Veštenie

Ostatné » Náuka o spoločnosti

Autor: petka
Typ práce: Referát
Dátum: 05.11.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 2 277 slov
Počet zobrazení: 5 197
Tlačení: 374
Uložení: 404
Veštenie
 
Úvod

Ľudí už odpradávna zaujímalo všetko tajomné, všetko, čo si nedokázali vysvetliť. A práve takýmto je aj veštenie. Je to dvojaká zbraň, na jednej strane je samo o sebe tajomné, nevysvetliteľné, má v sebe nádych mystiky, čo ľudí može lákať ale aj desiť, v každom prípade  upútava našu pozornosť. Na druhej strane, veštenie ponúka objasnenia doposiaľ neznámeho. Ľudia, či už si to priznávajú alebo nie, vždy potrebujú v niečo veriť , mať nádej, potrebujú mať pocit, že môžu mať nad vecami kontrolu. Tento pocit nám môže dávať aj veštenie, tak ako nám môže dávať i útechu. Mnohokrát chceme niečo napraviť, chceme vrátiť čas , aby sme mohli niečomu predísť, a však keď poznáme budúcnosť stroj času už nepotrebujeme.
 
Veštenie je však stále veľkou neznámou, každý o ňom už počul, mnoho z nás sa s ním aj stretlo, no tajomnosť z neho ani tak nevyprchá. Stále v nás ostáva istý rešpekt. A preto sme si položili otázku, čo je v tom veštení také tajomné, čím nás tak láka, prečo sa ho v minulosti ľudia tak báli. Pátrali sme po tom, čo ľudom dáva, ale i po tom čo dáva samotným jasnovidcom a veštcom. Aby sme sa mohi sústrediť na súčastné veštenie, museli sme sa najprv pozrieť na veštenie dávnych i nám bližších vekov, a preniknúť do videnia významných osobností tochto umenia, ktorým veštenie podistým je. Snažili sme sa zistiť na čom je veštenie založené, aké metódy využívalo v minulosti i dnes.
 
Naším cieľom nie je presvedčiť vás, že veštenie skutočne “funguje“,že všetko, čo proroci vyrieknu sa bezpodmienečne splní, chceme sa len objektívne pozrieť  pod opar tajomna a upokojiť vašu i našu zvedavosť.

Teoretické východiská
„Veštba je predpovedanie budúcich udalostí, ktorá na rozdiel od prognóz nie je logicky vyvodzovaná z daných faktov ako budúci vývoj skutočností, ale vystupuje ako náhla vízia nejakej udalosti, jej vytušenia priamo alebo vo sne. V starovekej a stredovekej spoločnosti hrali veštby dôležitú úlohu v živote jednotlivca ako aj v riadení štátu. Veštba môže pochádzať od veštca, teda človeka nadaného zvláštnymi schopnosťami alebo je výsledkom mantickej operácie (veštenie z bleskov, letu vtákov, vnútorností zvierat, keriet, atď.). Zvláštnym  druhom veštenia je horoskop (astrológia). V antike sa praktizovala vo veštiarňach (Delfi), ktoré odpovedali iba na konkrétne formulovaný dotaz. Odpoveď bola získavaná od božstva buď  pomocou sprostredkúvavajúcich osôb na určitých miestach, alebo od potulných veštcov. Veštby boli formulované viazvýznamovo. Vo veštiarňach a chrámoch sa ľudia tiež ukladali k spánku, v ktorom mali získať veštecké sny, ktoré boli považované za posolstvo bohov. Veštba je na rozdiel od vedeckej prognózy považovaná buď za náhodné uhádnutie, alebo je jej skotočná existencia popieraná, pretože je v absolutnom rozpore z vedeckým obrazom sveta. V histórii sa traduje celá rada úspešných proroctiev, ktoré sú skôr legendami. Niektorí parapsychológovia uvádzaju aj nenáhodné splnenia a poukazujú aj na overené proroctvá rôznych udalostí, hlavne katastrof. Presvedčivý dôkaz toho, že niektorí ľudia môžu mať prorocké schopnosti doposiaľ nebol podaný.“
 
Toto je len enciklopedická poučka, ktorá však vôbec nevystihuje hĺbku významu tohto slova. Veštenie v sebe ukrýva tajomný nádych mystiky a psychológie, čo ľudí láka už od pradávana. Na začiatku musel človej vedieť niečo o budúcnosti, aby sa mohol chrániť proti nepriazni osudu a prírody. Pomaly začal rozumieť reči prírody, bleskyy a hroma boli predzvesťou búrky, bezoblačné západy slnka sľubovali chladné noci a za vlhkého letného rána sa našlo

viac húb ako za suchého. Neskôr k tomu pribudla idea svetového poriadku, predstavy Boha, veľkého plánu, v ktorom sme my ľudia mali hrať úlohu, ale význam človeka bol čoraz dominantnejší. Podrobil si prírodu, sám sa vyhlásil za Boha, namiesto toho, aby zem pokladal za svojho spojenca, začal ju nezmyselne vykorisťovať.

1. Veštci minulosti
1.1. Michel de Notredame, otec jasnovidcov
 
Nostradamus bol vo viacerých zmysloch slova obdarený nezvyčajnými schopnosťami. Viaceré z jeho predpovedí sa naplnili. Jeho proroctvá sú zhrnuté v Centúriách, ktoré boli preložené do všetkých jazykov sveta, sám tvrdil: ,,Tí, čo tieto verše čítajú, si myslia, že sú na to zrelí. Pospolití a nevzdelaní ľudia by sa tým nemali zapodievať. Všetci astrológovia, tupci a nevzdelanci hľadajú na nesprávnom mieste. Ale kto na to pôjde ináč, vnikne do tajomstva.“
Medzi naplnené veštby patria aj proroctvá o more v Londýne,o Napoleonovi, o druhej svetovej vojne a mnohé ďaľšie. (Obr.č.1)
„Spravodlivého neprávom trest smrti stihne,
zotnú ho verejne a pred zrakmi davu.
Na mieste tomto tak hrozný mor skrsne,
že sudcovia o ratu zutekajú.“
 
„Uprostred mesiacov dostane kohút cisársku hodnosť,
ako kardinál celého Francúzska sa zjaví,
dokonca sám sa zaň vyhlási namiesto rímskeho legáta Boha,
ten však bude sklamaný.“
 
„Vodca tretieho sa stane prvým.
Mnoho udatných mužov preleje z jeho viny krv.
Znova postaví obetné pece.
Jeho zlatý vek obdobím smrti.“

1.2. Sibyly
Sibyla bola žena, ktorá vyslovovala jasnovidecké veštby, kvôli odlíšeniu dostali neskoršie Sibyly mená. Celkove sa uchovali najmä mená a proroctvá dvanáctich Sibýl (napr. Perzská, Eritrejská, Kumská, Delfská, Líbyjská,...). Čo však tieto ženy spájalo bolo nadobúdanie božskej múdrosti v stave extázy a miesta, kde veštili- jaskyne.
 
1.3. Edgar Cayce- „spiaci prorok“
Najnadanejšie a najznámejšie médium nedávnej minulosti, ktorý veštil metódou tranzu, do ktorého upadal počas spánku. Jeho predpovede boli veľmi presné a pokrokové, napr. dátumy začiatkov a koncov svetových vojen, krachu na burze, rasové nepokoje taktiež vývoj analitických metód.
„Príde deň, keď z odobratej kvapky krvi
bude možné určiť kompletný  stav organizmu.“

1.4. Muhlhiasl
Narodil sa v polovici 18. st.  a už vtedy predpovedal technický pokrok, ktorý si vtedy ešte nevedeli predstaviť ani vedci. Predvídal bicykel, auto, parný stroj, elektrinu a telefón, infláciu dokonca aj lietadlo a atomovú bombu.
 
„Keď sa nad lesom objaví strieborná ryba, už to dlho nepotrvá.“

2. Metódy veštenia:
Karty- existuje viac druhov kariet podla ktorých sa dá veštiť. Je len na výbere veštice, pre ktoré sa rozhodne, npr. tarotové, cigánske, anjelske a mnoho ďaľších. Najstaršou a aj najrozšírenejšou metódou je tarot. Karty sa delia na Malú a Veľkú arkánu a je ich spolu 78. vykladanie je založené na obrázkoch, farbách a energii, ktorú vyžarujú.(Obr.č.3)
 
Runy- sú magické znaky staré viac ako dvetisíc rokov. Pochádzajú zo severnej Európy a pravdepodobne sa vyvinuli z etruského písma, iný však veria, že ich ľudom priniesli mimozemšťania. Podľa škandinávskej mytológie ich vytvoril boh Odin. Runy ukazujú línie osudu a dkokážu ich čiastočne meniť. Staré severské národy ich používali na magické účely, bolo potlačené kresťanmi, no v posledných rokoch začína záujem o nich vzrastať.
 
Veštenie z ruky- chiromania, bolo obľúbeným u Babylončonov a Egypťanov. Podľa čiar na ruke možno viac prezradiť o charaktere a osude človeka. Všíma si tvar, križovainie šiestich hlavných čiar. Využíva aj poznatky chirológie čo sú poznatky o vonkajšej ruke. Všíma si aj gestá rúk, ktoré zväčša nemôžme ovládať vlastnou vôľou. (Obr.č.4)
 
Veštenie z vody- hydromantia, pochádza od starých slovanov. Na deň svätého Jána po západe slnka vhodili do rieky kvety a podľa obrazcov vytvorených na hladine predpovedali budúcnosť. Táto metóda je však oveľa staršia, poznali ju už dávne židovské národy. Dnes sa využíva pohár vody. Hladina slúži na hlbšie sústredenie sa a prebudenie intuície.

Veštenie z krištáľovej gule- táto metóda je podobná predošlej. Mala by byť skutočne z kryštáľu, niekedy sa nahrádza sklenenou guľou plnenou destilovanou vodou. Guľa sa umiesti  do stojanu a nasvieti sa dvomi sviečkami. Na skle vznikaju svetelné obrazce, ktoré napomáhajú sústredeniu a prebudeniu predstavivosti. Starí Babylončania, ktorí postupovali rovnako aj pri veštení zo vzácnych kameňov vsadených do prsteňov. (Obr.č.2)
 
Veštenie z kávy- pochádza z Číny, bolo rozšírene aj u starích Rimanov a v Taliansku. Princípom je čítanie z obrázkov, ktoré vznikajú pri usadení rozomletých kávových zŕn. Pravidelným veštením z  kávovej usadeniny sa naučíme predstavivosti, intuícii, a najmä schopnosti poskaldať z obrazcov ucelený pohľad súvislostí, ktoré nás v blízkej budúcnosti čakajú.
 
Numerológia- znamená že aj nevypočitateľný ľudský osud má svoje zákonitosti.Numerológia pochádza z Egypta, no nájdeme ju takmer u všetkých národov. Čísla dokážu ukázať na slabosti, chyby a možnosti. Najčastejšie sa pracuje s číselnou mriežkou, dátumy sa rozkladajú na jednociferné čísla, z ktorých každé má svoj význam. „Čísla sú vnímateľnou podobou neviditeľného.“ (Platón)
 
Veštenie pomocou zvierat- v starom Ríme sa najčastejšie používala ornitomantia, veštenie z letu a správania vtákov, rozhodoval aj ich spev, krik, spôsob zobania.V Babylonskej ríši  sa využívala kynomantia.

