Beliš hneceny (jablkový koláč)

Pomôcky » Recepty

Autor: mamicka
Typ práce: Ostatné
Dátum: 09.01.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 159 slov
Počet zobrazení: 503
Tlačení: 44
Uložení: 37

Beliš hneceny (jablkový koláč)

  • 2 vajcia 
  • 500 g polohrubej múky 
  • 1-2dl cmaru 
  • 1 „kokus“ (margarín) 
  • 10-15 g práškového cukru 
  • 1 prášok do pečiva

Plnka:

  • 1 kg jabĺk, (tvarohu)
  • 150 g kryštálového cukru
  • 1 bal. škorice

Všetky ingrediencie spojiť, poriadne zahniesť. Cesto si rozdelíme na polovicu. Obe časti rozvaľkáme. Plech vymastíme, posypeme múkou a na to položíme jednu polovicu cesta. Na vrch navrstvíme plnku, ktorú prikryjeme druhou polovicou rozvaľkaného cesta. Okraje dobre zatlačíme. Cesto popicháme vidličkou a potrieme rozmiešaným žĺtkom. Namiesto druhého cesta môžeme dať na vrch aj mrveničku. Pečieme krátko (cca 10-15 min.) tak, aby bol „beliš“ na povrchu ružový.

Plnka: Postrúhané jablká premiešame s kryštálovým cukrom a škoricou. Pomiešame a vytlačíme prebytočnú šťavu.

Miesto jabĺk môžeme použiť aj tvarohovú plnku: tvaroh, žĺtka, cukor, citrónová kôra.

Mrvenička: hrubá múka, maslo, kryštálový cukor

Pomer surovín približne rovnaký, iba cukru dáme menej. Všetko spolu v miske zmiešame. Musia sa tvoriť sypké hrudky. Keď sa nám vidí mrvenička mastná, pridáme múku. Mrveničkou posypeme „beliš“ a dáme piecť.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Popročské jedlá starých materí



Odporúčame

Pomôcky » Recepty

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu