Čeregľa
Autor: mamicka
Typ práce: Ostatné
Typ práce: Ostatné
Dátum: 09.01.2023
Jazyk:
Jazyk:
Rozsah: 116 slov
Počet zobrazení: 837
Počet zobrazení: 837
Tlačení: 41
Uložení: 41
Uložení: 41
Čeregľa
- 500 g polohrúbej múky
- 150 g masla
- 2 hrste práškového cukru
- 2 vajíčka
- soľ
- olej
Kvások:
- 20 g droždia
- ½ l kyslého (acidofilného) mlieka
- 1 PL sódy bikarbóny
Najprv si z daných surovín pripravíme kvások, ktorý pridáme do misky k ostatným surovinám a všetko spracujeme na polotuhé cesto. Podľa potreby je možné pridať ešte acidofilné mlieko. Dobre vypracované cesto rozvaľkáme asi na hrúbku 1 cm a vyrezávame kosoštvorce (5x5).
V strede sa jemne narežú a jeden roh sa jemne pretiahne cez narezaný stred. Necháme trochu na doske podkysnúť a potom sa vyprážajú v oleji. Nakoniec ich posypeme práškovým cukrom.
Môžu sa podávať k mliečnym polievkam, u nás zvaným „juchám“, alebo ak máme chuť na niečo sladké, tak aj samostatne na olovrant alebo večeru.
Popročské jedlá starých materí
Vygenerované za 0.014 s.