Trhová ekonomika

Ostatné » Náuka o spoločnosti

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 06.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 838 slov
Počet zobrazení: 6 323
Tlačení: 398
Uložení: 376
Trhová ekonomika
 
Trhová ekonomika je založená na systéme slobodného podnikania a voľnej súťaže. Funguje prostredníctvom trhového mechanizmu, t. j. procesu, v ktorom vstupuje do interakcie ponuka a dopyt, výsledkom je trhová cena. Existujú v nej samostatné trhové subjekty, ktoré slobodne podnikajú v podmienkach slobodnej trhovej súťaže. Táto ekonomika má slobodný trh statkov, služieb, tovarov, práce, pôdy a kapitálu, liberalizovaný zahraničný obchod, samostatné centrálne a obchodné bunky, burzy a burzový obchod. O prvej otázke ekonómie rozhodujú spotrebitelia a ich voľba závisí od ich príjmov i ochoty spotrebúvať, resp. sporiť. O druhej rozhoduje konkurencia medzi výrobcami. Tretiu rieši trh prostredníctvom ponuky a dopytu. Trhová ekonomika predpokladá dokonalú konkurenciu, ktorá nemôže reálne existovať. Do voľnej konkurencie vstupujú jednak monopoly a jednak štát – zmiešaná ekonomika. Hlavným predpokladom fungovania trhovej ekonomiky je slobodné podnikanie, ktorého predpokladom je súkromné vlastníctvo.

V trhovom hospodárstve povinnosťou štátu všeobecne je stanoviť pravidlá hry pre hospodársku činnosť a zabezpečiť ich dodržiavanie. Tieto pravidlá musia ochraňovať a podporovať voľnú konkurenciu a brániť trh pred zbytočnými zásahmi zo strany štátu.

Vlastnícke právo
alebo vlastníctvo (lat. dominium, proprietas) je právnym poriadkom ustanovená možnosť vlastníka vec držať, užívať a disponovať s ňou podľa vlastného uváženia v medziach zákona. Ide o najklasickejšie absolútne právo, pretože z neho môže nositeľ vylúčiť ostatných, čiže pôsobí voči všetkým (erga omnes). Vlastnícke právo patrí medzi tzv. vecné práva, ktoré sa práve rozlišujú s ohľadom na ich absolútnosť či relatívnosť.
 
Vlastnícke právo je obmedzené, jednak tým, že vlastnícke práva všetkých subjektov sú si rovnocenné, čiže využívaním svojho vlastníckeho práva nesmie vlastník narušiť pokojné využívanie vlastníckeho práva inému. Najstaršou úpravou v tomto zmysle je úprava susedských vzťahov a z nich vyplývajúcich obmedzení (napr. neobťažovanie hlukom, dymom, prachom a pod.). Ďalšie obmedzenia sa vyvinuli z požiadavky, aby vlastník rešpektoval nielen záujmy iných, ale aj verejný záujem. V tomto zmysle nesmie výkonom svojho vlastníckeho práva poškodzovať ľudské zdravie, životné prostredie či kultúrne pamiatky.
Obsah vlastníckeho práva
Obsahom vlastníckeho práva je takzvaná triáda oprávnení formulovaná klasickou rímskou právnou vedou. Ide o právo vec držať (ius possidendi), vec užívať a požívať jej plody a úžitky (ius utendi et fruendi) a právo vecou disponovať (ius disponendi). Za inherentné právo vlastníka sa pokladá aj právo na ochranu proti akýmkoľvek neoprávneným zásahom do vlastníckeho práva.

- Právo držby poskytuje vlastníkovi právnu možnosť mať danú vec fakticky vo svojej moci. Na rozdiel od držby veci samotnej, ktorá je len faktickým stavom, je právo držby výslovným oprávnením vlastníka veci.
- Právo vec užívať a požívať vyjadruje právo realizovať úžitkovú hodnotu veci. V tomto zmysle môže ísť o zmeny veci, spotrebovanie veci alebo aj zničenie veci. Súčasťou je právo nakladať s plodmi veci (ak je plodonosná) a to s plodmi prirodzenými (ovocie) alebo s plodmi civilnými (úroky z peňazí).
- Dispozičné právo umožňuje vlastníkovi nakladať s vecou medzi živými (inter vivos) právnymi úkonmi (napríklad predaj) ako aj pre prípad smrti (mortis causa) formou závetu.

Tieto práva môže vlastník previesť na iného aj bez toho aby scudzil (napr.predal) vec ako takú. V takom prípade hovoríme o holom vlastníctve (nuda proprietas) ku ktorému dochádza napríklad pri prenájme.
Ochrana vlastníckeho práva
Vlastnícke právo ako najzákladnejšie subjektívne právo je v podstate chránené priamo či nepriamo celým právnym poriadkom počnúc ústavou (Každý ma právo vlastniť majetok. Vlastnícke právo všetkých vlastníkov má rovnaký zákonný obsah a ochranu. Dedenie sa zaručuje.čl 20.ods.1). Najkonkrétnejšou je občiansko-právna ochrana ktorá formuluje osobitné prostriedky ochrany (tzn. také, ktoré sa nedajú použiť na ochranu iných práv než vlastníckeho). Týmito osobitnými prostriedkami sú dva druhy žalôb koncipované už rímskym právom a to žaloba na vydanie veci (rei vindicatio) a zapieracia žaloba (actio negatoria).

- Žaloba na vydanie veci smeruje k vydaniu veci oprávnenému vlastníkovi za predpokladu, že ju niekto neoprávnene (bez právneho dôvodu) zadržiava. Podanie takejto žaloby v zásade nie je zákonom časovo limitované, avšak v pripade žaloby na uzukapienta (vydržiaveteľa) je limitované lehotou 3 roky pre hnuteľnú vec a 10 rokov pre nehnuteľnú vec.
- Zapieracia žaloba zas smeruje k dosiahnutiu nerušeného výkonu vlastníckeho práva ak ho niekto neoprávnene narúša bez právneho dôvodu inak než zadržiavaním veci.
 
Pracovný list J
 
1.) Pre TRHOVÚ EKONOMIKU PLATÍ - (podčiarkni):
 
ü  Založená na zvykoch a tradíciách odovzdávaných generáciami.
 
ü  Prevláda v staroveku a stredoveku.
 
ü  Presadzuje tradičné odvetvia hospodárstva na úkor modernejších, čím brzdí pokrok.
 
ü  Riadená z centra pomocou príkazov a nariadení.
 
ü  Prevláda štátne vlastníctvo.
.
ü  Ekonomika voľnej súťaže, konkurencie a slobodného podnikania.
 
ü  Základom je trhový mechanizmus – vzťah dopytu a ponuky.
 
ü  Prevláda súkromné vlastníctvo.
 
ü  Štát vymedzuje pravidlá.
 
ü  Základné ekonomické otázky rieši trh.
 
 
2.) Vymysli tajničku, kde otázky aj znenie tajničky budú naplnené obsahom témy Trhová ekonomika.
3.)  K pojmom priraď ich správne vysvetlenia:
 
1. trhový mechanizmus a. interakcia ponuky  a dopytu, výsledok je vznik trhovej ceny
2.  trhová ekonomika  b. žaloba na vydanie veci  a zapieracia žaloba
3.  trhové subjekty  c. slobodné podnikanie a voľná súťaž
4.  vlastnícke právo  d.  triáda oprávanení
5  obsah vlastníckeho práva  e.  firmy, domácnosti a štát
6. osobitné prostriedky ochrany VP  f. možnosť vlastníka vec držať, užívať a disponovať ňou

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Ostatné » Náuka o spoločnosti

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu