkové konanie. To znamená, že v prípade týchto skutkov môže byť človeku
uložená pokuta, pozastavená platnosť vodičského preukazu alebo zbrojného pasu, alebo dostane napomenutie.
 
Legalizáciou sa navyše povoľuje aj výroba a obchodovanie s drogami, s podobným systémom, vrátane napríklad vekových obmedzení, ako to poznáme pri predaji alkoholu alebo tabakových výrobkov. Mnohí považujú Holandsko za príklad legalizácie, niektorí ho označujú za krajinu, v ktorej sú dekriminalizované drogy. Avšak jediná krajina v Európe, ktorá dekriminalizovala drogy ako také (nielen marihuanu) je Portugalsko a o legalizácii sa v Európe hovoriť nedá vôbec.
 
Depenalizácia ponecháva tieto činy pod trestným právom, avšak nevyužíva sankcie podobne ako pri dekriminalizácii. Takisto je dôležitá miera. Kým Portugalsko dekriminalizovalo všetko- aj heroín, kokaín a podobné, iné krajiny sa zamerali iba na mäkké drogy alebo čisto na marihuanu. Vačšina krajín však zaviedla len depenalizáciu, podobne ako sa to pred nedávnom udialo v Čechách, alebo ako to funguje v Nemecku, Belgicku a mnohých iných Európskych krajinách.
 
Situácia na Slovensku:
Je fakt, že držba marihuany na osobnú spotrebu je na Slovensku trestným činom. Ak fajčiarom marihuany, milovníkom bonga alebo koláčikov s prísadou tejto mäkkej drogy hrozia na Slovensku veľmi prísne tresty, je legitímna otázka, či hrozba takýmito trestami je efektívna, keď pripúšťame veľký rozsah používania marihuany.

Podľa Trestného zákona z roku 2005 sa pod prechovávaním drog pre vlastnú spotrebu rozumie mať neoprávnene v držbe po akúkoľvek dobu drogu v množstve, ktorá zodpovedá najviac trojnásobku obvykle jednorazovej dávky na použitie, a to pre osobnú spotrebu. Maximálny trest sú tri roky väzenia. Ak ide o osobu mladistvú, teda medzi 14 - 18 rokmi veku, maximálny trest je 15 mesiacov väzenia. Ak má niekto najviac desaťnásobok takejto dávky, už ide o prechovávanie drog pre vlastnú potrebu vo väčšom rozsahu s vyšším trestom až päť rokov väzenia, u mladistvého dva a pol. Držba drogy vo viac ako desaťnásobku dávky už nie je považovaná za držbu pre vlastnú potrebu, ale za, ľudovo povedané, obchodovanie s drogami a tomu zodpovedajú aj mimoriadne prísne tresty. Do troch cigariet pre vlastnú potrebu až tri roky väzenia (súdy dávajú pri prvom prípade väčšinou podmienečné tresty), od troch do desiatich cigariet pre vlastnú potrebu až päť rokov väzenia a nad desať cigariet až desaťročný nepodmienečný trest.

Situácia v Českej republike:

Od 1. januára 2009 je držba nelegálnej drogy podľa Trestného zákona Českej republiky trestným činom len v tom prípade, ak ide o držbu drogy v množstve väčšom ako malom. V zmysle príslušného nariadenia vlády sa za množstvo väčšie jako malé považuje u jednotlivých drog nasledovné: marihuana – viac ako 15 gramov sušiny, extáza – viac ako 4 tabletky, resp. viac ako 0,4 gramov práškovitej alebo kryštalickej substancie, hašiš – viac ako 5 gramov, kokaín – viac ako 1 gram, heroín – viac ako 1,5 gramu, pervitín – viac ako 2 gramy.

Čo sa týka pestovania, Trestný zákon ČR postihuje pestovanie rastlín obsahujúcich drogu v počte viac ako 5 ks; to platí pre všetky konopné rastliny, ako aj rastliny obsahujúce meskalín, DMT a koku. U húb obsahujúcich psilocybín a psilocín (holohlavce / lysohlávky) sa pre naplnenie skutkovej podstaty trestného činu vyžaduje množstvo väčšie ako 40 plodníc týchto húb.

Upozorňujeme však na to, že držba nelegálnych drog vrátane ich pestovania v množstve menšom, ako je uvedené vyššie, ostáva v Českej republike aj naďalej priestupkom, za ktorý možno uložiť pokutu do výšky 15.000 ČK, napomenutie, alebo prepadnutie veci. Na tvoju otázku je teda nutné odpovedať tak, že v Českej republike nie povolené mať pri sebe žiadnu drogu bez ohľadu na jej množstvo, zákon však striktne rozlišuje, do akého množstva ide len o priestupok, a kedy sa už jedná o trestný čin.
 
Prečo áno?
Teda áno marihuane alebo nie?
Áno aj nie. Ponechať luďom slobodu - nerobiť z nich zločincov a kriminálnikov. Myslím, že vrámci marihuany strašenie väzením nezaberá. Čo môže zabrať je prevencia a výchova- a to sa týka aj alkoholuOkrem toho v tomto prípade sú obmedzovaní aj chorí ľudia, trpiacimi na rôzne fyzické ochorenia. Ak sa chcú liečiť touto rastlinou, sú vystavení veľkému riziku, že budú trestne stíhaní.
Okrem toho každý má možnosť vybrať si. Ak chce dospelý človek fajčiť marihuanu nech ju fajčí. Nemá také spoločenské následky aby bola zakázaná. Je na ňom, či svoj život prefajčí alebo nie. Existuje vela fajčiarov, ktorých marihuana neničí a aj ked po nej často siahajú, nemá to na ich život žiadne negatívne dôsledky ubližujúce ľuďom naokolo. Nevzniká fyzická závislosť, človek sa vie kontrolovať.

Mnohí sa oháňajú hlavne vplyvom marihuany na psychické funkcie a schizofréniu. Áno u predisponovaných ľudí to môže zrýchliť prepuknutie choroby. Marihuana však samotná príčinou nie je.

Skúsme to teraz porovnať s alkoholom- Koľko životov má už na svedomí? Koľko rodín rozbil? Koľko žien a detí musí trpieť pri svojom manželovi alkoholikovi? Koľko dopravných a smrteľných nehôd vzniklo pod vplyvom alkoholu? A naopak- Koľko takýchto prípadov bolo zaznamenaných pod vplyvom marihuany?

Najväčším prínosom konope pre svetovú ekonómiu a ekológiu sa môže stať jeho podiel na návrate k papieru z rastlinných zdrojov. Polovica všetkých odťatých stromov je používaná k výrobe papieru a odlesňovanie je vážnym ekologickým problémom pôsobiacim na ekosystém, povrchových vrstiev pôdy a vodných zdrojov, ako aj zhoršovanie skleníkového efektu. Stromy sa používajú k výrobe papieru od polovici devätnásteho storočia, predtým sa papier vyrábal z handier a ročných plodín ako je papyrus a konope. Stonka konope je aj obnoviteľný zdroj vynikajúcich stavebných materiálov a priemyselných produktov. Je možné postaviť karosériu auta, alebo dom takmer výhradne z konope, a následne použiť náter a izolačné hmoty z konopného oleja a konopné palivo k pohonu automobilu. Konopná rastlina prináša možnosti počas každej fázy jej priemyselného užívania.

Z vedeckých prác sú dokázané medicínske účinky marihuany. Je vhodná k liečniu nádorov. Bolo dokázané, že THC a CBN zbrzdili primárny nádorový rast z 82% na 25%. Vhodná ako antibiotikum, vhodná proti artritíde (zmäkčuje a uzdravuje vysušené či scvrknuté kĺby a prsty). Vhodná proti depresii, pre liečenie zápalových ochorení, ako analgetikum, proti nespavosti, migréne.   
Veľa sa píše aj o spirituálnych vlastnostiach tejto rastliny, ale tie už asi väčšina ľudí pozná či už z počutia, alebo vlastnej skúsenosti.
 
Prečo nie?
Podľa istých zdrojov je pri marihuane problém ten , že časť užívateľov marihuany – aj keď menšia časť – prechádza postupne na tvrdé drogy. To znamená , že dekriminalizácia by zo sebou priniesla väčší počet užívateľov tvrdých drog a to už je problém sociálny aj kriminálny. Napríklad po legalizácii mäkkých drog v Holandsku sa toto mesto stalo Mekkou turizmu osôb, ktoré majú záujem užívať marihuanu a Holandsko s tým má vážny kriminálny problém.

Negatíva marihuany:
Kde v mozgu pôsobí THC?
V mozgovej kôre (cortex), osobitne vo frontálnej oblasti (čelo), v oblasti zmyslového vnímania, reči a motoriky.
V hippocampe, ktorý je súčasťou limbického systému, kde ovplyvňuje pocity a pamäť, najmä krátkodobú.

Bezprostredné riziká užitia marihuany môžu spočívať v stavoch úzkosti, ktoré sú niekedy spojené s paranoidnými myšlienkami príležitostne sa stupňujúcimi a prerastajúcimi až do paniky. Takýto stav sa môže najskôr vyskytnúť u neskúseného užívateľa, ktorý drogu berie sám, v nepríjemnej alebo cudzej situácii, či v obave z dôsledkov užitia nelegálnej látky. Ak sa marihuana alebo hašiš užije vo vysokých dávkach (najmä ústnym užitím), môže vyvolať toxické delírium, ktorého príznakmi sú zmätenosť, vzrušenie, dezorientácia, strata koordinácie a niekedy halucinácie. Toto delírium však trvá len tak dlho, pokiaľ trvá prítomnosť veľkého množstva drogy v mozgu a nie je spojené s vážnymi fyziologickými zmenami ani fyzicky nebezpečné.

Riziká pri dlhodobom užívaní:
Fajčenie marihuany, podobne ako fajčenie tabakových cigariet, zvyšuje riziko vzniku srdcovo-pľúcnych ochorení. Napríklad bronchitídy, rakoviny pľúc, infarktu a podobne. Marihuana ďalej znižuje krvný tlak a zvyšuje rytmus srdca. Pri častom užívaní, môže spôsobiť najmä u mladých ľudí tzv. pľúcny emfyzém, ktorý je typický skôr pre starších ľudí. Podľa niektorých výskumov tri až štyri vyfajčené jointy, poškodzujú pľúca rovnako ako 20 tabakových cigariet! Čo sa návykovosti týka, bola preukázaná doteraz iba psychická závislosť, prejavujúca sa užívateľovou neodolateľnou chuťou na joint.

Dlhšia konzumácia marihuany je sprevádzaná pocitmi nepokoja, strachu a paniky. Čo je bežné a niekedy nebezpečné, podobne ako pri alkohole, je strata súdnosti a vôle s tendenciou k výbušnosti. Fyzické prejavy sú: pocity horúčosti v celom tele, červenanie uší, mydriáza, zníženie potencie u mužov- neplodnosť. Komplikácie spôsobené marihuanou sú vzácne a spočiatku minimálne. Netýka sa to hašišu, kde sú komplikácie častejšie a môžu nadobudnúť akútne psychotické reakcie. Pravidelné dlhodobejšie užívanie derivátov konope vyvoláva často stratu pôvodných záujmov (profesia, záľuby, rodinný a citový život), čo môže viesť k desocializácii.
 
Sú tu závažné negatíva, pre ktoré by sa mnoho ľudí fajčiarmi marihuany nestalo. Ale prečo ľudí nevychovávať k láske k svojumu zdraviu a telu a nevštepovať im nielen negatíva marihuany, ale aj iných látok- či už častého jedenia chipsov a iných kancerogénnych látok , konzervačných látok a éčiek, všetpovať doležitosť dostatočného prísunu zeleniny a ovocia a zdôraznovať negatíva nadmerného príjmu mäsitej stravy, nezdravých tukov?
Dôležitá je ale otázka- sú tieto vplyvy na spoločnosť také, aby bolo používanie a pestovanie tejto rastliny trestné?
 
Anketa:
Do môjho projektu som zahrnula aj alú anketu, kde som sa pýtala ľudí zo svojho okolia všetkých vekových kategórií na otázku či sú alebo nie sú za dekriminalizáciu marihuany na Slovensku. Svoje zistenia som zahrnula do tabuľky a na základe toho som vytvorila pre porovnanie graf. Do riadkov v tabuľke som umiestnila vek opýtaných, kde pod každým z nich sú uvedené čísla, ktoré udávajú počet ľudí, ktorí boli buď za alebo proti dekriminalizácii. Pod tabuľkou je znázornený jednoduchý graf , ktorý vyplýva z tabuľky.

Záver:
V mojom projekte som si stanovila ciele. Prvý bol oboznámiť ľudí s pojmami ako dekriminalizácia, legalizácia a depenalizácia a mojím druhým cieľom bolo objasniť súčastnú situáciu z hľadiska trestov za prechovávanie a obchodovanie s touto drogou a nakoniec zvážiť, či je alebo nie je dobré dekriminalizovať marihuanu na Slovensku a čo by to zo sebou prinieslo. Túto prácu som doplnila malou anketou, kde som zisťovala od ľudí rôznych vekových kategórií, či sú za alebo proti dekriminalizácii. Myslím, že moje ciele som splnila a prostredníctvom tejto práce som sa sama dozvedela nové veci, ktoré som mohla odovzdať vám.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Ostatné » Náuka o spoločnosti

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.024 s.
Zavrieť reklamu