Dekriminalizácia marihuany

Ostatné » Náuka o spoločnosti

Autor: petka
Typ práce: Referát
Dátum: 31.10.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 2 666 slov
Počet zobrazení: 8 034
Tlačení: 441
Uložení: 445
Dekriminalizácia marihuany
 
Úvod
Dekriminalizácia marihuany sa stáva čoraz viac aktuálnou otázkou na Slovensku. Aj to je jeden z mála dôvodov, prečo som so si vybrala práve túto tému.  Myslím si, že táto otázka by mala byť riešená, pretože kriminalízacia tejto mäkkej drogy spôsobuje mladému človeku len ťažkosti v jeho živote a tým pádom aj budúcom živote. Mladý človek často chladno hlavne a bez rozmýšľania robí hlúposti. K tomu patrí aj vyskúšanie marihuany. Veď  keď si len vezmeme koľko mladých ľudí už dnes na Slovensku vyskúšalo túto drogu, sami by sme sa len čudovali. A preto si myslím, že sa by sme sa tejto problematike nemali stavať chrbtom, ale práve naopak riešiť ju. Veľa ľudí je tiež proti dekriminalizácii marihuany, ale oni sami často nevedie čo tento pojem znamená a mýlia si ho s pojmom legalizácia. Preto v tejto práci chcem  poukázať čo je to dekriminalizácia a aký význam by to pre Slovenskom malo , ak by sa u nás uplatnila.

1 Čo je to vlastne dekriminalizácia marihuany?
1.1 Aký je rozdiel medzi dekriminalizáciou a legalizáciou marihuany?

Téma dekriminalizácie marihuany sa na Slovensku objavuje pravidelne každé štyri roky. Jej úloha je doposiaľ limitovaná volebnými snahami politických strán o využitie potenciálu témy dekriminalizácie na získanie mladých voličov. Téme dekriminalizácie marihuany na Slovensku však chýba konštruktívna odborná diskusia založená na poznaní faktov, zbavená predsudkov a jednofarebných názorov – to platí zhodne pre obe strany – za aj proti. O téme dekriminalizácie drog diskutujú politici, ktorí často nevidia rozdiel medzi dekriminalizáciou a legalizáciou, pričom zjavne sami dostatočne nepoznajú dôvody, pre ktoré možno túto tému skutočne považovať za opodstatnenú.
Téma dekriminalizácie drog je limitovaná na držbu drog samotným užívateľom pre vlastnú potrebu. Nezahŕňa teda konania založené na kúpe, predaji, výrobe, distribúcií drog a pod.

Dekriminalizáciou sa rozumie vyňatie určitého konania, ktoré je podľa platného práva trestným činom z pôsobnosti Trestného zákona. Konanie sa však naďalej považuje za protiprávne a ostáva preto sankcionované, najčastejšie v rámci správneho konania o priestupkoch, alebo nariadením určitej povinnosti zo strany osoby – napr. absolvovať protidrogové školenie.
Legalizáciou sa rozumie uznanie určitého protiprávneho konania za zákonné, teda zákonom povolené bez akéhokoľvek sankcionovania alebo nariadenia určitej povinnosti zo strany danej osoby.

Pri dekriminalizácií držby malého množstva drog by to v praxi znamenalo toto: ak by polícia našla u osoby drogu určenú pre vlastnú potrebu v množstve, ktoré zákon považuje za malé množstvo, osoba by nebola za toto konanie trestne stíhaná, ale bola by riešená v rámci správneho konania o priestupkoch. Išlo by pravdepodobne o finančnú pokutu + zaistenie drogy. Za ideálne riešenie možno považovať alternatívu k finančnej pokute v nariadení absolvovať platené protidrogové školenie, kde by osoba dostala adekvátne informácie o problematike drogových závislosti s náležitým psychologicko–právnym servisom.

1.2 Aký význam má dekriminalizácia marihuany?
1 – počet osôb, ktoré majú skúsenosť s užitím drog napriek trestnosti ich držby dlhodobo narastá – ukladanie trestov za tieto trestné činy teda dlhodobo neplní svoj preventívny účel na spoločnosť,  
2 – štát uložením trestu vo väčšine prípadov nerieši dôvod vzniku samotného protiprávneho konania, ktorým je tendencia osoby zneužívať drogy, resp. drogová závislosť osoby – nenapĺňa sa dostatočne výchovný účel trestu – viesť páchateľa, aby riadne viedol život
3 – následky vedenia trestného konania pre páchateľov týchto trestných činov sú neúmerné následkom konania, ktoré spáchali – zápis v registri trestov a s tým spojené problémy pri pokračovaní v štúdiu a pri ďalšom uplatnení osoby v spoločnosti
4 – vedenie trestných konaní týchto minoritných prečinov zaťažuje orgány činné v trestnom konaní a súdy. Navyše ich vyšetrovanie je neprimerane finančné náročné z dôvodu nevyhnutnosti znaleckého dokazovania z odboru chémie v každom jednom vyšetrovanom prípade. Tieto peniaze je nepochybne možné lepšie využiť na osvetu o problematike drog alebo na podporné preventívne programy minimalizácie následkov užívania drog,
5 – človek, ktorý zneužíva drogy alebo ktorý padol do drogovej závislosti potrebuje od spoločnosti pomocnú ruku a vedenie k riadnemu životu a nie trest, ktorý jeho problémy nijakým spôsobom nerieši, ale naopak jeho situáciu len ďalej komplikuje a vedie k prehlbovaniu jeho osobných problémov, ktoré ho môžu doviesť na okraj spoločnosti.

1.3 Aký trest nás postihne za držanie marihuany?
Z právneho hľadiska by sme mail o drogách vedieť niekoľko základných vecí, pretože neznalosť zákona nikoho neospravedlňuje. Pre začiatok treba uviesť, že samotné užívanie drog na Slovensku nie je trestné. Trestného činu sa však dopustíme, ak budeme s drogami nakladať niektorým zo spôsobov uvedeným v Trestnom zákone. Môže ísť napríklad o výrobu, kúpu, predaj, výmenu, zadováženie alebo prechovávanie drog. Trestným činom môže byť dokonca aj také konanie, ktoré s drogami súvisí len nepriamo, napríklad ak by sme niekoho iného zvádzali na zneužívanie drog alebo ho v tom podporoval.
Detailnejšie informácie o všetkých skutkoch súvisiacich s drogami, ktoré sa považujú za trestné činy, nájdeme v zákone č. 300/2005 Z. z. v platnom znení (Trestný zákon), konkrétne v ustanoveniach • 171 až 173 pod názvom „Nedovolená výroba omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držanie a obchodovanie s nimi“ a v ustanovení • 174 pod názvom „Šírenie toxikománie“. (viac v prílohe 1., Trestný zákon))
Z hľadiska trestnej zodpovednosti má pre nás kľúčový význam konanie, ktoré sa označuje ako prechovávanie drog pre vlastnú potrebu, ktoré je zadefinované v • 171 Trestného zákona. Na spáchanie tohto trestného činu stačí, aby mal užívateľ  u seba (v tzv. držbe) niektorú z nelegálnych drog v množstve, o ktorom sa predpokladá, že je určené pre  vlastné použite. Toto množstvo sa určuje podľa počtu jednorazových dávok, ktoré možno zo zadržanej drogy pripraviť. Môže sa jednať o množstvo od 1 do 3 jednorazových dávok s možným trestom odňatia slobody do 3 rokov podľa • 171 ods. 1 Trestného zákona alebo o množstvo od 4 do 10 jednorazových dávok, kde by hrozil možný trest odňatia slobody do 5 rokov podľa • 171 ods. 2 Trestného zákona. Pri množstve presahujúcom 10 jednorazových dávok sa už predpokladá, že nejde o užívateľa drog ale o dílera, a za také konanie je potom nevyhnutné uložiť trest odňatia slobody v trvaní od 4 do 10 rokov podľa • 172 ods. 1 písm. d) Trestného zákona.

Počet jednorazových dávok sa neurčuje len podľa objemového množstva zadržanej drogy (kvantita), ale aj podľa koncentrácie účinných látok, ktoré droga obsahuje, teda podľa toho, aká je silná (kvalita). V praxi to znamená, že z jedného gramu slabšej marihuany sa dajú pripraviť povedzme 3 jednorazové dávky, kým z jedného gramu silnejšej marihuany by sa dalo pripraviť napr. 6 jednorazových dávok. Z tohto dôvodu nie je možné počet jednorazových dávok laicky odhadnúť len na základe prechovávaného množstva drogy, ale pre takéto určenie je potrebná jej chemická analýza, ktorú polícia vykonáva po zaistení drogy.

Na určenie výsledného počtu jednorazových dávok zadržanej drogy je navyše možné použiť ešte jedno kritérium, a tým je osoba samotného užívateľa. Účinky rovnakého množstva drogy na psychiku užívateľov sa totiž môžu líšiť v závislosti od ich veku, pohlavia, zdravotného stavu, skúseností a predovšetkým od miery tolerancie a stupňa závislosti. To znamená, že 90-kilový muž dlhodobo užívajúci marihuanu si môže z jednému gramu tejto drogy pripraviť napr. 7 jednorazových dávok, kým 45-kilové dievča bez skúseností a s nízkou toleranciou si môže z toho istého množstva tej istej marihuany pripraviť povedzme 14 jednorazových dávok. Pre čo najpresnejšie vymedzenie rozhodujúceho počtu jednorazových dávok zo zadržanej drogy by sa mal v trestnom konaní vždy vypracovať znalecký psychiatrický posudok, ktorý zohľadní všetky podstatné skutočnosti týkajúce sa konkrétneho užívateľa.

Pre trestnoprávne rozlíšenie medzi užívateľom a dílerom drog je okrem samotného množstva zadržanej drogy podstatná ešte jedna vec, a tou je účel prechovávania drogy. Znamená to, že na množstve prechovávanej drogy vôbec nezáleží (mohlo by to byť aj menej ako 10 jednorazových dávok), ak by sa počas trestného stíhania preukázalo, že zadržaná droga nebola určená výhradne pre osobnú spotrebu, ale pre niekoho iného. Ak by u osoby  polícia našla menšie množstvo drogy, automaticky platí predpoklad, že je určená pre vlastnú spotrebu, aj keby sa osoba k veci vôbec nevyjadrila. Nie je teda rozumné tvrdiť, že osobe zadržaná droga nepatrí, alebo že nie je pre ňu. Nielenže sa takto svojej zodpovednosti nezbavíme, ale môžeme si dokonca výrazne pohoršiť, pretože držba drogy za účelom jej ďalšej distribúcie alebo predaja sa trestá oveľa prísnejšie.

2 Riešenie otázky dekriminalizácie marihuany na Slovensku
2.1 Postavenie politických strán k dekriminalizáci marihuany

Smer – postavenie Róberta Fica: „Nesúhlasím s legalizáciou tejto mäkkej drogy, pretože anamnéza viacerých narkomanov potvrdzuje, že na začiatku ich osobnej tragédie bola práve marihuana. Na druhej strane sa zdá, že rozsah používania marihuany mladými ľuďmi podceňujeme. Že je rozšírenejšia, ako by sme si chceli pripustiť. Už aj niektoré s „celebrít“ sa k nej verejne hlásia. Zaujalo ma vyhlásenie jedného z ocenených slovenskou hudobnou cenou, ktorý v priamom prenose ďakoval prírode za „zelenú rastlinu", ktorá ho po večeroch inšpiruje pri písaní textov. No a keďže počas kampane čas na písanie nebol a po 4. apríli už nebude vôbec, mám poslednú šancu k dekriminalizácii marihuany povedať niečo teraz. Dokonca som volal aj niektorým prokurátorom, aby som si overil zopár informácií. Je fakt, že držba marihuany na osobnú spotrebu je na Slovensku trestným činom. Ak fajčiarom marihuany, milovníkom bonga alebo koláčikov s prísadou tejto mäkkej drogy hrozia na Slovensku veľmi prísne tresty, je legitímna otázka, či hrozba takýmito trestami je efektívna, keď pripúšťame veľký rozsah používania marihuany. Zákon máme dostatočne prísny. Keby som ako človek znalý práva dostal ponuku na bongo, jointa, dobrý čajík alebo nejakú koláčikovú delikatesu, asi by som sa mal od strachu pred trojročným väzením roztriasť. Niektorí prokurátori v Bratislave mi potvrdili, že trestné stíhanie za držbu marihuany na osobnú spotrebu tvorí pomerne významnú časť ich trestnej agendy. A je dobré, že pri rozhodovaní súdov o obžalobách prevláda umiernenosť a súdy využívajú viaceré možnosti ako sa vyhnúť uloženiu smiešne tvrdého trestu. Na Slovensku máme takú zvláštnu zásadu. Keď vznikne nejaký problém, urobíme z neho trestný čin a myslíme si, že hrozba trestom automaticky problém vyrieši, hoci jeho podstata tkvie v niečom úplne inom. Obávam sa, že takto nefunkčné a neefektívne je trestné právo aj v boji proti marihuane. A práve vo vzťahu medzi individuálnym fajčením marihuany a prísnymi trestami hroziacimi za takýto skutok treba hľadať odpoveď, či držbu marihuany na osobnú spotrebu dekriminalizovať, teda vyradiť z okruhu trestných činov alebo nie. Postavme si marihuanu, jej užívanie a trestanie ako odbornú agendu a nie ako lacnú politickú tému. Tému, ktorú lacno pred voľbami rozbehnete a potom, keď ste dvadsať mesiacov vo vláde, tak sa na ňu, s prepáčením, „vykašlete" (pozdravujem kolegov v Liberálnom dome). A neplatia žiadne výhovorky o koaličných partneroch. Uvedomme si aj iný rozmer trestania užívateľov marihuany (nie obchodníkov). Ak otvorene pripúšťame, že trestné právo nemá ten preventívny účinok, ktorý očakávame, teda že nám nerieši rozsah užívania marihuany, aký zmysel má potom mladých ľudí prichytených a potrestaných poznačiť možno na celý život biľagom odsúdenia? Netreba na tomto mieste vysvetľovať ako je to s výpisom a odpisom registra trestov. Odsúdenie zostáva natrvalo zaznamenané a výrazne ovplyvňuje profesný život mladého človeka. A to môže ísť často o vzdelaných a talentovaných ľudí. Tu je daň za neefektívne trestné stíhanie ešte vyššia. Či marihuanu dekriminalizovať, teda jej držbu na osobnú spotrebu vyradiť z okruhu trestných činov, alebo nie, nemôžeme riešiť ad hoc. Vytrhnúť tento individuálny problém z kontextu charakteru nášho trestného práva by bolo veľmi nesprávne. Dnes nám väznice praskajú vo švíkoch, odsúdení čakajú na slobode na nástup do výkonu trestu a jedinú reakciu, ktorú som od odchádzajúcej ministerky spravodlivosti počul, bolo, že treba stavať nové väznice. Nuž naozaj to je asi tá posledná vec, na ktorú by sme v tomto finančnom marazme mali míňať peniaze. A čo potom, keď sa aj nové väznice naplnia? Postavíme ďalšie? Tadiaľto cesta nepôjde. Priznajme si, že v roku 2005 pri schvaľovaní Trestného zákona sme urobili chybu, keď sme kriminalizovali (rozširovali okruh konaní posudzovaných ako trestné činy) a penalizovali (zvyšovali drakonicky trestné sadzby). Nemáme ani nižšiu kriminalitu, ani väčšiu bezpečnosť, akurát tak plné väznice. Slovensko musí isť pri mnohých trestných činoch, za ktoré dnes nezmyselne posielame ľudí za mreže, opačným európskym trendom dekriminalizácie a depenalizácie. A v takomto odbornom procese môžeme hľadať odpoveď aj na marihuanu. Ak sa ukazuje, že trestanie podľa Trestného zákona nemá na užívateľov marihuany prakticky žiadny vplyv, uvažujme o tom, že by išlo iba o priestupok, prípadne hľadajme iné formy prevencie. Možno by sme podstatne lepšie výsledky dosiahli účinnou informačnou kampaňou a alternatívami pre mladých ponúkajúcimi rovnaké potešenie ako „pozdvihnutie" z marišky. To je však na dlhú debatu, na ktorú nikdy na Slovensku nemáme čas. A „riešenia" cez Trestný zákon sú také rýchle, jednoduché a lacné!“

SaS: Dnes je trestnoprávny postih za čo i len jednorazové užitie marihuany postavený na úroveň usmrtenia z nedbanlivosti či zneužitia tvrdých drog, pokiaľ ide o výšku trestu, pričom nebezpečnosť týchto konaní pre spoločnosť je omnoho vyššia. Trestné stíhanie tak môže mať v konkrétnych prípadoch priamo za následok nedokončené vzdelanie a stigmatizáciu záznamom v registri trestov, čo výrazne sťažuje uplatnenie sa takéhoto mladého človeka na trhu práce. Dekriminalizáciou marihuany zabránime nežiaducemu zhoršovaniu spoločenského uplatnenia ľudí následkom neprimeraného trestného stíhania pri kontakte s marihuanou na úrovni užívateľa a ostatnými navrhovanými opatreniami zvýšime účinnosť a komplexnosť miery odbornej prevencie.

Pri posudzovaní trestnoprávnej zodpovednosti rozlíšime užívateľa od dílera, pretože je omnoho dôležitejšie pre ochranu spoločnosti postihovať závažnú trestnú činnosť dílerov smerujúcu k výrobe a distribúcii omamných látok. Využitie marihuany na medicínske účely je povolené v Českej republike, Švajčiarsku, Rakúsku, Izraeli, Fínsku, Čine, Kanade a v 22 štátoch USA a ďalších sedem chráni svojich občanov pred federálnym zákonom. Nechceme brániť využívaniu liečiv vyrábaných z marihuany, ak človeku môžu pomôcť pri liečbe ochorení.

- Rekvalifikujeme držbu marihuany v množstve nepresahujúcom päť gramov sušiny z trestného činu na priestupok, ktorého následkom už nie je záznam v registri trestov.
- Upravíme tresty za priestupky spáchané držbou marihuany tak, že v prípade zadržania množstva menšieho ako dva gramy sušiny budeme tento priestupok riešiť jej zhabaním a dohovorom na mieste. Držbu v množstve dva až päť gramov budeme riešiť jej zhabaním a formou ukladania alternatívnych trestov so systematickým využitím komplexných odborných preventívnych programov.
- Pri priestupkoch mládeže do 18 rokov (vrátane držby menšej ako dva gramy) zapojíme do preventívneho programu spolu s mladistvým alebo maloletým aj jeho zákonného zástupcu. Rozšírime možnosti komplexnej odbornej pomoci rodičom mladistvých a maloletých, ktorí o ňu požiadajú z vlastnej iniciatívy pri problémoch so zvládaním výchovy.

Predaj alebo pokus o predaj, výrobu alebo iné konanie, ktorého účelom je ekonomický prospech, alebo podanie mládeži kvalifikujeme i naďalej ako trestný čin.

2.2 Postavenie slovenských občanov

Dnes už aj väčšina Slovákov je za dekriminilizáciu marihuany. Hoci sú tu názory pre aj proti dekriminalízacií marihuany. Avšak najväčšia chyba ľudí je neznalosť rozdielu medzi dekriminalizáciou a legalizáciou marihuany, pretože tí čo sú proti si myslia, že dekriminalizáciou by sa mohlo určité množstvo marihuany držať u seba bez akéhokoľvek trestania či pokutovania. Podobne sú na tom aj tí, ktorí sú za. Napriek tomu väčšina obyvateľov je rozhodne za dekriminalizáciu. Už len rôzne internetové ankety alebo petície sú dôkazom, že aj Slováci chcú napredovať a brať si tak príklad od vyspelých krajín, kde už roky je nižší trest za držbu marihuany.

Podľa jednej internetovej ankety, kde bola položená otázka „Súhlasíte s tým, aby držba marihuany pre vlastnú potrebu nebola v SR trestným činom, ale len priestupkom?“  by z 908 adeptov bola za dekriminalizáciu marihuany až 89% a proti by bolo len 11%. Taktiež na Slovensku prebieha už štvrtý rok akcia pod názvom Bratislava Million Marihuana March, ktorý má ľuďom pripomenúť pozitívne vlastnosti rastliny rodu Cannabis (konope). Každoročne  sa v Bratislave na Námestí slobody pred  Úradom vlády  stretne stovka ľudí, ktorí bojujú za dekriminalízaciu tejto mäkkej drogy. Teda už len z týchto faktov  vyplýva, že otázka dekriminalizácie marihuany sa stáva čoraz viac a viac otvorenejšou.

Záver
Dekriminalizácia marihuany zostáva stále jednou z otázok našej spoločnosti. Áno či nie? Na túto otázku je veľmi ťažko odpovedať. Určite má svoje kladné i záporné stránky. Avšak po hlbšom preskúmaní tejto témy, prieskumu rôznych ankiet, názorov atď. si myslím, že dekriminalizácia marihuany pre Slovensko by znamenalo krôčik ku vyspelosti. Nemá význam, aby mladý človek bol trestaný či odsúdený za mreže len preto, že urobil nerozvážnu vec z vlastnej hlúposti. Taktiež si myslím, že sú závažnejšie trestné činy v Slovenskej republike,  ktoré by sa mali riešiť pred súdmi ako držba 1-3  dávok marihuany  pre vlastnú spotrebu, za ktoré sa môžeme dostať do väzenia až na tri roky.  Ak by sme mali takto tvrdo trestať každého jedného človeka, museli by sme si do každého mesta postaviť minimálne jednu väznicu, ktorá tiež stojí nemalé peniaze. A navyše Slovensko nie je krajinou, aby si dovolila míňať peniaze na zbytočnú výstavbu väzníc. Preto si myslím, že dekriminalizácia marihuany je významná v tom, že mladý človek ak spraví chybu môže ju ešte napraviť bez akéhokoľvek tvrdého trestu či záznamu v trestnom registri, súdy nebude zbytočne zaťažované, nebude potrebná výstavba väzníc a hlavne tu bude snaha pomoci závislému jedincovi bez trestania.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Ostatné » Náuka o spoločnosti

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.020 s.
Zavrieť reklamu