Ako to vyzerá u dnešnej veštice?
Človek ide k dnešnej veštici preto, lebo hľadá odpoveď na otázku čo mu prinesie budúcnosť. Avšak práca veštice nie je táka jednoznačná. Veštice bývajú najmä dobrým psychológom, aby videli na človeku, čo mu povedať môžu a čo mu len naznačiť, pretože nie každý človek je pripravený počuť čo ho čaká. Preto musia vedieť vyberať tie správne slová. Veštice, ako ich poznáme z  rozprávok v skutočnosti neexistujú, sú to len obyčajné ženy, ktoré majú výnimočnú intuíciu a vedia to, čo iní ľudia nevidia. Každá má svoju metódu veštenia, ktorá je jej nejbližšia a dokáže jej toho najviac povedať. Čo však majú všetky spoločné je priateľský prístup k ľuďom. Nie každá má byt vyzdobený kuracími kostičkami a magickými symbolmi, prostredie v ktorom veští dáva pocit domova a väčší priestor pre otvorený rozhovor.
 
Naša osobná skúsenosť je  s vešticou, ktorá veštila pomocou kariet. Karty neberie jednotlivo, vždy v nich hľadá  súvislosti a spojenia, ktoré jej vytvárajú obrazy a príbehy. Vidí naše vzťahy, no aj udalosti ktoré im v minulosti predchádzali. Ponúka nám možné riešenia daných situácií a ich následky, nikdy nám však nepovie, čo máme urobiť. Akou cestou pôjdeme sa musíme rozhodnúť sami. Veštenie z karát dopĺňa videniami  našej aury. Veľmi dôležitou vlastnosťou je aj empatia. Niektoré veštice karty vôbec nepoužívajú, stačí im prítomnosť človeka a dokážu vycítiť všetko potrebné. Dokonca dokážu charakterizovať ľudí, ktorí nám odoberajú energiu a na ktorých by sme si mali dávať pozor. Vedia vytušiť čo nás trápi a s čím si nevieme dať rady, ich návrhy nás napĺňajú nádejou a dávajú nám pocit harmónie a vnútornej rovnováhy. Pomáhajú nám vyjadriť myšlienky, o ktorých vieme a ktoré nás v duchu trápia, no bojíme sa ich vyjadriť.

nahlas, pretože by sa stali príliš skutočnými. Veštica na nás nespustí príval slov len čo vstúpite do dverí, ale postupne odpovedá na naše otázky a snaží sa usmerniť naše budúce kroky. „ Kto pozná otázky, môže začať hľadať odpovede.“ Niekedy sa nás snaží len pripraviť na to čo príde aby sme to brali z väčšou ľahkosťou a aby sme sa s tým ľahšie vyrovnali. Dáva nám podnet na zamyslenie, ktorá cesta je pre náš spokojný život tá najlepšia. Taktiež nám pomáha otvoriť si oči, pretože treba vnímať aj to zlé a bohužiaľ sú aj neprajní ľudia, a preto im nemôžeme bezhranične dôverovať. Dávajú nám podporu a silu prekonávať prekážky. Veštenie je spojené s bylinkárstvom aj mágiou, prostrednícvom ktorých nám dávajú  rady ako zlepšiť svoje zdravie, dobiť energiu či obnoviť harmóniu v našom živote.
 
 Je len na nás čo si pri odchode od veštice zoberieme a či sa rozhodneme dať na jej rady. Väčšina z nás však odchádza spokojnejšia a vyrovnanejšia a určite odchádzeme s rešpektom, ktorý v nás vyvolalo dosiaľ nepoznané. 
 
Snažili sme sa zistiť aj to, čo veštenie prináša samotnej veštici a prečo sa tým vlastne zaoberá. Ona nám odpovedala veľmi jednoducho: „Mám dobrý pocit, keď môžem pomôcť iným ľuďom, keď viem že odomňa odchádzajú spokojnenší.“
 
Veštenie z trochu inej stránky
Toto umenie bolo v minulosti obávaným, veštci a jasnovidci boli prenasledovaní rovnako ako čarodejnice. Všetko to bolo spôsobené strachom z nepoznaného ako i z toho, že aj nepriaznivé predpovede by sa mohli naplniť. Niektorým ľuďom taktiež nevyhovovalo, že nachádzali vysvetlenia javov, ktoré dovtedy pripisovali vyšším mocnostiam. No nie na všetkých územiach tomu bolo tak, v niektorých krajinách si veštcov a prorokov ctili a uznávali.
 
Mnoho ľudí  vešteniu neverí a vo vešticach vidí len šarlatánky. Ale to, že neznáma žena pozná vašu minulosť, dokáže charakterizovať ľudí vo vašom živote a taktiež vidí vaše súčasné rozpoloženie, sa inak vysvetliť nedá,  iba tak, že majú dar, ktorý iní nemajú. Človek, ktorý to nevidí ich očami tomu nemôže porozumieť a veštenie mu ostáva tajomným. To, čomu ľudia nerozumejú ostáva pre nich tajomným a nepochopeným.
 
Každý z nás máva tažké obdobie, kedy nevie ako ďalej, nevidí riešenie svojho problému alebo nevie, pre ktorú z možností sa rozhodnúť. Práve vtedy hľadáme niekoho kto nás vypočuje a poradí nám. Niekedy sa už nesnažíme hľadať oporu v rodine a priateľoch, ale cítime potrebu nájsť niekoho kto sa na problém pozerá z nadhľadom. A práve vtedy sa obrátime ne vešticu. Láka nás aj to, že dokáže odhaliť našu budúcnosť a rozhodnutia sa stávajú jednoduchšími a jasnejšími. Vešticu môžme navštíviť z rôznych dôvodov, jedným z nich je aj naša zvedavosť. Sme zvedaví na to, ako to u veštice chodí, ale aj na to, čo nás v živote čaká. A čo tam láka ľudí, ktorí u veštici už boli? V prvom rade je to príjemný pocit, ktorý v nich
 
sedenie vyvolalo a chuť znova zažiť túto atmosféru. Zaiste je to aj tým, že sa im táto pomoc pri riešení problémov osvedčila a zase sa ocitajú v rázcestí a hľadajú pomoc. Iste ich láka aj to, že majú pocit akoby im veštica odovzdávala niečo zo seba.
 
Veštenie nie je pre zúfalých ľudí, prešľapujúcich na mieste. Tých môže len nakopnúť na cestu, dať im nádej, že situácia sa zlepší. A prinútiť ich, aby svoj problém rozmenili na drobné. Lebo najhoršie sme na tom vtedy, keď kráčame v hmle, nevieme, čo skôr, bojíme sa čítať sami v sebe a našu situáciu pripomína rovnoko veštba zo dna šálky po káve, sen či horoskop v novinách. Dobrá veštba závisí na schponosti počúvať a vytiahnuť z vás to silné, čo vás posunie dopredu. S veštením je to presne tak ako v živote, najťažšie sa zvládnu priame odpovede. Najťažšie je stáť proti situácii, ktorá pre mňa nie je výhodná. Odpoveď musíme prijímať také, aké sú, pretože manipoulovať s odpoveďami je riskantný podnik, ktorý zbavuje človeka dôvery v nevysvetliteľné veci a prestane považovať veštenie za niečo vznešené, ale len za prostiedok, ktorý pomáha dostať sa hlbšie k sebe.

Záver
Zmyslom serióznych prognóz a predpovedí nie je maľovať na stenu neodvratný osud, štrašiť ľudí a vháňať ich do zúfalstva. Skôr znamenajú šancu prežívať našu budúcnosť bdelo a vedome, stvárňovať ju na spoločný prospech a aj na prospech budúcich generácií. Osud totiž nie je osudový, je to jasná tendencia, ktorá sa uskutoční, ak sa proti nej z celej sily nevzoprieme.
 
Veštenie nie je ani veda a nie sú to ani dohady, je to zmes všetkého. Nadprirodzeného aj vedecky overeného. Je to zmes astrológie, psychológie, matematiky, logiky, intuície a empatie.
Veštenie ponúka pocity úľavy, no i strachu, ale najmä dáva odpovede.
 
V konečnom dôsledku je len na nás či vešteniu veríme alebo sme voči nemu skeptickí. Sami sa rozhodujeme či mu svoje rozhodnutia prispôsobíme a či sa poddáme intuícii. Je to len naše vlastné rozhodnutie a nikto ho nomôže urobiť za nás.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Ostatné » Náuka o spoločnosti

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu