Domáci chlieb

Pomôcky » Recepty

Autor: mamicka
Typ práce: Ostatné
Dátum: 09.01.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 268 slov
Počet zobrazení: 761
Tlačení: 35
Uložení: 37

Domáci chlieb

Čo potrebujeme na upečenie 5 veľkých bochníkov chleba:

Kvások – zvyšok cesta z chleba z predchádzajúceho pečenia, ktoré dobre vykyslo a čaká na ďalšie spracovanie aspoň jeden týždeň na suchom a chladnom mieste. Pred použitím na prípravu nového cesta sa namočí do vlažnej vody, aby dobre nasiaklo a potom sa pridá k droždiu, vode a múke.

  • 2 – 3 l vody
  • 10 kg chlebovej múky 10 dkg droždia,
  • soľ

Postup:

V drevenom koryte sa spracuje časť múky, voda, droždie, kvas a nechá sa vykysnúť. Po vykysnutí tejto spracovanej časti sa pridáva zvyšná múka a celé koryto cesta sa poriadne vymiesi. Miesi sa tak dlho, kým sa cesto samo neodlepuje od rúk. Cesto kysne do plného koryta 3,5 – 4 hodiny. Po vykysnutí sa vyberá na dosku, rozdelí sa a upraví na bochníky do malých korýtok. Kým opäť vykysnú, upraví sa pec.

Zhorené drevo v peci – žeravé drevené uhlíky sa rozhrnuli po celej peci a pred sádzaním sa pahreba prihrnula k dvierkam. Pec musí byť čistá, aby neostal uhlík, ktorý by spálil chlieb. Po nasádzaní bochníkov dvierka pece ostávajú 10-15 minút potvorené, šuber sa zatvorí. Potom sa dvierka zatvoria a chlieb sa dopeká ďalšie dve hodiny. Po upečení sa bochníky chleba poumývali čistou studenou vodou, pozametali od uhlíkov, poukladali na dosku a prikryli čistou bielou plachtou, obrusom.

Máte doma ešte takúto pec na pečenie domáceho chleba? Ak áno, tak skúste ju vyčistiť a upečte si domáci chrumkavý chlebík. Stojí to za to. Je naozaj chutnejší, zdravší a určite aj lacnejší ako z obchodu. Okrem toho vás určite čaká neopísateľný a príjemný zážitok pri jeho pečení.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Popročské jedlá starých materí



Odporúčame

Pomôcky » Recepty

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu