Príhovory ku Dňu matiek

Pomôcky » Príhovory

Autor: janci
Typ práce: Ostatné
Dátum: 02.08.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 714 slov
Počet zobrazení: 1 138
Tlačení: 97
Uložení: 100

Príhovory ku Dňu matiek 

Milí prítomní, drahé mamičky!

Nasledujúce slová budú venované vám. Sú to slová plné lásky , pochopenia a vďačnosti . Vy ste nás počali, tešili ste sa na nás, aj keď ste ešte ani nevedeli, čo za diablici vám prídu spríjemňovať život. Nebolo to s nami vždy ľahké, dokonalé , nebola to rozprávka . Neraz prišli sklamania, hádky, odpúšťania ... Náš postoj k Vám bol najmä v puberte dosť kolísavý. Prepáčte.

Prvými rokmi života, prvými krôčikmi ste nás sprevádzali Vy, naše mamy. Za kým sme plakali, keď odchádzal od nás preč? Za kým sme behali, ak nám niekto ukradol formičku v piesku? Kto behal za nami, keď sme si rozbili koleno? Predsa vy! Stáli ste pri nás v každej etape nášho bytia, boli ste pri každom dôležitejšom či menej podstatnom rozhodnutí. Radili ste nám, ako zdolávať nástrahy, ktoré nás čakali na každej zákrute cesty životom, ktorá nebola vždy posypaná lupienkami bielych ruží a na každom kroku nás nečakal balíček medových keksíkov ani jahodových či ananásových gumených medvedíkov. Boli ste stále tu, keď sme to potrebovali. A bolo jedno, či išlo o nepochopenú domácu úlohu alebo citový problém . Vždy ste nás usmernili čo najlepšie. Aj keď sme si občas povedali, že to spravíme po svojom, že naše riešenie problému je to najlepšie, nakoniec sme zistili, že pravdu ste mali opäť Vy !

Na toto všetko niet iných slov ako : „ Ľúbime Vás a ďakujeme ! Ďakujeme za Vašu lásku, pochopenie, obetu ... Bez Vás by život nebol taký krásny. Vdychujete doň ružové obláčiky nehy, obohacujete ho mäkkými pohľadmi nanezaplatenie. A my sme každý deň bohatší! Ďakujeme!“

Mama, slovo ktoré vypúštame z úst denno-denne. Možno si ani neuvedomujeme pri toľkých slovách, čo to slovo znamená. Mama je človek, ktorý sa o nás stará. Trápi sa s nami od prvých okamihov, od narodenia. Keď sme v noci plakali, ona vstávala k nám, aby nás utíšila. Koľkokrát sme boli chorí, práve ona bola tá, ktorá nám pomohla, zrazila teplotu alebo podala lieky či sirup. V ťažkých chvíľach, keď nám už nepomáhala medicína, pomohlo nám jej pohladenie, milé slová a silné objatia. Veľa si s nami vytrpela, veľa obetovala. Ďakujeme.

Milé mamičky,

ďakujeme! Snáď iba týmto slovom sa dá vyjadriť všetko to, čo pre nás robíte, obetujete.

Možno áno, možno nie. Veď my veľmi dobre vieme, čo pre nás znamenáte, aj keď nie vždy to dávame najavo. Vďaka za tie roky, keď s nami „strácate čas“, sa jedným prostým ďakujem nedá dostatočne vyjadriť. Ale vieme, že za takým jednoduchým slovíčkom sa skrýva omnoho viac. Aj keď nie vždy Vám dávame pocítiť, ako veľmi Vás ľúbime a ceníme si všetko, čo pre nás každú minútu robíte, je to tak. Ľúbime Vás. Vždy, keď sme chorí, máme problémy, nezvládame úlohy, vždy ste tu Vy, naše mamy. Mamy sú tie, čo pri nás stále stoja. A predsa sa málokedy dočkajú jednoduchej, no napriek tomu najkrajšej vety na svete: „ĽÚBIM ŤA, MAMKA.“ Namiesto týchto krásnych slov si radšej povieme, že sme na to starí, aby sme Vám to hovorili. Možno sa aj hanbíme, alebo je to hrdosť v nás. Často sme samoľúbi a neberieme ohľad na to, ako by Vás to potešilo, zahrialo pri srdci, utíšilo rany … Na prejavy úcty a lásky však nikdy nikto nebol starý a nikdy nie je neskoro. A preto teraz všetkým mamám na svete posielam túto krátku, ale o to krajšiu vetu: „ĽÚBIME VÁS!“

K Vášmu nádhernému sviatku Vám prajeme len to najlepšie čo môžu synovia a dcéry priať, aby ste sa každý deň mohli šťastne smiať, aby Vaše oči videli len vzorné deti, aby ste mali pocit, že slniečko vždy pre Vás svieti ...

Milé mamičky!

Dnes je deň matiek, deň, ktorý patrí iba Vám. Chceli by sme sa Vám pri tejto príležitosti poďakovať za Vašu opateru, trpezlivosť a lásku, ktorú nám vždy dávate, hoci to s nami nemáte vôbec ľahké. Ďakujeme za všetko!

Vy, mamky, ste naše najbližšie útočište, pomocné ruky, bútľavé vŕby . Vediete nás celým životom , pomáhate nám prejsť prekážkami, ktoré na nás číhajú, staráte sa o nás, keď sme chorí. My vám to nie vždy oplácame rovnako, nie vždy sa k Vám správame milo a nevážime si Vašu starostlivosť. Nehovoríme Vám, že Vás máme radi príliš často a veľakrát to ani nedokazujeme skutkami, ale ľúbime Vás . Tak ako všetky deti ľúbia svoje mami.

Často si myslíme, že povedať Vám ľúbime ťa, je tak detské a ošúchané. Hanbíme sa to vysloviť, pozeráme len na seba ...

A preto v tejto chvíli Vám chceme z plného hrdla zakričať : „Ľúbime Vás!“ 

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Pomôcky » Príhovory

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.013 s.
Zavrieť reklamu