Postavenie siekt v spoločnosti

Ostatné » Náuka o spoločnosti

Autor: petka
Typ práce: Referát
Dátum: 01.11.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 809 slov
Počet zobrazení: 3 395
Tlačení: 418
Uložení: 408
Postavenie siekt v spoločnosti

Analýza problematiky

1  Sekta
1.1 Definícia

Slovo „sekta“ pochádza z latinčiny, kde znamená „strana“ alebo „smer“. Avšak stručný výklad zo slovníka nám nepostačuje. Definícia tohto pojmu je naozaj široká a aj názory odborníkov sa líšia. Vo všeobecnosti môže sekta označovať:
v  náboženskú spoločnosť, ktorej snahou je reformovať náuku alebo praktiky väčšej/ staršej náboženskej spoločnosti
v  uzavretú náboženskú spoločnosť, v ktorej prevláda autoritárstvo , neznášanlivosť, selekcia informácií atd.
v  organizovanú skupinu s prvkami moderných tradícií, ktorá sa zväčša snaží upozorniť na problémy dnešnej spoločnosti ( scientológia, dianetika)
v  skupinu ľudí, ktorí vyznávajú učenie prírodne - okultného pôvodu atd...
v  náboženstvo, ktoré sa odštiepilo od väčších svetových náboženstiev napr.kresťanstvo - Svedkovia Jehovovi, Mormoni, ...
v  organizácia s politickým zameraním a vplyvom (napr. slobodomurári)
v  spoločenstvo do značnej miery sfanatizovaných ľudí istou ideou

Označenie „ sekta“ sa v dnešnej dobe stalo značne pejoratívnym v súvislosti s niektorými spoločenstvami, ktorých praktiky nie sú ľuďom veľmi „po vôli“. Práve preto niektoré sekty, aby sa vyhli predsudkom zo strany spoločnosti a „nezasvätených“,  preferujú skôr názov  novodobá náboženská organizácia, či hnutie.
 
1.2  Vplyv sekty na spoločnosť
Záleží od druhu sekty, miesta jej pôsobenia a mnohých ďalších faktorov, do akej miery daná sekta na spoločnosť vplýva. Dalo by sa predpokladať, že jej hlavnou snahou bude získavať čo najviac členov. Existujú rôzne spôsoby propagandy. Spomenúť môžeme napríklad techniku „od domu k domu“ , ktorú s obľubou používajú (možno aj vďaka tomu ) známi Svedkovia Jehovovi alebo rôzne letáky s lákavým obsahom, ako je pozvanie na prednášku, ktorá zmení váš život k lepšiemu, za čím môže byť zas Scientologická cirkev. Nemalý vplyv na ľudí  má však aj osobné pozvanie od už aktívneho člena, ktorého dobre poznajú, takže má na nich väčší vplyv ako úplne neznáma osoba. Ak sa váš priateľ pridá ku takejto sekte, či organizácii a bude vám o nej nepretržite básniť, môže sa stať, že vás tým ľahko ovplyvní a zmaže dokonca všetky predchádzajúce predsudky.

Napriek tomu, že cieľom tejto práce skutočne nie je nikoho „očierňovať“, nemožno poprieť, že niektoré sekty majú na spoločnosť skutočne negatívny, niekedy až drvivý dopad.

V procese získavania členov, treba samozrejme začať jednotlivcom. Isté skupiny ľudí patria medzi viac ohrozené ako ostatné:
v  psychicky labilní a osobnostne slabí jedinci
v  jedinci s problémami zaradiť sa do spoločnosti
v  ľudia zo sociálne slabších pomerov a problémových rodín
v  adolescenti, mládež ( pridávajú sa väčšinou zo zvedavosti, ktorá je tomuto veku blízka)
v  osoby, ktorých blízki priatelia, či rodinní príslušníci už sú členmi sekty
1.3  Dopad (vplyv) na jednotlivca
 Ako už bolo spomenuté, niektoré skupiny ľudí majú lepšie predpoklady stať sa členom sekty ako ostatné. Vezmime si napríklad človeka, ktorý má problém zaradiť sa do okolitej spoločnosti ľudí, v ktorej sa nachádza. Cíti sa odvrhnutý, neschopný nadviazať akékoľvek priateľské vzťahy, alebo kontakty. Izoluje sa a v dôsledku toho ani ostatní  oňho viac nemajú záujem. A zrazu príde niekto, kto ho prejaví. S náruživosťou pozýva nešťastníka „medzi svojich“, kde nájde to, po čom vždy túžil, ale nebolo mu to poskytnuté. Do spoločenstva, kde sú si všetci rovní a žijú v harmónii. Keďže doposiaľ trpel komplexom menejcennosti, predstava rovnosti je pre neho náramne lákavá. V niektorých prípadoch sú títo ľudia následne spokojní a podstatne šťastnejší, pretože sa stanú členmi komunity, ale  môže sa stať, že z globálneho hľadiska sú predsa len izolovaní od sveta a ich názory sú postupne zdogmatizované vplyvom sekty.

1.4  Ako spoznať nebezpečnú sektu?
Na túto otázku skutočne neexistuje žiadna jednoduchá odpoveď ani návod. Dnes už nezávislo uvažujúci človek len pri počutí slova „sekta“ automaticky usúdi, že sa jedná o niečo nebezpečné a radšej sa jej vyhne. No zistiť, do akej miery siaha vplyv sekty je možné, až keď sa stanete jej členom. V niektorých prípadoch sa naozaj jedná o fanatizmus, až priam šialenstvo, avšak  „háčik“ je v tom, že v takomto stave si to už dotyčný neuvedomuje a názory i praktiky sekty pokladá za správne. Jedným z obávaných techník ako dosiahnuť takýto stav u jednotlivca je takzvaný Brainwashing, alebo vymývanie mozgov. Môžeme ho definovať ako psychologické a ideologické pôsobenie na človeka s cieľom ovládnuť jeho myslenie. O funkčnosti a používaní takýchto praktík sa stále vedú debaty. Samozrejme každá rozumná (ak možno použiť tento termín v danej súvislosti) sekta brainwashing popiera.

Nie vždy sa však podarí predstaviteľom sekty „ututľať“ všetky svoje interné záležitosti. Ak je o niektorej sekte známe, že pre ňu platia nasledovné znaky, je vhodnejšie sa k nej nepridávať :
v  mocenská štruktúra – pevný rád postavený sa oddanosti „najvyššiemu“
v  charizmatizácia vodcu – tvrdí, že má nadprirodzené sily
v  uzavretosť pred svetom – prebiehajú vlastné obrady bez verejnosti, môžu byť nebezpečné
v  čierno-biele videnie sveta – sekta má vlastné dogmatické zákony, ktorými sa riadi a iné názory sú pre ňu neprípustné, nepodporuje slobodné myslenie a rozhodovanie
v  hrozba potrestaním – členovia, ktorí sa vzoprú autorite budú niesť následky
v  homogenita členov –sú si  nápadne podobní svojim správaním
v  neustále očakávanie apokalypsy

2  Príklady a definície známych siekt
2.1  Svedkovia Jehovovi

Učenie tejto celosvetovej náboženskej spoločnosti sa opiera o vlastný preklad Biblie a sami sa považujú za jediných skutočných kresťanov, od ostatných cirkví sa dištancujú. A naopak, veľké kresťanské cirkvi  ( katolícka, protestantská,..) nepovažujú za kresťanov zasa  Svedkov Jehovových a označujú ich za sektu. Veria v jediného Boha, ktorý má meno Jehova (hebr. JHVH). Podľa ich názoru bol prvým svedkom Ábel a najvernejším práve Ježiš Kristus. Počiatky samotného hnutia sa datujú do sedemdesiatych rokov 19. storočia, kedy v Pensylvánii(USA) vzniklo pod názvom Bádatelia Biblie. V súčasnosti sa rozšírilo po celom svete a počet členov narástol až do výšky vyše 7 miliónov ( na Slovensku sa udáva počet okolo 11 tisíc).

Zaujímavosti:
v  Podľa učenia Svedkov Jehovových Kristus bol prvým Božím stvorením ( má nižšie postavenie ako Boh) a nezomrel na kríži, ale na kole.
v  So smrťou prestáva ľudská duša existovať. Očakávajú Kráľovstvo, ktoré bude vzkriesením a len Jehovovi nasledovníci získajú večný život.
v  Odmietajú transfúzie krvi(do roku 1965 bolo zakázané aj očkovanie a do 1967 transplantácie)
v  Neoslavujú Vianoce , Veľkú noc a ani narodeniny.
v  Nesmú sa zúčastňovať náboženského vyučovania na školách.
v  Člen(kresťan) by sa nemal zapájať do medzicirkevných hnutí ani vyjadriť svoju spolupatričnosť k akejkoľvek politickej strane, vláde (tj. nemal by voliť).
Svedkovia Jehovovi sú známi najmä svojou evanjelizačnou činnosťou, čiže aktívnym získavaním nových členov. Používajú najmä taktiku „od domu k domu“, pričom presviedčajú ľudí o správnosti svojich tvrdení nielen verbálne, ale aj prostredníctvom náboženských časopisov ako sú „ Strážna veža“ alebo „Prebuďte sa! „. Mnohým ľuďom je takéto ich správanie nepríjemné, preto sa stávajú jednou z najmenej obľúbených náboženských skupín.

2.2 Satanská sekta
Satanskú sektu (Satanovu cirkev) založil v roku 1966 americký spisovateľ, okultista, hudobník a herec Howard Stanton Levey. Neskôr prevzal pseudonym Anton Szandor LaVey, pod ktorým napísal aj tzv. Satanskú Bibliu (v 1969), kde prezentuje svoje názory na svet, pretransformované v zákony svojho náboženstva - satanizmu. Nejedná sa o uctievanie žiadnych nadprirodzených, či mystických javov. Jeho teórie sa opierajú o smery individualizmu a materializmu, a taktiež možno povedať akéhosi „zdravého egoizmu“.

SATANSKÉ DEVATERO“:
1. Satan znamená ukájení choutek, nikoli odříkání!
2. Satan znamená živoucí existenci, nikoli vymyšlené spirituální báchorky!
3. Satan znamená neposkvrněnou moudrost, nikoli pokrytecký sebeklam!
4. Satan znamená laskavost k těm, kdo ji zasluhují, nikoli lásku, vyplýtvanou na nevděčníky!
5. Satan znamená pomstu, nikoli nastavení druhé tváře!
6. Satan znamená odpovědnost vůči odpovědným, nikoli péči o psychické upíry!
7. Satan znamená člověka jako pouhé zvíře, někdy lepšího, mnohem častěji však horšího než ti, co kráčejí po čtyřech, člověka, jenž se díky "božskému duchovnímu a intelektuálnímu vývoji" stal nejzkaženějším zvířetem!
8. Satan znamená všechny takzvané hříchy, jelikož vedou k fyzickému, mentálnímu nebo emočnímu uspokojení!
9. Satan je nejlepším přítelem, jakého kdy církev měla, jelikož ji po celá ta léta pomáhal udržovat v chodu!
 
Avšak, nie všetci tí, čo sa nazývajú „satanistami“ sú stúpencami životnej teórie prezentovanej LaVeyom. Je dosť možné, že mnohí o nej dokonca ani len netušia. Pre zhrnutie by sme mohli rozdeliť „satanistov“ do troch skupín:
v  Satanizmus ako forma imidžu. V dnešnej dobe je celkom populárne(najmä medzi mládežou) zavesiť si na krk pentagram, či chodiť oblečený celý v čiernom. Títo jedinci na seba schválne upozorňujú, no v existenciu Satana v skutočnosti neveria, správajú sa týmto spôsobom len „pro forma“ a k žiadnej sekte dokonca nemusia patriť.
v  tzv. „duchovní“ – telom aj dušou sa podriadili domnelému Satanovi. Členovia sekty v pravom slova zmysle. Majú svojich vodcov -veľkňazov- silné osobnosti, ktoré so svojim „stádom“ manipulujú a často ho vedú k odsúdeniahodným činom, akými sú napríklad rituálne vraždy.
v   „intelektuálni“ satanizmus – jeho stúpencami sú väčšinou silné osobnosti, ktoré sú podporovateľmi už spomínanej LaVeyeho teórie, no aj teórií Nietzscheho, či Crowleyho
 
Je evidentné, že za najnebezpečnejšiu skupinu možno považovať, druhú, čiže osoby, ktoré sa nachádzajú v kontrolovanej sekte. Satana zvyknú uctievať ako mýtickú a nadprirodzenú bytosť, takže obrady a rituály nie sú ničím výnimočným. Stupeň sfanatizovania môže dokonca dosiahnuť takých rozmerov, že pristúpia k radikálnym činom, a to rituálnym vraždám, či samovraždám. Práve vďaka týmto ľuďom je satanizmus vo všeobecnosti dosť odsudzovaný.

2.3  Scientologická cirkev
Scientologická cirkev bola založená  v roku 1954 na základe filozofie amerického autora sci-fi menom Lafayette Ron Hubbart . Spočiatku sa nejednalo o cirkev, status náboženstva získala scientológia až po čase, keďže sa Hubbart chcel vyhnúť problémom s daňami a zabezpečiť si právnu ochranu pred obvinením z podvodu. No ani pojem scientológia tu nebol od začiatku. Jeho predchodcom bola Dianetika, a teda veda o duševnom zdraví. Svoje objavy Hubbart zverejnil v rovnomennom diele- Dianetika,  moderná veda o duševnom zdraví, ktorá sa stala bestsellerom. Podľa Hubbarda je  naša myseľ  zložená z dvoch častí: analytickej mysle (v tej sú uložené všetky vnemy a zážitky, ktorými môžeme vedome disponovať) a reaktívnej mysle, ktorá existuje pod úrovňou ľudského vedomia a nie je pod vlastnou kontrolou človeka. V tejto druhej časti sa nachádzajú takzvané engramy (negatívne zážitky, spomienky,  vnemy), ktoré vedome neovládame. Princípom dianetiky je práve ich odstránenie a tým pádom dosiahne plnej kontroly nad našou mysľou. Človek v takomto stave sa nazýva „clear“, čiže čistý.
 
V súčasnosti scientológovia uvádzajú, že sa k tomu náboženstvu hlási približne 8 miliónov ľudí a v 54 krajinách sveta a majú množstvo kostolov a misií. Jednou z nich je napríklad Pražská misia Scientologickej cirkvi, ktorá pôsobí ako zatiaľ jediná na území Českej republiky. U nás sa taktiež nachádza sídlo tejto cirkvi (alebo takpovediac sekty), a to v Košiciach.
 
Dopad scientologických praktík na ľudskú psychiku môže byť rôzny. Niektorí tvrdia, že sa cítia podstatne šťastnejší, no iní (veľmi prekvapivo) nepociťujú žiadnu zmenu. Avšak pozor, táto organizácia je upodozrievaná zo spomínaného brainwashingu na základe manipulačných praktík a tzv. auditingu. Toto tvrdenie je predmetom mnohých diskusií, hoci doposiaľ nebolo dokázané.

2.4  Vesmírni ľudia
Nedalo mi nespomenúť túto veľmi kurióznu a myslím, že aj celkom známu sektu. O týchto ľuďoch môžeme počuť skôr  pod českou alternatívou názvu „ Vesmirní lidé“, či „Andĕlé svĕtla“. Jedná sa o skupinu značne sfanatizovaných jedincov veriacich v existenciu mocných, ale láskyplných mimozemšťanov(najznámejší je ich vodca- Aštar Šeran), ktorí riadia naše životy a kedykoľvek sa s nimi môžeme spojiť. Najprv bola táto sekta spájaná s inou, nesúcou názov Nebeská brána, ktorej príslušníci spáchali v roku 1997 v USA hromadnú samovraždu (čo im samozrejme pridalo na publicite). Lenže Vesmírní lidé sa s týmto skutkom nestotožňujú, pretože by to bolo vo výraznom rozpore s ich zákonmi lásky. V Česku je asi najznámejším propagátorom týchto tvrdení Ivan Benda, ktorý v súčasnosti žije na území Slovenska, v Martine. Veci, ktoré hlása sú viac ako vysoko nepravdepodobné a je zrejme evidentné, že sám Benda je veľký „fanatik“. Zarážajúcim faktom ostáva, koľko ľudí sa nechá jeho tvrdeniami presvedčiť.( Hlavne nedovoľte jašterom z pekiel, aby vás očipovali!)

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Ostatné » Náuka o spoločnosti

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.019 s.
Zavrieť reklamu