Akupunktúra

Ostatné » Náuka o spoločnosti

Autor: petka
Typ práce: Referát
Dátum: 05.11.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 2 072 slov
Počet zobrazení: 2 682
Tlačení: 296
Uložení: 357
Akupunktúra
 
Úvod
Ako iste viete, čínske lekárstvo má dlhú tradíciu. V priebehu histórie vyvinuli Číňania rozmanité liečebné systémy, ktoré uplatňovali dlhé stáročia. Mnohé z nich sa však zachovali aj dodnes. Dvomi základnými  liečebnými metódami čínskej medicíny pochádzajúcimi z 2.stroročia pred Kristom sú akupunktúra (z latinského acus- ihla a pungere- pichať)  a  moxibuscia (z japonského slova mogusa-horiaci veniec), ktoré boli najskôr zhrnuté pod názvom čen-ťiou (z čínskeho slova čen = kovové ihly a ťou =páliť, vypaľovať), pretože ohňom a kovom bojovali a ešte aj dnes bojujú národy na Ďalekom východe.

Naším cieľom je oboznámiť Vás s magickým svetom čínskej medicíny, odhaliť a odkryť pred Vami tajomstvá akupunktúry, ktorá sa dodnes používa na liečenie a uzdravenie pacientov. Chceli by sme Vám objasniť prečo je aj napriek veľkému pokroku v medicíne ešte stále zaužívaná, na akom princípe funguje, aké pomôcky potrebujeme na jej uskutočnenie, ako ju ponímali čínsky lekári, aké má klady a a prečo ju ešte ani dnes nevieme komplexne vysvetliť. 
 
1. Čo je to akupunktúra
Akupunktúra je lekárska disciplína, ktorá sa uplatňuje vo všetkých odboroch klinickej medicíny. Zaoberá sa prevenciou, diagnostikou, liečbou asi 300 rozličných ochorení, funkčných porúch organizmu, alergických ochorení, návykových stavov. Táto prevencia a liečba, ktorá využíva špecifický systém bodov a dráh- meridiánov spočíva v cielenom ovplyvňovaní organizmu stimuláciou presne ohraničených miest na povrchu tela, tzv. aktívnych bodov, zavádzaním špeciálnych jemných ihiel na určitý čas. Ide buď o povzbudenie alebo stlmenie energie, ktorá prúdi ľudským telom. Neusiluje sa liečiť jednotlivé choroby, ale celého človeka: neoddeľuje v organizme jeho psychickú a fyzickú zložku. Jej cieľom je „vytrhnutie koreňa choroby“, usmernenie všetkých narušených funkcií organizmu a opätovné dosiahnutie zdravia, t.j. dosiahnutie rovnovážneho stavu. Akupunkturisti veria, že v ľudskom tele prúdi energia (slabý elektrický prúd) 14 meridiánmi, na ktoré sa dá napojiť na rozličných akupunktúrnych bodoch. Človek teda ochorie, keď sa tok energie zablokuje, pretože v srdci, pľúcach, pečeni a v ďalších životne dôležitých orgánoch je príliš málo alebo naopak príliš veľa energie. Zdravý človek je človek v rovnovážnom stave s dostatkom energie, ktorá prúdi vo všetkých 14 meridiánoch. Pomocou akupunktúry môžeme účinne, bezpečne a ekonomicky liečiť aj pacientov alergických na lieky a anestetiká, pretože nepoužíva postupy, ktoré by mohli organizmu škodiť. Pri dostatočnej kvalifikácii akupunkturistu a pri správnej technike, t.j. jemnosť, presnosť a zručnosť pri zavádzaní ihly, a metodike možno  pri minimálnom technickom vybavení docieliť dobré liečebné výsledky. Podmienkou je však stanovenie presnej diagnózy pacienta.
 
2. Teoretická analýza akupunktúry
Hoci detailný mechanizmus pôsobenia akupunktúry ešte dodnes nie je objasnený, na základe teoretických výsledkov a klinických výskumov však možno povedať, že pôsobí výrazne nielen na nervový, ale aj cievny systém, jednotlivé vnútorné orgány a ich funkcie, skrátka ne celý organizmus. Aj keď sa predovšetkým vychádza z diagnózy stanovenej prostriedkami modernej akupunktúry, tradičná akup. diagnostika je vhodným doplnkom a obohatením vyšetrenia, ktorá v niektorých prípadoch umožní predchádzať vzniku ochorenia. Preventívne pôsobenie akupunktúry treba vidieť v tom, že pomáha  odstrániť bolestivý stav alebo poruchu funkcie a tak predísť vzniku organického ochorenia. Existujú 3 hlavné koncepcie: systémovo- biokybernetická, reflexná a bioenergetická (tradičná).
 
2.1.  Reflexná koncepcia akupunktúry
Základy reflexnej teórie položil I.M.Sečenov (1959) a rozpracoval ju na všetky procesy prebiehajúce v nervovom systéme. A.J.Ščerbak sformuloval vegetatívno-reflexnú teóriu o vplyve rôznych fyzikálnych podnetov na organizmus. Veľký význam pripisoval mechanizmu reflexného účinku fyzikálnych faktorov na kožu ,ktorú pokladal za stenu medzi vnútorným a vonkajším povrchom tela. Keďže hovoríme o orgáne bohato zásobeným nervovými spleťami a cievami, zakončeniami vegetatívnych nervov, nazval ju receptorom. Vyslovil hypotézu ,že reflexy sú cesty, ktoré spájajú kožu a vnútorné orgány s vegetatívnymi centrami, čo má veľký význam pri objasňovaní mechanizmu, akým pôsobí akupunktúra vo vzdialených bodoch.
Podľa Čžu –Ijan: „Podstata akupunktúry spočíva v pôsobení určitých aktívnych bodov tela na im zodpovedajúce vnútorné orgány.  Účinnosť tejto metódy možno pravdepodobne objasniť tak, že miernym podráždením citlivých nervových zakončení sústredených v určitých bodoch kože, svalov, iných tkanív a  nervových kmeňov sa stimuluje regulácia v organizme, normalizuje sa sila, pohyblivosť a rovnováha procesov podráždenia a útlmu. Práve preto ,že liečebný účinok akupunktúry sa realizuje reflexnou cestou prostredníctvom nervového systému, ktorý kontroluje činnosť organizmu, neohraničuje sa len na oblasť jedného bodu alebo nervu, ale častokrát sa blahodarne prejaví na orgánoch vzdialených od miesta vpichu.“
Reflexná terapia vyvoláva v organizme reflexné reakcie slúžiace na terapeutické účely. Ide o vyvolanie vzruchovej aktivity v oblasti senzitívnych neurónov aplikáciou ihiel v aktív. bodoch s cieľom nájsť také reflexné vzťahy, ktoré by umožnili vysvetliť súvislosti medzi aktívnymi bodmi a cieľovými orgánmi.
 
2.1.1. Zákonitosti
 Aby prebehla reflexná reakcia, musí na príslušný receptor pôsobiť podnet. V receptore sa informácia obsiahnutá v stimule premieňa na vzruchy, ktoré postupujú ďalej nervovým systémom a ovplyvňujú ho. Nervový systém vzruchy príma a zaznamenáva. Týmto procesom vznikne v centrálnom nervovom systéme nová informácia, ktorá postupuje efektnými dráhami k rôznym orgánom a riadi ich činnosť. Reflexná reakcia prebieha v reflexnom oblúku, ktorý predpokladá existenciu receptora, dostredivej dráhy, nervového ústredia, odstredivej dráhy a výkonného orgánu (efektora). Vzruchy vyvolané podnetom sa v organizme rozbiehajú. Za normálneho stavu nervového systému sa divergencia prejaví len nepatrne. Ale pri patologicky zvýšenej dráždivosti  sa reflexná odozva objaví aj v susedných segmentoch. Terapeutické využitie tohto reflexného mechanizmu je také, že sa zámerne vyvolaným podnetom mení priebeh a smer reflexných reakcií. Pri stimulácii aktívneho bodu sa podráždia nervové zakončenia nachádzajúce sa v koži, podkoží , svaloch , šľachách. V dôsledku podráždenia sa spúšťajú reflexné reakcie, ktoré sa delia na miestne, segmentárne, celkové.

Zavedenie ihly najskôr spôsobí miestnu reakciu. Ide o mechanické podráždenie receptorov kože. Táto reakcia je najskôr len tlakom, bez toho, že by sa poškodili bunky. Neskôr dochádza k chemickej stimulácii. Dráždenie vegetatívnych vlákien spôsobí vytvorenie látok histamickej rady. Medzi tkaninami a ihlou sa vytvorí elektrický potenciál a dochádza k narušeniu buniek. Ihla spôsobí mechanické poškodenie značnej masy buniek, čo stimuluje biologické procesy. Táto miesta reakcia nastáva okamžite po zavedení ihly a navonok sa prejaví sčervenaním kože v okolí zavedenia ihly. Potom vzniká segmentárna reakcia, ako odpoveď na afertné vzruchy. Jedná sa o vzájomné dianie medzi povrchom tela a vnútornými orgánmi. V rámci segmentárnej reakcie je dôležitý vplyv afertnej vzruchovej aktivity na vegetatívnu reguláciu orgánov. Šírením nervových impulzov až do podkôrnych štruktúr a kôry mozgu ,vzniká celková reakcia. Deje sa zhruba troma hlavnými cestami. Cestou neurogénnou, humorálnou a hormonálnou. Neurogénnou cestou sú impulzy, vznikajúce pri podráždení ihlou, ktoré prechádzajú špecifickými cestami až do diancefala. Podstatnou zložkou celkovej reakcie sú hormonálne zmeny, ktoré vedú cez hypotalamus. Humorálne odozvy na akupunktúru boli objavené neskôr ako jej účinky na nervový systém. V humorálnej sústave je informačným signálom chemická látka, t. j. transmiter. Prostredníctvom fyziolog. dráždenia prechádzajú tieto transmitery cez synaptickú membránu a dostanú sa k receptorom.
 
2. 2.   Tradičná koncepcia akupunktúry 
2.2.1. Filozofické korene akupunktúry
Koncepcia vesmírneho zákona , ktorému sa podriaďuje aj človek a jeho životné pochody vychádza z predpokladu nezmierneného boja a neodlučiteľnosti dvoch foriem existencie: Jin a Jang. Jednota sveta Tao sa dosahuje večnou osciláciou medzi nimi, ich vzájomne sa podmieňujúcim zrodom a zánikom i dynamickým vyrovnávaním rovnováhy. Súhru a vzájomnú neoddeliteľnosť obidvoch princípov, jednotu Tao, graficky vyjadruje čínska monáda. Je to symbol dvoch proti sebe bojujúcich a pritom navzájom spletených rýb. Červená, keďže je bližšie k nebu, ktoré je nehmotné a aktívne, predstavuje Jang. Zelená (modrá) je bližšie k hmotnej a pasívnej zemi, znázorňuje preto Jin. Každý z princípov obsahuje v sebe zárodok toho druhého v podobe opačnej farby. Kruh, v ktorom sú uložené prestavuje kozmos, svet. Môžeme povedať, že Jin – ženský princíp- predstavuje všetko pasívne, stále a nepohyblivé a Jang-mužský princíp-všetko kladné, aktívne. Ku každému možno priradiť všetky veci a javy protichodného charakteru, ktoré sa navzájom podmieňujú a doplňujú.

Hĺbku a logiku princípu polarity lepšie pochopíme, keď si uvedomíme, že noc dáva zrod dňu a naopak, že zimu strieda leto, že pojem dobra by strácal svoj zmysel, keby nebol aj jeho protipól zlo,.. Zákon neustáleho boja a dynamického vyrovnávania vládne nielen v prírode a v kozme , ale aj v organizme. Spánok sa strieda bdením, po vdychu výdych,.. Činnosť srdca je tiež pravidelným striedaním systoly- kontrakcia, aktivita( Jang ) a diastoly- pasivita, relax (Jin). Všetko v človeku tvorí jednotu iba vďaka pôsobeniu Jin a Jang. Ak sú v rovnováhe, panuje v organizme i vo vzťahu organizmu k prostrediu súlad, t.j. zdravie. Nerovnováha, prevaha jedného z princípov vyvolá zoslabenie druhého, čo sa prejaví ako porucha v kolobehu živ. Energie, ako nesúlad živ. procesov a z toho ochorenie organizmu.
 
2.2.2. Životná sila Qi( čchi)
Podľa predstáv starovekých čínskych filozofov je Qi nehmotná a neviditeľná látka, „životná energia“, ktorá koluje celým organizmom a je základom vzniku a vývoja všetkého hmotného a neviditeľného. V ľudskom organizme je Qi akýmsi tokom života, ktorý riadi, spája a ovláda všetky orgány a ich funkcie. Na to, aby mohla plniť všetky funkcie, je potrebné, aby jej prejavy boli usmerňované princípmi Jin a Jang. Cirkulácia Qi v organizme  predstavuje centrálnu tézu tradičnej filozofie a medicíny, na ktorej spočíva akupunktúra. Jej úlohou je totiž upravovať energetické a funkčné poruchy. Správne vykonané podráždenie má uviesť Jin a Jang do stavu rovnováhy a spôsobiť úpravu kolobehu Qi. 
 
2.2.3. Meridiány
Energia Qi prúdi v dráhach- meridiánoch. Podľa tradičnej východnej medicíny je v organizme: 12 hlavných- orgánových dráh- každá má 2 vetvy, ktoré sú symetricky uložené na pravej a ľavej polovici tela, 2 nepárové dráhy prebiehajúce po prednej a zadnej strane tela,
6 mimoriadnych- zázračných dráh, 15 sekundárnych- spojovacích dráh,12 šľachvo-svalových dráh,6 párov zvláštnych dráh. 
Je dôležité pripomenúť, že ku každému meridiánu sa viaže jeden hlavný orgán, ktorý súvisí s polaritou Jin a Jang (viď tabuľka 1)
 
2.2.4. Tradičné elementy a orgány
Čínska teória vychádza z učenia o piatich elementoch- živloch a 12 orgánoch. 5 elementov sa zoraďuje do radu podľa vzájomného vzťahu: drevo živí oheň, oheň vytvára zem, zem produkuje kov, na kove sa tvorí voda, ktorá uzatvára kruh oživovaním dreva. Základnou zákonitosťou je stimulácia v postupujúcom uzavretom rade(cyklus Sheng),opačným smerom nastáva oslabovanie. Negatívny až ničivý dopad má pôsobenie v rade s preskočením jedného prvku(cyklus Ko)Napr.: voda ničí oheň, oheň ničí-taví kov, kov ničí drevo,... Treba pripomenúť, že k týmto jednotlivým elementom sa priraďujú aj iné javy a orgány

Pri praktickom využití týchto zákonitostí sa vychádza z učenia postihnutia jednotlivých dráh(plnosť, prázdnota). Používajú sa jednak aktívne body postihnutých a iných dráh, ktoré sú priradené určitému elementu, jednak body prechodu na presun energie medzi dráhami podliehajúcimi tomu istému elementu, teda spárovanými. Príklad 1: Preplnená dráha srdca, prázdna dráha sleziny. Obidva orgány patria medzi plné-elementy Jinu, elementy sú v pozitívnom vzťahu(oheň živí zem), treba len stimulovať normálne plynutie energie ohňa k zemi. Preto stačí stimuláciu bodu ohňa na dráhe sleziny, aby sa naplnila a naplnenie obidvoch postihnutých dráh sa vyrovná.
Príklad 2: preplnená dráha pečene, prázdna dráha sleziny. Obidva orgány patria medzi plné, elementy sú v negatívom vzťahu(drevo ničí zem, možno však vyrovnať naplnenia, pretože len preplnenie v tomto vzťahu elementov by pôsobilo ničivo, a teda stačí stimulovať bod dreva na dráhe sleziny.
 
3. Zaujímavosti zo sveta akupunktúry
 
3.1. História
Techniku akupunktúry používali Číňania pravdepodobne už v období rituálnej, t.j. démonickej medicíny v 1.tisícročí pred Kristom. Zdá sa, že vpichnutie ihličky malo démona v tele pacienta prinútiť, aby ho opustil.
 
3.2. Jang a Jin
Učenie o týchto vzájomne sa doplňujúcich  prapôvodných silách sa odvodzovalo od spoločensko-politických predstáv filozofa Konfucia (551- 479 p.n.l.), ktorý hľadal analógie medzi prírod. a  spoločenskými javmi a vyjadril ich ako zhodu a protiklad práve týchto dvoch základných aspektov bytia: jin bol symbolom tienistej a jang slnečnej, pričom jednotlivé oblasti tela a orgány i s možnými chorobami sa pripisovali k nim.
 
3.3. Pomôcky a nástroje akupunktúry
Najčastejším nástrojom sú ihly vyrobené z rôznych kovov, hlavne z nehrdzavejúcej ocele s ostrým hrotom, ktorých dĺžka závisí od oblastí, kde ich chceme zaviesť.(napr. 13-25 mm- oblasti hlavy, tváre, prstov, okolo očí a uší, 25-30 mm- oblasti končatín, trupu a chrbta,...) a ich priemer podmieňuje účinnosť stimulácie(tenšie ihly- slabšia stimulácia). Najstaršie nájdené sú ihly z kostí sú staré 7000 rokov. K výuke akupunktúry sa často používali sochy zobrazujúce človeka s vyznačenými 361 akup.bodmi. Dve najstaršie bronzové sochy boli odliate v r.1026
 
3.4. Lokalizácia akupunkturálnych bodov
Lokalizácia aktívnych bodov na tele je určená :
v  presne anatomicky
Je daná vzťahom bodu k dôležitým anatomickým formáciám ( rôznych kostných výčnelkov, svalových okrajov)
v  pomocou merných jednotiek- používanie tradičnej čínskej jednotky: 1cun
 
Záver
Väčšina ľudí si pod pojmom akupunktúra hneď vybaví šarlatánstvo a nepovažuje ju za jednu z možných liečebných metód, ktorá by mohla uzdraviť človeka a zbaviť ho bolesti a trápení z chorôb. K týmto ľuďom sme bohužiaľ patrili aj my, kým sme neobjavili tajomstvo tejto liečebnej metódy pochádzajúcej z Číny. Zistili sme, že akupunktúra má mnohé výhody: pomáha uzdravovať ľudí, ktorí sú alergickí na lieky, môže byť použitá ako narkóza pri operáciách, tlmí bolesť pri migréne, bolestiach hlavy, chrbta, pohybového aparátu, reumatických ochoreniach, bolestiach tvári ale aj pri funkčných poruchách dýchania a trávenia a to len vďaka presnému vpichu ihly do aktívneho bodu. Na rozdiel od západnej medicíny sa táto metóda liečby východnej medicíny snaží predovšetkým vnímať človeka ako celok, ako celok s jeho okolím , ktoré naňho pôsobí. Akupunktúra sa tiež odlišuje od ostatných metód tým, že je účinná vo všetkých fázach ochorenia, v jeho začiatkoch, v štádiu funkčných porúch, v štádiu, keď choroba začína zapríčiňovať organické zmeny a po skončení ochorenia. Jednou z príčin nedôvery ľudí k akupunktúre je jej rôznorodé ponímanie. Snažili sme sa Vám objasniť aspoň dve koncepcie mechanizmu pôsobenia akupunktúry. Prvou bola reflexná teória založená na biologických výskumoch a druhou bola filozofická teória starej čínskej medicíny.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#akupunktúra #všetko o ľudskom tele #človek a spoločnosť v ruštine #teoreticka analiza ekonomika #porucha vegetatívnych funkcii


Odporúčame

Ostatné » Náuka o spoločnosti

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.024 s.
Zavrieť reklamu