Beďery, gomboca, gruľovníky (šúľance, guľky, zemiakové placky)
Typ práce: Ostatné
Jazyk:
Počet zobrazení: 581
Uložení: 38
Beďery, gomboca, gruľovníky (šúľance, guľky, zemiakové placky)
1 – 1,5 kg zemiakov
1-2 vajíčka
500 g hrubej múky soľ, práškový cukor
100 -150 g kryštálového cukru
150 g masla
3 – 4 PL strúhanky, (mak, orechy)Zvyšnú zemiakovú kašu alebo uvarené, ošúpané a vychladnuté zemiaky zomelieme alebo podrvíme, zmiešame s rozšľahanými vajíčkami, pridáme múku, práškový cukor, soľ, (podľa chuti) a vypracujeme tuhšie cesto. Cesto potom rozdelíme na hrubšie pláty, z ktorých potom tvarujeme približne 1,5 cm hrubé pásy (šúľky), ktoré vyšúľame na šúľance podlhovastého alebo oválneho tvaru. Nakoniec ich nakrájame na malé asi 1-1,5 cm kúsky. Šúľance vysypeme do osolenej vriacej vody, po zovretí zľahka premiešame. Keď vyplávajú na povrch, tak ich scedíme a necháme odkvapkať.
Zvlášť si spražíme strúhanku s maslom, vylejeme na šúľance, pridáme kryštálový cukor, prípadne soľ, dobre a zľahka premiešame a môžeme servírovať. Namiesto strúhanky môžeme ako posýpku použiť mak alebo orechy premiešané s cukrom.
Ak ostane cesto, vyvaľkáme ho, rozrežeme na malé štvorčeky (4x4), do stredu dáme slivkový lekvár alebo sušenú slivku, ktorú obalíme cestom a vytvárame z neho malé gulôčky (gomboce). Takisto sa uvaria vo vriacej vode a po scedení ich pridávame k šúľancom so strúhankou. Podávali sa so sladkým, kyslým mliekom alebo cmarom.
Inokedy sa z cesta vymodelovali malé kruhové placky, ktoré sa piekli priamo na platni pece. Upečené sa pomastili rozpusteným maslom, posypali kryštálovým cukrom a hneď boli hotové chutné gruľovníky.
Najznámejším a najchutnejším jedlom boli „bagoš halušky“ alebo halušky s tvarohom, sladkou alebo kyslou kapustou, prípadne bryndzové halušky. Varili sa podľa toho, aké suroviny boli v danej domácnosti práve dostupné.