Bagoš-halušky (halušky so zemiakmi, tvarohom)
Typ práce: Ostatné
Jazyk:
Počet zobrazení: 713
Uložení: 41
Bagoš-halušky (halušky so zemiakmi, tvarohom)
1 kg zemiakov
15 – 20 dkg slaniny
500 g hrubej múky
1 vajíčko,
soľ
Zemiaky ošúpeme, očistíme. 3 – 4 väčšie zemiaky postrúhame na cesto, ostatné pokrájame na maličké kúsky, osolíme, uvaríme do mäkka a potom ich scedíme. Do postrúhaných pridáme vajíčko, soľ, múku, podľa potreby trochu vody a vypracujeme polotuhé cesto. Medzitým dáme do väčšieho hrnca zovrieť vodu. Keď začne voda vrieť, z lopárika vidličkou hádžeme do vody malé kúsky cesta (halušky), jemne ich zamiešame. Kým začnú vrieť, slaninku pokrájame na malé kúsky a na panvici ju jemne spražíme doružova. Keď halušky vyplávajú na povrch, trochu ich povaríme (asi 5 min), potom scedíme. Vodu z nich necháme, môžeme ju použiť na polievku zvanú „zaľate“. K uvareným haluškám pridáme uvarené zemiaky, soľ a zalejeme spraženou slaninkou. Všetko dobre premiešame a bagoš halušky sú hotové. Môžu sa zapíjať kyslým alebo sladkým mliekom, najčastejšie však cmarom. U nás sa im hovorilo „uhľarske halušky.“
Namiesto zemiakov môžeme použiť dusenú sladkú alebo kyslú kapustu, tvaroh alebo bryndzu. Podľa toho potom majú svoj názov – kapustové, tvarohové alebo bryndzové. Bryndzové sa obyčajne tiež varia ako bagoš so zemiakmi, len sa na záver polejú rozšľahanou bryndzou.
Podobné práce | Typ práce | Rozsah | |
---|---|---|---|
Bryndzové halušky | Ostatné | 91 slov |