16. október – Svetový deň potravín (Svetový deň výživy)

Pomôcky » Príhovory

Autor: janci
Typ práce: Ostatné
Dátum: 02.08.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 684 slov
Počet zobrazení: 722
Tlačení: 94
Uložení: 93

16. október – Svetový deň potravín (Svetový deň výživy)

Keď povieme výživa, už mnohých z VAS napadá: „ ZASE NIEČO O CHUDNUTÍ, O TOM AKO NEJESŤ, držať diétu a nesedieť pred telkou a nezapínať počítač.

Nenechajte sa oklamať. Je to omyl. My chceme hovoriť o niečom úplne inom. A že o čom?

Urobte si pohodlie, zabudnite na všetky diéty a rady o hladovaní, počúvajte pozorne, s akým odkazom sa k nám hlási 16. október.

Ešte v noci, keď sladko spíme a vôbec sa nám nechce vstať, .... už vtedy tisíce obetavých a pracovitých ľudí pracuje, aby sme si my, mohli dať na stôl čerstvý chlieb či pečivo.

Áno, deň sa začína pre nás raňajkami. Dôležitá vec a nikto z nás by nemal prísť do školy bez raňajok.

O nás menších sa postará mama. Vstane skôr a na stôl nachystá dobroty. Chlieb, rožok, papriku či rajčinu, možno musli a voňavé kakauko k tomu.

My väčší by sme mohli už pomôcť, ale dostať nás z postele býva dosť veľký problém. No aj tak, treba si NÁJSŤ čas na raňajky.

Raňajky sú veľmi dôležité. Majú svoje čaro i význam. Pri raňajkách sa schádza rodina pred tým, ako sa potom na celý deň rozíde za svojimi povinnosťami. Raňajkami naštartujeme náš organizmus, dodáme sebe energiu a výživné látky.

Deň sa začína.

V škole sa toho udeje dosť a hlavne, strávime tu asi jednu štvrtinu dňa, čo je len za tento mesiac neuveriteľných 126 hodín. Samozrejme, nepočítam do toho žiadne krúžky ani doučovania, porady a iné činnosti ... Je to viac ako pekných 5 dní a 6 hodín.

Aj tu si potrebujeme dopĺňať energiu a výživné látky. Desiata. Prváčikovia nazrú do svojej novej aktovky a nájdu tam banán, jogurt, rožtek so šunkou, chlebík s lekvárom,... je toho dosť, čo ich posilní a pomôže zvládnuť celý deň. Mamičky starostlivo chystajú výživnú desiatu a robia si starosti, aby to bolo aj zdravé aj chutné. ....

Deviataci sa zásobujú v bufete. Takže pečivo, občas malá sladkosť a káva z automatu. Hlad to síce zasýti, ale nie je to už vždy také zdravé a výživné.

Ak chodíte na obedy, máte príležitosť pochutnať si na jedlách, ktoré svojimi normami vysoko spĺňajú kritéria zdravej výživy. Hovoríme teda o obede.

Posvietim si na ten dnešný:

Šošovicová polievka. Lievance s lekvárom. Mlieko. Tak viete čo to pre nás znamená?

  • Železo – potrebujeme ho a šošovica ho má veru dosť. Železo sa viaže na červené krvinky a tie prenášajú kyslík, bez neho by sme si veru nemohli vychutnávať mnohé dobré a zdravé jedlá,... ale nie len to, samozrejme ešte oveľa oveľa viac.
  • Vápnik – napadne vás mlieko, kosti a zuby. A máte pravdu. No málokto vie, že vápnik má obrovský význam pre činnosť srdca, svalov, nervov a pre správne zrážacie vlastnosti krvi. Takže ak by nášmu telu dlhšie chýbal vápnik, začne ho sťahovať z kostí, aby naše srdce či svaly pracovali tak ako majú.
  • Bielkoviny – ani si neuvedomujeme, koľko ich denne zjeme. Zjeme a premieňame na bielkoviny nášmu telu vlastné. A tak rastieme, budujeme a obnovujeme.
  • Vitamíny – pomáhajú kde sa dá, bojujú proti chorobám a zabezpečujú správny chod mnohých reakcií v našom tele.
  • Minerály – sú dôležité pre činnosť nervovej sústavy a potrebujeme ich k udržiavaniu nášho dobrého zdravia.
  • Vláknina - Vláknina je pre nás úplne nevyhnutná. Vláknina na seba viaže rôzne škodlivé látky a chráni tak sliznicu čriev. Doslova ju čistí a tým nám veľmi pomáha.
  • A čo sladký džem ? upokojí naše vystresované nervy a pozdvihne nám náladu – pred nami je voľný víkend.

S týmto pocitom prídeme domov a možno niektorí zabudnú aj na olovrant a práve naopak, mnohí sa načiahnu za jablkom, hruškou či slivkou. A iní otvoria chladničku, nakuknú do špajzy, aby objavili slané čipsy, za ktorými sa tak hodí pohár coca coly. A v tej chvíli je zdravá výživa za nami.

Deň sa chýli ku koncu, rodina sa schádza, týždeň za nami a na stole zeleninový šalát, varené zemiaky a filé na masle. Čas večere. Stačí niečo ľahké, aby sme nemuseli celú noc len pracovať na strávení ťažkej večere, stačí toho aj málo, lebo aj plný tanier nás oberá o plnohodnotný spánok.

Takže 16. Október nás vyzýva zdravo jesť, aby sme sebe tým čo jeme neškodili, ale naopak, aby sme si život, ktorý máme vážili a aby sme ho chápali ako jedinečnú a neopakovateľnú hodnotu.

Tento príhovor nech je potravou pre vášho ducha, lebo v našej mysli sa rozhodujeme o tom, čo dáme do nášho brucha.

Želáme vám pekný deň a aj blížiaci sa víkend. Žiaci zo VI.B spolu s pani učiteľkou.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Diskusia: 16. október – Svetový deň potravín (Svetový deň výživy)

Pridať nový komentár


Odporúčame

Pomôcky » Príhovory

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu