Človek vo svete hazardu

Ostatné » Náuka o spoločnosti

Autor: petka
Typ práce: Referát
Dátum: 04.11.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 4 446 slov
Počet zobrazení: 4 387
Tlačení: 401
Uložení: 427
Človek vo svete hazardu
 
ÚVOD
Slovo hazard je síce gramaticky neutrálne, no keď sa vysloví v každom určite niečo evokuje. U nás tomu bolo podobne. Hazard ako taký vo všetkých odvetviach je pre nás zaujímavý. Človek mal už od svojich začiatkov tendenciu zväčšovať svoj majetok, a logicky hľadal spôsoby ako ho nadobudnúť čo najefektívnejšie. Kľúčovým zámerom našej práce bolo oboznámiť čitateľa o všetkých stránkach hazardu, hazardných hier a jeho postavení v spoločnosti. Nechceli sme, aby bola naša práca stereotypná, našim osobným cieľom bolo napísať ju tak, aby zapôsobila na široké spektrum ľudí. Práca môže každému poslúžiť ako príručka, ale aj ako varovanie.
 
„Aj najlepší hráči na svete zažívajú ťažké chvíle a smolu pri hre.“
Sam Farha
 
„Hazard je vo všetkom, čo človek robí, ale najväčší hazard je nerobiť nič.“
Shirley Williams

METODIKA
V našej práci sme sa venovali hlavne teoretickému rozboru témy. Literatúra k tejto téme je ťažko dostupná a hlavne nie v slovenskom jazyku, a preto sme hlavne využívali informácie z internetu, ale aj od našich známych, ktorí sa tejto problematike venujú. Čerpali sme hlavne z českých a anglických internetových zdrojov, ktoré sú uvedené v závere práce.
 
1 HISTÓRIA
V úvodnej časti našej práce sme sa venovali komplexnému  teoretickému rozboru hazardu, jeho počiatkom a osobnostiam, ktoré mali neskôr vplyv na jeho masový rozvoj a neustále stúpajúcu popularitu na celom svete.
 
1.1 Definícia hazardu
Slovo hazard má viac významov. Môže to byť napríklad riskantná činnosť, náhoda, hra o peniaze a iné. Každému človeku sa páči iná definícia a neexistuje presne výstižná. V našej práci sa prevažne zaoberáme s tretím uvedeným. Slovo hazard sa vyvíjalo po tisícročia a u odbornej verejnosti sa predpokladá že pochádza buď z arabského jazyka (al zahr – kocky), alebo zo španielčiny (azar – hra náhody). Hazardné hry fascinujú ľudstvo už od jeho počiatkov bez rozdielov na pohlavie, vek či rasy.

Za hazardnú hru môžeme považovať len takú hru, v ktorej sa všeobecne povedané, o niečo hrá, či už sú to cukríky, tradične peniaze, nehnuteľnosti, a v tom najhoršom prípade život (ruská ruleta). Vždy sa hrá o niečo, čo má materiálnu hodnotu. Podmienka pre vstup do hry býva vložiť  istú čiastku a hráč má šancu na výhru inej. Môžeme to nazvať aj ako riskovanie peňazí pri pokuse ich znásobiť skúšaním šťastia alebo využívania svojich schopností. Samozrejme pôvod nespočíval v prehrávaní a získavaní peňazí, ale  v pobavení sa. Treba podotknúť, že šance pre hráčov počas hry nemusia byť vždy rovnaké. Niektorí ľudia sa snažia vyhrať za každú cenu a tým pádom sa uchyľujú aj k rôznym nie vždy férovým praktikám. Vychádza to už z ľudskej podstaty. Podvody vždy na svete boli, sú a budú, a neplatí to len v hazarde. Závislosť na hazardných hrách sa nazýva gemblerstvo a je rovnako nebezpečná ako každá iná.

1.2 Počiatky hazardu
Určite sa pamätáte na svoje detstvo, keď ste si sem-tam s kamarátmi zahrali šachy, „kocky“ či „farára“ alebo niečo iné. V podstate je to tiež hazard. Tak ako ste vy vo svojom detstve objavovali čaro týchto hier, tak aj ľudstvo ako také objavovalo hazard už vo svojich ranných fázach. Hazard sa stal súčasťou kultúry mnohých národov.

Archeologické nálezy spred 40 000 rokov dokazujú, že vtedajší človek si už vtedy rád zahral. Bola to hra, kde sa využívali objekty podobné kockám vyrobené z členkovej kosti psa alebo ovce. Kocky boli všeobecne najhranejšia hra v tej dobe, potvrdzujú to aj nálezy z Cheopsovej pyramídy v Egypte, v gréckych Thébach a aj v ruinách rímskeho mesta Pompeje. Najdôveryhodnejšie informácie o prvých kartových hrách nám poskytuje zmienka o hre podobnej pokru už v roku 969 p.n.l., keď vtedajší čínsky cisár Mu-tsung si zahral istú hru so svojou ženou na nový rok. Hazard zohral svoju rolu aj v budovaní histórie. Približne v roku 1000 p.n.l. sa králi Nórska a Švédska nevedeli dohodnúť diplomatickou ani vojenskou cestou na správe územia Hissing. Dohodli sa teda, že spor vyriešia zahraním si kociek. Nórsky kráľ po dvoch kolách hodov vyhral a územie spadlo pod správu Nórska, ktorému patrí dodnes. Kuriózna situácia nastala vo Veľkej Británii v 14. Storočí keď sa kráľ Henrich VIII., inak zarytý hráč dozvedel, že vojaci v armáde sa venujú viac hraniu hazardu ako svojim povinnostiam, a tak vyhlásil hranie hazardných hier ako protizákonné.

Domorodí Američania (indiáni), verili, že sami bohovia vytvorili hru o šťastí, opäť kocky a tak sa im aj venovali. Boli vyrobené zo slivkového dreva. Koncom 18. storočia a začiatkom 19. sa v USA začal rozvíjať nový typ hazardu, lotérie, ktoré podporoval aj štát a zostali populárne po celé 19. storočie. Za obdobie vzniku moderného hazardu považujeme vypuknutie zlatej horúčky v „kolíske“ zábavy, v USA v 50. rokoch 19. storočia. Zlatá horúčka sa odohrávala na západnom pobreží Spojených štátov amerických, v štátoch Kalifornia, Nevada (kde sa dnes nachádza Las Vegas) a Južná Dakota (obr č.1). Hlavný rozvoj hazardu v Európe nastal až v 80. rokoch 20. storočia, ale viac-menej v odlišnej podobe ako v Amerike. Vo väčšine lokalít, kde sa sústreďovalo zlatokopectvo, zapustil hazard a hlavne jeho kartové variácie hlboké korene.
Prohibícia v Amerike označila alkohol a hranie hazardných hier za protizákonné, to však nevydržalo dlho a po jej ukončení vypukla nová vlna hazardu, hlavne stávky na dostihy. V roku 1931 bola Nevada prvým štátom, ktorý hranie hazardných hier opäť povolil. Po páde komunizmu roku 1989, v priaznivejších spoločenských a ekonomických podmienkach, nastáva aj u nás „boom“ hazardných hier.
 
1.3 Významné osobnosti
Ako sa hazard rozvíjal, prichádzali prvé úspechy niektorých ľudí. Možno v tom boli dobrí, možno mali šťastie, alebo možno mali „piate eso v rukáve“.
Z ďalekej histórie sa však zachovalo iba veľmi málo zmienok o ľuďoch, ktorí sa zaslúžili o rozvoj hazardných hier. Jediným takýmto významnejším človekom bol už spomínaný čínsky cisár Mu-tsung, žijúci v 10. storočí pred našim letopočtom. Medzi tých najznámejších z blízkej histórie a súčastnosti patria logicky hráči z USA. John Montagu (obr č.2) bol považovaný za jedného z najznámejších hazardných hráčov všetkých dôb. Viedol tajný život a bol ťažko závislý na hazardných hrách. V roku 1762 už bolo o ňom známe, že dokázal za stolom presedieť aj viac ako 24 hodín bez potreby sa najesť.

„Wild Bill“ vlastným menom J. B. Hickock (obr č.3). Bol preslávený svojim umením narábania s pištoľou, ale z dostupných historických údajov je známe, že bol slabým pokrovým hráčom. V pokri prehral veľmi veľké peniaze, avšak veľa ďalších si uchránil práve vďaka rešpektu pištoľníka. Raz si zahral partiu proti profesionálovi McDonaldovi. Keď sa v banku objavila veľká čiastka Hickock vsadil veľmi výrazne, aby McDonalda odplašil. McDonald dorovnal a po odohratí bolo zrejmé, že výhernú kombináciu kariet ma McDonald ale Bill ho presvedčil s  revolverom v ruke, že výhra patrí jemu. Phil Laak (obr č.4) je jednoznačne hráč, ktorého si bude pokrový svet pamätať najmä pre jeho zábavné správanie počas hry. Phill je známy tým, že keď je na stole veľa žetónov, zaviaže si svoju kapucňu tak, aby mu vôbec nebolo vidno do tváre (prípadne si ľahne na stôl). Okrem tejto jeho „taktiky“ je známy aj tým, že za stolom stále začína konverzácie, rozpráva rôzne svoje zážitky a baví kolegov.

