Domáci chlieb
Typ práce: Ostatné
Jazyk:
Počet zobrazení: 761
Uložení: 37
Domáci chlieb
Čo potrebujeme na upečenie 5 veľkých bochníkov chleba:
Kvások – zvyšok cesta z chleba z predchádzajúceho pečenia, ktoré dobre vykyslo a čaká na ďalšie spracovanie aspoň jeden týždeň na suchom a chladnom mieste. Pred použitím na prípravu nového cesta sa namočí do vlažnej vody, aby dobre nasiaklo a potom sa pridá k droždiu, vode a múke.
- 2 – 3 l vody
- 10 kg chlebovej múky 10 dkg droždia,
- soľ
Postup:
V drevenom koryte sa spracuje časť múky, voda, droždie, kvas a nechá sa vykysnúť. Po vykysnutí tejto spracovanej časti sa pridáva zvyšná múka a celé koryto cesta sa poriadne vymiesi. Miesi sa tak dlho, kým sa cesto samo neodlepuje od rúk. Cesto kysne do plného koryta 3,5 – 4 hodiny. Po vykysnutí sa vyberá na dosku, rozdelí sa a upraví na bochníky do malých korýtok. Kým opäť vykysnú, upraví sa pec.
Zhorené drevo v peci – žeravé drevené uhlíky sa rozhrnuli po celej peci a pred sádzaním sa pahreba prihrnula k dvierkam. Pec musí byť čistá, aby neostal uhlík, ktorý by spálil chlieb. Po nasádzaní bochníkov dvierka pece ostávajú 10-15 minút potvorené, šuber sa zatvorí. Potom sa dvierka zatvoria a chlieb sa dopeká ďalšie dve hodiny. Po upečení sa bochníky chleba poumývali čistou studenou vodou, pozametali od uhlíkov, poukladali na dosku a prikryli čistou bielou plachtou, obrusom.
Máte doma ešte takúto pec na pečenie domáceho chleba? Ak áno, tak skúste ju vyčistiť a upečte si domáci chrumkavý chlebík. Stojí to za to. Je naozaj chutnejší, zdravší a určite aj lacnejší ako z obchodu. Okrem toho vás určite čaká neopísateľný a príjemný zážitok pri jeho pečení.