Phil Hellmuth Jr. (obr č.5) znamená v pokrovom svete asi to, čo znamenal v F1 Michael Schumacher. Počas jeho pokrovej kariéry  získal 11 náramkov WSOP, a preto je právom považovaný za najlepšieho turnajového hráča pokru na svete. Avšak počas hry je známy svojimi uštipačnými a niekedy aj agresívnymi vulgárnymi poznámkami na súperov a hlavne vtedy, keď prehrá hru.
Nie každý hráč pokru sa za mladosti venoval tejto vášnivej hre. Príkladom je Gus Hansen (obr č.6). Gus je jeden z najagresívnejších hráčov v profesionálnom pokrovom kolotoči. Už vo svojej mladosti  sa venoval hre Backgammon, ktorá určite rozvíjala jeho myslenie, ktoré v súčasnosti speňažuje v hre pokru.  Hrá veľmi veľa kombinácií, niekedy aj na prvý pohľad nehrateľných a blufovanie je jeho najčastejšie používanou taktikou. Hrá všetky typy kartových hier, ale najúspešnejší je práve v no limit Hold´em turnajoch, kde môže naplno predviesť svoje silné stránky. Určite by bolo veľkým hriechom nespomenúť nežné pohlavie, ktoré taktiež dokáže zamútiť vodu v pokrových vodách. Práve takou hráčkou je Vanessa Rousso (obr č.7). Len za tri roky vyhrala Rousso ako profesionálna pokrová hráčka online a živých turnajov takmer 2 milióny dolárov, a to mala len 26 rokov. 

Ak by ste sa opýtali zainteresovaných ľudí na najväčšiu žijúcu legendu hazardu, počuli by ste len meno Doyle Brunson (obr č.8). Doyle je ikonou profesionálneho pokru, ktorému sa venuje už po vyše 50 rokov a stále je to hráč svetových kvalít. Je prvým človekom, ktorý dokázal získať na turnajových výhrach 1 000 000 dolárov a vyhrať  najkvalitnejšiu sériu World Series of Poker dvakrát po sebe. K pokru sa dostal náhodou, neskôr ho začal hrávať ilegálne. So svojimi priateľmi zistil, že ich  dokáže ľahko porážať a trpezlivým učením sa v rebríčku predieral vyššie. Je autorom najpredávanejšej knihy o pokrových stratégiách Super/System.
 
2. TYPY HAZARDNÝCH HIER
V tejto kapitole sme sa venovali klasifikovaniu tých najznámejších typov hier.
 
2.1 Nekartové hazardné hry
Tieto hry sú považované za najstaršie. Dôvod je veľmi jednoduchý. Príslušenstvo do hry nebolo ťažké vyrobiť (kocky, figúrky,...) a pravidlá boli primitívne a zapamätal si ich každý. Kocky (obr. č.9) sú veľmi jednoduchá hra Hráč má k dispozícií 2-6 herných kociek. Vyhráva ten hráč, ktorého súčet hodnôt hodených kociek je najvyšší. Kocky sú obľúbené aj vďaka tomu, že k hre vám stačí okrem kociek nič viac než nejaká rovná plocha.

Šach (obr. č.10) je staroveká kráľovská hra. Je to deterministická (náhoda nehrá žiadnu úlohu) strategická hra s úplnou informáciou (žiadny prvok hry nie je utajený) pre dvoch hráčov, ktorej o výsledku rozhodujú taktické, strategické a plánovacie schopnosti hráčov a tiež ich pozornosť a vnímavosť. Šach sa hrá na šachovnici so 64 políčkami 2 rôznych farieb. Každý hráč má k dispozícií 16 figúrok, každú so svojou hodnotou a funkciou a snaží sa vystaviť oponentovu hlavnú figúrku kráľa do bezvýchodiskovej situácie – mat.
Ruleta (obr. č.11) je typická hra o šťastí. Základ rulety tvorí otáčavé zariadenie obsahujúce 33 políčok, z ktorých je 16 červených, 16 čiernych a políčko 0 je zelené. Princíp hry je  trafiť políčko, farbu, rozsah  políčok na ktoré dopadne vhodená gulička. Hra pochádza z Francúzska a vznikla na konci 18. storočia.
Ukážkovou hrou, v ktorej hrá úlohu aj šťastie aj schopnosti je stará hra Backgammon (obr. č.12). Cieľom hry je dostať svojich 15 kamienkov na svoju stranu a následne ich dostať z hracieho poľa.
 
2.2 Kartové hazardné hry
Hracia karta je list papiera s obrázkom, ktorý sa používa na hranie kartových hier. Každá kartová hra je svojim spôsobom hazardná. Existujú 2 hlavné typy hracích kariet. Nemecké karty (obr. č.13) sú staršie, je ich 32 (4 farby, každá s 8 kartami rôznej hodnoty). Hry, ktoré sa s nimi hrávajú sú Sedma, Mariáš a taktiež hry populárne medzi študentmi ako je aj hra „Farár“. Francúzske karty (obr. č.14,15) sú novšie a pozostávajú z balíčka s obsahom 52 kariet (4x13), prípadne z 54 kariet, kde sú navyše 2 špeciálne karty – žolíky (Joker). Hry hrávané s týmito kartami sú známejšie, napríklad Poker, Kanasta, Bridž, Blackjack, Vojna, Žolík, atď.
 
2.2.1 Poker
Názov bol odvodený z francúzskeho slova „poque“. Prvá zmienka pochádza z roku 1826 z Anglicka. Prvé pravidlá Pokru boli vydané Henrym F. Annersem v súčasnej Philadelphii, a to v roku 1845. Samotný poker je kombináciou viacerých kartových hier.

Túto zdanlivo „ľahkú“ hru môže hrať naraz 2 až 10 hráčov. Poker sa hrá s balíčkom francúzskych kariet, ktorých počet je presne stanovený. Hracích kariet je 52, avšak v niektorých druhoch pokru sa využívajú aj žolíky. Karty sú hierarchicky usporiadané, a to v tomto poradí: Ace (A), King (K), Queen (Q) , Jack (J), 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2. Všetky hodnoty kariet sú farebne odlíšené a to : hearts (srdcia), clubs (kríže), spades (listy) a diamonds (piky).
Poker sa takisto delí na viac typov. Najznámejší na celom svete je  Texas Hold’em, menej populárne sú Omaha, Five Card Draw a Seven Card Stud.
Pri hre Texas hold’em dostane hráč na začiatku 2 karty lícom nadol. Jeho úlohou je donútiť súperov zahodiť svoje karty a získať ich stavené peniaze alebo taktiež získať ich peniaze ale pomocou najsilnejšej výhernej kombinácie. Tieto kombináce (obr. č.16-25) sú hierarchicky usporiadané a skladajú sa vždy z piatich kariet, aj keď môže byť vyložených viac:

1.  High card - najvyššia karta
2.  One pair - dvojica
3.  Two pairs - dve dvojice
4.  Three of kind - trojica
5.  Straight - postupka
6.  Flush - farba
7.  Full house - dvojica + trojica
8.  Four of kind (poker) - štvorica
9.  Straight Flush - jednofarebná postupka
10. Royal Flush -  jednofarebná postupka  10,J,Q,K,A

Hranie s peniazmi by bolo nepraktické, ich funkciu nahrádzajú žetóny (obr. č.26), každý s vlastnou hodnotou a farebne odlíšený. Prvé pokrové žetóny boli na trh uvedené už v roku 1930 v USA.

Aby hra nebola pasívna, je zabezpečená rotujúcimi povinnými stávkami (Big Blind a Small Blind). V každom kole musia 2 za sebou nasledujúci hráči vložiť tieto povinné stávky ešte pred rozdaním kariet. Po rozdaní kariet sa hra odvíja v smere hodinových ručičiek a začína prvé kolo stávok. Hráč podľa uváženia svojej dvojice kariet môže karty zahodiť a nepokračovať v hre (fold), dorovnať (call) alebo dokonca zvýšiť predchádzajúcu stávku (raise). Ak je stávka vysoká iba ako Big Blind, hráč, ktorý ho vložil a je na rade nemusí vkladať a pokračuje (check). Po ukončení prvého kola stávok sa vyložia 3 karty lícom nahor a každý hráč s nimi môže kombinovať (flop). Nasleduje druhé kolo stávok s rovnakým priebehom. Iba prvá vložená stávka sa nazýva bet. Vyloží sa 4. karta, lícom nahor (turn) a nasleduje 3. kolo stávok. Ak hráči pokračujú aj ďalej, vyloží sa finálna  karta (river) a hra sa ukončí posledným kolom stávok. Každý hráč, čo v hre zostal, ukáže svoje karty a vyhráva ten, ktorý má zo 7 vyložených kariet (2 vlastné a 5 univerzálnych vyložených) lepšiu výhernú kombináciu a vyhráva celú stávku (pot, bank). Ak nastane situácia, že žiadny hráč nemá vyššiu výhernú kombináciu ako súperi, delí sa celý vklad na rovnaké časti. Ak hráč staví všetky svoje žetóny, oznámi to slovami all-in. Podľa posledných prieskumov hráva na svete 60 000 000 ľudí. Najväčší rozmach nastal po víťazstve  Chrisa Moneymakera na World Series of Poker, ktorý sa tam kvalifikoval z online turnaju a dokázal poraziť desiatky profesionálov hrajúcich iba „live“. V dnešnej dobe je čoraz populárnejší a hlavne pohodlnejší online poker (obr. č.27) cez internetové kasína (Bwin, Bet-at-Home, Full Tlit Poker, a.i.).
 
2.2.2 Blackjack
Blackjack (obr. č.28), alebo dvadsaťjeden je hazardná kartová hra podobajúca sa na hru oko. Názov hry vznikol na základe špeciálneho bonusu, ktorý bol vyplácaný hráčom, pokiaľ mali kombináciu A a J obe čiernej farby. Tento bonus sa v súčasnosti nevypláca, ale názov hry ostal. Hráč hrá proti krupiérovi a snaží sa dosiahnuť väčší súčet bodov ako krupiér, avšak nesmie prekročiť 21. Hrá sa s balíčkom 52 francúzskych kariet, v kasínach sa hrá so šiestimi balíčkami. Hodnota figúr (K, Q, J) sa rovná 10, hodnota kariet s číslami sa rovná číslu na karte, eso sa môže rátať ako 1 alebo 11. Hra začína rozdaním kariet zľava doprava jednotlivým hráčom lícom na dol a krupiérovi lícom nahor. Potom dostane každý hráč ďalšiu kartu. Hráč sa po obdržaní druhej karty môže rozhodnúť, či berie ďalšiu a ďalšiu kartu, alebo si už ďalšiu kartu nepraje. Ak prekročí 21, jeho vklad prepadá krupiérovi. Najvyššia možná kombinácia je Blackjack tvorená Esom a ľubovoľnou kartou s hodnotou desať. Vtedy sa výhra vypláca v pomere 3:2, ale iba v prípade, že Blackjack nemá aj krupiér. Keď už hráči majú všetky svoje karty, ťahá svoje karty krupiér. Musí ťahať kým nemá súčet aspoň 16, ak dosiahne súčet 17 ťahať ďalej už nesmie. Kto má viac ako krupiér vyhráva toľko, koľko vsadil. Ak krupiér prekročí 21, vyhrávajú všetci hráči, ktorí zostali v hre. Ak má hráč rovnakú hodnotu, ako krupiér, vklad zostáva do ďalšej hry. Veľkou nevýhodou Blackjacku je to, že krupiérove šance na výhru sú vždy vyššie ako vaše (51% : 49%). V histórii niektorí ľudia však dokázali vytvoriť vzorec, pomocou ktorého by ste svoje šance na výhru rapídne zvýšili. Príbeh týchto ľudí bol zdokumentovaný vo filme Ľahko zarobené milióny (Making Millions the Easy Way).
 
2.3. Hracie Automaty
Hracie automaty (obr. č.29) sú pravdepodobne najnebezpečnejšou formou hazardu. Sú to najvyužívanejšie formy hazardu v kasínach. Tvoria dokonca až 70% ziskov kasín. Predpokladá sa že z tohto čísla je až 30% získaných hrou problematických až závislých ľudí. Herný automat je spravidla kovové zariadenie s monitorom a páčkami prípadne tlačidlami, na ktorom je možné hrať za peniaze rôzne hry. Najznámejšie, no aj najnebezpečnejšie, sú výherné hracie automaty, na ktorých je možné vyhrať peňažné čiastky.
Existuje viacero variácií výherných hracích automatov, ale najznámejšie sú 2 typy:
·  Tzv. fruit machine (obr. č.30)
·  Video poker (obr. č.31)

Fruit machine a video poker sú najrozšírenejšie a všetko čo sa nezaraďuje k nim spadá pod triedu ostatných výherných automatov. Fruit machine je prístroj, kde vaše schopnosti nezohrávajú žiadnu úlohu. Podstatou stroja je  pokúšať šťastenu ťahaním páčky. Každým potiahnutím sa roztočia 3 kolesá, na ktorých sú nakreslené rôzne ovocia. Hráč vyhráva, keď sa v rovnakom rade objavia 3 rovnaké ovocia. Video poker je typ pokru, ktorý hrá iba hráč pomocou automatu. Jedná sa o verziu pokru Five Card Draw, kde na začiatku hráč dostane 5 kariet a jeho úlohou je niektoré z nich (podľa vlastného rozhodnutia) vymeniť za iné za účelom získania spomenutých výherných kombinácií. Človek je tvor vynaliezavý a to sa odrazilo aj na systéme výherných automatov. Je dokázané, že šance na výhru, podobne ako pri Blackjacku, sú nižšie ako na prehru. Presné čísla nie sú pre všetky stroje rovnaké no najpravdepodobnejšie sú čísla 40% : 60% v prospech automatu.
 
2.4. Tipovanie a stávkovanie
Tipovanie a stávkovanie je taktiež formou hazardnej hry. Najbežnejším a u nás aj najobľúbenejším spôsobom je tipovanie športových výsledkov. Úlohou tipéra je uhádnuť výsledky športových podujatí, na ktoré stavil. Môžu to byť výsledky pretekov, dostihov prípadne iných športov, z ktorých sú najpopulárnejšie futbal a hokej. Existuje široké spektrum možností, na čo staviť. Či už je to výsledok zápasu, počet gólov, výhra domácich (tzv. 1), remíza (tzv. X), výhra hosťujúceho týmu (tzv. 2) a iné. Najvyužívanejšie slovenské stávkové kancelárie sú Niké, Fortuna a Tipsport. Problém, ktorý so sebou stávkovanie a tipovanie prinieslo, je korupcia a ničenie športového ducha fair-play. Najbežnejším prípadom sú vopred dohodnuté zápasy.
 
2.4.1 Hra Keno
Keno sa vyvinulo z istej formy Binga alebo Lotta. História Kena siaha do Číny, ku hre zvanej „Hra bielej holubice“, vytvorenej v čase dynastie Han v 187 pnl. Princípom hry bolo vložiť nepatrné množstvo peňazí, avšak výhra, ktorú hráči mohli vyhrať bola mnohonásobne väčšia. Žrebovanie prebiehalo dvakrát denne ráno a večer. V období vzniku tejto hry boli herne od seba veľmi vzdialené a komunikácia v cisárstve veľmi zložitá. Hráči chceli rýchlo vedieť výsledky svojej hry a preto začali využívať poštové holubice na prenos správ. Keno vo svojej modernej forme je hra s číslami. Tiket Keno má 80 čísel, z nich si môže hráč vybrať maximálne 20 čísel, ktoré následne označí zakrúžkovaním ceruzkou. Keď hráč vyberie svoje čísla, musí vrátiť tiket do Keno stánku.
Potom je možné vidieť na veľkej obrazovke alebo monitore vylosované čísla. Tieto čísla sa farebne označia na danom tikete. Víťazné tikety sa musia vrátiť do stánku Keno. Suma peňazí vyplatená v hre závisí od počtu hráčov v hre.
 
2.5 Stretnutia s hazardom na verejnosti a známe kasína
Kasíno alebo teda v našom jazyku známejší pojem herňa, je miesto kde sa schádzajú ľudia práve za účelom hrania hazardných hier. V dnešnej modernej dobe už existujú aj internetové kasína, ktorých môžete hrať online, avšak klasické kamenné kasína si vždy zachovajú svoje čaro. Keďže v herniach a kasínach bývajú pravidelne uskladnené väčšie finančné čiastky, stávajú sa často obľúbeným terčom pre zlodejov a iné zločinecké organizácie. Na Slovensku nepoznáme žiadne populárne kasíno. Samozrejme existuje ich dostatočné množstvo, no nie sú využívané spoločnosťou alebo  propagované napríklad v nejakých reklamách.

Už na začiatku sme spomenuli, že miestom rozkvetu moderného hazardu je USA. Zaujímavosťou je, že hazard sa v USA sústreďuje na jednom mieste, v Las Vegas, ktoré sa nachádza v západnej časti Spojených Štátov Amerických, v štáte Nevada. Bolo založené v roku 1905 a počas histórie bolo centrom americkej mafie, až do 80. rokov 20. storočia. Je to najväčšie nevadské mesto, žije tu 580 000 ľudí. Väčšina zo svetoznámych kasín sa nachádza na  populárnej promenáde The Strip (dlhá 6 km). Prvé kasíno tu bolo vybudované v roku 1931 a volalo sa Pair-o-Dice Club. The Strip je pre turistov predovšetkým zaujímavý pre tematickú rôznorodosť hotelov a kasín (motívy zo starého Egypta, filmov, tropických záhrad, a iné).

Bellagio (obr. č.32) je luxusný hotel a kasíno, a pravdepodobne aj najznámejší na svete. Budova a areál s fontánami bol inšpirovaný rovnomennou oblasťou a jazerom v severnom Taliansku. Hotel je 5-hviezdičkový, získal mnoho ocenení a má kapacitu 3933 izieb. Kasíno je taktiež zamerané pre majetnejších. Nájdeme tu hlavnú hraciu miestnosť určenú pre poker a ostatné miestnosti pre iné kartové hry, automaty, kluby a pod. Keďže pokrová miestnosť má kvalitné vybavenie a je dostatočne veľká, býva strediskom mnohých turnajov, z nich najznámejší je asi turnaj zo série World Poker Tour.
Rio All Suite Hotel and Casino (obr. č.33), je už ako aj z názvu vyplýva taktiež hotel aj kasíno. Kasíno bolo pomenované po brazílskom meste Rio de Janeiro a hlavným motívom je brazílska kultúra. Z hazardných hier ponúka Rio kartové hry, automaty a široké možnosti tipovania. Známym sa stalo vďaka usporiadaniu hlavného turnaja najznámejšej pokrovej série World Series of Poker. Postavené bolo v roku 1990.

Mirage (obr. č.34) je opäť hotelom s 3000 izbami a prvotriednym kasínom, otvoreným v roku 1989. V celom areáli sa nachádzajú motívy polynézskej kultúry, z ktorých najznámejšie sú sopka a biely tiger. Mirage mnohí radi označujú ako srdce Las Vegas. V kasíne sa nachádza klasicky obľúbená pokrová miestnosť a iné miestnosti v podstate rovnaké ako u už spomenutých kasín. Mirage je kvalitné hlavne vďaka tomu, že v ich pokrovej miestnosti je možné hrať všetky možné variácie pokru. Mirage je najvyužívanejším komerčným kasínom. Vyskytlo sa v mnohých filmoch (Dannyho Jedenástka) či počítačových hrách (Grand Theft Auto: San Andreas).
V Európe sa nachádza taktiež množstvo kasín, ktoré sa nachádzajú hlavne v západnej časti.  Francúzsko je v Európe hazardu najviac otvorenou krajinou. Nachádza sa tu 189 kasín. Z nich najväčšie je Café de la Paris, ktoré sa nachádza v Monte Carlo (Monako)a ponúka možnosť výberu z 15hier.
Rusko je asi jedinou východoeurópskou krajinou  kde je hazard na dobrej úrovni. Nachádza sa tu 169 kasín. Najväčšie kasíno vo východnej Európe sa však nachádza v Slovinsku a nazýva sa Hotel Casino Perla. Hráči si môžu vybrať zo spektra 49 hier.
 
3. SPOLOČNOSŤ A HAZARD
V poslednej časti našej práce sme sa zaoberali postupným  začleňovaním hazardu do spoločnosti a negatívnom vplývaní na psychiku jednotlivca.
 
3.1 Patologické hráčstvo
Ako huby po daždi rastie aj u nás zo dňa na deň počet kasín a herní. No stále sa dáva väčšia pozornosť na závislosti od drog alebo alkoholu a zabúda sa na jednu. Dnes žijú medzi nami ľudia, pre ktorých je pohľad na balíček kariet či herný automat stimulom, ktorému nedokážu odolať. Hráčska vášeň je choroba. Neničí telo ale pomaly rozkladá dušu. Hráč postupne stráca všetko, čo má. Či už sú to peniaze, rodinu, zdravie, atď. Patologické hráčstvo je podľa Desiatej revízie Medzinárodnej klasifikácie chorôb definované ako psychická porucha, ktorá spočíva v častých, opakovaných epizódach hrania, dominujúcich v živote subjektu na úkor sociálnych, materiálnych, rodinných a pracovných hodnôt a záväzkov. U nás bola táto diagnóza zavedená až v roku 1994. Väčšina ťažko závislých ľudí sa lieči v Odbornom liečebnom ústave psychiatrickom na Prednej Hore (obr. č.35).

Mnoho patologických hráčov opisuje svoju situáciu ako nutkanie, ktoré keď niektorí aj chcú jednoducho nedokážu ovládnuť. Taktiež je s tým spojené neustále myslenie na hru alebo situácie spojené s hrou. Čím viac choroba napreduje, hráč prestáva hrať kvôli finančným dôvodom, ale hrá už len kvôli pocitu z hry.

Vývoj závislosti sa dá rozdeliť do troch fáz:
1.  Fáza vyhrávania
2.  Fáza prehrávania
3.  Fáza straty kontroly

V prvej fáze zväčša hráč vyhrá istú sumu. Zvýši to jeho sebavedomie, je optimistický, má vidiny z výhry veľkej sumy, preto sa rozhodne hrať ďalej. Po určitej dobe však zisťuje, že sa mu prestáva dariť, stále viac hrá, no taktiež  stále viac prehráva. Vtedy už môžeme hovoriť o patologickom hráčstve. Hráč začína mať problémy v zamestnaní. Požičiava si peniaze, rozpredáva vlastné cennosti, dokonca kradne, ale stále viac a viac sa finančne prepadá. Začína klamať vlastnú rodinu, obracia sa k nej chrbtom a neustále myslí na hru. Je arogantný a agresívny, má prejavy autistického správania a začína prepadať depresiám. Vyústenie môže mať viacero záverov. Základom je vždy rodina. Najbližší si musia všímať podozrivé správanie chorého člena rodiny a takisto mu musia najprv oni pomôcť. Či už sa s ním porozprávať, zakročiť radikálnejšie alebo podniknúť iné kroky, ale nesmú zostať pasívni. Samozrejme najlepším riešením je presvedčiť chorého alebo ho k tomu donútiť, aby sa išiel odborne liečiť. Pokiaľ mu rodina pomôcť nechce a dištancuje sa od neho, dostáva sa do zložitej situácie. Keďže neustále myslí na peniaze na hru, narobí si u úžerníkov rýchlo veľké dlhy, ktoré nie je schopný splácať. Kvôli krádežiam a podvodom začína mať problémy so zákonom. Po tejto dobe môže teda skončiť vo väzení s vážnymi fyzickými zraneniami. Známe sú aj tragické prípady, pri ktorých nesplácanie dlhov končí smrťou.

Na liečbu patologické hráčstva nemáme na Slovensku široké možnosti. Najznámejší je už spomenutý Odborný liečebný ústav psychiatrický Predná Hora, n.o., ktorý sa okrem liečenia patologických hráčov zaoberá aj liečbou ľudí závislých od alkoholu ale pacientov trpiacich na iné psychiatrické ochorenia. Ďalšie známe liečebné strediská sú Centrum pre liečbu drogových závislostí v Bratislave a Psychiatrické oddelenie Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici. Liečba je zameraná na prehodnotenie doterajšieho spôsobu života. Na opakované pobyty sú pozývaní aj vyliečení pacienti, aby ukázali chorým, že liečba má zmysel. Cieľom je pripraviť hráča po vyliečení na bežný život, aby sa vyhol recidívam. Liečenie trvá približne sedem týždňov. Avšak liečba sama nikdy človeka nevylieči. Najdôležitejšie je vnútorné presvedčenie a dôvera, k sebe samému. Chorý sa musí chcieť vyliečiť, musí vyhrať vnútorný boj, aby sa opäť mohol zaradiť do spoločenského života.
Za recidívy môžeme považovať, keď sa vyliečený hráč vracia k hre. Môže to začať jednou hrou a neskôr vyústiť do takého stavu, v akom bol hráč pred liečbou. Príčiny a faktory vedúce k recidívam:
·  Stres a zlé citové rozpoloženie človeka (alebo aj maximálne dobré )
·  Nedostatočná schopnosť riešiť problémy a sebaovládanie
·  Spustenie recidívy užitím inej drogy
·  Nedostatočne liečená choroba

Taktiež je nutné spomenúť, že závislých od hazardu sa stáva čoraz viac detí a mladistvých. Deje sa to aj napriek tomu, že veková hranica od ktorej je hazard povolený je 18 rokov (v USA dokonca 21 rokov). Samozrejme takáto závislosť sa lieči ťažšie a môže to na deťoch zanechať trvalé následky. Faktory, prečo sa deti a mladiství stávajú závislými sú hlavne tieto:
·  Bezhraničné možnosti hry v on-line kasínach
·  Nedostatočné vyplnenie voľného času
·  Voľný vstup detí do kasín a herní, k automatom, k ruletám a iným formám hazardných hier, aj napriek ustanoveniam zákona 
Ako teda rodič zistí, či jeho dieťa sa stalo závislým? Existuje dostatok indícií, ktoré tomu nasvedčujú:
·  Dieťa si začne pýtať od rodičov, známych alebo príbuzných častejšie a väčšie množstvá peňazí
·  Doma sa nachádzajú dôkazy o gemblovaní – tikety, losy, vstupenky do herní,...
·  Dieťa začne strácať svojich priateľov
·  Prestáva sa venovať koníčkom a záľubám
 
4 ZÁVER
Cieľom našej práce bolo vzbudiť záujem u bežného človeka venovať sa problematike hazardných hier v spoločnosti.  K danej téme sme sa stavali nestranne, no použili sme objektívny aj náš subjektívny názor. V prvej kapitole sme skúmali podstatu hazardu a spomenuli historické aj súčasné významné osobnosti. Druhá kapitola obsahovala štruktúru členenia hazardných hier. V tretej kapitole sme sa venovali  rozoberaniu hlavne negatívnych aspektov hazardu na osobnosť človeka a spoločnosti ako takej.
Táto práca nám dala omnoho viac, ako sme pred jej napísaním očakávali. Dokázali sme si vytvoriť vlastný, no objektívny názor na danú tému.
Počas získavania informácií sme si vytvorili predstavu, kde by naša práca našla využitie. Prácu by sme chceli poskytnúť ako pedagogickú pomôcku pre základné a stredné školy, pre nováčikov v danom obore, ale samozrejme aj pre bežného človeka, hľadajúceho v živote niečo nové. 

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Ostatné » Náuka o spoločnosti

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.033 s.
Zavrieť reklamu